İçeriğe atla

Asgardia

Koordinatlar: 48°12′39.1″K 16°22′55.8″D / 48.210861°K 16.382167°D / 48.210861; 16.382167
Asgardia Uzay Krallığı
Asgardia
Slogan
Tek İnsanlık, Tek Bütünkük
Millî marş
İlahi Asgardia Uzay Krallığı
BaşkentAsgardia-1 (satellite)
Yönetim merkeziViyana
Resmî dil(ler)
12 Dil[1]
  • English
  • Spanish
  • Chinese
  • Turkish
  • Italian
  • Russian
  • French
  • Portuguese
  • Arabic
  • Hindi
  • German
  • Persian
DemonimAsgardlı
HükûmetParlamenter Sistem
• Devlet Başkanı
Igor Ashurbeyli
• Parlamento Başkanı
Lembit Öpik[2]
• Başbakan
Lena De Winne[3]
• Başyargıç
Zhao Yun
Yasama organıTek meclisli parlamento, 150 vekil
Tarihçe
• Kuruluş
12 Ekim 2016
• Anayasa kabulu
9 Eylül 2017
• Beyanname ve Açılış
25 Haziran 2018[4]
Nüfus
• Sayılan
≈1 088 650[5]
Para birimiAsgardian Dolları
Günümüzdeki durumuAktif

Asgardia, Uzay Krallığı Asgardia olarak da bilinen Asgardia, Dünya yörüngesine bir uydu fırlatan bir grup insan tarafından oluşturulan bir mikronasyondur. Kendilerine "Asgardlılar" diyorlar ve uydularına "Asgardia-1" adını verdiler. Asgardia -1'in işgal ettiği ve içerdiği alan üzerinde egemenlik ilan ettiler. Asgardlılar bir anayasa kabul ettiler ve mevcut ulusların kontrolünden bağımsız olarak uzaya erişmeyi ve 2043 yılına kadar Ay'da kalıcı bir yerleşim yeri kurmayı planlıyorlar.

Asgardia Bağımsız Araştırma Merkezi'nin kurucusu Igor Ashurbeyli, 12 Ekim 2016'da Asgardia'yı kurdu. Asgardia Uzay Krallığı Anayasası 18 Haziran 2017'de kabul edildi ve 9 Eylül 2017'de yürürlüğe girdi. Asgardia'nın yönetim merkezi Avusturya'nın Viyana kentinde.

Asgardia-1'i uzaya taşıyan Cygnus uzay aracı, 12 Kasım 2017'de Asgardia-1 uydusunu fırlattı. Asgardia Uzay Krallığı, artık "topraklarının tamamı uzayda olan ilk ulus" olduğunu iddia etti. Hukuk bilginleri, Asgardia-1'in egemen bir bölge olarak kabul edilebileceğinden fakat Asgardia'nın bir ulus devleti olarak tanınma hedefine henüz ulaşmadığından şüphe ediyor.

Etimoloji

Asgardia; İskandinav inançlarından, Dokuz Dünyadan birinin adından alınmıştır: Asgard (Eski İskandinav: Ásgarðr, lit. 'Æsir'in Muhafazası'). Tanrıların Æsir kabilesine ev sahipliği yapan Asgard, Eski İskandinav áss, tanrı ve garðr, mahfazadan türetilmiştir; Hint-Avrupa köklerinden ansu-spirit, iblis (bkz. aynı kökenli ahura; ayrıca asura) ve gher- kavramak, kuşatmak (bkz. bahçe ve avlu ile aynı kökenlidir), esasen "tanrıların bahçesi" anlamına gelir.

Tarihçesi

Asgardia Bağımsız Araştırma Merkezi

Eski adı Havacılık ve Uzay Uluslararası Araştırma Merkezi olan Asgardia Bağımsız Araştırma Merkezi (AIRC), 2013 yılında Igor Ashurbeyli tarafından kuruldu. 2014 yılında AIRC, Ashurbeyli'nin yazı işleri müdürü olduğu uluslararası bir uzay dergisi olan ROOM'u yayınlamaya başladı. . Ashurbeyli, 5 Şubat 2016'da Paris'teki UNESCO merkezinde düzenlenen törenle nanobilim ve nanoteknolojilerin gelişimine katkılarından dolayı UNESCO Madalyası ile ödüllendirildi. AIRC AAS, Avusturya'da faaliyeti tamamen uzay teknolojisi ve uydu teknikleri kullanılarak Güneş Sistemi, dünya dışı yaşam ve Dünya'nın araştırılmasına adanmış tek enstitüdür.

2013'ten bu yana, AIRC personeli 30'dan fazla uydu inşa etti, geliştirdi ve fırlatma için hazırladı ayrıca 15 uzay görevi tamamladı, örneğin: ESA'nın misyonu Mars Express, Rosetta (kuyruklu yıldız görevi), Venüs Ekspresi, BepiColombo (Merkür görevi) ve CNES'in DEMETER ve TARANIS görevleridir. AIRC, IBEX görevi için NASA ile de işbirliği yaptı. 2015 yılında AIRC, Asgardia ile yakın bir işbirliği kurmaya başladı.

Kurulma Aşaması

Kaynakça

  1. ^ "Parliamentary Elections". Asgardia, IUFV (NGO) and AIRC, GmbH. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  2. ^ Khera, Jastinder (25 Haziran 2018). "New head of 'space nation' aims for the stars". Agence France-Presse via Yahoo! News. 26 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  3. ^ "Prime Minister's Birthday". 22 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2022. 
  4. ^ McMahon, Alle (26 Haziran 2018). "Russian billionaire declares himself leader of new 'space nation' Asgardia at lavish castle ceremony". ABC News. 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  5. ^ "Asgardia". Asgardia, IUFV (NGO) and AIRC, GmbH. 12 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türksat</span> Türk uydu operatörü

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türkiye'nin Kablo TV ve tek uydu operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav mitolojisi</span> İskandinav kültürü, dinleri

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.

Türksat 3A, Türkiye'nin 13 Haziran 2008 tarihinde uzaya gönderdiği yeni nesil haberleşme uydusudur. 42 derece doğu yörüngesinde görev yapmaktadır. Uydunun yapımı Thales Alenia Space şirketi tarafından üstlenilmiştir. Uydu toplam 24 adet Ku band transponder kapasitesine sahiptir. Yapımında 22 Türk mühendisi görev almıştır. Fransız Guyanası'nda yer alan Kourou Guyana Uzay Merkezi'nden İngiliz Skynet 5C uydusu ile birlikte 13 Haziran 01:05'te Ariane 5 roketince uzaya gönderilmiştir. Uydu 3 çıkış ve 2 iniş kapsama alanına sahiptir. Operasyonel ömrü 20 yıl olarak tasarlanmıştır. Diğer Türksat uydularından %25 daha uzun ömürlüdür.

Uzay teknolojisi; uzay bilimi araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından uzay uçuşları, uydular ve uzayın keşfi konularında kullanılmak üzere geliştirilen teknolojiler. Uzay teknolojisi kavramının içine uzay aracı, yapay uydular, uzay istasyonları ve destek altyapısı, ekipman ve prosedürler ile uzay savaşı konuları girmektedir. Uzayda çalışma yapmak; yeni aletler ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirmektedir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydu ve bazı uzak-mesafe iletişim sistemleri gibi günlük olarak kullanılan hizmetler uzay teknolojisi altyapısına bağımlıdırlar. Bilimler arasında özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojilerinden faydalanmaktadır. Uzay ile ilgili girişimler tarafından üretilen ya da daha da geliştirilen yeni teknolojileri genellikle kısa sürede diğer ekonomik aktiviteler tarafından tüketilmeye başlar.

İTÜpSAT1, 23 Eylül 2009 tarihinde Hindistan'ın güney Sriharikota bölgesindeki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nin, PSLV C-14 roketi ile (TSİ) saat 09:21'de uzaya fırlattığı, İTÜ Uzay Mühendisliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin yapımı ilk deneysel bir mini yapay uydudur. İTÜpSAT1 yanı sıra, PSLV C-14 roketinin diğer yolcuları, Oceansat 2, UWE 2, SwissCube, BeeSat, RUBIN 9.1 ve RUBIN 9.2 uydularıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rick Riordan</span> Amerikalı yazar

Rick Riordan, Amerikalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay araştırmaları</span>

Uzay araştırmaları, uzay teknolojisi kullanılarak uzayın keşfi ve incelenmesidir. Uzayın fiziksel keşfi hem insanlı uzay araçları ile hem de uzaktan yönetilen robot uzay gemileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Göktürk-2</span> Yer gözetleme uydusu

Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY, TAI iş birliği ile geliştirilen keşif uydusudur. 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatılmıştır. 409 kg ağırlığındaki uydu 2,5 metre siyah-beyaz ve 5 metre renkli çözünürlüğe sahiptir. Uydunun görev bilgisayarı ve görev yazılımı tamamen Türkiye'de Türk mühendislerce üretilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yüksek çözünürlüklü görüntü alınması için üretilen ilk uydudur.

<span class="mw-page-title-main">Casus uydu</span> askerî ve/veya istihbarat donanım ve uygulamaları içeren bir yapay uydu türü

Casus uydu veya diğer adıyla keşif uydusu, yer gözlem uydusu veya iletişim uydusu gibi geliştirilmiş ve askerî ve/veya istihbarat donanım ve uygulamaları içeren bir yapay uydu türüdür. Esasen uzay teleskopları gibi fakat farklı bir görüntü mekanizmasıyla uzaya doğru değil yeryüzüne doğru görüş alanına sahiptir. İlk nesil casus uyduları uzay yarışı ile 60'ların teknolojisiyle geliştirilen, sadece fotoğraf çekebilen uydulardı. Fotografik film malzemesi yeryüzüne indirilerek keşif görüntüleri elde edilmişti.

Jarnsaxa veya Saturn L, Satürn'ün düzensiz uydularından biridir. Keşfi, Scott S. Sheppard, David C. Jewitt, Jan Kleyna ve Brian G. Marsden tarafından 5 Ocak - 29 Nisan 2006 tarihleri arasında yapılan gözlemler sonucunda 26 Haziran 2006'da duyuruldu ve geçici olarak S/2006 S 6 adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Asgard boyutu</span>

Cermen mitolojisindeki Ásgard'ın Marvel Comics'deki versiyonu. Kendi adıyla da anılan Cermen mitolojisi evreninde, kozmik ağaç Yggdrasill'in zirvesinde yer almaktadır. Aesir tanrılarının şefi Odin tarafından yönetilmekteydi.Daha sonra liderliği oğlu Thor'a bırakmıştır.İlk başta savaş içinde oldukları tanrı kuzenleri Vanirler'le daha sonra barış yapıp kaynaşmış ve iki halk birden Asgardlılar olarak anılmaya başlanmıştır. Asgardlılar Heimdall'ın bekçiliğini yaptığı Bifröst köprüsü sayesinde Dokuz Diyar'da istedikleri her yere seyahat edebilmektedirler. İlk kez 1962 yılında Journey into Mystery'nin 85. sayısında görünmüştür. Thor'un anavatanıdır. Sihirli güçlere sahip olan Asgardlılar, antik çağlarda Cermenler ve Vikingler tarafından tanrılar olarak kabul edilmişlerdir. Odin'in, Ragnarok'ta savaşması için seçtiği öimüş savaşçıları ağırladığı Valhalla da burada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü</span> Güney Kore uzay ajansı

Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü (KARI) Güney Kore'nin havacılık ve uzay ajansı şirketidir. Ana laboratuvarı Daejeon, Daedeok Science Town'dadır. Güncel projeleri arasında KSLV-2 başlatıcısı mevcuttur. Geçmiş projeleri arasında 1999 yapımı Arirang-1 uydusu bulunur. Ajans 1989'da kuruldu. Güney Kore'nin 1992'de kurulan İleri Mühendislik Enstitüsü IME'ye girişinden önce, havacılık teknolojisi üzerine odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Uzay savaşı</span> lazer, füze, yüksek parçacık ışınları, yüksek hızlı çubuklar gibi silahların bulunacağı uzayda gerçekleşecek savaş türü

Uzay savaşı, harp ortamı türüdür. Savaş, uzayda gerçekleşir. 1960 yıllarında ABD ve Sovyetler Birliği rekabeti sonucu ortaya çıktı.