İçeriğe atla

Ases

Ases, (Arapça: ‘āss “gece bekçisi”, kelime Türkçede çoğul hâli ‘ases şeklinde fakat tekil mânâda kullanılmıştır.) Osmanlı İmparatorluğu'nda, asayişi temin etmek üzere geceleri devriye gezen bekçilere verilen unvandı.[1] Asesler, subaşının ile birlikte ortaklaşa hizmet ederlerdi. Aseslerin başına ise asesbaşı unvanı verilmişti.[2] Geceleri çarşı ve pazar yerlerini beklemekle görevliydi. Görevleri karşılığında dükkân sahiplerinden belirli bir ücret almaktaydılar. 16. yüzyıldan itibaren asayişsizliğin artması ile subaşılara destek olarak verilen güvenlik amaçlı bölüklerdi. Kadı ve subaşıların olağanüstü durumlarda başvurduğu kolluk gücü konumundaydılar.[3]

Asesbaşının, kendine münhâsır bir kıyafeti vardı. Başına yeşil çuhadan yapılmış çatal bir kalafat, sırtına Zağra yakalı ve yeşil kaplı divan kürkü, altına beyaz çakşır, ayağına ise sarı yemeni giyerdi.[4]

Kaynakça

  1. ^ Ortaylı, İlber (2016). Hukuk ve idare adamı olarak Osmanlı devletinde kadı. 2. Baskı. İstanbul. ISBN 978-605-83011-0-8. OCLC 971983765. 
  2. ^ "Kubbealti Lugati - ASES kelimesi anlamı, ASES nedir?". lugatim.com. 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  3. ^ Tongur, Hikmet (2016). Türkiyede genel kolluk teşkil ve görevlerinin gelişimi. 1. Baskı. Ankara. ISBN 978-605-4619-32-0. OCLC 1090679633. 
  4. ^ Koçu, Reşat Ekrem (2015). Türk giyim, kuşam ve süslenme sözlüğü. İstanbul. ISBN 978-605-09-3035-1. OCLC 1001625435. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tirimüjgan Kadınefendi</span> Sultan Abdülmecidin eşi, Sultan II. Abdülhamidin annesi

Tirimüjgan Kadınefendi, , Sultan Abdülmecid'in eşi Sultan II. Abdülhamid'in annesidir.

Hacı İvaz Mehmed Paşa I. Mahmud saltanatında, 22 Mart 1739 - 23 Haziran 1740 tarihleri arasında bir yıl üç ay iki gün sadrazamlık ve çeşitli valilikler yapmış; 1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı'nda bütün savaşın kaderini etkileyen Hisarcık Muharebesi'ni kazanmış, Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şehsuvar Sultan</span> II.Mustafa Hanın  kadını ve III.Osman Hanın  validesi. Valide Sultan (1754 - 1756)

Şehsuvar Sultan, Osmanlı padişahı III. Osman'ın annesi, Valide Sultan ve Sultan II. Mustafa'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Emine Mihrişah Kadınefendi</span> III. Mustafanın annesi ve Sultan III. Ahmedin eşi

Emine Mîhrişâh Kadınefendi Osmanlı padişahı III. Mustafa'nın annesi ve Sultan III. Ahmed'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Hanedanı</span> Osmanlı İmparatorluğunu yöneten aile

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu'nu yaklaşık 623 yıl yöneten hanedandır. Osmanlılar, Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinir. Hanedan, adını Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'den alır.

Abdul Ahat Andican, Türk doktor, siyasetçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

Sevinç Çokum,, Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Nuri Paşa (devlet adamı)</span> Seraskerliğe kadar yükselmiş Osmanlı devlet adamı

Sırkatibi Mustafa Nuri Paşa, serasker makamına kadar yükselmiş Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Harp Madalyası</span> I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cephelerinde yararlılık gösterenlere verilen madalya

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı, Almanlar tarafından ise Demir Hilal olarak adlandırılmıştır.

Kadınefendi, on yedinci yüzyılın başlarına doğru Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahın dört adet zevcesine yada eşine verilen unvandı. Bu unvan onyedinci yüzyılın sonunda resmi kullanıma girdi ve ondokuzuncu ve yirminci yüzyıllara kadar kullanıldı.

Neşerek Kadınefendi ya da Nesrin Kadınefendi Osmanlı padişahı Abdülaziz'in dördüncü eşi.

Bu maddede, Osmanlı padişahlarının anneleri listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Ayşe Hatun</span>

I. Ayşe Hâtûn, عایشه خاتون (doğumu: 1453, Elbistan - ölümü: 1505, Trabzon) Dulkadiroğulları Beyliği'nden Alaüddevle Bozkurt Bey'in kızı, II. Bayezid'in Dördüncü eşi ve Yavuz Sultan Selim'in mânevî / öz annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gülşah Hatun</span> Fatih Sultan Mehmedin eşlerinden biri

Gülşah Hatun, Osmanlı padişahı II. Mehmed'in ikinci eşidir.

Süreyya Aylin Antmen, Türk şair, yazar, deneme yazarı ve editör.

<span class="mw-page-title-main">Dürrinev Kadınefendi</span>

Dürrinev Kadınefendi, Sultan Abdülaziz'in birinci eşi ve başkadınefendi.

Hüseyin Yayman, Türk akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacim Çiçek</span> Türk şair, eleştirmen ve yazar

Tacim Çiçek ; Türk şair, eleştirmen, yazar.

Afet sosyolojisi doğal ve insan kaynaklı afetler arasındaki ilişkiyi inceleyen toplumbilim dalıdır. Yerel, ulusal ve küresel çaptaki afetlerden etkilenen, afet yönetiminde görev alan ya da afetlerin sorumlusu olarak tanımlanan kişilerin yaşanan olay ya da olayların temeliyle olan ilişkisine odaklanmaktadır. Çevre sosyolojisi ve sosyokültürel antropoloji ile yakından ilintilidir.