İçeriğe atla

Aslan Usoyan

Aslan Ûsoyan
DoğumAslan Rashidovich Usoyan
27 Şubat 1937(1937-02-27)
Tiflis, Gürcistan, Sovyetler Birliği
Ölüm16 Ocak 2013 (75 yaşında)[1]
Moskova, Rusya
Takma ad(lar)Dede Hasan
Suçlama(lar)Gasp
Ceza8 yıl hapis
MilliyetiYezidi-Rus

Aslan Usoyan (Kürtçe: Aslan Ûsoyan, Rusça: Аслан Усоян; 27 Şubat 1937, Tiflis — 16 Ocak 2013, Moskova), Yezidi asıllı Kürt-Rus örgüt lideridir.[2][3]

Hayatı

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde dünyaya gelen Aslan Usoyan, Ermenistan’dan bu bölgeye göç eden Yezidi bir ailenin oğludur. Aslan Usoyan ilk mahkumiyetini henüz 19 yaşındayken soygun girişimi sebebiyle almıştır. Dede Hasan’ın PKK ile bağlantısı bulunduğu, örgüte kaçak Rus silahı sağladığı 2010 yılında yayınlanan WikiLeaks belgelerinde ortaya çıkmıştır.[4][5] ABD’nin İspanya büyükelçiliğinden Washington’a yollanan kriptoda İspanya Başsavcısı Hose Pepe Grinda ile yapılan bir görüşme "Rusya, mafyayı aracı olarak kullanarak Türkiye’ye karşı PKK’yı silahlandırıyor" başlığı taşıyordu. Rusya’dan PKK’ya kaçak silahları Rusya’daki mafya babası Usoyan’ın sağ kolu Zahar Kalaşov adındaki "Genç Şakro" lakaplı yardımcısının yönettiği söyleniyordu. Şakro, 2006'da İspanya’da düzenlenen bir operasyonda ele geçirilmişti.[6] Kimi kaynaklarda "Rusya’nın Mafya Kralı" olarak nitelendirilen Usoyan, daha önce de suikastla öldürülmek istenmiş; ancak olaydan yaralı olarak kurtulmuştu.[7][8] Girişimin arka planını araştıran Rus güvenlik güçleri, Usoyan'ın PKK'ya silah sağladığı kanısına varmış, buna ilişkin haberler Rus basına yansımıştır.[9]

Ölümü

"Dede Hasan" mafya lideri Aslan Usoyan, 16 Ocak 2013'te Moskova'da yemek yediği bir Azeri restoranından çıkarken uğradığı keskin nişancı silahlı saldırı sonucu 75 yaşında ölmüştür.[10][11][12][13]

Kaynakça

  1. ^ "King of Russian Mafia 'Grandpa Hassan' killed by sniper in Moscow". RT. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  2. ^ Schreck, Carl. The Who's Who of Moscow mobsters 23 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The National, 5 August 2009. Accessed April 24, 2012.
  3. ^ "Fathers and sons". The Economist. 24 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 
  4. ^ Shuster, Simon. Will New Laws Help Russia Take Down the Mafia? 1 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., TIME Magazine, 13 October 2009. Accessed 24 April 2012.
  5. ^ Schwirtz, Michael. In a River Raid, a Glimpse of Russia's Criminal Elite 4 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The New York Times, 30 July 2008. Accessed 24 April 2012.
  6. ^ Franchetti, Mark. Russia salutes its mafia as the good guys[], The Times, 25 October 2009.
  7. ^ Gazeta.ru - Деда Хасана приняли у трапа 17 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Russian)
  8. ^ Russian Mafia Boss Survives Shooting 18 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ "Another Go Round the 'Brothers' Circle'". In Moscow's Shadows. 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 
  10. ^ "МВД сообщило о смерти Деда Хасана в результате покушения". Газета.Ru. 19 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 
  11. ^ Tbilisi airport does not accept plane with body of Grandpa Hassan mafia boss 26 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Trend.az. 19 January 2013.
  12. ^ Helix Consulting LLC. "Mafia king's murder will spur chaos, says crime fiction writer". tert.am. 18 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 
  13. ^ "Mob Wars: A Vor For A Vor". RadioFreeEurope/RadioLiberty. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-57</span> Rus yapımı 5. nesil savaş uçağı

Suhoy Su-57 Rusya Hava Kuvvetleri için Sukhoi tarafından geliştirilen 5.nesil savaş uçağıdır. Uçağın geliştirilmesindeki sorunlar nedeniyle seri üretim sürekli ertelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Kış Olimpiyatları</span>

2014 Kış Olimpiyatları, 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları. Böylece Rusya, Sovyetler Birliği'nden ayrıldığı 1991 yılı sonrasında ilk kez bir Olimpiyat'a ev sahipliği yapmış oldu. Rusya'nın başkenti Moskova ise Sovyetler Birliği döneminde 1980 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">I. Svyatoslav (Kiev büyük knezi)</span>

I. Svyatoslav ; savaşçı Kiev knezi, I. İgor ve Olga'nın oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Savaşı</span> Ukrayna ve Rusya destekli Novorossiya Federal Kuvvetleri arasındaki savaş

Donbas Savaşı ya da Ukrayna'nın doğusunda savaş, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'ten beri Ukrayna'nın Donbas bölgesinde sürmekte olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suriye ilişkileri</span>

Rusya-Suriye ilişkileri Rusya ve Suriye arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Suriye Moskova'da büyükelçiliğe, Rusya ise Şam'da bir büyükelçiliğe sahiptir. Arap ülkelerinin çoğu ile Arap Baharı kadar olduğu gibi Rusya, Suriye ile tarihsel açıdan güçlü, istikrarlı ve dostane ilişkilere sahiptir. Karadeniz Filosu için Rusya'nın tek Akdeniz deniz üssü Suriye'nin Tartus limanında yer almaktadır.

Rus mafyası, bazen Bratva olarak da bilinir, Rusya ve diğer eski Sovyetler Birliği kökenli çeşitli organize suç örgütlerinin genel adıdır. Soğuk Savaş sonrası giderek güçlenmeye başladıklarında onlar için en yaygın tanımlardan birisi “kriminal ve legal ekonomileri birleştiren post komünist kalkınma modeli” olmuştur. Dünya çapında yıllık 200 milyar dolarlık bir cirosu olduğundan bahsedilen Rus mafyasının 1998 tarihli bir saptamada Rusya'daki özel sektörün yüzde 40’ını kontrol ettiği; Rus bankalarının ise yüzde 80'inin doğrudan veya dolaylı olarak mafyanın kontrolünde olduğu iddia edilmiştir. Tekil bir suç örgütü olmamalarına karşın kendilerini tanımlayan benzer yapılanma ve amaçları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Rusya</span> Rusyada bir siyasi parti

Birleşik Rusya, Rusya'da muhafazakâr bir siyasi partidir. 2001'de Birlik ile Vatan - Bütün Rusya adlı siyasi partilerin birleşmesiyle kuruldu.

Gürcistan'daki Yezîdîler, Gürcistan sınırları içerisinde içinde doğan veya ikamet eden tam veya kısmi Yezîdî kökenli kişi veya grupları betimler.

Rövşen Canıyev, Rövşen Lenkeranski olarak da bilinir. Azerbaycanlı mafya ve suç örgütü lideri. Rusya ve Orta Asya'nın en güçlü mafya patronlarından birisi olarak kabul ediliyordu. İstanbul, Beşiktaş'ta uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Rusya ilişkileri</span>

Ermenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkiler 3 Nisan 1992'de kuruldu, ancak Rusya 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan'da önemli bir aktör oldu. İki ülkenin tarihi ilişkisinin kökleri, Kaçar İranı ile Rus İmparatorluğu arasındaki 1826-1828 İran-Rus Savaşı'na dayanır ve ardından Doğu Ermenistan Rusya'ya devredilir. Üstelik Rusya, Ermeniler de dahil olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Hristiyan tebaaların koruyucusu olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rus karşıtlığı</span>

Rus karşıtlığı veya Rus düşmanlığı, Rusya'ya, Ruslara ve onların kültürlerine karşı ön yargı, korku veya nefreti tanımlar. Rusofili, tersine, Rusya'ya ve Ruslara yönelik olumlu duyguları ifade eder.

Rus Birliği Kırım'da bir siyasi parti. 30 Nisan 2014 tarihinde bir Kiev Mahkemesi partinin "Ukrayna topraklarında faaliyet göstermesini" yasakladı. Parti lideri Sergey Aksyonov, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakını mümkün kılmada etkili oldu. Parti, Rusça konuşan çoğunluğa sahip olan Kırım'da bulunuyordu. Parti, Kırım'ın ilhakından bir yıl sonra feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">2021-2022 Rusya-Ukrayna krizi</span>

2021-2022 Rus-Ukrayna krizi, Rusya ve Ukrayna arasında 2021 ve 2022 arasında gerçekleşmiş siyasi gerginliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Rusya ilişkileri</span>

Hindistan-Rusya ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Soğuk Savaş boyunca Hindistan ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güçlü bir stratejik, askerî, ekonomik ve diplomatik ilişki sürdürüldü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, SSCB'nin Hindistan ile yakın ilişkilerini miras aldı; bu da iki ülke arasında özel bir ilişkinin paylaşılmasına yol verdi. Hem Rusya hem de Hindistan bu ilişkiyi "özel ve öncelikli bir stratejik ortaklık" olarak nitelendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da tarım</span>

Rusya'da tarım, Rusya Federasyonu ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Tarım sektörü, planlı ekonomiden piyasa odaklı bir ekonomiye geçmek için mücadele ederken 1990'ların başında ciddi bir geçiş dönemi düşüşü yaşadı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, Sovyet tarımının bel kemiği olan büyük kolektif ve devlet çiftlikleri, devlet garantili pazarlama ve tedarik kanallarının ani kaybıyla ve yeniden yapılanma için baskı yaratan değişen yasal ortamla mücadele etmek zorunda kaldı. On yıldan kısa bir süre içinde, besi hayvanı stokları yarı yarıya azaldı, yemlik tahıllara olan talebi aşağı çekti ve tahıl için ekilen alan %25 oranında düştü.

Mafya devleti, hükûmet yetkililerinin, polisin ve/veya ordunun organize suçun bir parçası haline geldiği, büyük ölçüde hükûmetin organize suçla bağlantılı olduğu bir devlet sistemidir. ABD'li diplomatlara göre, "mafya devleti" terimi Alexander Litvinenko tarafından ortaya atılmıştır.