İçeriğe atla

Askerî inşaat

Askeri inşaat - askerî bilim altdalıdır. Askeri sistem için çeşitli istihkâm ve tahkimatların, askerî üs ve askeri tesislerin, hava alanlarının, askeri yolların ve köprülerin kurulmasını ifade eder.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

Çelik Harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya karşı yaptığı askerî harekâtın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Köksal</span> Türk asker (1932-2020)

Hikmet Köksal, Türk asker.

Hasan Iğsız Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üs</span>

Askerî üs, herhangi bir askerî birliğin personelinin ve ekipmanlarının barındığı, personelinin eğitim aldığı ve tatbikatların gerçekleştirdiği tesistir. Doğrudan ordu tarafından sahip olunur ve işletilir. Askerî üslere girişler, yasalar ile sınırlandırılmıştır. Askeri üs, bir veya daha fazla birim için barınma sağlar, ancak aynı zamanda komuta merkezi, askerî öğretim ve eğitim sahası veya deneme sahası olarak da kullanılabilir. Çoğu durumda, askeri üsler operasyon için dışarıdan yardım alır. Bununla birlikte, bazı karmaşık üsler, kuşatma altındayken sakinleri için yiyecek, su ve diğer ihtiyaçları karşılayabildikleri için uzun süre tek başlarına dayanabilirler. Askerî havacılık üslerine askeri hava üssü, askerî gemilerin üslerine deniz üssü denir. Askeri üsler, küçük karakollardan 100.000'e kadar insan içerebilen askerî kasaba'lara kadar değişebilir. Bir askeri üs, askerî lojistiki desteklemek için büyük miktarda askerî malzeme yani mühimmat da içerebilir. Askeri üsler, çevresindeki bölgeden farklı bir ulus veya devlete ait olabilir. Örneğin, Türkiye'deki Amerika Birleşik Devletleri askeri üsleri.

Silahlı kuvvetler bir devletin veya bir grup devletin askeri güvenliği sağlamak, saldırganlık ve savaşta devlet çıkarlarını korumak, barışa yönelik tehditleri önlemek veya ortadan kaldırmak için tasarlanmış ana silahlı örgütüdür.

2020 İdlib çatışmaları, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin Rusya Silahlı Kuvvetleri ve İran Devrim Muhafızları ile birlikte 2019 yılından başlayarak 5 Mart 2020'de birçok yerleşim yerinin Suriyeli muhaliflerin elinden alınmasıyla sonuçlanan muharebe.

Askeri doktrin, askeri kuvvetlerin askerî kampanyalar, askeri harekât, savaş ve çatışmalara nasıl katkıda bulunduğunun ifadesidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gelenek</span>

Askeri gelenek, askerî üniforma, askerî tören veya asker selamı gibi askeri veya askerlerle ilişkili uygulamalardır. Resmi olarak askerî tüzüklerde yer alan gelenekler, askeri göreve ve askerlik yemini'ne sadakat gösterisi askeri gelenekler olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî müzik</span>

Dövüş müziği veya askerî müzik, profesyonel askerler tarafından gerçekleştirilen ve askeri ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmış belirli bir müzik türüdür. Vatanseverlik, şehit müzik ve şarkıları, marş da buna dahildir. Asker yürüyüşü, uygun adım, askerî tatbikat, geçit töreni, askerlik yemini ve savaş zamanı okunabilir. Marş müziği kavramı, ilk kez 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndan ödünç alınmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî sanat</span>

Askeri sanat - askeriye ile bağlı sanat türüdür. Savaş sahnesi, gelişmiş uygarlıklarda en eski sanat türlerinden biridir, çünkü yöneticiler her zaman zaferlerini kutlamaya ve potansiyel rakiplerini sindirmeye istekli olmuşlardır. Savaşın diğer yönlerinin, özellikle de kayıpların ve sivillerin acısının tasvirinin geliştirilmesi çok daha uzun sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Askerî sanat (askerî bilim)</span>

Askeri sanat - askerî bilimlerde teorik araştırma ve eğitim metodolojisi alanıdır. Karada, denizde veya hava ortamlarında askeri operasyonların yürütülmesinde kullanılır. Askeri sanat, savaş ilkelerinin ve savaş hukukunun incelenmesini ve uygulanmasını içerir. Birbiriyle yakından ilişkili askerî strateji, operasyonel savaş seviyesi ve askerî taktikler için eşit ölçüde uygulanır. Askeri sanatın tatbikatı, silahlı kuvvetleri, askerî teknolojilerini ve teçhizatını destekleyen ekonomi ve lojistiğe büyük ölçüde bağlıdır ve askerî örgütlenme üzerindeki sosyal etkileri yansıtır.

<span class="mw-page-title-main">Pardösü</span>

Pardösü büyük bir palto ve kaban türüdür. Tipik olarak sıcaklık ve hava şartlarına karşı koruma için tasarlanmış yünden ve su geçirmez bir malzemeden yapılmıştır. Yüzü ve elleri soğuktan ve yağmurdan korumak için yakası ve manşetleri çevrilebilir. 19. yüzyılda askerî üniforma, savaş üniforması ve zenginler için gündelik giyim olarak popülerdi. Hâlâ dünyadaki birçok silahlı kuvvetler tarafından sert hava koşulları nedeniyle kullanılmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">Eşya çantası</span>

Eşya çantası veya eşya torbası, doğal veya sentetik kumaşlı büyük bir askerî sırt çantası veya el çantasıdır. Askeri ve sivil kullanımı yaygındır. Tarihsel olarak bir büzme ipi kullanan bir üst kapatması vardır. Silindr, tente, çuval, torba şekilli türleri de var. Eşya çantası genellikle bir çekme kordonu, kanat veya kayışla kapatılır. Kara Kuvvetleri birimlerinin subay, çavuş ve askerleri için saha ekipmanı eşyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Bayraktaroğlu</span> Türk asker

Selçuk Bayraktaroğlu Türk asker. Mevcut Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

Mehmet Şanver, Türk asker ve siyasetçi. Eski Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı.

İhsan Uyar Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı.