İçeriğe atla

Askerî kimlik kartı

Askerî kimlik kartı çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetler'inin askerlerine ve subaylarına verilen bir kimlik belgesidir.[1] Askeri kimlik kartı askeri hizmet, askeri rütbe, uzmanlık sınıfı, hükûmet ödülleri ve nişanları, yaralanmalar ve kontüzyonlar, kişiye tahsis edilen silah ve teknik teçhizat listesi, rezerv durum, askeri eğitim, antropometrik ölçümler gibi özel bilgileri içerebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kara Harp Okulu</span>

Birleşik Devletler Askerî Akademisi, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren Amerika Birleşik Devletleri Askeri Akademisi, dünyanın en eski askeri akademilerinden biridir. 16 Mart 1802'de kurulan akademi New York'a bağlı Orange ilinde yer alan West Point'te 6,000 hektarlık bir alanı kaplar.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), Türkiye'nin başkentinde yalnız barış zamanında görev yapmak üzere oluşturulan kurul.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ordusu</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD askerî örgütlenmesinin başlıca kollarından biri. Kökenleri Kıta Ordusu'na dayanmakla beraber Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski ulusal kurumudur. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın Birinci Maddesi, Sekizinci Paragrafı'nın Onikinci Bendi'nden anayasal meşruiyetini alır. Savunma Bakanlığı 'na bağlı üç depratmandan biri olan Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Dairesi'nin bir parçasıdır. Barış ve güvenliğin korunması ve ülke savunmasıyla görevlidir. Ayrıca çevre koruma ve geliştirmeye ilişkin federal programları yürütür, federal devlet, eyalet ve yerel yönetim kuruluşlarına askerî yardımda bulunur; doğal afetlerde yardım çalışmalarına katılır ve acil sağlık hizmetlerinde hava ulaşımını sağlar.

Avni Atila Işık Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal Ersun</span> Türk asker

Namık Kemal Ersun Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

Kara kuvvetleri, bir devletteki ordunun kara kuvvetidir. Devleti kara yoluyla dıştan gelecek tehditlere karşı koruyan bir kuvvet olup karadan karaya, karadan havaya ve karadan denize askerî harekât da düzenleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri gücü

Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri kara ordusu, donanma ve tayyare bölüklerini içermekteydi.

Doktrin veya öğreti, belirli bir konu ya da inanç sistemine ilişkin kabul, ilke ve kurallar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Milli Savunma Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), 31 Temmuz 2016 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan askerî yükseköğretim kurumudur. Üniversitede eğitim ve öğretime 12 Şubat 2017 tarihinde Hava Harp Okulu'nda yapılan törenle başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî işe alma</span>

Askerî işe alım askerlik hizmeti için belirli bir süre asker toplayarak orduyu yönetme sistemidir. Subay olmak için askerî lise ve harp akademisi okumak gerekir. Başlangıçta askerler yalnızca askerî harekât ve savaş süresinde askere alındı. Daimi orduların yetiştirilmesi için askere alma kullanımı, 15. yüzyılda Fransa'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Yiğit</span> Türk asker

Orhan Yiğit Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

5. Piyade Eğitim Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bir askerî birliktir. Eğitim ve Doktrin Komutanlığı bünyesinde olan Eğitim Tümen Komutanlığı'na bağlı olarak acemi askerlerin eğitim aldıkları birliklerden birisidir. Tugay'ın karargahı ve merkez birimleri Sivas'ta konuşlanmıştır ancak tugaya bağlı bir birlik olan 48. Piyade Er Eğitim Alayı Tokat'ta bulunmaktadır. Bu askerî birlikte eğitim alan askerler büyük oranda hudut birliklerine gönderilmektedirler. Burada eğitim alan acemi askerler, usta birlik hizmetlerini Yunanistan, Bulgaristan, Kıbrıs, Suriye, Irak, İran, Ermenistan, Gürcistan sınırlarında bulunan hudut tugayları,hudut taburları ve sınır güvenlik karakollarında yapmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">34. Hudut Tugayı</span>

34. Hudut Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olarak görev yapan bir askerî birliktir. Daha önce Patnos, Ağrı'da 34. Motorlu Piyade Tugayı adıyla bulunmakta iken Şemdinli, Hakkari'ye konuşlanan birlik, önce 34. Jandarma İç Güvenlik Tugayı adını almış, daha sonra ise günümüzde bulunduğu haliyle 34. Hudut Tugayı olarak yapılandırılmıştır. Irak ve İran'dan Türkiye'ye yönelebilecek askeri ve terör tehditlerini engellemek ve etkisiz hale getirmekle görevlidir. Sınır ihlalleri, terörist sızmaları ve kaçakçılık ile mücadele etmek tugayın temel görevleridir. 34. Hudut Tugayı, terörle mücadele operasyonlarında önemli bir yere sahip olan bir birliktir. Birlik, 4 Haziran 2019'da dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından ziyaret edilmiştir.

48. Hudut Tugayı Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olarak görev yapan bir askerî birliktir. Şırnak'ın Uludere ilçesinde konuşludur. Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye yönelebilecek askeri ve terör tehditlerini engellemek ve etkisiz hale getirmekle görevlidir. Sınır ihlalleri, terörist sızmaları ve kaçakçılık ile mücadele etmek tugay'ın temel görevleridir. 48. Hudut Tugayı, PKK'ya karşı yürütülen terörle mücadele operasyonlarında önemli bir yere sahip olan bir birliktir.