
Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

Spetsnaz, Rus özel kuvvetlerine verilen genel addır. Rusçada "özel amaçlı birlik" anlamına gelir.
Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

Alman Kara Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. Geleneksel Alman Ordusu 1955 yılında yeni yapılanmaya gitti ve Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kara kuvvetleri kuruldu. Daha öncesinde hava kuvvetleri ve kara kuvvetleri aynı branş içindeydi. Almanya'nın Yeniden Birleşmesi'nden sonra Doğu Almanya Ordusu Batı Almanya Ordusu'na katıldı ve bugünkü Alman Kara Kuvvetleri oluştu.

MKE MPT, Türk Silahlı Kuvvetlerinin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığının oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında Türkiye merkezli Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından tasarlanan ve Kale Kalıp ile Sarsılmaz şirketleriyle beraber üretimi yapılan piyade tüfeği ailesi.

Askerî örgüt, bir devletin silahlı kuvvetlerinin, ulusal askerî politikanın gerektirebileceği askerî yeteneği sağlayacak şekilde yapılandırılmasıdır. Bazı ülkelerde yarı askerî güçler askerî olarak görülmese de, bir ülkenin silahlı kuvvetlerine dahil edilir. Resmî askerî kuruluş hiyerarşik formları kullanma eğilimindeyken, isyancı kuvvetler gibi askerî veya paramiliter örgütlerin bir parçası olmayan silahlı kuvvetler, genellikle askerî örgütleri taklit eder veya ad hoc yapılar kullanır.

Tam elbise üniforma veya geçit töreni elbise üniforması, Batı kıyafet kodlarından biridir. Kıyafet kodu'na askeriyye, polis, itfaiye, askerî tören, geçit töreni, resmi törenler, evlilik ve cenaze gibi özel etkinlik kıyafetleri aittir. Ayrıca resepsiyonlarda resmi üniforma hizmetleri için kullanılan üniformalar da dahildir. Tam kıyafet üniformaları tipik olarak tam boyut ve madalya amblemleri içerir. Tasarımlar alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, tam kıyafet forması, gece kıyafeti için sivil frak veya gündüz kıyafeti için resmi gün elbisesine alternatiftir. Tam elbise üniforma resmi üniformadır, ardından karışık elbise üniforma gelir.

Komando, seçkin bir hafif piyade veya özel kuvvetler birimidir. Fiziki ve kuramsal eğitimleri ile kazandırılan yetenekleri doğrultusunda; kısa süre içerisinde hedefin ayrıntılı keşfini yapıp durum değerlendirmesini ortaya koyarak hedefi imha eden, ikmal yapılmasa dahi görevi tamamlayan askerdir. Düşman derinliklerinde birlik halinde görevlerini icra ederler. Deniz Komando türü deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği yetiştirilen denizciler kuvvetidir. Komando birlikleri standart piyade harekâtlarının aksine timler halinde özel operasyonlar gerçekleştirirler. Ülkelerin ihtiyaçlarına göre dağ, hava indirme, çöl savaşı, derin kâr savaşı, arama-kurtarma, meskûn mahal operasyonu, pusu, sabotaj baskın, deniz operasyonu gibi konularda standart askerî personele göre uzmanlık düzeyinde eğitim alan personeldir.

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

Askerî tören şapkası, birçok ülkenin silahlı kuvvetlerinin yanı sıra kolluk kuruluşu ve itfaiye gibi birçok üniformalı sivil kuruluş tarafından giyilen başlıktır. Askerî tören ve başka törenlerde giyilir. 18. yüzyılın sonlarında veya 19. yüzyılın başlarında Kuzey Avrupa'da ortaya çıktı.

Asker selamı, saygı göstermek için kullanılan bir jest veya başka bir eylemdir. Yaygın askerî gelenek'lerden biridir. Komutan ve büyük rütbeli subayı selamlarken, bayraktan, İstiklal Marşından veya başka bir sembolik melodiden farklı olarak, bakış yönüne doğru olmalıdır. Böylece, saygıdeğer selamlama oluyor. Çoğu jestle selamlamada olduğu gibi kişiye bakmamak, muhtemelen saygısızlık veya göz eksikliği olarak yorumlanacaktır. Asker selamı öncelikle askeriye ve kolluk kuvvetleriyle ilişkilidir, ancak izciler ve diğer siviller gibi diğer kuruluşlar da selam verir.

Askerî tüfek, silah türüdür. Silahlı kuvvetlerde, en fazla kullanılan silahdır. Modern kuvvetlerde, genellikle tüm ortamlarda kullanıma uygun çok yönlü ve sağlam bir makineli tabanca, muharebe tüfeği, piyade tüfeği veya karabinadır. Çoğu orduda ayrıca hizmet tabancası veya bel silahı da kullanılır.

Mavi bere, mavi renginde olan askerî bere türüdür. Çeşitli askeri ve diğer kuruluşlar, Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından kullanılır.

Kırmızı bere, kırmızı renginde olan askerî bere türüdür. Birçok askeri, yarı askerî, komando ve polis kuvvetleri tarafından giyilir, ancak çoğunlukla tüm dünyadaki Hava Kuvvetleri birliklerini ifade eder.

Patrul şapkası,, sert, yuvarlak bir siperliği ve düz tepesi olan yumuşak bir şapkadır. Bir beyzbol şapkasına benzer. Askerî personel tarafından miğfer gerekmediğinde giyilir.

Askerî kova şapka, geniş kenarlı bir şapka biçimidir. Askeri kuvvetler tarafından sıcak tropikal iklimlerde yaygın olarak kullanılır. Tasarımı bir kova şapkaya benzer, ancak daha sert bir ağzı vardır. Üzerinde olan 'yeşillik halkası', kamuflaj olarak ek bitki örtüsünü tutmaya yöneliktir.

Denizci şapkası, askerî üniforma olarak dünya donanmalarının çoğunda denizciler tarafından giyilen yuvarlak, düz, vizörsüz bir şapkadır. Başlık, rozet, kokart veya başka bir aksesuarla daha da süslenebilir. Bu tür vizörsüz kapaklar 19. yüzyılın ortalarında giyilmeye başlandı.

Kepi, askerî üniforma olarak düz, dairesel bir üst, tepe veya siperlikli bir başlıktır. Avrupa'da, bu başlık en çok Fransız askeri ve polis üniformaları ile ilişkilidir. Kuzey Amerika'da, çatışmanın her iki tarafındaki askerler tarafından giyildiği için genellikle Amerikan İç Savaşı ile ilişkilendirilir.