Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.
Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.
Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.
Eğitim teknolojisi "eğitim bilimleri" ailesinde yer almakla birlikte bilgisayar bilimleri, dizge kuramı, bilişsel bilimler, psikoloji, toplumbilim ve diğer bazı bilim dallarından beslenen, kendine has özellikleri olan, çoklu disiplin bir bilim dalıdır. Daha çok bir toplum bilim paradigması içerisinde yer bulsa da doğa bilimleri ile de ilişki içerisindedir. Hem araştırma yöntemleri hem de oluşturulan bilginin uygulanması bağlamında doğa bilimleri ile kesişir.
Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.
İntihar saldırısı; bir örgütün özenle seçilmiş hedeflerde azami zayiat ve hasar yaratmak maksadıyla, kesin ölümü kabullenmiş militanlarının kendi üzerlerinde veya bir ulaşım aracına yüklenmiş olarak hedef bölgesine getirdikleri patlayıcı maddeleri, yine aynı militanların kontrolünde infilak ettirmesiyle icra ettiği, şiddet yoğunluğu yüksek, sansasyonel eylemlerdir.
İslamcı terörizm, İslami köktendinciler tarafından cihat olarak gerçekleştirilen çeşitli siyasi veya dinî amaçlara ulaşma amaçlı bir çeşit dinî terörizm.
Askerî örgüt, bir devletin silahlı kuvvetlerinin, ulusal askerî politikanın gerektirebileceği askerî yeteneği sağlayacak şekilde yapılandırılmasıdır. Bazı ülkelerde yarı askerî güçler askerî olarak görülmese de, bir ülkenin silahlı kuvvetlerine dahil edilir. Resmî askerî kuruluş hiyerarşik formları kullanma eğilimindeyken, isyancı kuvvetler gibi askerî veya paramiliter örgütlerin bir parçası olmayan silahlı kuvvetler, genellikle askerî örgütleri taklit eder veya ad hoc yapılar kullanır.
Daha yaygın olarak temel eğitim veya düzenli olarak eğitim kampı olarak bilinen işe alma eğitimi, ordu ve istihbarat teşkilatı'nda hizmet için yeni askerî personelin ilk talimatlarını ifade eder. Askerlik eğitimi fiziksel ve psikolojik olarak yoğun bir süreçtir ve askerî istihdamın talepleri için konularını yeniden toplumsallaştırır. Personele her zaman askerî öğretim ve eğitim verilir.
Askerî bilim, askerî süreçlerin, kurumların ve davranışların yanı sıra, örgütlü zorlayıcı kuvvetin savaş, teori ve uygulamasının incelenmesidir. Esas olarak, ulusal savunma politikası ile tutarlı bir şekilde askerî yetenek üretme teorisi, yöntemi ve pratiğine odaklanmaktadır. Askerî bilim, stratejik, politik, ekonomik, psikolojik, sosyal, operasyonel, teknolojik ve taktik unsurları belirlemeye hizmet eder.
Askeri doktrin, askeri kuvvetlerin askerî kampanyalar, askeri harekât, savaş ve çatışmalara nasıl katkıda bulunduğunun ifadesidir.
Askerî teori, savaştaki olayları basitçe tanımlamanın ötesinde, askerî işler ve askerî tarihindeki normatif davranış ve eğilimlerin analizidir.
Askerî devriye veya patrul genellikle belirli bir coğrafi bölgeyi izlemekle görevlendirilmiş kolluk kuvvetleri, askerî personel veya özel askerî şirket üyeleri olan personel grubudur.
Askeri devriye gezme veya patrul yapma yaygın askerî taktiklerden biridir. Askeri birlik, küçük gruplar veya bireysel birimler, belirli bir hedefe ulaşmak ve ardından geri dönmek için daha büyük bir oluşumdan konuşlandırılır. Devriye gezme taktiği, kara birliklerine, zırhlı birimlere, deniz birimlerine ve savaş uçaklarına uygulanabilir.
Harp ortamı, birleşik bir askerî stratejiyi belirtmek için kullanılan bir askerî terminolojidir. Askerî sahada silahlı kuvvetleri entegre eder ve birleştirir. Askerî hedeflere ulaşmak için harp ortamlarına hava, bilgi, kara, deniz, siber ve uzay alanları dahildir
Şehir savaşı, harp ortamı ve kara savaşı türlerinden biridir. Kasaba ve şehirler gibi kentsel alanlarda yürütülen çatışmadır. Kentsel savaş, hem operasyonel hem de taktik düzeylerde açıktaki çatışmadan farklıdır. Kentsel savaştaki karmaşık faktörler arasında sivillerin varlığı ve kentsel arazinin karmaşıklığı sayılabilir. Terör örgütleri, silahlı gruplara karşı da yapılabilir.
Askerî birlik, askerî personel'in hizmet ettiği örgütsel olarak bağımsız idari birimdir. Askerî birliklerin toplanmasından büyük ordu oluşur. Deniz kuvvetlerinin askerî birliği savaş gemisidir. Tim, manga, takım, bölük, tabur, alay, tugay, tümen, kolordu, ordu, ordu grubu en küçükten en büyüğe doğru sıralanan birliklerdir. Her birliğin kendi savaş bayrağı olur.
Bilgi savaşı, bilişim ve iletişim teknolojilerinin savaş alanında kullanımı ve yönetimini içeren bir kavramdır. Bilgi savaşı, bir hedefin güvendiği bilgilerin, hedefin farkında olmadan manipüle edilmesidir. Sonuç olarak, bilgi savaşının ne zaman başladığı, bittiği ve ne kadar güçlü veya yıkıcı olduğu açık değildir. Bilgi savaşı, taktik bilgi, güvence toplanmasını içerebilir. Düşmanın, halkın moralini bozmak veya manipüle etmek için propaganda veya dezenformasyon yaymak için kendi bilgileri geçerlidir. Bilgi savaşı, psikolojik savaşla yakından bağlantılıdır.
Harbiye, teorik ve pratik konuları kapsayan kolektif bir askerî terminolojidir. Devlet silahlı kuvvetlerinin barış zamanında ve savaş zamanında yapımı, eğitimi ve eylemleri, ayrıca savaş durumunda sivil nüfusun hazırlanması ile ilgilidir. Dar anlamda, askerlerin ve askerlik hizmetinden sorumlu olanların askerlik görevlerini başarıyla yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları özel bilgi, beceri ve yetenekler sistemidir.
Askeri sanat - askerî bilimlerde teorik araştırma ve eğitim metodolojisi alanıdır. Karada, denizde veya hava ortamlarında askeri operasyonların yürütülmesinde kullanılır. Askeri sanat, savaş ilkelerinin ve savaş hukukunun incelenmesini ve uygulanmasını içerir. Birbiriyle yakından ilişkili askerî strateji, operasyonel savaş seviyesi ve askerî taktikler için eşit ölçüde uygulanır. Askeri sanatın tatbikatı, silahlı kuvvetleri, askerî teknolojilerini ve teçhizatını destekleyen ekonomi ve lojistiğe büyük ölçüde bağlıdır ve askerî örgütlenme üzerindeki sosyal etkileri yansıtır.