İçeriğe atla

Askerî saha

Askerî birlikler
BirimAskerler Komutan
Tim5 Çavuş/Onbaşı
Manga8–13 Çavuş/Onbaşı
Takım26–55 Astsubay/Asteğmen/Teğmen/Üsteğmen
Bölük80–225 Üsteğmen/Yüzbaşı/Binbaşı
Tabur300–1,300 Binbaşı/Yarbay
Alay1,300-3,000 Albay
Tugay3,000-5,000 Tuğgeneral/Tuğamiral
Tümen10,000–15,000 Tümgeneral/Tümamiral
Kolordu20,000–45,000 Korgeneral/Koramiral
Ordu80,000–200,000 Orgeneral/Oramiral
Ordu grubu400,000–1,000,000 Orgeneral/Oramiral/Mareşal/Büyük Amiral

Askerî saha; çatışma, askerî harekât, önemli askerî olayların meydana geldiği veya ilerlediği bir alandır. Saha, savaş operasyonlarına dâhil olan veya olabilecek hava sahasının, kara ve deniz alanının tamamını içerebilir.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

Askerî tarih, insanlık tarihi boyunca süregelen ve çatışma kategorisine giren olaylardan oluşur. Bunlar iki kabile arasındaki küçük çaplı dövüşmeden yeryüzündeki birey nüfusunun çoğunluğunu etkileyen düzenli ordular arasında geçen bir dünya savaşına kadar sıralanırlar. Bu olayları yazarak ya da diğer yollardan kaydeden kişilere de askerî tarihçi denir.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

Kerim Kerimov - “Azerbaycan’ın Ulusal Kahramanı”, Karabağ savaşı şehidi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî sosyoloji</span> Bir sosyoloji alanı

Askerî sosyoloji, askerî bir kurum içindeki bireyi ve askerlik mesleğini inceleyen akademik alanı tanımlamak için kullanılan terimdir. Savaş, askerlik ve silahlı kuvvetler ile toplum arasındaki karşılıklı ilişkileri ve etkileşimleri mercek altına alıp sistemli bir biçimde inceler. Askerî sosyoloji, ordu kavramını bir kurum ve yapı olarak ele alır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üniforma</span>

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Savaş üniforması</span>

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî işe alma</span>

Askerî işe alım askerlik hizmeti için belirli bir süre asker toplayarak orduyu yönetme sistemidir. Subay olmak için askerî lise ve harp akademisi okumak gerekir. Başlangıçta askerler yalnızca askerî harekât ve savaş süresinde askere alındı. Daimi orduların yetiştirilmesi için askere alma kullanımı, 15. yüzyılda Fransa'da başladı.

Askerî bilim, askerî süreçlerin, kurumların ve davranışların yanı sıra, örgütlü zorlayıcı kuvvetin savaş, teori ve uygulamasının incelenmesidir. Esas olarak, ulusal savunma politikası ile tutarlı bir şekilde askerî yetenek üretme teorisi, yöntemi ve pratiğine odaklanmaktadır. Askerî bilim, stratejik, politik, ekonomik, psikolojik, sosyal, operasyonel, teknolojik ve taktik unsurları belirlemeye hizmet eder.

Askeri doktrin, askeri kuvvetlerin askerî kampanyalar, askeri harekât, savaş ve çatışmalara nasıl katkıda bulunduğunun ifadesidir.

Askerî teori, savaştaki olayları basitçe tanımlamanın ötesinde, askerî işler ve askerî tarihindeki normatif davranış ve eğilimlerin analizidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî politika</span>

Askerî politika, çok uluslu güvenlik ve orduyla ilgilenen bir kamu politikasıdır. Ulusal silahlı kuvvetlerin ne zaman ve nasıl görevlendirileceği gibi hükûmetlerin aldığı veya almadığı önlemleri ve girişimleri kapsar.

Harp ortamı, birleşik bir askerî stratejiyi belirtmek için kullanılan bir askerî terminolojidir. Askerî sahada silahlı kuvvetleri entegre eder ve birleştirir. Askerî hedeflere ulaşmak için harp ortamlarına hava, bilgi, kara, deniz, siber ve uzay alanları dahildir

<span class="mw-page-title-main">Soğuk hava savaşı</span> kar, buz, çözülme koşulları veya soğuktan etkilenen askerî operasyonlar

Soğuk hava savaşı, harp ortamı türüdür. Kış aylarında ve soğuk havalarda yapılan askerî harekât ve askerî operasyonları kapsar. Kar, buz ve diğer koşullardan hem karada hem de denizde etkilenir. Kış döneminde mevsimsel olarak Arktika, Antarktika, coğrafi kutup ve başka soğuk bölgelerde askerî öğretim ve eğitim gerçekleşir. Yakın tarihte Napolyon'un Rusya seferi, Kış Savaşı, Barbarossa Harekâtı gibi soğuk hava savaşları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cengel savaşı</span>

Cengellik savaşı, harp ortamı ve kara savaşı türlerinden biridir. Cengel ve ormanlarda giden savaşları ve eğitimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Mavi su donanması</span>

Mavi su donanması, deniz savaşları'nda iştirak eden donanmadır. Esasen açık okyanusların derin sularında küresel olarak faaliyet gösterebilen denizaltı, uçak gemisi, askerî gemi, savaş gemisi ve deniz kuvvetleridir. Geniş mesafelerde deniz kontrolü yapabilme becerisine ihtiyaç vardır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Cephe (askeriye)</span> askeriye

Cephe, alnaç ya da savaş cephesi, askerî terminolojide karşıt güçler arasında tartışmalı bir silahlı sınırı ifade eder. Yerel veya taktik bir cephe olabilir veya askerî saha'ya kadar uzanabilir. Tipik bir cephe, Fransa ve Belçika'daki I. Dünya Savaşı Batı Cephesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Saha ceketi</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Saha ceketi, askerî üniforma ve savaş üniforması giyimidir. Ön tarafında en az dört cep ve çoğu zaman da içinde bir çift bulunan, askerî kamuflaj uygulanan bir cekettir. Genellikle hafiftirler ve altına birkaç katman sığacak kadar geniştir. İlk saha ceketleri, 1938'de Amerikan askerleri için üretildi. Bunlar Birinci Dünya Savaşı'ndan beri giydikleri yün paltoların daha pratik bir alternatifi olarak geldi. 1941-1943 yılları arasında M1941 Saha ceketi, 1941-1943 yılları arasında M1941 Saha ceketi, 1951-1965 yılları arasında M1951 Saha ceketi, 1965-2009 yılları arasında M1965 Saha ceketi yaygın olarak kullanıldı.