İçeriğe atla

Askersizleştirme

1918, Batı cephesinde Alman demobilizasyonu

Askersizleştirme veya demilitarizasyon, bir ülkenin ordusunun, silahlarının ve askerî araçlarının belli bir asgari seviyeye düşürmesidir. Süreç genellikle savaşın sona ermesindeki barış antlaşmasının veya büyük bir çatışmanın sonucudur.

Bir askerî ya da paramiliter kuvvetin sivilleştirilmesi de askersizleştirme olarak adlandırılır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Yüzbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük komutanlığı olan ve Üsteğmen ile Binbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-2'dir.

Binbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük veya tabur komutanlığı olan ve yüzbaşıyla yarbay arasındaki askerî rütbedir. NATO kodu OF-3'tür.

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.

Tuğgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi tugay komutanlığı olan, albay ve tümgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-6'dır. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı tuğamiraldir.

Tümgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi tümen komutanlığı olan, tuğgeneral ve korgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-7'dir. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı tümamiraldir. Rütbe bekleme süreleri 4 yıldır.

Tuğamiral, birçok ülkenin deniz kuvvetlerinde Albayla Tümamiral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-6'dır. Kara Kuvvetlerindeki karşılığı Tuğgeneral.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Pilot</span> askeri veya sivil hava taşıtı kullanan kişi

Pilot, hususî veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan, sevk ve idare eden kişi. Sivil veya askerî havacılık sektörlerinde çalışırlar veya hobi olarak uçuş gerçekleştirirler.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ağrotur ve Dikelya</span> Birleşik Krallıkın Kıbrıs Adasında iki askerî üssü

Ağrotur ve Dikelya, Birleşik Krallık'ın Kıbrıs Adası'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımasından sonra elinde bulundurmaya devam ettiği iki askerî üstür.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Harp akademisi</span> kurmay subay yetiştiren üniversite düzeyinde eğitim-öğretim veren kurum

Harp akademisi, askeri üniversite veya subay akademisi, bir ülkenin kara kuvvetleri, deniz, hava kuvvetleri, ayrıca sınır kontrolü, sınır muhafızı, sahil güvenliği için kurmay subay yetiştiren üniversite düzeyinde eğitim-öğretim veren devlet üniversitesi kapsamındaki kurum. Askerî lise ve askerî kolej'in üst bir biçimidir. Eğitim genellikle askerî bir ortamda verilmektedir. Deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri, hava savunma ve sahil güvenlik için ayrıca deniz akademisi, hava kuvvetleri akademisi ve sahil güvenlik akademisi eğitim vermekdedir.

<span class="mw-page-title-main">Askerden arındırılmış bölge</span> Coğrafi obje

Askerden arındırılmış bölge, uluslararası anlaşmalar veya sözleşmeler kapsamında askerî tesisler, faaliyetler veya personelden arındırılmış bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî branş</span> egemen bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin alt bölünmesi

Askerî branş, bir silahlı kuvvetlerin alt bölümüdür. Genel olarak kara, hava ve deniz kuvvetlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte bazı ülkelerde ek olarak özel branşlarda bulunmaktadır.

Silahlı kuvvetler bir devletin veya bir grup devletin askeri güvenliği sağlamak, saldırganlık ve savaşta devlet çıkarlarını korumak, barışa yönelik tehditleri önlemek veya ortadan kaldırmak için tasarlanmış ana silahlı örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Terhis</span>

Terhis veya demobilizasyon, bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin savaşa hazır durumundan düşürülmesidir. Bu durum savaştaki zaferin sonucu veya bir krizin barışçıl yollarla çözülmesi ve askerî gücün gerekli olmadığı durumlarda olabilmektedir.

Mareşal, pek çok ülkedeki en yüksek askerî rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî örgüt</span> Bir devletin silahlı kuvvetlerinin yapılandırılması

Askerî örgüt, bir devletin silahlı kuvvetlerinin, ulusal askerî politikanın gerektirebileceği askerî yeteneği sağlayacak şekilde yapılandırılmasıdır. Bazı ülkelerde yarı askerî güçler askerî olarak görülmese de, bir ülkenin silahlı kuvvetlerine dahil edilir. Resmî askerî kuruluş hiyerarşik formları kullanma eğilimindeyken, isyancı kuvvetler gibi askerî veya paramiliter örgütlerin bir parçası olmayan silahlı kuvvetler, genellikle askerî örgütleri taklit eder veya ad hoc yapılar kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üniforma</span>

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.