İçeriğe atla

Aslan kuyruğu bitkisi

[1] Aslan kuyruğu olarak bilinen Leonurus cardiaca, nane ailesi Lamiaceae'de uzun ömürlü otsu bir bitkidir. Diğer yaygın isimler arasında kırlangıç otu ve aslan kulağı bulunur. Aslan kuyruğu aynı zamanda Leonotis leonurus için ortak bir isim ve Leonotis nepetifolia için ortak bir isim olan aslan kulağıdır. Başlangıçta Orta Asya ve Güneydoğu Avrupa'dan, artık dünya çapında bulunur ve büyük ölçüde bitkisel ilaç olarak kullanılması nedeniyle yayılmıştır.

Aslan kuruğu
Leonurus cardiaca

Açıklama

Leonurus cardiaca, kısa tüylerle kaplı ve özellikle düğümlerin yakınında genellikle morumsu olan kare şeklinde bir gövdeye sahiptir. Zıt yaprakların kenarları tırtıklıdır ve uzun yaprak saplarıyla avuç içi şeklinde lobludur; bazal yapraklar üç nokta ile kama şeklindedir, üst yapraklarda üç ila beş vardır. Üstleri biraz tüylü, altları grimsi. Çiçekler bitkinin üst kısmında yaprak akslarında görülür ve üç loblu braktlara sahiptir. Her çiçeğin kaliksi çan şeklindedir ve beş lobludur. Taç yapraklar düzensiz, 8 ila 12 mm (0,3 ila 0,5 inç) uzunluğunda, kaynaşmış, çift dudaklı uzun tüptür. Üst dudak dışbükey olup beyaz kıllarla kaplıdır ve alt dudak üç loblu ve aşağı doğru kıvrık olup kırmızı lekelere sahiptir. Çiçekler genellikle pembe ila leylak rengindedir ve alt dudakları kıllıdır. İki kısa ve iki uzun olmak üzere dört çıkıntılı stamen vardır ve meyve dört odacıklı bir akendir. Bitki yaklaşık 60 ila 100 cm (24 ila 39 inç) yüksekliğe kadar büyür ve yaz ortasından sonuna kadar çiçek açar.[2]

Dağılım ve yaşam alanı

Aslan kuruğut, muhtemelen eski çağlardan beri yetiştirildiği Avrupa'nın güneydoğu kesimine ve Orta Asya'ya özgüdür. Doğal yaşam alanı, yol kenarlarında, boş tarlalarda, atık topraklarda, çöplüklerde ve diğer bozulmuş alanlardadır. Bu bitki iyi drene edilmiş toprağı ve kısmen gölgeli bir yeri tercih ediyor. Kuzey Amerika'ya arı toplayıcı bir bitki olarak ve bombus arılarını çekmek için tanıtılan bu çok yıllık bitki, artık istilacı olarak kabul ediliyor. USDA iklim bölgelerinde 4-8 yıl hayatta kalma dayanıklılığı vardır.

Halkbilim

Nicholas Culpeper, anne sütü'nün kalpten melankoli buharlarını çıkarmak, neşeyi artırmak ve annelerin rahimlerini oturtmak için yararlı olduğunu düşünüyordu. 15. yüzyıl Avrupa'sında, anaç bazı şifalı bitkiler tarafından kötü ruhlara karşı koruma olarak görülüyordu.

Kimya

Bitki, alkaloid leonurin içerir. Diğer kimyasal bileşenlerin yanı sıra, stakidrin, acı iridoid glikozitler (leonurid), diterpenoidler, flavonoidler (rutin ve quercetin dahil), tanenler, uçucu yağlar ve A vitamini içerir. fibroz, kardiyovasküler hastalıklar, kanserler, rahim hastalıkları, beyin hasarları ve iltihabın tedavisi olarak kullanılır.[3]

Kaynak Listesi

  1. ^ "Wikipedia EN". 30 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "NatureGate". 14 Aralık 2013. 7 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Science Direct". 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baklagiller</span> Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya

Baklagiller (Fabaceae), Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Karaağaç</span>

Karaağaç, karaağaçgiller (Ulmaceae) familyasının Ulmus cinsinden ağaç türlerine verilen ad

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sivri faregiller</span> böcekçiller takımına ait bir memeli familyası

Sivri faregiller veya Sivri fareler (Soricidae), tür bakımından zengin bir memeli familyasıdır. fareler ile benzerliklerine rağmen, Böcekçiller (Eulipotyphla) takımında sınıflandırılırlar. Dünya çapında, yaklaşık 10'u Orta Avrupa'da da yaşayan 350'den fazla tür tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemiriciler</span> memeli takımı

Kemiriciler, yaşadıkları çevreye uyum bakımından çok başarılı olan bir memeli takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gül</span> gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Sığırkuyruğu</span>

Sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Arı</span> zar kanatlılardan, bal ve bal mumu yapan bir böcek

Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Limon</span> turunçgillerden bir meyve

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Halk dilinde suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karahindiba</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Karahindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manolya</span> bir bitki cinsi

Manolya, manolyagiller (Magnoliaceae) familyasından Magnolia cinsini oluşturan her dem yeşil ve yaprak döken odunsu bitki türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Menekşe</span> genellikle mor renkte çiçek

Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meme otu</span>

Meme otu, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın görülen bir bitki türü. Anavatanı Avrupa ve Kuzey Asya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Melisa (bitki)</span> Bitki

Oğul otu ya da Melissa (Melissa), nane (Lamiaceae)'nin familyasındaki bir bitki cinsi'dir. Dört ya da daha fazla tür Akdeniz bölgesi'nden batı Malezya'ya dağılmıştır. Bu cinsin en bilinen türü limon balsamı 'dir.

<i>Astripomoea</i> bitki cinsi

Astripomoea, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yayılışı Afrika ile sınırlıdır.

Krizantem × morifolium Asteraceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Rumex ponticus, E. H. L. Krause tarafından tanımlanmış, kuzukulağıgiller familyasından bir bitki türüdür. 1800 ila 3000 metre arasındaki yamaç ve çayırlıklarda yaşamaktadır. Rumex ponticus, genellikle "Pontic Rumex" veya "Kafkas Enginarı" olarak da bilinen çok yıllık bir bitki türüdür. Rumex cinsinin yaklaşık 200 türü vardır.

<i>Scutellaria integrifolia</i>

Scutellaria integrifolia, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Verbascum calycosum, Scrophulariaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Türkiye'nin doğu, güneydoğu, orta Anadolu bölgelerinde doğal olarak yetişir.