İçeriğe atla

Askerî gelenek

Askeri gelenek, askerî üniforma, askerî tören veya asker selamı gibi askeri veya askerlerle ilişkili uygulamalardır.[1] Resmi olarak askerî tüzüklerde yer alan gelenekler, askeri göreve ve askerlik yemini'ne sadakat gösterisi askeri gelenekler olarak kabul edilir.[2]

Askeri geleneklere uymak, askerî personel arasında yüksek bir savaş ruhu ve ahlaki eğitiminin temelidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tatarlar</span> Doğu Asyadan köken alan etnik grup

Tatarlar veya Tatar Türkleri, "Tatar" ismini taşıyan farklı Türki etnik gruplar için kullanılan bir şemsiye terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan-Türkiye ilişkileri</span>

Afganistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Afganistan İslam Emirliği'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir.

Hasan Iğsız Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Dündar</span> Türk asker

Ümit Dündar Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jandarma (Fransa)</span> Fransada sivil nüfus üzerinde polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî bir kolluk teşkilatı

Ulusal Jandarma, Fransa'da sivil nüfus üzerinde polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî bir kolluk teşkilatıdır. Ulusal Jandarma, 16 Şubat 1791 tarihinde kurulmuştur. Askeri açıdan Fransız Silahlı Kuvvetleri'nin bir kuvvet komutanlığı olup Savunma Bakanlığı'na bağlı iken, idari açıdan sivil bir kolluk teşkilatı olan Ulusal Polis ile birlikte İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Sorumluluk alanları arasında küçük kasabalar, kırsal ve banliyö bölgeleri yer almaktadır. Ulusal Jandarma ayrıca Deniz Jandarması, askerî polis gücü ile GIGN'i de içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asker selamı</span> Saygı gösteren jest veya eylem

Asker selamı, saygı göstermek için kullanılan bir jest veya başka bir eylemdir. Yaygın askerî gelenek'lerden biridir. Komutan ve büyük rütbeli subayı selamlarken, bayraktan, İstiklal Marşından veya başka bir sembolik melodiden farklı olarak, bakış yönüne doğru olmalıdır. Böylece, saygıdeğer selamlama oluyor. Çoğu jestle selamlamada olduğu gibi kişiye bakmamak, muhtemelen saygısızlık veya göz eksikliği olarak yorumlanacaktır. Asker selamı öncelikle askeriye ve kolluk kuvvetleriyle ilişkilidir, ancak izciler ve diğer siviller gibi diğer kuruluşlar da selam verir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Onur muhafızı</span>

Onur muhafızı birçok ülkede bulunan bir muhafız türüdür. Bir devlet başkanını veya diğer ileri gelenleri korumak veya ziyaretlerinde karşılamak üzere atanmış, genellikle askeri kökenli muhafızdır. Devlet törenlerine, özellikle cenaze törenlerine katılır. Bununla birlikte, bazı ülkelerde diğer kamu görevlerinin yanı sıra şeref kıtası olarak da hizmet verir.

<span class="mw-page-title-main">Askerlik yemini</span>

Askerlik yemini, her vatandaşın devletin silahlı kuvvetlerinde askerlik hizmetine kabulü üzerine verdiği törensel bir yemindir. Askeri yemin, askerî gelenek olarak dünyadaki çoğu devletin silahlı kuvvetlerinde eski zamanlardan beri var olmuştur. Farklı silahlı kuvvetlerin, belirli bir halkların tarihsel olarak yerleşik geleneklerine, silahlı kuvvetlerine ve belirli bir devlet yapısının özüne bağlı olarak, kendi özel içeriği, gelenekleri ve ritüelleri vardır.

Askeri tüzük silahlı kuvvetlerin işleyişini düzenleyen normatif bir yasal kanundur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî nezaket</span>

Askeri nezaket, profesyonel bir askerî gücün tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Nezaket, katı ve bazen ayrıntılı bir davranış kuralları oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî müzik</span>

Dövüş müziği veya askerî müzik, profesyonel askerler tarafından gerçekleştirilen ve askeri ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmış belirli bir müzik türüdür. Vatanseverlik, şehit müzik ve şarkıları, marş da buna dahildir. Asker yürüyüşü, uygun adım, askerî tatbikat, geçit töreni, askerlik yemini ve savaş zamanı okunabilir. Marş müziği kavramı, ilk kez 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndan ödünç alınmaya başlandı.

Türkiye'deki askerî eğitim kurumları, askerî eğitim ve pozitif bilim dersleri vererek Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki askeri ve harp okullarına astsubay ve subay öğrenci yetiştiren askerî eğitim kurumlarıdır. Cumhuriyet tarihinden önce ilk askeri lise 1789 yılında Padişah II. Mahmud zamanında "Harbiye-i Umumiye" adıyla temelleri atılmış 1839'da ilk lise olan Kuleli Askerî Lisesi açılmıştır. Selimiye Askerî Ortaokulu ve Erzincan Askerî Ortaokulu gibi Türkiye'nin farklı şehirlerinde askeri ortaokullar 27 Mayıs Darbesi'nden sonra çıkarılan kararname ile kapatıldı. 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası çıkarılan kararname ile de askeri liseler kapatıldı, tüm askeri eğitim kurumların düzen ve eğitimleri Genelkurmay Başkanlığı'dan alınarak Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlandı. Askeri okullarla birlikte Kara, Deniz, Hava, Jandarma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'de (GATA) ve Sağlık Astsubay Meslek Yüksek okulları da kapatıldı. Kapatılmasına yönelik oluşan kamuoyu baskısı sonrası "Kapatılan askeri liselerin binaları ne olacak?" sorusu üzerine dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yanıtı "Benim şahsi düşüncem Kuleli'nin de deniz ve hava lisesinin de yine eğitim yuvası olarak devam etmesi" oldu. Ancak okul ve liseler açılmadı. Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan okullara gerek olmadığını savunmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleceği açısından okulların yeniden açılması görüşü emekli subaylar tarafından sık sık dillendirilmektedir.

Mehmet Şanver, Türk asker ve siyasetçi. Eski Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Asker yürüyüşü</span>

Asker yürüyüşü veya askeri adım, askeri birliklerin veya belirli hâllerde diğer kolluk birimlerinin düzenli ve senkronize yürüyüşüdür. Yaygın askerî geleneklerden biridir. Askerlik yemini gibi törenlerde veya günlük olarak yapılır. Uygun adım, tören adım gibi farklı türleri vardır ve normal adım, bunlara dahil değildir. Asker “Marş!” komutuyla hareket etmeye başlar ve “Dur!” komutuyla durur. Yürüme yönü, komutlar ile değiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Bayazıt</span> Türk asker

Ahmet Doğan Bayazıt Türk asker. Eski Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri.

İlgar Anzor oğlu Mirzayev, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde albay olarak görev yapmaktaydı. Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.