İçeriğe atla

Askerî öğretim ve eğitim

Askerî öğretim ve eğitim, ordu, askerî kuruluş ya da çeşitli örgütlerin kendi mensuplarına yetenek ve becerileri geliştirmek amacıyla verdiği eğitim ve öğretim süreci.

Askerî eğitim gönüllü veya zorunlu olabilir. Bu eğitim süreci genellikle teknik ekipman kullanımı, egzersiz ve eğitim aldığı kuruluğun doktrinlerini öğrenme gibi temel eğitimlerden başlar. Bu sürece "acemi eğitimi" adı da verilir. Temel eğitim bittikten sonra, uzmanlaştığına karar verilen kişiler ileri bir eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimde genel olarak askerî teknoloji ve ekipmanların detayları öğretilir.[1]

Birçok büyük ülke diğer harp akademisi nezdinde bu eğitimleri vermektedir. Eğitim sonucunda çeşitli rütbeler verilir. Bu rütbeye sahip kişiler silahlı kuvvetler içinde çalışabildiği gibi sivil çalışma alanlarında da görev alabilirler.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Grossman, D. (2001) Trained to Kill. Professorenforum-Journal, 2 (2). 27 Mayıs 2009.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Tansel</span> Türk asker

İrfan Tansel Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

Sebahattin Işık Koşaner, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 27. Genelkurmay Başkanı.

Er, en düşük askeri rütbeye sahip askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

Erdal Ceylanoğlu Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Aksay (asker)</span> Türk asker

Hasan Aksay Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Özel</span> 28. TSK Genelkurmay Başkanı

Necdet Özel Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 28. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri gücü

Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri kara ordusu, donanma ve tayyare bölüklerini içermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Paralı asker</span>

Paralı asker veya ücretli asker, herhangi bir çatışmaya, çatışmadan doğrudan kazanım elde edeceklere hizmet etmek üzere katılan ve hizmeti sonucunda belirli bir menfaat veya para kazanan silâhlı savaşçı veya askere denir.

Tamer Akbaş Türk asker. Eski 3. Ordu Komutanı.

Veteriner sınıfı orduda subay düzeyinde görev yapan veteriner hekimleri, veteriner astsubayları, veteriner uzman erbaş, erbaş ve erleri kapsayan askeri bir sınıf. Genellikle askeri sağlık kuruluşlarına veya laboratuvarlara bağlı çalışırlar ancak direkt komutana bağlı olarak da çalışabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Piyade Okulu</span> Piyade subaylara eğitim veren askerî okul

Piyade Okulu, İstanbul'un Tuzla ilçesinde konumlanmış; Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine piyade sınıfına mensup subay, astsubay ve uzman erbaş yetiştiren askerî okul.

Fikret Özden Boztepe Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.