İçeriğe atla

Askerlik şubesi

Askerlik şubesi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı Askeralma teşkilatının en küçük birimidir.

Tarihçe

  • II. Abdülhamit zamanında 1886 yılından itibaren kolordularda askeralma faaliyetlerini yürütecek riyaset kalemleri ve bunlara bağlı tümen seviyesinde kalemler kurulmuş, bu kalemlere bağlı olarak ülkeye dağılmış askerlik şubeleri kurulmuştur. 1915 yılında Osmanlı Devleti içinde 13 kolordu ve 262 askerlik şubesi bulunmaktaydı.[]
  • Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı'dan kalan askeralma (kısaltması:ASAL) teşkilatını Türk Kurtuluş Savaşı'na insan gücü toplanılmasında kullanmıştır.
  • 1927 yılında 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'yla, Asal teşkilatının temeli atıldı. Yine kolordu bölgelerine bağlı olarak faaliyet gösteren askerlik şubelerinin sayısı 1970 yılında 668 adetti. 1927-1949 yılları arasında kolordular vasıtasıyla Milli Savunma Bakanlığına bağlı iken, 1949-1970 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 1970 yılından günümüze kadar ise Milli Savunma Bakanlığının görev ve yetkilerini belirleyen 1325 sayılı kanunla birlikte tekrar Milli Savunma Bakanlığına bağlanmışlardır.
  • Askeralma Genel Müdürlüğüne bağlı 20 ilde Askeralma Bölge Başkanlıkları ve bunlara bağlı 366 adet Askerlik Şubesi Başkanlığı bulunmaktadır.[]
  • Günümüzde ulaşım, coğrafi ve ekonomik etkenler göz önüne alınarak askerlik şubeleri 5 sınıfa ayrılmış durumdadır. Tüm vatandaşlara hizmet götürülmesi amacıyla hemen hemen her ilçeye kurulmuştur.

Görevleri

  • Barışta ve savaşta tüm askeralma faaliyetlerini yürütmek.
  • Emekli askerî personel ve ailelerinin özlük haklarına ilişkin hizmetleri yürütmek.
  • Gazilerin madalya ve sağlık işlemlerini yürütmek
  • Şehit ve şehit yakınlarına ilişkin faaliyetleri yürütmek.
  • Seferberlik işlemlerini yürütmek.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Millî Savunma Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, savunma politikaları ve Türk vatandaşlarının askerlik işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Kurtbek</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Seyfi Kurtbek, Türk asker ve siyasetçidir. Eski Türkiye Millî Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Naci Tınaz</span> Türk asker ve siyasetçi

Ahmet Naci Tınaz, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2. Ordu (Türkiye)</span> Türk Kara Kuvvetleri’ne bağlı bir ordu

2. Ordu Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Karargâhı Malatya'da bulunmaktadır. Anadolu'yu Suriye, İran ve Irak'tan gelecek dış tehditlere karşı korur. Bünyesinde 3 kolordu bulunmaktadır. 2. Ordu Kurmay Başkanı aynı zamanda Malatya Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

İsmail Erez, Türk diplomat ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Dahte</span> dövizle askerlik yapabilen kişiler

Dövizle Askerlik Hizmetine Tabi Erler (DAHTE), günümüzdeki adıyla Dövizle Askerlik, 20 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların belli bir döviz miktarı karşılığında askerlik hizmetinden muaf tutulduğu bir uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Berköz</span> Türk asker ve eski Jandarma Genel Komutanı

Mehmet Nuri Berköz, Türk asker. 11. Jandarma Genel Komutanı (1949-1950).

Yalçın Ataman Türk asker. Eski Harp Akademileri Komutanı.

Mehmet Cihat Alpan,, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Düzgören</span>

Şevket Seyfi Düzgören, Türk asker ve siyasetçi.

Fahri Çoker, Türk siyasetçi

Galip Mendi, Türk asker. Mendi, 15 Temmuz Darbe Girişimi döneminde 2015-2016 yılları arasında Jandarma Genel Komutanı olarak görev aldı. Ayrıca Ege Ordusu ve 2. Ordu komutanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

Tamer Akbaş Türk asker. Eski 3. Ordu Komutanı.

Orhan Yöney Türk asker. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanı.

Yedek astsubay,uzman jandarma ile astsubay arasındaki veya uzman erbaş ile astsubay arasındaki askeri statüdür. Yedek astsubayların rütbesi "astsubay astçavuş" olarak belirlenmiştir.

Veli Tarakcı Türk asker. Mevcut 3. Ordu Komutanı.

Rafet Sevinç Şaşmaz Türk asker. Eski Harp Akademileri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Hava Lisesi</span> 1957–1974 yılları arasında Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştiren askerî lise

Hava Lisesi, 1957 yılında Hava Harp Okuluna öğrenci yetiştirmek için Manisa'da kurulan, daha sonra İzmir'e taşınan ve 1974 yılında kapatılan askerî lise. Ardılı olarak tekrar "Hava Lisesi" adıyla 2008 yılında Bursa'da açılan Işıklar Askerî Hava Lisesi, 2016 yılında çıkarılan 669 sayılı KHK hükmü uyarınca diğer askerî liselerle birlikte kapatılmıştır.