İçeriğe atla

Asker Sinagogu

Koordinatlar: 47°13′03″K 39°43′05″D / 47.21750°K 39.71806°D / 47.21750; 39.71806
Asker Sinagogu
Солдатская синагога
Harita
Temel bilgiler
Koordinatlar47°13′03″K 39°43′05″D / 47.21750°K 39.71806°D / 47.21750; 39.71806
İnançYahudilik
Mimari
Mimari türart nouveao
Tamamlanma1872

Asker Sinagogu (Rusça; Солдатская синагога) Rostov-on-Don'daki tek aktif sinagogdur.[1] 1872 yılında inşa edilmiştir. Sinagog 1905 pogromu sırasında yandı, ancak 1913-1914'te bina restore edildi. 1935 yılında sinagog ibadete kapatılmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bina yeniden yerel Yahudi cemaatine devredildi.[2] Asker Sinagogu bölgesel öneme sahip bir kültürel miras nesnesi statüsüne sahiptir.[3]

Tarihçe

Emekli Yahudi askerler Rostov-on-Don'da Yahudi Dua Cemiyeti'ni 1862'de kurdu. 31 Mayıs 1862'de Dnipro eyalet hükûmeti, topluma ibadet ritüelleri için ayrı bir mekan tutma izni verdi. Sinagogun projesi 4 Haziran 1872'de Rosotov yetkilileri tarafından onaylandı ve aynı yıl bina inşa edildi. Bazı haberlere göre, sinagogların inşası için para Rostov tüccarı Joseph Markovich Elitser tarafından bağışlandı. Sinagogun mimarının Ernst Ernestovich von Shulman ve inşaat müteahhidi Moisey Leontyevich Geronimus olduğu tahmin edilmektedir.[2]

Sinagog binası birkaç kez yenilendi. 1881 yılında doğu kısmına üç katlı tuğla bir bina eklenmiştir. 1891'de sinagogun güney duvarına iki katlı bir bina daha eklendi. Zemin katı fakir askerlerin çocukları için bir okul, ikinci katı ise medrese idi. Sinagog, 1905'teki Yahudi karşıtı pogrom sırasında çıkan yangında ciddi şekilde hasar gördü. Gerekli fonlar toplanması sonrası 1913-1914'te restore edildi. Yeniden yapılanma projesinin yöneticisi Petersburglu mimar Yakov Germanovich Gevirts'ti. Sinagogda ibadet 29 Mart 1914'te Fısıh gününde yeniden başladı.[2]

1935 yılında sinagog ibadete kapatılmıştır. Bina bir kimya fabrikasını barındırıyordu. Savaş sırasında bu işletmeler şehirden tahliye edildi. 1943'te Rostov-on-Don'un kurtarılmasından sonra sinagog yeniden Yahudi cemaati tarafından alındı. Binanın Yahudi cemaati tarafından kullanılmasına yönelik resmi izin 14 Nisan 1945'te onaylandı.[2]

Kubbenin dekoratif kaplamasını ve ayrıntılarını gösteren yakın çekim

2005 yılında sinagoga büyük bir revizyonu uygulandı. 1940'larda kaybolan Davut yıldızlarının bulunduğu köşe kubbe restore edildi.[2][4] Yıl sonuna kadar yeniden yapılanma çalışmaları tamamlandı ve 26 Aralık'ta sinagog açıldı.[1]

Sinagogdaki plaket üzerindeki hatıra yazıtı

Mimari

Asker Sinagogu'nun mimarisi, Art Nouveau ve Doğu tarzı unsurlara sahiptir. Binanın karmaşık bir konfigürasyon planı vardır. Yapı hacminin üç bölümü kuzey-güney eksenine indirgenmiştir.[4]

Tavanın üst kısmındaki ışık açıklıkları gotik gül ile stilize edilmiş desenlere sahiptir. Sinagogun başlığı rustik, cephesi alçı rozetlerle süslenmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Ростовская синагога". evreirostov.ru. 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2013. 
  2. ^ a b c d e Малаховский Е. И. (2006). Храмы и культовые сооружения Ростова-на-Дону. Ростов-на-Дону: Издательство «NB». ss. 165-166. ISBN 5-98155-014-7. 
  3. ^ "Ростов-на-Дону (объекты культурного наследия регионального значения)". Официальный портал Правительства Ростовской области. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2013. 
  4. ^ a b c Есаулов Г. В., Черницына В. А. (1999). Архитектурная летопись Ростова-на-Дону. Ростов-на-Дону. s. 143. ISBN 5-8456-0433-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Zülfaris Sinagogu</span>

Zülfaris Sinagogu, İstanbul'da Beyoğlu ilçesinin Galata semtinde bulunan bir sinagog. 1671 tarihinde mevcut olduğu bilinmektedir. Ancak bugünkü bina eski temeller üzerinde, muhtemelen 19. yüzyıl başında, tekrar inşa edilmişti. Çeşitli zamanlarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla, günümüze kadar güzelliğini koruyan Zülfaris Sinagogu, Kamhi Ailesinin maddi katkıları ve tarihçi, yazar ve küratör olan Naim Güleryüz'ün öneri ve tasarımıyla 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, olarak 25 Kasım 2001'de açılarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Büyük Sinagogu</span> Edirne, Türkiyede bir sinagog

Edirne Büyük Sinagogu, Edirne'de bulunan ve Türkiye'nin en büyük ve Avrupa'nın üçüncü büyük sinagogu olan ibadethane. Geçmişi 1492 yılında Avrupa’daki baskılardan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Seferad cemaatine kadar uzanan ve 1905 yılında çıkan büyük yangında yanan sinagog padişah II.Abdülhamit'in fermanı ile yeniden inşa edilerek 1907 'de Hamursuz Bayramı arifesinde tekrar hizmete girdi. Fransız mimar France Depré, binayı Viyana'daki Leopoldstädter Tempel adlı sinagogdan esinlenerek projelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Sinagog (Berlin)</span>

Neue Sinagogu 1856-1866 yılları arasında inşa edilmiş, Berlin Yahudi cemaatinin ana sinagogudur. Magribi stiliyle El Hamra Sarayına benzeyen bu yapı 19. yüzyılın ikinci yarısının önemli mimari eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka'daki Yahudilerin tarihi</span>

Az sayıdaki Danimarka'daki Yahudilerin tarihi 17. yüzyıla kadar dayanır.

Tacikistan'daki Yahudilerin tarihi uzun ve çeşitli bir geçmişe sahiptir. Tacikistan Yahudilerinin çoğu köken olarak Buhara Yahudisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Duşanbe Sinagogu</span>

Buhara Sinagogu olarak da bilinen Duşanbe Sinagogu, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'deki iki Yahudi mahallesinden birinde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Yahudi cemaati sitesinde bu sinagog dışında diğer dinî binalar ve bir de okul bulunmaktaydı. Şubat 2006'da Tacikistan Hükûmeti şehir yapılanması ve başkanlık sarayı inşası sebebiyle yıkıma başladı. Sinagogun yıkımı uluslararası protestolar sebebiyle ve bir seri mahkeme kararlarıyla Haziran 2008'e kadar durduruldu fakat bu tarihte sinagog yerle bir edildi.

<span class="mw-page-title-main">500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi</span> İstanbulda müze

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, 500. Yıl Vakfı tarafından topluma Türk Yahudilerinin gelenekleri ve tarihi açısından bilgi sunmak amaçlı kurulmustur. 25 Kasım 2001'de açılmıştır. 500. Yıl Vakfı 1989'da 113 Yahudi ve Müslümandan oluşan Türk vatandaşları tarafından Sefaradların 500 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'na gelişini kutlamak için kuruldu. Müze fikri, müzenin ilk küratörü olan Naim Güleryüz tarafından ortaya atıldı ve Kamhi ailesinin maddi destekleriyle açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Eski Sinagog (Kraków)</span> Krakówda müze

Ortodoks sinagog olan Eski Sinagog Polonya'nın Kraków şehrindeki Kazimierz ilçesinde bulunur. Bu bina Polonya'da ayakta kalan en eski sinagog olup Avrupa'daki Yahudi mimarisi açısından en değerli yapılardan biridir. 1939'da Almanlar Polonya'yı istila edene kadar şehirdeki en önemli sinagog olma özelliğini taşıyan bina ayrıca Krakow Yahudi cemaatinin sosyal ve örgütsel merkeziydi. 1794'te General Tadeusz Kościuszko, Polonya'nın bağımsızlığını kazanması için verdiği mücadelede Yahudilerin desteğini almak için bu sinagogda konuşma yapmıştır:

"Yahudiler, insanlığın kazancı için ellerinden geleni ardlarına koymayacaklarını tüm dünyaya ispatlamıştır" – General Tadeusz Kosciuszko

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sinagogu</span> Ankarada bir sinagog

Ankara Sinagogu ya da Ankara Musevi Sinagogu, Ankara'da ibadete açık bir sinagogdur. Yaklaşık 750 yıldır kullanımda olan sinagog Ankara'da tek Musevi sinagogu olma özelliği de göstermektedir. Anafartalar caddesindeki sinagog yüksek avlu duvarları içinde tek katlı ve taştan yapılmıştır. Avluya bakan pencereler yuvarlak kemerli ve oldukça büyüktür. Pencerelerin orta yerinde üstü sivri kemerle son bulan yuvarlak kemerin önüne rüzgarlık yapılmış, buradan binaya giriş sağlanmıştır. Yine avluda duvar üzerinde mermerden üzerinde İbranice yazılar bulunan bir çeşme bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı iç kısımda, ortada iki basamakla yükseltilmiş kenarı ahşap korkuluklu, altıgen bir set üzerinde kürsü bulunmaktadır. Kürsünün üç tarafında ahşap sıralar bulunmaktadır. Kürsünün karşısına gelen yerde, ortada dört sütuna oturan ve üzerinde süslemeler bulunan baldaken yer almaktadır. Oldukça süslü olan tavanın orta yerinde kürsü üzerine gelen yerde, iç içe geçen altıgen kasetli tavan göbeği vardır. Üzeri oluklu kiremitli çatı ile örtülüdür. Yapı 14 Ekim 1972 tarihinde 1. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu</span> Rusyanın Rostov Oblastında Don Nehrinin sağ sahlinde bulunan bir kenti

Rostov-na-Donu, bir liman kenti ve Rostov Oblastı ve Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezidir. Doğu Avrupa Platosu'nun güneydoğu kesiminde, Don Nehri üzerinde, Kuzey Kafkasya'nın kuzeyindeki Azak Denizi'nden 32 kilometre (20 mi) uzakta yer alır. Şehrin güneybatı banliyöleri Don Nehri deltasına bitişiktir. Nüfusu bir milyonun üzerindedir (1.125.000). Rostov, 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Stadttempel</span> Viyana şehrinin ana sinagogu

Stadttempel, Seitenstettengasse Tapınağı olarak da adlandırılan, Avusturya'da bulunan Viyana şehrinin ana sinagogudur. Seitenstettengasse 4 adresinde, Innere Stadt 1. bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Platov Uluslararası Havalimanı</span> Rusyada bir havalimanı

Platov Uluslararası Havalimanı, Rostov-na-Donu'nun kuzeydoğusundaki Novoçerkassk kenti yakınlarındaki, Grushevskaya, Aksaysky Bölgesi, Rostov Oblastı, Rusya'da bulunan bir havalimanıdır. Rostov-na-Donu'ya hizmet vermektedir ve Aralık 2017'de faaliyete başlamıştır. Adını Matvei Platov'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Sinagog (Varşova)</span>

Varşova Büyük Sinagogu 19. yüzyıl Polonya'sında inşa edilen en büyük binalardan biriydi ve açılışıyla dünyanın en büyük sinagogu oldu. Varşova'daki Tłomackie caddesinde yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Belediye Binası</span>

Rostov Belediye Binası, Rusya Rostov-na-Donu şehrinin Leninskiy Semti'nde bulunan bir binadır. 47 Bolşaya Sadovaya Caddesi adresinde, Bolşaya Sadovaya Caddesi ile Semaşko Yolu'nun kesiştiği yerde yer almaktadır. Bina Beaux-Arts tarzında tasarlanmıştır. Tarihî önemi olan Rus kültür mirası olarak tanınır ve Rostov-na-Donu belediye hükûmetini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Don Nahçıvan</span>

Don Nahçıvan ya da Nahçıvan-na-Donu, Yeni Nahçıvan olarak da bilinir, Rusya'nın güneyinde, Rostov-na-Donu yakınlarında, 1779'da Kırım'dan gelmiş Ermeniler tarafından kurulan ve bu Ermenilerin yaşadığı bir kasabaydı. 1928 yılında Rostov ile birleşmesi dek şehir statüsüne sahipti.

JSC "Donavia", daha sonra Aeroflot-Don, Rusya'nın Rostov-on-Don şehrinde bulunan bir Aeroflot iştiraki havayoluydu. Kavminvodyavia iflası yaşandıktan sonra, ana üsleri Rostov-on-Don Havalimanı ve Mineralnye Vody Havalimanı olmuştur. 2016 baharında, şirketin operasyonları kardeş şirket Rossiya Havayolları ile birleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Aziz Dimitri Kalesi</span>

Rostov Aziz Dimitri Kalesi Rus İmparatorluğu'nun sur yapısıydı. 18. yüzyılın ortalarında büyük askeri ve stratejik öneme sahipti. Aynı zamanda Rusya'nın güney kaleleri arasında en güçlüsüydü. Rostov-na-Donu şehri adını kaleden almıştır.