İçeriğe atla

Askerî gıda

Askerî kumanya

Askerî gıda, askerî personelin beslenmesine yönelik yiyeceklerdir.[1][2] Askerî rasyon türleri arasında kumanya ve garnizon rasyonu bulunur. Beslenme kanununa göre bir askerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün, gerektiğinde de iki ara öğün beslenmesi gerekiyor.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  3. ^ "Military Rations - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. 6 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 
  4. ^ "This Is How Military Food Rations Look For Different Armies (14 Pics)". Bored Panda (İngilizce). 22 Haziran 2020. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Asker sayısına göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu bir asker sayısına göre ülkeler listesidir. Bu liste hükûmetleri tarafından iç ve dış görevlerini yerine getirmeleri için oluşturulup, desteklenen birlikleri içerir. "Ülke" terimi egemenliğine yönelik çalışmaları bulunan ya da sınırlı bir tanınmaya sahip devlet anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Silahlı Kuvvetleri</span> Rusya Federasyonunun askerî gücü

Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri olarak da bilinen Rus Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın ordusudur. Aktif personel açısından dünyanın beşinci büyük askeri gücüdür ve 1.15 milyon aktif personel ile en az iki milyon yedek personelden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) göre, Rusya 2026 yılına kadar aktif personel gücünü 1.5 milyona çıkarmayı planlamaktadır ve bu, onu Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük askeri gücü yapacaktır. Ülkenin Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava-Uzay Kuvvetleri olmak üzere üç ana hizmet kolunun yanı sıra Stratejik Roket Kuvvetleri ve Hava İndirme Kuvvetleri adında iki bağımsız hizmet koluna sahiptir. 2013 yılında kurulan Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı, muhtemelen 2022 yılında ilave destek personeliyle birlikte 1,000 kişilik bir güce ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan mutfağı</span>

Antik Yunanistan'da mutfak kültürü, yalınlığı ve dönemin tarımsal yetersizliklerini yansıtmasıyla bilinir. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları, Akdeniz mutfağının üç ana ögesi olan buğday, zeytin yağı ve şarap üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Mola</span> zaman aralığı

İşyerinde ara verme veya mola, bir çalışanın işinden izin almasına izin verildiği çalışma saatlerinde geçen süredir. Farklı mola türleri vardır, uzunluğa ve işverenin politikalarına bağlı olarak mola ödenebilir veya ödenmeyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Japon Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japonyanın askerî gücü

Japon Öz Savunma Kuvvetleri (JSDF), Japonya'nın de facto silahlı kuvvetlerdir. Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuş olup Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır ve başbakanın başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buz Sporları Salonu</span> İzmir, Türkiyede bir buz pisti

Buz Sporları Salonu, Türkiye'nin İzmir ilinin Bornova ilçesinde bulunan olimpik buz pateni pistidir. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kantin</span>

Bazen ABD dışında kantin olarak adlandırılan bir kafeterya, bir tür yemek servisi yeridir. Restoran, büyük bir ofis binası veya okul gibi bir kurum içinde bulunabilirler. Çok az personel masası servisi var veya hiç yokdur. Ayrıca okul yemek yeri, yemek salonu veya öğle yemeği odası olarak da adlandırılır. Kafeteryalar kafelerden farklıdır, İngilizce terim mess ve "yemekhane" anlamını taşır.

<span class="mw-page-title-main">TURKSOM Askerî Eğitim Üssü</span> Somalide askerî üs

TURKSOM Askerî Eğitim Üssü, Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan bir askerî eğitim üssüdür. Üs, Eylül 2017 tarihinde açılmış olup Türkiye'nin Somali Silahlı Kuvvetleri subay ve astsubaylarını Somali Silahlı Kuvvetleri'nin kendini sürdürebilecek bir orduya dönüştürmek için eğitmeye ve hazırlamaya çalıştığı "Afrika Kartalı" olarak adlandırılan hükûmetler arası görev gücünün ana merkezi olarak hizmet vermektedir. Bu üs, Türkiye'nin en büyük denizaşırı askeri tesisi olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Savunma Bakanlığı Askerî Enstitüsü</span>

Türkmenistan Savunma Bakanlığı Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Askerî Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir harp akademisidir. 1 Eylül 1993 tarihinde Türkmenistan'ın bağımsızlığının ardından kurulmuş olup Türkmenistan Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay eğitmekle görevli olup piyade, havacılık, lojistik ve iletişim alanlarında uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Garnizon rasyonu</span>

Garnizon rasyonu, askerî personelin beslenmesine yönelik askerî gıda türüdür. Bu terim çoğunlukla tarihi ordularla ilgili olarak kullanılır. Beslenme ve askerî lojistik hakkındaki modern düşünce günümüzde genellikle çok farklıdır. Geleneksel olarak, bir ordunun garnizon payı oldukça basittir ve genellikle temel beslenme için yetersizdi. Garnizon rasyonuna bir askerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî kamuflaj</span>

Askerî kamuflaj, personeli ve teçhizatı düşman kuvvetlerinin gözleminden korumak için silahlı kuvvetler tarafından kullanılan kamuflajdır. Askerî aldatma'nın türüdür ve askerî taktiklerde sık kullanılır. Pratikte; araçlar, gemiler, uçaklar, silah pozisyonları ve savaş üniforması dâhil her tür askerî teçhizata renk ve malzeme uygulamak anlamına gelir. Hava muharebe araçlarını, gemileri, denizaltıları, füzeleri, uyduları ve orduyu düşmana daha az görünür kılmak için stealth teknolojisi yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî işe alma</span>

Askerî işe alım askerlik hizmeti için belirli bir süre asker toplayarak orduyu yönetme sistemidir. Subay olmak için askerî lise ve harp akademisi okumak gerekir. Başlangıçta askerler yalnızca askerî harekât ve savaş süresinde askere alındı. Daimi orduların yetiştirilmesi için askere alma kullanımı, 15. yüzyılda Fransa'da başladı.

Askerî bilim, askerî süreçlerin, kurumların ve davranışların yanı sıra, örgütlü zorlayıcı kuvvetin savaş, teori ve uygulamasının incelenmesidir. Esas olarak, ulusal savunma politikası ile tutarlı bir şekilde askerî yetenek üretme teorisi, yöntemi ve pratiğine odaklanmaktadır. Askerî bilim, stratejik, politik, ekonomik, psikolojik, sosyal, operasyonel, teknolojik ve taktik unsurları belirlemeye hizmet eder.

Askerî strateji, askerî örgütler tarafından istenen stratejik hedeflere ulaşmak için uygulanan bir dizi fikirdir. Askerî strateji, seferlerin planlanması ve yürütülmesi, kuvvetlerin hareketi ve düzeni ve düşmanın aldatılmasıyla ilgilenir.

Askeri doktrin, askeri kuvvetlerin askerî kampanyalar, askeri harekât, savaş ve çatışmalara nasıl katkıda bulunduğunun ifadesidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî politika</span>

Askerî politika, çok uluslu güvenlik ve orduyla ilgilenen bir kamu politikasıdır. Ulusal silahlı kuvvetlerin ne zaman ve nasıl görevlendirileceği gibi hükûmetlerin aldığı veya almadığı önlemleri ve girişimleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Askerî meslek</span>

Askerî meslek, özel kuvvetler ve silahlı kuvvetlerde seçilmiş veya atanmış ticaret veya kariyer uzmanlıklarıdır. Genel olarak askerî meslekler, farklı ortamlarda, farklı işlevler kullanar. Farklı operasyonel sistemler içinde çalışması gereksinimleri nedeniyle silahlı kuvvetlerin Silah, Hizmet veya Şubesine özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Askerî iletişim</span>

Askerî iletişim veya askerî sinyaller, silahlı kuvvetler tarafından iletişimin tüm yönlerini veya bilgi aktarımını içerir. Askeri iletişim tarih öncesinden günümüze kadar uzanır. İlk askerî iletişim koşucular tarafından sağlandı. Daha sonra iletişim görsel ve işitsel sinyallere, daha sonra elektronik çağına doğru ilerledi. Şu an iletişim metin, ses, faks, taktik yer tabanlı iletişim, deniz bayrağı sinyali, karasal mikrodalga, troposferik saçılma, haberleşme uydusu ve ekipmanı, gözetim ve sinyal analizi, şifreleme ve güvenlik, radyo yayını bozma ve karıştırmayı içerir. Altı askerî iletişim kategorisi vardır: alarm ölçüm sistemleri, kriptografi, walkie-talkie ve askerî telsiz sistemleri, nükleer komuta kontrolü, sinyal birlikleri ve ağ merkezli savaş.

<span class="mw-page-title-main">Askerî mühendislik aracı</span>

Askeri mühendislik aracı, askeri tesis, istihkâm, askerî bölge'lerde inşaat işleri veya askerî mühendislerin savaş alanında taşınması için yapılmış bir araçtır. Bu araçlar, modifiye edilmiş sivil teçhizat, askerî araç (AVRE), buldozerler, vinçler, greyderler, ekskavatörler, damperli kamyonlar, saldırı araçları, köprüleme araçları, askeri feribotlar, amfibi geçiş araçları ve Bölüm Taşıyıcıları olabilir.