İçeriğe atla

Asisguard Songar

Asisguard Songar
TürüKuadkopter
Ulusal köken Türkiye
ÜreticiAsisguard
İlk uçuş2019
Hizmete giriş2019
DurumuHizmette
Ana kullanıcıTürk Silahlı Kuvvetleri

Asisguard Songar, Asisguard tarafından üretilen Türk yapımı bir insansız hava aracıdır. Araç, 2010'larda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmiştir.[1]

Teknik özellikleri

Songar, Ankara merkezli savunma sanayi tedarikçisi Asisguard tarafından geliştirildi; bir dört pervaneli İnsansız hava aracı, bir yer kontrol istasyonu ve bir dizi yer destek ekipmanından oluşur. Otonom ve manuel uçuş modlarında çalıştırılabilir. Kritik pil şarj seviyesi ve veri bağlantısı kesintisi durumlarında rota planlama, otonom uçuş ve otonom üsse dönüş operasyonu özelliklerine sahiptir. Telemetri verilerini ve görüntülerini aynı anda iletebilir.[2] Songar, İstanbul'da düzenlenen 2019 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) tanıtıldı.[3]

Yaklaşık 10 km'lik bir çalışma menziline sahip olan Songar, hem gün ışığı hem de kızılötesi kameralarla donatılmıştır. Çeşitli türde yerleşik silahlarla donatılmıştır ve hedefleri uzaktan yok edebilir.[4] Taşıma sırasında 65 cm × 62 cm × 75 cm, uçuş sırasında ise 105 cm × 62 cm × 75 cm boyutlarına sahiptir. Tam donanımlı ve tam silahlı durumdayken maksimum kalkış ağırlığı (MTOW) 45 kg'dır. Yer seviyesinden 400 m yükseklikte ve ortalama deniz seviyesinden maksimum 2.800 m yükseklikte görev yapabilir. Drone, IP Code 67 standardına uygun olarak toza dayanıklıdır. GPS ve GLONASS ile uyumlu navigasyon özelliğine sahiptir.[5]

Bu sistem düşük maliyetli olması, ihtiyaca göre geliştirilebilmesi, kullanımının kolay olması, hafif olması ve birden fazla ünitede personel tarafından taşınabilmesi gibi avantajlar sağlamaktadır.[6] İlk Songar drone, 2020 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmiş ve taktik, 4x4, tekerlekli, zırhlı savaş aracına entegre edilmiştir.[7] Kasım 2021'de Songar'ın iki ülkeye ihraç edileceği açıklandı.[8]

Silahları

Songar, otomatik silah stabilizatörü (OASIS), geri tepme sönümleyici ve namlunun 0-60° dikey eksende eğilme kabiliyeti, 10x büyütmeli bir pilot kamera, bir silah kamerası ve bir yer kontrol istasyonu içeriyor. Makineli tüfek versiyonu, 15 mermilik ayarlanabilir ateş modunda 200'e kadar 5.56×45mm NATO mermisi ateşlebilmektedir. Drone, özel bir müdahaleye gerek kalmadan hızla değiştirilebilen mermi şarjörü ile görevine devam edebilir. Tek veya çoklu drone sistemi ile eş zamanlı görevler gerçekleştirilebilmektedir. Drone, tehdit/hedef alan veya konumun havadan keşfini yapabilmekte, hedefi yok edebilmekte, harekât sonrası hasar değerlendirmesi yapabilmekte ve gerçek zamanlı görüntüler aktarabilmektedir.[5]

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, havadan atılan, güdümsüz/alçak profil güdümlü, 81 mm havan SAGE Togan ile entegre çalışan Songar Togan versiyonu, 10 m CEP değerine ve 35 m patlama yarıçapına sahiptir.[9]

Songar başlangıçta makineli bir tüfekle donatılmıştı. Güvenlik güçlerinin hizmetine girdikten sonra çeşitli silah sistemleri ve mühimmat entegre edildi. Mart 2022'de lazer güdümlü mini füze sistemine sahip bir Songar drone test edildi. Drone, Troy Technology tarafından geliştirilen 170 mm uzunluğunda ve 40 mm çapında 6 adet mini füzeyi ateşleyebilmektedir.[6] Sınır ötesi ve yerleşim bölgesinde çalıştırılması amaçlanıyor. Füzeler 550 mm uzunluğunda tek kullanımlık tüplerden fırlatılıyor. Her füze ve tüpü birlikte yaklaşık 0,5 kg ağırlığındadır. Mini füzenin maksimum mesafesi 2 km'dir ve etkili maksimum menzili 100–500 m'dir. Akıllı fünyeli personelsavar harp başlığı 12 m yarıçapında etkili olmaktadır. Zırh delici savaş başlığının delme kabiliyeti STANAG 4569 Seviye 2'ye tekabül ediyor. Mini füzeli Songar, zırhsız ve hafif zırhlı araçlar, binalar ve küçük yapılar gibi sabit hedefleri yok etmek için kullanılmaktadır.[6]

Varyantları

  • Songar MG, makineli tüfekli[10]
  • Songar MG GL (T-40), makineli tüfekli ve bombaatarlı[4]
  • Songar AK40-GL, makineli tüfekli ve bombaatarlı[11]
  • Songar Togan, 81 mm havan havadan fırlatılan balistik/neredeyse hassas[12]
  • Songar APC, BMC Amazon'a monteli[7]

Kaynakça

  1. ^ "SONGAR Armed Drone System". Army Technology. 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2024. 
  2. ^ "Songar Silahlı". Asisguard. 21 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2024. 
  3. ^ "IDEF 2019'da sergilenen ürünler". Savunma Sanayi Dergilik. 30 Nisan 2019. 21 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2024. 
  4. ^ a b "Turks leger neemt drone met automatisch vuurwapen in gebruik | Dronewatch" (Felemenkçe). 15 Ocak 2020. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  5. ^ a b "SONGAR Silahlı Drone Sistemi". Milli Savunma. 19 Mayıs 2019. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  6. ^ a b c Yıldırım, Göksel (19 Mart 2022). "Silahlı drone Songar yerli roketleri ateşledi". Anadolu Ajansı. 15 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  7. ^ a b "SONGAR Armed Drone System Integrated into an Armored Vehicle for the First Time". www.defenceturkey.com. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  8. ^ "Silahlı drone sistemi Songar'dan ihracat atılımı". Milliyet. 10 Kasım 2021. 21 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  9. ^ Mehmet, Fatih (23 Ocak 2020). "Asisguard ve Tübitak Sage TOGAN'ı SONGAR'a entegre etti". Defence Turkey. 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  10. ^ Ruzhelnyk, Olga (20 Şubat 2020). "Songar, Turkey's first national armed drone system, added to the inventory of the Turkish Armed Forces". EDR Magazine (İngilizce). 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  11. ^ makgunes.com. "Turkey's First National, 'Grenade Launcher Drone Songar'". thekonyanews.com. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  12. ^ "TÜBİTAK-SAGE ve ASISGUARD güçlerini birleştirdi | SavunmaSanayiST". 3 Ocak 2020. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Zıpkın (uçaksavar)</span> ASELSAN üretimi türk yapımı uçaksavar

Zıpkın Kaideye Monteli Stinger [KMS], ASELSAN tarafından milli imkânlarla üretilen, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemidir. Ana görevi radar üssü, hava alanı, liman gibi hayati öneme sahip stratejik tesislerin hava tehditlerine karşı alçak irtifa savunmasını sağlamaktır. Taşıyıcı platform olarak Land Rover Defender 130 dört teker çekişli arazi aracının kullanıldığı sistem araç kabininde yer alan nişancı ve sürücü [nişancı yardımcısı] olmak üzere iki personelle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB2</span> Baykar Savunma tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB2 ,Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. 17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">JF-17 Thunder</span> Çin/Pakistan hafif çok amaçlı avcı uçağı

PAC JF-17 Thunder veya CAC FC-1 Xiaolong, Çin'in Chengdu Aircraft Corporation (CAC) ve Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) tarafından ortaklaşa geliştirilen çok amaçlı bir savaş uçağıdır. Pakistan Hava Kuvvetleri'ndeki (PAF) eski uçakların yerini almak üzere tasarlanmıştır ve önleme, kara saldırısı, gemisavar ve hava keşfi gibi çeşitli rolleri yerine getirme yeteneğine sahiptir. Havadan havaya ve havadan karaya füzeler ve 23 mm GSh-23-2 çift namlulu otomatik top dahil olmak üzere çeşitli mühimmatla donatılmıştır. JF-17, Guizhou WS-13 veya Klimov RD-93 art yanmalı turbofan ile güçlendirilmiştir ve Mach 1.6 azami hıza sahiptir. Diğer Batılı avcı uçaklarına göre uygun maliyetli bir alternatiftir ve blok II varyantı yaklaşık 25 milyon dolara mal olmaktadır.

J-600T Yıldırım, düşman hava savunma birimleri, C3I merkezleri, lojistik ve altyapı tesisleri gibi yüksek değerli hedeflere saldırmak için tasarlanmış ve dost topçu silahlarına ateş desteği sağlayarak yüksek hareket kabiliyeti sağlayan bir balistik füze sistemidir.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.

Akıncı Zırhlı Muharebe Aracı (Akıncı ZMA), FNSS tarafından üretilen, 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 15-19 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır. Farklı alt sistemlerin entegrasyonu ile birlikte her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. ZMA-15'in gelişmiş bir versiyonudur. 6 yol tekeri bulunmaktadır ve ZMA-15'ten daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Akıncı</span> Baykar Savunma tarafından seri üretimde olan HALE sınıfı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar Akıncı, Türkiye merkezli savunma sanayi firması Baykar Savunma tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Göktuğ (füze)</span> Türk yapımı havadan havaya füze

GÖKTUĞ, Türk Hava Kuvvetleri'nin havadan havaya füze gereksinimini yerli ve millî imkânlarla karşılamak ve hâlihazırda Türk Hava Kuvvetleri'nin bu gereksinimini karşılamakta olan Amerikan üretimi AIM-9 Sidewinder (görüş-içi) ve AIM-120 AMRAAM (görüş-ötesi) füzelerinden oluşan AIM havadan havaya füze ailesinin yerini almak amacıyla Türkiye tarafından 2013 yılında geliştirilmesine başlanan bir havadan havaya füze ailesidir. Bu füze ailesi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilmekte olup kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlığa (IIR) sahip görüş-içi Bozdoğan (füze) ve aktif radar güdümlü görüş-ötesi Gökdoğan (füze) olmak üzere iki çeşit füzeden oluşmaktadır. Her iki füze de 2020 itibarıyla yer testlerinin tamamını başarıyla geçerken Bozdoğan füzesi 7 Nisan 2021'de 401. Test Filo tarafından gerçekleştirilen havada canlı hedefe atış testini de başarıyla geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gökdoğan (füze)</span> Türk yapımı havadan havaya füze

Gökdoğan, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen orta menzilli ve görüş-ötesi aktif radar arayıcı başlıklı, GÖKTUĞ füze ailesine ait havadan havaya füzedir.

<span class="mw-page-title-main">Bozdoğan (füze)</span>

Bozdoğan Kısa menzilli ve görüş-içi kızılötesi arayıcı başlıklı, GÖKTUĞ füze ailesine mensup bir havadan havaya füze.

Kale KTJ-3200, Kale Arge firmasının geliştirdiği bir turbojet motordur. Daha çok insansız platformlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yapılacak bazı düzenlemelerle birlikte farklı türdeki hava platformlarında kullanılması düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı saldırısı</span>

Drone saldırısı ya da insansız hava aracı saldırısı, bir veya daha fazla insansız hava muharebe aracı veya silahlı hale getirilmiş ticarî insansız hava aracı (İHA) tarafından yapılan saldırıdır. Bu saldırı şekli, genellikle hedefe füze veya bomba atarak gerçekleşir. Drone, güdümlü bombalar, misket bombaları, yangın bombaları, havadan karaya füzeler, havadan havaya füzeler, güdümlü tanksavar füzeleri, diğer hassas güdümlü mühimmat türleri, otomatik toplar ve makineli tüfekler gibi silahlarla donatılabilir.

TUSAŞ Şimşek, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından 2009-2012 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için tasarlanan, geliştirilen ve inşa edilen, turbojet ile çalışan radyo kontrollü yüksek hızlı hedef insansız hava aracı, kamikaze dron ve havadan-karaya füzedir. Şimşek, havadan havaya, karadan havaya, uçaksavar topçu ve füze sistemlerinin izleme ve atış eğitimleri için, düşman uçak ve füzelerini simüle etmektedir ve Ekim 2021 yılında kamuoyuna sunulan varyantı ile karadan kalkarak karadan-karaya, karadan-satıha hedefleri vurabilme yeteneği kazandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Kızılelma</span> Türk yapımı turbofan motorlu insansız savaş uçağı

Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, radarlardan gizlenebilme ve havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar füzesi sistemi</span>

Uçaksavar füzesi sistemi veya Uçaksavar roket sistemi (SAM) hava savaşı ve uzay savaşı sorununu çözmeye izin veren askeri ve teknik araçlardan oluşan bir uzay silahı sistemidir. Uçaksavar güdümlü füzelerine taşıma ve yükleme araçları, füze fırlatıcı, uçaksavar güdümlü füzeler dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB3</span> Baykar tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa silahlı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.