İçeriğe atla

Asia Bibi dine hakaret davası

Asia Bibi dine hakaret davası, Pakistanlı Hristiyan kadın Aasiya Noreen'in (d. 1971, Āsiyaah Naurīn [ˈɑːsiɑː nɔːˈriːn][1] bilinen adıyla آسیہ بی بی Āsia Bibī) dine ve peygambere hakaret ettiği gerekçesiyle 2010 yılında idam ile cezalandırıldığı bir davadır.[2] 2018 yılının Ekim ayında Pakistan Yüce Mahkemesi, dine hakaret konusunda hakkında yetersiz kanıt bulunması nedeniyle idam kararını geri çekmiştir.[3] Bu karara rağmen Asia Bibi'nin kararın onandığı tarih olan 29 Ocak 2019 tarihine kadar Pakistanı terk etmesi yasaktı.[4][5][6]

Asia Bibi'nin cezasının iptal edilmesinden sonra ülke genelinde protestolar düzenlenirken Avrupa'dan Belçika gibi bazı ülkeler sığınma hakkı teklif etmişlerdir.[7]

Kaynakça

  1. ^ Kazim, Hasnain (19 Kasım 2010). "Eine Ziege, ein Streit und ein Todesurteil 30 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Der Spiegel (Almanca).
  2. ^ "Fear for Pakistan's death row Christian woman" 30 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. BBC News. 5 Aralık 2010.
  3. ^ "Asia Bibi: Pakistan acquits Christian woman on death row" 8 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. BBC. 31 Ekim 2018.
  4. ^ "Pakistan delays release of Christian woman after blasphemy acquittal" 30 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. CBN News. 2 Kasım 2018.
  5. ^ "Christian woman cleared of blasphemy barred from leaving Pakistan" 30 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Telegraph. 2 Kasım 2018.
  6. ^ "Asia Bibi Could Leave Pak After Court Upholds Acquittal In Blasphemy Case" 30 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NDTV. 29 Ocak 2019.
  7. ^ "Belçika'dan Asia Bibi için sığınma hakkı teklifi". 30 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Homofobi</span> homoseksüel ve LGBT bireylere karşı hoşnutsuzluk veya ön yargı

Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır. Homofobik davranış ilkelerini sergileyen kişinin gerçekleştirdiği eylemler bütünü "homofobi" sadece psikiyatrik bir kavram değildir. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere şiddet uygulanmaktadır ve 8 ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Christiane Nüsslein-Volhard</span> araştırmacı

Christiane Nüsslein-Volhard,, Alman gelişim biyoloğu ve 1995 Nobel ödülü sahibi biyolog.

Ölüm cezası olarak da bilinen ve daha önce adli cinayet olarak adlandırılan idam cezası, bir suçun cezası olarak bir kişinin öldürülmesinin devlet tarafından onaylanmış uygulamasıdır ve genellikle kişinin söz konusu cezayı gerektiren normları ihlal etmekten sorumlu olduğu sonucuna varmak için yetkili, kurallarla yönetilen bir süreci takip eder. Bir suçlunun bu şekilde cezalandırılmasını emreden hüküm, ölüm cezası olarak bilinir ve cezanın yerine getirilmesi eylemi infaz olarak adlandırılır. Ölüm cezasına çarptırılan veya infaz edilmeyi bekleyen mahkumlara "idam mahkumu" denir. Etimolojik olarak idam terimi, kafa kesme yoluyla infaz anlamına gelir, ancak infazlar asma, vurma, zehirli iğne, taşlama, elektrik verme ve gaz verme gibi birçok yöntemle gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Taliban</span> Afganistan merkezli İslamcı hareket

Taliban, Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. Kendilerine Afganistan İslam Emirliği demekte olup ülke içinde bir savaş sürdürmüştür. İslam şeriatını yayma amacıyla Molla Muhammed Ömer tarafından 1994 yılında kurulan Taliban'ın 2016'dan beri lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade'dir. Grup; eroin gibi narkotiklerin ticaretinin yanı sıra haraç toplama, fidye ve alıkoyma gibi faaliyetlerle finanse edilmektedir. Ayrıca 2010'ların ortalarında, önceki hükûmetin yönetiminde yasadışı olan madencilik faaliyetlerinin kontrolünü ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Snoop Dogg</span> Amerikalı rapçi, oyuncu ve medya kişiliği

Calvin Cordozar Broadus, Jr. veya bilinen sahne adıyla Snoop Doggy Dogg, Snoop Dogg veya Snoop Lion, Grammy Ödülü'ne aday gösterilmiş Amerikalı rap müzik sanatçısı, albüm yapımcısı ve oyuncu. Snoop Dogg, Batı Yakası hip-hop müziği icra eden bir MC ve Dr. Dre'nin keşfettiği isimlerden biri olarak tanınmaktadır. Snoop Dogg, lisedeyken Crips çetesinin bir üyesiydi ve mezun olduktan kısa süre sonra kokain bulundurmak suçundan tutuklandı ve üç yıl hapis yattı. 1992 yılında müzik kariyerine başlayan Snoop Dogg; Dr. Dre'nin ilk stüdyo albümü The Chronic'teki birkaç şarkıda Dre'ye eşlik etti. Snoop'un solo albümü Doggystyle, 1993 yılında Death Row Records etiketiyle yayımlandı. Doggystyle, dört kez platin plak kazandı ve "Who Am I " ve "Gin & Juice" gibi hit singlelar piyasaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">John Wesley</span>

John Wesley,, Anglikan bir ruhban ve Hristiyan teolog.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Pakistan Silahlı Kuvvetleri, Pakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumak görevli olan askerî kuvvet. Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği'nden oluşmaktadır.

Pakistan'da laiklik, "iki ulus teorisi" ile ilgilidir. İki ulus teorisi, Pakistan'ın daha çoğunlukla Müslüman olan nüfus ağırlıklı olarak üzerine teşkilatlanarak kurulduğu kavramdır. 1947'de kurulan Pakistan'da milli kimliğin ana belirleyicisi İslam'dır. Bununla birlikte, kuruluşta ülke İslami bir çizgiye sahip olmaktan uzaktı. Nitekim 1956 Anayasası İslami devlet tanımlamasını içermiyordu. Ancak ülkenin adı yine de "Pakistan İslam Cumhuriyeti" olarak belirtilmişti. 1980'lerdeki askeri diktatör Ziya ül Hak'ın İslamileştirme yönündeki politik duruşuyla Pakistan'da laiklik yasal bir uygulama olmaktan çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Gal Gadot</span> İsrailli oyuncu, yapımcı ve model

Gal Gadot Varsano, İsrailli oyuncu, yapımcı ve modeldir. 19 yaşında "Miss Israel" tacını giydi. İki yıl boyunca İsrail Savunma Kuvvetleri'nde zorunlu askerlik yaptı. Hızlı ve Öfkeli film serisinde canlandırdığı Gisele Yashar ve DC Comics filmlerinde canlandırdığı Wonder Woman karakteriyle tanınmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ölüm cezası, ülke genelinde federal düzeyde, 27 eyalette ve Amerikan Samoası'nda yasal bir cezadır. Ayrıca bazı askeri suçlar için de yasal bir cezadır. İdam cezası, 23 eyalette ve federal başkent Washington, D.C.'de kaldırılmıştır. Genellikle ağırlaştırılmış cinayet gibi sadece en ciddi suçlar için uygulanmaktadır. Her ne kadar 27 eyalette yasal bir ceza olsa da, 20 eyalet ölüm cezalarını infaz etme yetkisine sahiptir, diğer yedi eyalet ve federal hükûmet ise farklı moratoryum türlerine tabidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde idam cezasının varlığı erken sömürge dönemi Virginia'sına kadar uzanmaktadır. Japonya, Singapur ve Tayvan ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri dört gelişmiş demokrasiden biri ve ölüm cezasını düzenli olarak uygulayan tek Batı ülkesidir. Dünya çapında bu cezayı uygulayan 54 ülkeden biridir ve o zamandan bu yana beş ülke tarafından daha benimsenen bir infaz yöntemi olarak zehirli iğneyi ilk geliştiren ülkedir. Filipinler o zamandan beri infazları kaldırdı ve Guatemala da bunu sivil suçlar için yaptı. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, idamdan önce hükümlülere sakinleştirici verilmesi yaygın bir uygulamadır.

Bu listede ölüm cezasına hükmedilip ölüm sırasına alındıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılan kişiler yer almaktadır. Listedeki bazı isimlerin itibarı öldükten sonra iade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm sırası</span>

Ölüm sırası, ölüm cezası uygulanan ülkelerde genellikle cezaevinin bir bölümünde bulunan ve idam cezasının infazını bekleyen hükümlülerin tutulduğu bölümdür. Özel bir bina veya ayrı bir ünite olmayan yerlerde de idamı bekleme durumunu belirttiği için söz konusu terim mecazi olarak kullanılmaktadır. Sanık eylemi nedeniyle suçlu bulunduktan ve ölüm cezası ile cezalandırıldıktan sonra temyiz ve habeas corpus aşamaları devam ederken de ölüm sırasında kalmaktadır.

Bu listede Amerika Birleşik Devletleri'nde ölüm sırasında bulunan kadınlar listelenmektedir. Ölüm sırası hükümlülerinin sayısı; yeni hüküm giymeler, temyiz kararları, af kararları, ölümler ve suçsuzluğun ortaya çıkması gibi sebeplerle günlük olarak değişebilir. Söz konusu değişkenlerle birlikte gecikmeler ve yargı çevreleri arasında hükümlü bildirimi usulü konusundaki tutarsızlıklar nedeniyle mevcut listedeki bilgiler güncel olmayabilir. Ölüm sırasında geçirilen sürenin hesaplanması, hükümlünün ölüm sırasına ilk konduğu günden itibaren başlar. Hüküm açıklanana dek tutuklu geçirilen süre hesaplamaya dahil değildir. Eski hale getirmeden önce ölüm cezası kararının bozulması halinde cezaevinde ölüm sırası dışında geçirilen süre de hesaplamadan düşülmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bîbî Hanım Camii</span>

Bibi Hanım Camii, Semerkant'ın en önemli anıtlarından biridir. 15. yüzyılda İslam dünyasındaki en büyük ve görkemli camilerden biriydi. 20. yüzyılın ortalarında sadece görkemli bir harabe ayakta durmaktaydı, ancak caminin büyük bir bölümü Sovyet döneminde restore edildi.

Belçika, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Belçikalı Fransız dilinde yayın yapan yayıncı Radio-Télévision belge de la Fédération Wallonie-Bruxelles (RTBF) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Belçika'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi doğrultusunda "Wake Up" adlı şarkısıyla Eliot olmuştur.

İslam eleştirisi, İslam dinine yönelik çeşitli eleştirilerdir. İslam'a yönelik eleştiriler ilk dönemlerinden beri var olmuştur. Erken yazılı kayıtlarda, Hristiyanlar ve Yahudilerin yanı sıra İbnü'r Râvendî gibi eski Müslümanlardan gelmekteydi. Daha sonra İslam dünyasının kendisi eleştirildi. İslam'a yönelik Batılı eleştiriler, 21. yüzyılda özellikle 11 Eylül saldırıları ve diğer terör olaylarından sonra büyüdü. 2014 yılı itibarıyla, dünya ülkelerinin ve bölgelerinin yaklaşık dörtte birinde (%26) dine hakaret ve dinden çıkmaya yönelik cezalandırıcı yasalar olup, bunlardan çoğunluğu Müslüman olan 13 ülkede dinden çıkma için ölüm cezası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bobbie Jo Stinnett Cinayeti</span>

Bobbie Jo Stinnett, Missouri, Skidmore'daki evinde ölü bulunan hamile bir kadındı. O zamanlar 36 yaşında olan fail Lisa Marie Montgomery, Stinnett'i arkadan boğmaktan ve ardından 8 aylık hamile kadının bebeğini rahminden çıkarmaktan suçlu bulundu. Çocuk daha sonra yetkililer tarafından güvenli bir şekilde kurtarıldı.

Tehreek-e-Labbaik Pakistan, Pakistan'da İslamcı ideolojiye sahip İslamcı bir siyasi partidir. Parti 2015 yılında vaiz Khadim Hussain Rizvi tarafından kuruldu.

Muhammed'in Ahit'i veya Tetamentum olarak da bilinen Muhammed'in Aştinamesi, İsa'nın takipçilerine koruma ve ayrıcalıklar veren, Ali tarafından yazılarak, Muhammed tarafından onaylanmış ve Azize Katerina Manastırı'nın Hristiyan keşişlerine verilmiş olduğu iddia edilen bir tüzük veya ferman olan bir belgesidir. Muhammed'in elini temsil eden bir damga ile mühürlenmiştir.

Amber McLaughlin, 2003 yılında eski kız arkadaşı Beverly Guenther'e tecavüz edip öldürmek suçundan Missouri'de idam edilen Amerikalı transseksüel kadın. Cinayeti işlediği dönemder erkek olan McLaughlin, hapise girince cinsiyet değiştirerek kadın olmuştur. McLaughlin, Amerika Birleşik Devletleri'nde idam edilen ilk transseksüel kişi olarak tarihe geçti. Yasal adı doğum adı olan Scott A. McLaughlin olarak kaldı ve ölüm emri ile hapishane kayıtlarına böyle tanımlandı.