İçeriğe atla

Askerî hayvan

Ottawa, Ontario'da bulunan, askerî hayvanlar için dikilmiş anıtlar.

Askerî hayvanlar, savaşlarda muharip unsur olarak ve barış döneminde de savunma, gözetleme, keşif gibi askeri amaçlarla kullanılan, bu amaçla eğitilmiş hayvanlardır. Görev hayvanları olarak çok farklı görevleri yetirebilen bu hayvanlardan atlar, filler, develer ve bazı benzer hayvanlar hem ulaşım amacıyla hem de süvari olarak, güvercinler ise haberleşme ve fotoğraf casusluğu için kullanılmıştır. Sıçanlar ve domuzlar da dâhil olmak üzere birçok başka hayvanın tarihte çeşitli askerî görevleri yerine getirdiği bilinmektedir. Tarih boyunca çok çeşitli askerî görevleri yerine getirmiş olan Köpekler ise günümüzde daha çok, yunuslar ve deniz aslanları ile birlikte, koruma ve patlayıcı tespiti gibi görevlere odaklanmaktadır.[1]

ABD Donanması'ndan bir köpek bakıcısı, Guam Deniz Üssü'ndeki Ulusal Savaş Köpeği Mezarlığı'nda yer alan Savaş Köpeği Anıtı'nın önünde duruyor . Mezarlık, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri'nde görev yapan ve 1944'teki İkinci Guam Muharebesi sırasında ölen köpekleri — çoğunlukla Doberman Pinschers — onurlandırmak için yapılmıştır.

Görev alanları

Nakliye görevlerinde kullanımı

Sirk filleri, bombaların yol açtığı hasarı temizliyor. Hamburg, Almanya, Kasım 1945.
Mezar-ı Şerif Muharebesi sırasında Kuzey İttifakı güçleriyle birlikte düzenlenen ve "21'inci yüzyılın ilk Amerikan süvari hücumunu" [2] gösterdiği iddia edilen fotoğraf.[3] Bu fotoğraf, 12 Kasım 2001'de yayınlanmıştır.
  • At, savaş tarihi boyunca en çok kullanılan hayvandır. Savaşlarda kullanılan ilk binek atları, savaş arabalarını çekebiliyor ve hafif zırhlı askerleri taşıyabiliyordu. Daha ağır bineklerin ortaya çıkması ve üzenginin icadı ile atlı süvariler, birkaç yüzyıl boyunca Avrupa'nın en prestijli savaş birlikleri haline geldi. Şövalyeler tarafından kullanılan bazı atlar, aynı zamanda ısırmak ve tepmek için de eğitilmişti. Asya bozkırlarındaki süvarilerin ok ve yay kullanması ise onları Asya tarihinin en güçlü askerî gücü haline getirdi.[] Modern menzilli silahların ve motorlu araçların ortaya çıkmasıyla birlikte, askeri amaçlı at kullanımı düşüşe geçti. Bununla birlikte, atlar ve katırlar bugün hala çeşitli ordular tarafından zorlu arazilerde nakliye için yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Filler evcil olarak kabul edilmese de, binek olarak veya ağır yükleri taşımak için eğitilebilirler. Sanskritçe ilahiler, 1100 gibi erken bir tarihte askeri amaçlarla kullanıldıklarını kaydederler. Yine MÖ 218 - MÖ 201 yılları arasındaki İkinci Pön Savaşı'nda da Hannibal tarafından 37 tane fil kullanıldı.[4] Bunun yanında II. Dünya Savaşı gibi yakın bir dönemde de hem Japonlar hem de Müttefikler tarafından fillerden faydalanıldı. Motorların araçların giremediği bölgelerde ağır görevleri yerine getirebilen filler, bu kabiliyetleri sebebiyle, II. Dünya Savaşı sırasında Burma'da cereyan eden muharebelerde görev yaptılar.[5]
  • Develer, çölleri atlardan daha rahat geçebildikleri ve susuzluğa olan dayanıklılıkları sebebiyle genellikle kurak bölgelerde kullanılmıştır. Her iki dünya savaşında da kullanılan bu hayvanlar, günümüzde Hindistan Ordusu ve Sınır Güvenlik Kuvvetleri tarafından Rajasthan'ın çöl bölgelerinde devriye görevlerinde kullanılıyor.
II. Dünya Savaşı'ndaki Stalingrad Muharebesi'nden sonra Sovyet Kızıl Ordusu'nun birçok askeri birliği tarafından özellikle güney bölgelerinde sıkça kullanılan develer, tank ve uçaklar için gerekli olan yakıtın, mühimmatların, yiyecek ve içme suyunun, bazı durumlarda da yaralı Rus askerlerinin taşınması görevlerini yerine getirdi. Kalmukya bozkırlarının arazi yapısı, yolların ilkelliği ve suya ulaşımın zorluğu, Sovyetler'in yeterli nakliye aracına sahip olmamasıyla birleşince bu bölgede deve kullanımı önem kazandı.[6] Rus askerlerinin Kuznechik (Rusça'da "çekirge") adını verdiği çift hörgüçlü bir deve, Almanya'ya ilerleyişi boyunca Kızıl Ordu'yu takip etti.
  • Katırlar, doğuştan gelen sabırlı, temkinli ve dayanıklı yapıları nedeniyle, ciplerin ve hatta yük atlarının bile ulaşamadığı dağlık bölgelerde taşımacılık amacıyla sıkça kullanıldılar. Bu amaçla II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Ordusu, İngiliz Ordusu ve Hint Ordusu tarafından zorlu arazilerde malzeme ve ekipman taşımak için kullanıldı. Türk Ordusu da I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında katırlardan sıkça faydalandı. Ülkenin o dönem içerisinde bulunduğu zorlu ekonomik ve siyasi koşullar nedeniyle at ve motorlu araç temin etmede yaşanan zorluk ile kış şartlarında dağlık bölgelerde cereyan eden muharebeler, bu hayvanların savaş alanında kullanımını zorunlu hale getirdi. Katırların buradaki önemine ilişkin bir anekdot, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas Gürer'in anılarında da yer almaktadır: "Fırka kumandanı (Refet Bele); kıtaların mevzilerinin pek dik ve sarp, karla örtülü yalçın tepelerde olduğundan atların çıkamayacağını ileri sürmüş ve ancak katırlarla bir yere kadar gidilebileceğini abartılı sözlerine ilave etmişti."[7]
Taburda yer alan diğer vasıtalar, tanklar için gerekli olan mühimmat ve benzinin taşınabilmesi için elverişli olmadığından 15 adet katıra ihtiyaç vardır. Ancak böyle bir düzenleme, hem katır sayısının azlığı ve hem de taburun ihtiyaç duyduğu ikmal malzemelerinin çokluğu nedeniyle mümkün gözükmemektedir.

Eylem sonrası raporu, 751. Tank Taburu, Şubat 1945, Bölüm IV - İkmal (sayfa 190 / 242)[8]

  • Öküzler, özellikle büyük namlulu toplar ve kuşatma topları gibi ağır silahların zorlu arazilerde taşınması amacıyla yük hayvanı olarak yaygın şekilde kullanıldı.
  • Geyikler, Hem İsveç hem de daha sonra Sovyetler Birliği tarafından derin kar süvarileri olarak kullanılmaya çalışıldı. Ancak kolayca hastalanmaları, beslenmelerinin zorluğu ve savaş alanından kaçmaları gibi etkenler, geyikler savaşlarda kullanımının uygun olmadığını ortaya koydu. Sovyetler Birliği tarafından silahlardan çekinmemeleri ve kaçmamaları için eğitildilerse de hiçbir savaş meydanında boy göstermediler.[9]

Muharip kullanımı

Savaşçı ya da binek hayvanı olarak kullanımı

Birinci Dünya Savaşı sırasında sihhiye birlikleri tarafından yaralı askerlerin yerini tespit etmek için kullanılan ve gaz maskesi takan bir köpek.
  • Köpekler, antik Yunanlılar tarafından savaş alanında doğrudan muharebe amacıyla kullanıldı. Marcus Aurelius ile başlayan Roma İmparatorluğu da savaşta köpekleri kullandı. Molossian (Canis Molossus; Molossus tazısı ve Epir çoban köpeği olarak da bilinir) ırkı köpekler, Romalılar tarafından özellikle savaşlarda kullanılmak için eğitildiler. Çivili metal tasmalar ve zırhlarla güçlendirilen bu köpekler, Roma Ordusu'nun saldırı düzenlerinde yer aldılar.[10] Alaunt ırkı ise İspanyolların Latin Amerika'yı istilası sırasında Karayipler, Meksika ve Peru'daki savaşlarda doğrudan savaş köpeği olarak kullanıldı. İngiliz çoban köpekleri ile Danua ırkı köpekler ise Orta Çağ boyunca İngilizler tarafından, atları korkutarak üzerlerindeki biniciyi aşağı atmasını sağlamak ya da doğrudan at sırtındaki askerlere saldırmak için kullanıldı; bu sayede köpek, sahibi gelip son darbeyi indirene kadar askerle boğuşuyordu.
  • Ramses II, Kadeş Savaşı sırasında kendisiyle birlikte savaşan evcil bir aslana sahipti.[11]
  • Yaşlı Pliny, yazılarında fillere karşı kullanılan savaş domuzlarından bahseder. Pliny'ye göre filler, domuzların çıkardığı seslerden korkarak paniğe kapılıyor ve kaçarken de önlerine çıkan askerleri ezip geçiyordu.[12][13]
Dürer'in Gergedanı; fantastik bir 'zırhlı' tasviri.
  • Gergedanların savaş işlevleri için kullanıldığı kanıtlanmamıştır. Albrecht Dürer'in ünlü 1515 gravürünü analiz ederek, gergedanın tasarımıyla alınan özgürlüklerin aslında gergedanların Portekiz'deki savaşı için yaratılmış bir zırh takımı için tasarımlardı. Bununla birlikte, gergedanların görünüşte 'kalın' veya 'kaplanmış' derisi aslında hassastır ve hayvanların görme yeteneği zayıftır, bu da belirli bir yönde koşma yeteneklerini büyük ölçüde sınırlar. Aşırı agresif yapıları, onları atlı savaşta kullanım için uygunsuz hale getirecektir.
  • Savaş filleri, Güney Asya ve Kuzey Afrika'nın çoğu yerinde yaygın olarak kullanıldı ve ayrıca Diadochi krallıkları, Kush Krallığı ve Roma İmparatorluğu tarafından da kullanıldı.
  • Sığırlar, bazı durumlarda, düşmana doğru sürülen panik halindeki sürülerin insan yapımı izdihamları aracılığıyla savaşta kullanım gördü. Bu, özellikle barutun icadından sonra, onları serbest bırakanlar için genellikle tehlikeli bir taktikti. Hem Tondibi Savaşı'nda hem de Henry Morgan'ın Panama kuşatmasında, sığır sürüleri savaş alanına bırakıldı, ancak karşı ordudan gelen silah sesleri nedeniyle kendi ordularının hatlarına geri döndüler.
  • Çin tarihinde yer alan Savaşan Devletler Çağı'nda, Qi (devlet) generali Tian Dan'ın bin adet öküzü ejderha gibi giydirip boyattığı ve ardından da kuyruklarını ateşe verip, rakibi olanYan (devlet) ordusuna karşı sahaya sürdüğü söylenir.

Canlı bomba olarak kullanımı

  • Yangın çıkaran domuzlarla ilgili tarihsel anlatılar, askeri yazar Polyaenus ve Aelian tarafından kaydedilmiştir. Her iki yazar da Antigonus II Gonatas'ın MÖ 266'daki Megara kuşatmasının, Megaralıların bazı domuzları yanıcı zift, ham yağ ya da reçineile ıslatıp ateşe vermeleri ve düşmanın savaş fillerine doğru sürmeleri sayesinde kırıldığını bildirmiştir. Filler, alev alev yanan ve çığlık çığlığa bağıran domuzlardan dehşet içinde kaçmış ve çoğu zaman kendi askerlerini çiğneyerek öldürmüşlerdir.[14]
  • Patlayan fare - ölü fareler, İngiliz Özel Harekât Yöneticisi tarafından 2. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya karşı kullanılmak üzere hazırlandı. Sıçan leşleri plastik patlayıcılarla dolduruldu, fabrikalar gibi yerlere bırakılmak üzere, bir kazana bakan ateşçinin tatsız keşfi fırına kürekle atarak patlamasına neden olacağı umuluyordu.[15] Sıçanlar sadece az miktarda patlayıcı içeriyordu; ancak, yüksek basınçlı bir kazanın delinmesi, yıkıcı bir kazan patlamasını tetikleyebilir.
  • Irak isyanı sırasında yol kenarındaki el yapımı patlayıcıları kamufle etmek için hayvan leşleri kullanıldı.
  • Blanchard, Lucy M, Chico, Büyük Savaşta Posta Güvercini Hikayesi (Diggory Press),978-1-84685-039-4
  • 1-58574-729-7
  • Dyer, Walter A., Ben, Savaş Atı,978-1-84685-038-7
  • Itoh, Mayumi (2010). Japon Savaş Zamanı Hayvanat Bahçesi Politikası: İkinci Dünya Savaşının Sessiz Kurbanları . Palgrave-MacMillan.978-0230108943ISBN 978-0230108943 .
  • Nocella, Anthony J. II, ed. ve diğerleri, "Hayvanlar ve Savaş: Askeri-Hayvan Sanayi Kompleksi ile Yüzleşmek" (2013, Lexington Books),978-0739186510 .
  • Peters, Anne; de Hemtinne, Jérôme; Kolb, Robert, der. (2022). Uluslararası Silahlı Çatışma Hukukunda Hayvanlar . Cambridge Üniversitesi Yayınları.

Kaynakça

  1. ^ "Marine Mammal Program". 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2015. 
  2. ^ Rumsfeld, Donald. "Annual Report to the President and the Congress", 2002
  3. ^ Independent Online, US, Taliban both claim success in offensives 14 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., November 8, 2001
  4. ^ "Poliybos "Roma Tarihi"". 17 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  5. ^ "BBC NEWS - Asia-Pacific - War veteran elephant dies". BBC News. 26 Şubat 2003. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2015. 
  6. ^ "History of Kalmykia: Camel Battalion at war" 22 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (in Russian)
  7. ^ Turgut Gürer, (Ed.) (Ocak 2021). Atatürk’ün Yaveri Cevat Abbas Gürer - Cepheden Meclise Büyük Önder İle 24 Yıl. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. s. 169. ISBN 9786052953181. 
  8. ^ "Ike Skelton Combined Arms Research Library Digital Library". 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2024. 
  9. ^ Deer of the World: Their Evolution, Behaviour, and Ecology. United States of America: Stackpole Books. 1998. ss. 241-242. ISBN 0811704963.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ "War Culture Animals of War". 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2024. 
  11. ^ TyB. "10 Historical Characters and their Unusual Pets". Listverse.com. 21 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 
  12. ^ Pliny, (VIII, 1.27)
  13. ^ Aelian, de Natura Animalium book XVI, ch. 36
  14. ^ Animals in the Classical World: Ethical Perspectives from Greek and Roman TextsThe Oxford Handbook of Animals in Classical Thought and Life
  15. ^ British Special Operations Executive (SOE): Tools and Gadgets Gallery 4 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. BBC. Retrieved June 7, 2005.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avcılık</span> Vahşi hayvanları aramak, takip etmek ve öldürmek

Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">II. Kosova Muharebesi</span>

II. Kosova Muharebesi veya İkinci Kosova Meydan Muharebesi (Macarca: Második Rigómezei csata, Sultan II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Macar kumandanı János Hunyadi önderliğindeki bir müttefik ordusu arasında yapılmış bir muharebedir. Osmanlı Devleti'nin zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

Pliyosen, yaklaşık 5.3 milyon yıl öncesinden 2.5 milyon yıl öncesine dek süren üçüncü jeolojik çağın (Tersiyer) son dönemi.

<span class="mw-page-title-main">Brummbär</span>

Sturmpanzer IV ya da Sturmpanzer 43, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu tarafından kullanılan Panzer IV şasesi üzerine monte edilmiş piyade birliklerine destek vermek amacıyla üretilmiş bir taarruz topudur. Müttefik haber alma birimleri ona Brummbär takma adını vermişti. Alman askerleri ise ona kısaca Stupa derdi. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 166'dır.

M3 Keşif aracı ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında görev, keşif, komuta, ambulans ve top traktörü olarak kullanılan bir zırhlı keşif aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Evcil hayvanlar</span> İnsanlarla birlikte yaşayan ve insanlar tarafından evcilleştirilen hayvanlardır

Evcil hayvanlar.

<span class="mw-page-title-main">Süvari</span> At sırtında savaşan birlikler

Süvari, tekil bir atlı asker veya bu atlı askerlerin oluşturduğu birlikleri kapsayan askerî sınıf. Geçmişte daha çok ani baskınlarda ve vurucu saldırılarda kullanılırdı. Sözcüğün kökeni Farsça سوار suvâr = at kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">3.7 inç dağ obüsü</span> II. Dünya Savaşında kullanılan obüs sınıfında bir top türü

3.7 inç dağ obüsü Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından I. ve II. Dünya Savaşları sırasında kullanılan obüs sınıfında bir top türüydü.

<span class="mw-page-title-main">Zama Muharebesi</span> zama muharebesi

Zama Muharebesi, MÖ 19 Ekim 202 tarihinde II. Pön Savaşının belirleyici muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Budyonni</span>

Semyon Mihayloviç Budyonni, Ailesi Rus asıllı olmasına rağmen, Don Kazakları bölgesine yerleşmesinden ve o gelenekle büyütülmesinden dolayı genellikle Kazak asıllı sanılan Rusya İmparatorluğu'nun süvari subayı ve Sovyetler Birliği mareşali, Sovyetler Birliği Kahramanı, Rus İç Savaşı, Sovyet-Polonya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında komutanlık yapmış Josef Stalin'in yakın siyasi müttefiki olan politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Pön Savaşı</span> M.Ö 218 ile 201 yılları arasında Roma ile Kartaca arasında gerçekleşen ikinci savaş

İkinci Pön Savaşı ya da diğer adlarıyla Hanibal Savaşı, Kartaca Savaşı MÖ 218 - MÖ 201 yılları arasında Roma ve Kartaca devletleri arasında batı ve Doğu Akdenizde meydana gelmiş büyük savaştır. Numidyalı ve Berberi kabilelerinin ve diğer Avrupa uluslarınında katılımıyla geniş çapta bölgeyi etkilemiştir. Pön Romalılar'ın Kartacalılara verdiği isimdir.

Ron Geçişi Muharebesi, İkinci Pön Savaşı'nın bir muharebesidir. Hannibal Barca komutasındaki Kartaca ordusu, MÖ 218 yılı sonbaharında İtalya'ya doğru yürüyüşü sırasında, Nehrin doğu yakasında bir Kelt kabile konfederasyonuyla çatışmaya girmiştir. Roma yanlısı ve Roma ordusu lehine hareket eden kelt savaşçıları, nehrin doğu yakasında Marsilya'da kamp kurdular. Amaçları Kartaca Ordusu'nun İtalya üzerine ilerlemesini önlemekti. Nehir geçişi için alınan bu önlemi gören Hannibal bir karşı önlem almıştır. Buna göre Bomilcar'ın oğlu Hanno komutasında bir görev kuvveti, nehri başka bir noktadan geçerek Kelt kampının gerisine sarkacaktır. Planlanan bölgeye ulaşan Hanno dumanla işaret verdiğinde Hannibal de ordunun büyük kısmıyla nehri geçmeye başlamıştır. Kelt kuvvetleri Hannibal'in ordusu karşısında toplanmışlardı. Bu durumdan yararlanan Hanno saldırıya geçti ve kesin bir bozgun sağladı. Kartaca kuvvetlerinin kazandığı bu zafer, her ne kadar Roma kuvvetleri karşısında elde edilen bir başarı değilse de savaşın gidişatı üzerinde derin bir etki yaratmıştır. Kartaca ordusu Ron boylarında durdurulabilmiş olsaydı İtalya topraklarına girişi aynı yıl içinde olmayabilirdi. Hannibal için bu zafer, Hİspanya dışında elde ettiği ilk büyük başarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boze Muharebesi</span> 1789da Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan Osmanlı - Rus Savaşı

Boze Muharebesi ya da Rymnik (Rimnik) Muharebesi, 22 Eylül 1789'da Osmanlı ordusu ile Rus ve Avusturya orduları arasında yapılan ve ağır Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan bir muharebedir. Bu muharebe neticesi kuşatma altındaki İzmail, Akkerman ve Bender kalelerinin Rusların eline geçmesi, kuşatma altındaki Belgrad'ın Avusturya eline geçmesi iyice kolaylaştı. Savaşın yapıldığı Râmnicu Sărat Romanya'da bulan bir yerdir, bu bölge günümüzde Buzău (Boze) yönetim birimine bağlıdır. Bu bölgede Râmnicu Sărat nehri diğer adıyla Rimnik nehri olarak bilinen ve Siret Nehri'nin bir kolu olan nehir bulunmaktadır. Yine Siret'in bir kolu olan Buzau Nehri bu yakınlardan geçmekte ve Siret Nehri ile birleşmektedir. Bu sebeple bu muharebe Ramnicu Sarat şehri yakınlarında Ramnicu Sarat Nehri ve yakınlarında bulunan Boze Nehrinde yapıldığından Türk kaynakları bu muharebeyi Boze Muharebesi, yabancı kaynaklar ise Rymnik (Rimnik) Muharebesi olarak adlandırmaktadır. Bununla birlikte çeşitli yabancı kaynaklar, bu savaşın komutanı olarak yanlışlıkla Koca Yusuf Paşa'yı gösterirler oysaki Koca Yusuf Paşa Osmanlı kaynaklarına göre başarısızlıkları nedeniyle 1789 Mayıs ayında veziriazamlık görevinden alınıp, haziran 1789'da bu görev Cenaze Hasan Paşa'ya verildiğinden; bu muharebe de Osmanlı Veziriazamı komutasındaki bir ordu ile yapıldığından, bu muharebede Osmanlı Ordusunun komutanı Cenaze Hasan Paşa'dır. Hasan Paşa'ya bağlı Osmanlı süvari kuvvetlerinin komutanı ise Kemankeş Mustafa Paşa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş atı</span> Atların savaşta kullanımı

Savaş atları, gerek muharebe esnasında, gerekse cephe gerisinde yardımcı görevlerde kullanılan atlar. Motorlu araçların yaygınlaşması sonucu savaş atlarının kullanımı önemli oranda azalmıştır. Bununla birlikte halen dünyada taşıt ulaşımının güç olduğu yörelerde askerî malzemelerin ve ağır silahların naklinde kullanılırlar. Ayrıca bazı ülkelerin özellikle polis kuvvetleri tarafından asayişi sağlamada atlardan yararlanılır.

<span class="mw-page-title-main">Demir dikeni</span> Dikenli silah

Demir dikeni, özellikle tahkimatlarda korumayı artırmaya yarayan anti personel silahı ve engelidir. İki veya daha çok çivi veya metalde malzemenin bir dört yüzlü oluşturacak şekilde birleştirilmesinden meydana gelir.

Cheval de frise, Orta Çağ'da yaygın olarak süvari saldırılarına karşı kullanılan ahşaptan sabit ve hareketli tahkimattır.

Antik zamanlardan günümüze kadar hayvanlar dinlerde aktif rol almışlardır. Çeşitli dinlerde ve mitolojilerde tanrı seviyesinde görülmüş, bazen tanrıları temsilen kullanılmış bazen de tanrıların elçileri olarak görülmüştür. Lakin İslam ve diğer semavi dinler hayvanları din içinde çok kullanmaz. İslam yayıldığı coğrafya gereği Ortadoğu'ya özel bazı varlıkları dini hikâyelerde anmıştır. Bunlardan en çok bilineni Muhammed ve Ebubekir'in müşriklerden kaçmak için sığındığı Sevr Dağı çevresinde bulunan bir mağaraya saklanmaları ve mağaranın girişinin bir örümcek tarafından ağ ile gizlenmesi hikâyesidir. Başka bir hikâye ise Nuh ile ilgili olan hikâyedir. İnanışa göre Nuh tufan sırasında gemisine her ırktan iki cinsiyete ait canlılar almış ve tufandan sonra bu canlılar üreyerek soyunu devam etmiştir. İslam neredeyse tüm İbrahimî dinler gibi insanları hayvanların sahibi olarak kabul eder. Kur'an'da ise hayvan kelimesi bazen hakaret olarak kullanılır. Lakin Allah Kur'an'da hayvanlara merhameti de emretmiştir. Muhammed'in kedisi Müezza bu konu üzerinde fikir vermek için kullanılabilir. Kaynaklara göre bir gün kedi Muhammed'in kıyafeti üstünde uykuya dalmış, Muhammed ise onu uyandırmamak için kıyafetindeki kumaşı kesmiştir. Bu yüzden kedi beslemek İslam inancına göre sünnettir. Muhammed'in kedi sevgisine atıfta bulunan bir başka hikâye ise Uhud Savaşı sırasında gerçekleşir. Muhammed ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca durdurmuştur. Ayrıca kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikmiş, orduyu o kedinin etrafından dolaştırmıştır. Savaş sonunda ise nöbetçiden kediyi geri istemiş ve ismini Müezza koyup sahiplenmiştir. İddialara göre Müezza siyah ve beyaz renklerinde bir Habeş kedisidir. Müezza isminin geçtiği son hikâye ise kedilerin temizliği ile ilgilidir. Muhammed, kedisi Müezza içtikten sonra kapta kalan su ile abdest alacakken Sahabe-i Kiram Ebu Nuaym "Ya Resul o sudan kedi içti" deyince, Muhammed "Onlar en temiz ağıza sahiptirler." demiş ve abdest almıştır. Ayrıca Muhammed'in Umeyr adını verdiği kuşu ölen Zeyd adlı bir çocuğa taziye ziyaretine gittiği de söylenir. Deve ayrıca coğrafya gereği İslam kaynaklarında geçer, Muhammed ile ilgili hikâyelerin bazılarında deve geçer. Bunlardan biri Muhammed'in torunlarının deve isteğidir. Muhammed parası olmadığı için deve alamamış ama çocukları sırtına almıştır. Bu konuyla ilgili son hikâye ise Abdullah bin Ömer'in deve istediği hikâyedir. Bir gün Abdullah, babası ve Muhammed'in bulunduğu bir kafilede deveye biniyordu. Abdullah hafif olduğu için hızlı gidiyor ve sık sık kafilenin başına geçiyordu, babası ise bu duruma oldukça kızıyordu. Bunun üzerine Muhammed deveyi satın almak istedi, Abdullah'ın babası ise ücretsiz olarak vermek istedi, Muhammed ısrarcı oldu ve deveyi satın aldı. Deveyi aldıktan sonra ise deveyi çocuğa verdi. Ayrıca istediği kadar hızlı gidebileceğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Zamburak</span>

Zamburak, kelimenin tam anlamıyla yaban arısı anlamına gelir, birde fil veya at ama özellikle deve sırtında ateş edebilen küçük toplar taşıyan süvari kuvvetine bu ad verilir. Türkçeye bu birlikler için verilen ad Zemberek diye geçmiştir.erken modern dönemden kalma, özellikle develere monte edilmiş ve develerden ateşlenen küçük döner toplara sahip, kendinden tahrikli topçuların özel bir biçimiydi.Kullanıcılar zamburakçı olarak biliniyordu. Ağır topların tipik nakliyesini zorlaştıran İran Platosu'nun zorluğu nedeniyle barut imparatorlukları, olarak bilinen İran imparatorlukları Safevi hanedanı, Timur İmparatorluğu ve Afşar hanedanı tarafından kullanılmıştır.

Atlı piyadeler, yürümek yerine ata binen piyadelerdi. Orijinal dragonlar, esasen atlı piyadeler idi. 1911 Encyclopædia Britannica'ya göre, "Atlı tüfekler yarı süvari, atlı piyadeler yalnızca özel olarak hareketli piyadelerdir." Günümüzde, askeri ulaşım için atların yerini motorlu taşıtların almasıyla, motorize piyade bazı açılardan atlı piyadelerin halefidir.