İçeriğe atla

Askerî müzik

Askeri müzik seslenmesi
Askeri müzik örneği
Bir asker trompet çalarken.

Dövüş müziği veya askerî müzik, profesyonel askerler tarafından gerçekleştirilen ve askeri ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmış belirli bir müzik türüdür.[1] Vatanseverlik, şehit müzik ve şarkıları, marş da buna dahildir. Asker yürüyüşü, uygun adım, askerî tatbikat, geçit töreni, askerlik yemini ve savaş zamanı okunabilir. Marş müziği kavramı, ilk kez 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndan ödünç alınmaya başlandı.

Askerî müziğin çoğu, borazan çağrısı ve fanfar gibi sesleri duyurmak için bestelenmiştir. Bununla birlikte, müzik yüzyıllardır, düşmanı sindirmek için, bazen de savaşçıları cesaretlendirmek, eylemlerin organizasyonuna ve zamanlamasına yardımcı olmak için savaşta kullanılmıştır. Şu an askerî ortamlarda en fazla kullanılan çalgı aletleri davul, nağara, borazan, trompet, üçgen, halile gibi aletlerdir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Athena (müzik grubu)</span> Türk müzik grubu

Athena, Türk ska ve punk rock grubu. Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz kardeşler grubun kurucu üyeleridir. Türkiye'de ska ve punk türünde müzik yapan ilk topluluklardan birisi oldu. Holigan albümünün aynı isimli şarkısı futbol maçlarının değişmez sloganı oldu. Bu şarkı, Türkiye millî basketbol takımı için yapılan 12 Dev Adam şarkısı ise basketbol takımının bir nevi marşı oldu. Birçok rock müzik dinleyicisine göre Türkiye'nin en iyi rock gruplarındandır. 195 puanla Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde Türkiye adına elde edilen en yüksek puanı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Çalgı</span> bir müzisyen tarafından bu amaçla kullanılan ve ses üreten nesne

Çalgı, müzik aleti veya enstrüman, müzik yapmak için kullanılan aletlere verilen genel isimdir. Prensip olarak, ses çıkaran her nesne çalgı olabilir; ancak bir nesneyi çalgı yapan şey, müzik yapmak amacıyla kullanılmasıdır. Çalgıların tarihi, insan kültürünün başlarına kadar uzanır. İlk çalgıların ritüellerde kullanıldığı düşünülmektedir: Örneğin avın başarıyla tamamlandığını belirtmek üzere trompet, dini törenlerde davul kullanılmıştır. Zaman içinde eğlenceli amaçlı müzikler üretilmeye ve melodiler icra edilmeye başlanmıştır. Kullanım alanları arttıkça çalgılar da gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Davul</span> vurmalı çalgı

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mehter</span> Osmanlı İmparatorluğu askeri bandosu

Mehter, Osmanlı saray teşkilatında yer alan çalgı takımı.

<span class="mw-page-title-main">Borazan</span>

Borazan veya boru, pirinç ya da bakır bir borudan yapılma üflemeli bir çalgıdır. Biçimine göre borazanla değişik notalar ve tonlar elde edilebilir.

Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir.

Barutlu silahlarla savaş ya da daha yaygın kullanımla Ateşli Silahlarla Savaş, barutun bu patlayıcı maddenin kullanımına elverişli silahların kullanılması ve bu silah teknolojisinin geliştirilmesiyle zamanla savaşların ana silahları kategorisini oluşturmasıyla ortaya çıkan bir savaş tarzıdır. Avrupa ve Asya'da onbeşinci yüzyıldan itibaren sınırlı bir şekilde başlamış ve ondokuzuncu yüzyıl ortalarına kadar sürmüştür. 1792'den 1815'e kadar süren Napolyon Savaşları'nda doruk noktasına ulaşmıştır. Barutun Çinliler tarafından bulunduğunu belirten İngiliz felsefeci ve dinadamı Roger Bacon bu tarz savaşın ilk savunucularındandı.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu Korosu</span>

AV Alexandrov Rus Ordusu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu, ya da yaygın adıyla bilinen Kızıl Ordu Korosu, Sovyetler Birliği Ordusu Kızıl Ordu'nun resmi korosudur. Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşur. Rusya'nın halk şarkılarından kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra etmişlerdir. Bunların arasında "Katyuşa", "Kalinka", "Kernina" ve "Ave Maria" en bilinenlerindendir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da Rusya'da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Yüzyıl Krizi</span> Roma İmparatorluğu hükûmet krizi (MS 235-284)

Üçüncü Yüzyıl Krizi, 235 ve 284 yılları arasında Roma İmparatorluğu'nun aynı anda gerçekleşen üç krizin sonucunda harap olduğu ve neredeyse yıkılmanın eşiğine geldiği döneme verilen addır. Bu krizler dış istilalar, iç savaş ve ekonomik çöküştür. Kurumlar, toplum, ekonomik hayat ve en son olarak da dinde yaşanan değişimler o kadar derin ve temeldendi ki "Üçüncü Yüzyıl Krizi" giderek klasik antikite ile Orta Çağ ya da Geç Antik Çağı birbirinden ayıran dönem olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çocukların askerî kullanımı</span>

Çocukların askerî kullanımı, birbirinden bağımsız üç şekilde görülebilir: Çocuklar doğrudan saldırılarda yer alabilir ; hademe, casus, haberci, gözcü ya da seks kölesi olabilir ya da politik çıkar için canlı kalkan olarak veya propaganda için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Proşçaniye Slavyanki</span>

"Proşçaniye Slavyanki" 1912'de Tambov'da konuşlanmış 7. yedek süvari alayının baş trompetçisi Vasili Agapkin tarafından Birinci Balkan Savaşı'ndan (1912-1913) etkilenerek yazılmış bir marştır. Marş, özünde savaşa, askere veya uzun bir yolculuğa vedayı simgeleyen ulusal bir marştır. Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'nun en tanınmış "müzik sembollerinden" biridir.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.

<span class="mw-page-title-main">Arkebüz</span> 15 ila 17.yüzyıllar arasında kullanılan namludan doldurulan bir tüfek türü

Arkebüz, 15 ila 17. yüzyıllar arasında kullanılan namludan doldurulan bir tüfek türüdür. Ateşli silahın adı Almanca hakenbüchse kelimesinden türetilerek diğer dillere farklı şekillerde geçmiştir. Öncülü olan küçük toplardan farkı çakmaklı/fitilli olmasıdır. Ardılı olan tüfekler gibi yivsizdir.

Yeni Suudi Arabistan Ulusal Marşı sözleri suudi şair İbrahim Khafaji'ye aittir. Suudi Arabistan ulusal marşı olarak 1984 yılında ilan edildi. Bestesini suudi müzisyen Tarık Abdülhakim 1947'de Trompet ile sonra müzisyen Sirac Ömer tarafından marş askeri bando aletleriyle genişletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî teknoloji</span>

Askerî teknoloji, savaş hâlinde kullanılan teknoloji tatbikatı. İmkânı dahilinde uygulaması askerî olan ve sivil olmayan teknoloji türünü kapsar. Genellikle yararlı veya yasal sivil uygulamaların eksikliği nedeniyle askerî eğitim olmadan kullanılması tehlikelidir.

<span class="mw-page-title-main">Davul makinesi</span>

Davul makinesi, davul, zil, diğer perküsyon enstrümanları ile çoğunlukla bas hatlarının taklidi yapmak üzere tasarlanmış bir elektronik müzik aletidir. Davul makineleri çoğunlukla house müzik gibi elektronik müzik türleriyle ilişkilidir, ancak birçok başka türde de kullanılır.

Ankara Okulu, Kore Savaşı yıllarında Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından hizmete açılan okul. 1950'de Birinci Kore Türk Tugayı'nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin Seul’e 70 kilometre uzaklıktaki Suvan (Suwon) kentinde açtıkları bu okulda yetim kalmış kimsesiz çocuklara eğitim verilip ihtiyaçları gideriliyordu. Okul "Ankara İlkokulu", "Ankara Suvan Okulu" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Suwon Belediyesi ise Ankara Okulu yakınlarına ’Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı’ başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve kimsesiz çocuklar için yaptıklarını içeren bir kitabe yaptırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî bando</span>

Askerî bando, genellikle silahlı kuvvetlerde askeriî etkinlikler için askerî müzik görevlerini yerine getiren, bir grup müzisyene sahip müzik grubudur. Tipik bir askerî bando, çoğunlukla üflemeli ve vurmalı çalgıları kullanmaktadır. Bir orkestra şefi, genellikle marş grupu, bando şefi veya müzik yönetmeni unvanını taşır. Osmanlı askerî bandosunun, 13. yüzyıldan kalma, dünyadaki en eski askerî bando takımı olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bas davulu</span>

Bas davulu veya kick davulu, bas perdede ses oluşturan bir davul türü. Genelde silindirik yapıdadır ve çapı, derinliğinden çok daha büyüktür. Silindirin iki tarafında davulun derisi bulunur. Davulun derisi, dana derisi veya plastikten üretilir ve derinin gerginliği genellikle müzisyen tarafından ayarlanabilir durumdadır. Bas davulunun büyüklüğü, üretilen sesin volümünü etkileyen bir unsur değildir; ancak perde ve tını, davulun büyüklüğüne göre değişebilir. Bas davulu bir vurmalı çalgıdır ve birçok müzik türünde kullanılır.