İçeriğe atla

Askerî üniforma

Türk askeri giyimleri
Başka bir askerî kamuflaj içinde duran askerler

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.[1]

Askerî kıyafet ve stiller 21. yüzyıla kadar yüzyıllar boyunca önemli değişiklikler geçirdi.

Askerî üniformanın bileşenleri

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ceket</span>

Ceket, erkeklerin ve kadınların giydiği, genellikle önden düğmeli, kalçayı örten, kollu üst giysisi. Türkçeye, Fransızca jaquette kelimesinden geçmiştir. Kolsuz ceketler yelektir.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise</span>

Takım elbise, bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Döpiyes</span> etek ve ceketten oluşan iki parçalı takım elbise

Döpiyes, etek ve ceketten oluşan iki parçalı bir takım elbise çeşididir. Kadınlar tarafından giyilir. Tayyörden farklı olarak bluz üçüncü bir parça olarak kullanılmaz, ceket bluz yerine de geçer.

<span class="mw-page-title-main">Okul üniforması</span> bir eğitim kurumunda öğrenciler tarafından giyilen üniforma

Okul üniforması, bir okul veya başka bir eğitim kurumundaki öğrenciler tarafından giyilen bir üniformadır. Okul üniformalarının amacı öğrenciler arasında eşitliği sağlamak olup çeşitli ülkelerde ilk ve orta dereceli okullarda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Tam elbise üniforma</span>

Tam elbise üniforma veya geçit töreni elbise üniforması, Batı kıyafet kodlarından biridir. Kıyafet kodu'na askeriyye, polis, itfaiye, askerî tören, geçit töreni, resmi törenler, evlilik ve cenaze gibi özel etkinlik kıyafetleri aittir. Ayrıca resepsiyonlarda resmi üniforma hizmetleri için kullanılan üniformalar da dahildir. Tam kıyafet üniformaları tipik olarak tam boyut ve madalya amblemleri içerir. Tasarımlar alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, tam kıyafet forması, gece kıyafeti için sivil frak veya gündüz kıyafeti için resmi gün elbisesine alternatiftir. Tam elbise üniforma resmi üniformadır, ardından karışık elbise üniforma gelir.

<span class="mw-page-title-main">Batı kıyafet kodları</span>

Batı kıyafet kodları, Batı kültüründe farklı kıyafetlerin bulunduğu kıyafet kodu türleridir. Sınıflandırmalar geleneksel olarak resmi kıyafet, yarı resmi kıyafet ve iş kıyafeti olarak ayrılır. İlk ikisi bazen gündüz ve gece kıyafetlerine de ayrılır. Bu seviyenin altındaki herhangi bir şey gündelik giyim olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Karışık elbise üniforma</span>

Karışık elbise üniforma, yarı resmî kıyafet türüdür. Ordu, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından belirli törenler, resepsiyonlar, kutlamalar, parti veya özel durumlarda kullanılır. Genellikle dikenli yakalı ve papyonlu dağınık ceket, pantolon, beyaz elbise gömleği ile birlikte emirler ve madalya işaretlerinden oluşur. Karışık elbise üniforması, tam elbise üniformadan daha az resmidir, ancak gayriresmî askeri üniformadan daha resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gayriresmî askerî üniforma</span>

Gayriresmî askerî üniforma, resmî olmayan üniforma türüdür. Askeri, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından günlük ofis, kışla ve saha dışı görev amaçları için kullanılır. Genellikle bir ceket, pantolon, beyaz elbise gömlek ve boyun bağından oluşur. Tasarım alaya veya askerî branş'a bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, hizmet kıyafeti üniforması sivil kıyafete ek bir alternatiftir. Üniforma hem tam elbise üniforması, hem de karışık elbise üniformasından daha az resmi olarak kabul edilir, ancak savaş üniformasından daha resmi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş üniforması</span>

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Stresemann</span>

Stresemann, takım elbise türüdür. Gri çizgili veya kareli resmi pantolon içerir, ancak siyah, gece mavisi gri bir takım elbise ceketi ile ayırt edilir. Ayrıca kravat veya papyon, siyah yelek, homburg şapkası ve baston içerir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî bere</span> askerî üniformanın parçası olarak giyilen bere

Askerî bere, bere türüdür. 20. yüzyılın ortalarından beri dünya çapında birçok silahlı kuvvetlerin üniformalarının bir parçası olmuştur. Askerî bereler, çoğu askerde askerî tüfek veya piyade tüfeği taşıyan omzu serbest bırakmak için genellikle sağa doğru itilir, ancak çoğu Avrupa, Güney Amerika ve Asya'daki bazı ülkelerin orduları sola doğru iter.

<span class="mw-page-title-main">Piyade şapkası</span>

Piyade şapkası, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu şapkasıdır. Muharebe üniformasıyla birlikte giyilir. Beyzbol şapkasına benzer bir siperliği olan sekiz köşeli bir şapkadır.

<span class="mw-page-title-main">Denizci şapkası</span>

Denizci şapkası, askerî üniforma olarak dünya donanmalarının çoğunda denizciler tarafından giyilen yuvarlak, düz, vizörsüz bir şapkadır. Başlık, rozet, kokart veya başka bir aksesuarla daha da süslenebilir. Bu tür vizörsüz kapaklar 19. yüzyılın ortalarında giyilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Omuz işareti</span>

Omuz işareti, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın omuz askısına takılan düz bir kumaş kılıftır. Rütbe veya diğer işaretler de taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pardösü</span>

Pardösü büyük bir palto ve kaban türüdür. Tipik olarak sıcaklık ve hava şartlarına karşı koruma için tasarlanmış yünden ve su geçirmez bir malzemeden yapılmıştır. Yüzü ve elleri soğuktan ve yağmurdan korumak için yakası ve manşetleri çevrilebilir. 19. yüzyılda askerî üniforma, savaş üniforması ve zenginler için gündelik giyim olarak popülerdi. Hâlâ dünyadaki birçok silahlı kuvvetler tarafından sert hava koşulları nedeniyle kullanılmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kittel</span>

Kittel, üst askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması giyimidir. Dünyanın birçok ülkesinde insanlar, silahlı kuvvetlerdeki askerî personel veya kolluk kuvvetleri çalışanları tarafından özel giyilir. Boğazlı yaka, kazak, tişört, atlet üzerinden giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Saha ceketi</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Saha ceketi, askerî üniforma ve savaş üniforması giyimidir. Ön tarafında en az dört cep ve çoğu zaman da içinde bir çift bulunan, askerî kamuflaj uygulanan bir cekettir. Genellikle hafiftirler ve altına birkaç katman sığacak kadar geniştir. İlk saha ceketleri, 1938'de Amerikan askerleri için üretildi. Bunlar Birinci Dünya Savaşı'ndan beri giydikleri yün paltoların daha pratik bir alternatifi olarak geldi. 1941-1943 yılları arasında M1941 Saha ceketi, 1941-1943 yılları arasında M1941 Saha ceketi, 1951-1965 yılları arasında M1951 Saha ceketi, 1965-2009 yılları arasında M1965 Saha ceketi yaygın olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Gorget yamaları</span>

Gorget yamaları veya spolet, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın yakasında (gorget) bir işaret, eşleştirilmiş kumaş veya metal yamalardır. Birçok ülkelerde askerlik ve kamu hizmetinde kullanılmaktadır. Yaka sekmeleri, askeri rütbeyi, kamu hizmeti (memur) rütbesini, askerî örgüt, ofis (departmanı) veya silahlı kuvvetlerin şubesini ve hizmet kolunu belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Şevron</span>

Şevron, askerî üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, genellikle düz ve ters çevrilmiş V şeklinde bir işarettir. Genellikle askerler, deniz astsubayı, gedikli subay, asteğmen, astsubay başçavuş, yardımcı subay (praporshchik), çavuşlar, astsubayların üniformasının kollarına giyilir. Bir şerit genellikle er veya kıdemli onbaşı, ikisi onbaşı ve üçü çavuş anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Harrington ceketi</span> Ceket türü

Harrington ceketi pamuk, polyester, yün veya süetten yapılmış, hafif, bele kadar uzanan bir cekettir. Tasarımlar genellikle geleneksel Fraser tartan veya dama tahtası desenli astar içerir. İlk Harrington tarzı ceketler 1930'larda İngiliz giyim şirketi Baracuta tarafından yapıldı.