İçeriğe atla

Asklepigenia

Asclepigenia
DoğumuἈσκληπιγένεια
5. yy.
Atina
Ölümü485
OkuluAtina'daki Neoplatonik okul
Etkilendikleri
  • Atinalı Plutarkhos
Etkiledikleri
  • Proclus, Plutarkhos

Asclepigenia (GrekçeἈσκληπιγένεια; fl. MS. 430 - 485) Atinalı bir filozof ve mistikti.

Biyografi

Asclepigenia, Atinalı Plutarkhos'un kızıydı. Kardeşi Hierius ile birlikte Atina'daki Neoplatonik okulda eğitim görmüş ve ders vermiştir. Bu okul İskenderiye'deki daha bilimsel olan okulla mücadele etmiştir.[1] Dönemin diğer Neoplatonistleri gibi o da temel olarak Aristoteles ve Platon'un yanı sıra babasının kendi felsefesini de incelemiştir. Plutarkhos'un akademisinde öğretilen Neoplatonik metafizik ile o dönemde popülerlik kazanmakta olan Hristiyanlık arasındaki çatışma nedeniyle tarihsel bir kargaşa ortamında yaşadı.

Atinalı Plutarkhos'un felsefesi, Aristoteles ve Platon'un öğretilerini birleştirmek için çalıştı ve bunu yaparak babası Nestorius'tan öğrendiği teürji ve mistisizm (büyü) gibi karşıt pagan fikirleri bir araya getirerek daha sonra bu bilgiyi Asklepigenia'ya aktardı.[2] Plutarch'ın ölümünden sonra, okulun yanı sıra öğrencilere nasıl eğitim verileceği de ona miras kaldı. Atina'daki okulda tanınmış bir filozof olan Asclepigenia, en tanınmış öğrencisi haline gelen Proclus'u eğitmeye devam etti.[1] Ona sadece Aristoteles ve Platon'un felsefelerini öğretmekle kalmadı, aynı zamanda babasının ölümünden önce yalnızca kendisine aktardığı teürji ve pagan mistisizm sanatlarındaki öğretileri de dahil etti.

Teürji konusunda uzman olan Asklepigenia metafizik bir yaklaşımla ders veriyordu. Gerçekliğin beş alemi olduğuna inanıyordu: Bir, Doğa, Madde, Ruh ve Zeka. Babası gibi o da her ruhun kendi içinde ilahi bir parça barındırdığına ve büyü, pagan tanrı düşüncesi ve meditasyonla birlikte Bir'le birleşmenin kişinin kendi kaderini kontrol edebilmesinin bir yolu olarak gerçek mutlulukla sonuçlanabileceğine inanıyordu.[1] Proclus'a teürji üzerine öğrettikleri, kendi fikirlerini düşünmeye ve geliştirmeye devam ederken ona büyük fayda sağladı. Ayrıca, tanrılardan birinin ilahi müdahalesini kullanarak arkadaşının kızını iyileştirecek şekilde teürjiyi uygulayabildiği iddia edilir.[2]

Asklepigenia, Proclus'un teürjik düşüncelerini ve uygulamalarını mükemmelleştirmeye devam etmesinden sonra da Akademi'de ders vermeye devam etti. En iyi bilinen başarıları sanatta ve Keldani mistisizmi teürji ritüellerinin uygulanmasında olduğu kadar, Platon felsefesindeki olağanüstü düşünceleriydi. Aristoteles ve Platon'un öğretilerinin birçoğunu, Plutarkhos da dahil olmak üzere birçok öğrencisine aktarmıştır. Felsefeye olan saygısı ve zeki bir kadın öğretmen olması, onun Yunan dünyasındaki değerini ve önemini daha da artırmaktadır. Neoplatonik metafiziğin gelişimine büyük katkıda bulunmuş ve kardeşi Hiero da dahil olmak üzere birçok büyük filozofla birlikte çalışmıştır. Onun ilerlemeleri, Keldani mistisizminin sanatları ve büyüsünün yanı sıra teurji uygulamaları üzerine gelecekteki düşünceleri de etkilemiştir. MS. 485 yılında öldüğü söylenir.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Mary Ellen Waithe (1987), A History of Women Philosophers. Ancient Women Philosophers 600 B.C. – 500 A.D., Dordrecht: Kluwer 
  2. ^ a b c "Asclepigenia: Greek philosopher", Encyclopædia Britannica Online 
  3. ^ Blumenthal, H.J. (1984). "Marinus's Life of Proclus: Neoplatonist Biography". Byzantion Wetteren. Cilt 54. ss. 469-494. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sokrates</span> Antik Yunan filozofu

Sokrates, Antik Yunan filozofudur. Heykeltıraş Sophroniskos'un ve Ebe Fenarete'nin oğludur. Yunan felsefesinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Aristoteles</span> Antik Yunan filozofu (MÖ 384–322)

Aristoteles veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof, polimat ve bilgedir.

<span class="mw-page-title-main">Mistisizm</span> Felsefi görüş

Mistisizm, halk arasında Tanrı ya da Mutlak ile bir olmak olarak bilinir, ancak dini ya da manevi bir anlam verilen her türlü vecdi ya da değişmiş bilinç durumunu ifade edebilir. Gizemcilik ya da mistisizm, dinsel esrimelerle ilgili ülkülemlerin, erdemlerin, ayinlerin ve efsanelerin uygulanmasının birlikte yapıldığı fikir akımı. Mistisizmin anlamı önemli ölçüde daraltılmıştır: Aynı zamanda nihai veya gizli gerçeklerdeki içgörüye, çeşitli uygulamalar ve deneyimlerle desteklenen insan dönüşümüne de atıfta bulunabilir.

İçrekçilik, batınilik ya da ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstat tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesidir. Ezoterizm bir din veya bir inanç sistemi değildir. Çoğunlukla ezoterik (içrek) yani ezoterizm ile ilgili veya ezoterizme dair şeklinde kullanılır.

Proklos, Platon Akademisi'nin başına geçen ve diğer matematikçilerin çalışmaları hakkındaki yorumları için matematik tarihi açısından önemli olan bir Yeni Platoncu Yunan filozof.

<span class="mw-page-title-main">Batı felsefesi</span>

Batı felsefesi, Antik Yunan'dan başlayıp günümüze kadar gelen Batılı felsefe tarihi anlayışı. Özellikle Avrupa'nın ve batı olarak adlandırılan dünyanın 19. yüzyıl'da felsefe tarihini yazarken kategorize ettikleri düşünce geleneği Batı felsefesi olarak adlandrılır. Platon'dan başlayıp modern zamanlara uzanan belirli bir felsefe yapma tarzı batı felsefesinin ayırıcı özelliği, daha ayrıcalıklı özelliği olarak anlaşılır. Bu eğilim genel bir yaklaşımla "Doğu'da felsefe yoktur" savını ileri sürer. Antik Mısır, Mezopotamya, İran, Çin ve Hint kültürleri tarih olarak çok daha eski olmalarına ve buralarda yaşayan insanların belirli düşünce geleneklerine sahip olmalarına rağmen, Batı felsefesi Antik Yunan dönemiyle birlikte başlatılır ve bunlar dışta bırakılır. Doğu felsefesi, Hint ve Çin felsefeleri dahil olmak üzere çok önceleri başlamıştır, bu gelenekler etkileşimlerle sürekli varlıklarını devam ettirmişlerdir, ancak Batı felsefesi bu gelenekleri felsefe-dışı sayma yönelimindedir. Felsefe tarihi kitapları, genel bir eğilim olarak, MÖ 500'lerden başlayarak bugüne kadar, batı olarak addedilen bölgelerde ve batılı düşürlerce ortaya konulan felsefe yapma geleneği Batı felsefesi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Antik Çağ felsefesi</span>

Antik Çağ felsefesi ya da Antik Çağ Yunan felsefesi, MÖ 700'lü yıllardan başlayıp M.S. 500'lü yıllara, yani Orta Çağ'a kadar uzanan tarihsel dönemdeki felsefe tarihini kapsar. Antik Yunan ve Roma kültürlerinde süregelen felsefe eğilimleri ve öğretilerinden oluşur. Klasik İlkçağ felsefesi olarak adlandırılması da söz konusudur. Bu dönem İlk Çağ felsefesinden, Yunan ve Roma kültürlerine bağlı olmalarıyla ayrıştırılır. Böylece bilgi için bilgi gibi bir felsefe geleneğine geçilmiş olduğu varsayılır; bilgi burada gündelik yaşamdaki kullanılabilirliğinin ötesinde kendi başına bir değer ya da sorundur. Bu nedenle Batı felsefesi olarak adlandırılan felsefe geleneği kendisini Antik Çağ felsefesine dayandırır. Çağdaş ya da modern denilen düşünce biçiminin ve felsefe tarzının embriyon halinde bu dönem felsefe geleneğinde ortaya konulduğu varsayılmaktadır. Antik Çağ filozofları, bilginin anlamını, doğruluğun ne olduğunu, erdemin ne anlama geldiğini, evrenin ve yaşamın anlamını sorgulamışlar ve felsefi soruları şekillendirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Skolastik felsefe</span>

Skolastik felsefe/düşünce, Latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir. Bu anlam önemlidir, zira skolastik felsefe, Orta Çağ düşüncesinde doğrunun zaten mevcut olduğu düşüncesine ve felsefenin okullarda okutularak öğretilmesine dayanan bir yaklaşım sergiler. Bu felsefenin temeli teolojidir, ona dayanır ve onu desteklemeye çalışır.

Meşşailik ya da Meşşai okulu, İslam felsefesi içinde doğa felsefesinin etkisinden sonra başlayan rasyonalist felsefe eğiliminin sistemli hale gelmesinden oluşan okul anlaşılır. Yunanca peripatetizm (περιπατητικός) teriminin Arapçası olup, İslam Felsefesindeki Aristoculuk'un baskın olduğu felsefi akım olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Elealı Zenon</span> Paradokslarıyla tanınan antik Yunan filozofu

Elealı Zenon veya Zeno, Magna Graecia'nın Sokratik öncesi bir Yunan filozofu ve Parmenides tarafından kurulan Elea Okulu'nun bir üyesiydi. Aristo, onu diyalektiğin mucidi olarak adlandırdı. Bertrand Russell'ın "ölçülemez derecede incelikli ve derin" olarak tanımladığı paradokslarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Platonculuk</span>

Yeni Platonculuk veya Yeni Eflatunculuk ya da Neoplatonizm, Plotinus'un çalışmalarıyla başlayan ve İmparator I. Justinianus'un Platon'un akademisini MS 529'da kapatmasıyla biten Platonik felsefe sürecini tanımlamak için kullanılan modern terim. Platon ve Aristoteles öğretilerini uzlaştırarak oluşturulmuş felsefi akım. Platonizm'in bu türü doğasında mistik veya dini unsurlarla tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Milet Okulu</span> Felsefenin başlamasına öncülük eden okuldur

Milet Okulu, M.Ö 6.yüzyılda İyonya aydınlanması ile kurulmuş bir düşünce okuludur. Felsefe tarihinde hem felsefenin başlangıç evresini oluşturur, hem de doğa felsefesi olarak adlandırılan felsefi eğilimin öncüsüdür.

Doğu gizemciliği veya Doğu mistisizmi geniş bir kavramdır.

<i>Batı Felsefesi Tarihi</i>

Batı Felsefesi Tarihi, İngiliz filozof, mantıkçı, matematikçi ve tarihçi Bertrand Russell'ın 1945 yılında yazdığı üç ciltlik eseridir.

Antik Çağ Yunan Felsefesinde Aristoteles'ten itibaren Yeni Platonculuk'un ortaya çıkmasına kadar geçen döneme Helenistik felsefe adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Peripatetik ekol</span>

Peripatetik Ekol ya da Peripatetik Okul, Antik Yunanda kurulmuş felsefe ekolüdür. Yunanca, 'yürüyen, gezgin' anlamındaki peripatetikos (περιπατητικός) kelimesinden türetilmiştir. Ekolün kurucusu Aristoteles'tir. Antik Yunan'da Aristoteles'in yorumcularına, İslam-Doğu Felsefesi içerisinde ağırlıklı olarak Aristoteles felsefesi üzerinde yoğunlaşanlara, Orta Çağ Avrupasında 13. ve 14. yüzyıl sonrası oluşan Aristoteles etkisiyle felsefe yapanlara da "peripatetik" denilir.

<span class="mw-page-title-main">Platon Akademisi</span> Dünyadaki ilk yükseköğretim kurumu

Platon Akademisi, Antik Yunanistan'da Atina'da Platon tarafından kurulan bir felsefe okuluydu. Akademi, Helenistik dönem boyunca, MÖ 83 yılında Philo'nun ölümünden sonra sona erene kadar şüpheci bir okul olarak kalmıştır. Platon Akademisi büyük olasılıkla MÖ 86 yılında Roma diktatörü Sulla tarafından yıkıldığı düşünülmektedir.

Neapolisli Marinus, MS 440 Flavia Neapolis, Filistin doğumlu Neoplatonist bir filozof, matematikçi ve retorik.

Arkhelaos Anaksagoras'ın öğrencisi olan bir Antik Yunan filozofuydu. Daha sonra Sokrates'e hocalık yapmış olabilir. O, hareket ilkesince sıcağın soğuktan ayrıldığını savundu.

<span class="mw-page-title-main">İamblihos</span> Suriyeli Neoplatonist filozof (yaklaşık 245 – yaklaşık 325)

Iamblichus Arap kökenli Suriyeli bir Neoplatonist filozoftur. Daha sonra Neoplatonik felsefe tarafından izlenecek yönü belirledi. Aynı zamanda Yunan mistik, filozof ve matematikçi Pisagor'un biyografi yazarıdır.