Eski Ahit veya Eski Antlaşma, Kutsal Kitap'ın İbranice kaleme alınmış olan ilk kısmına Hristiyanların verdiği isimdir. Yahudilerin Tanah ve Müslümanların Tevrat ve Zebur olarak kabul ettikleri kitapları içinde barındırır. Kutsal Kitap'ın birinci yüzyılda Grekçe kaleme alınan yazılarına "Yeni Ahit" adı verildi. İnançlı Yahudilerce "Yeni Ahit" kabul edilmez. Toplam 39 bölümden oluşur. Eski Ahit; Tevrat, Tarihsel Kitaplar, Şiirsel Kitaplar, Peygamberlik Kitapları olarak 4 temel bölüme ayrılır.
Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.
İbranice (עִבְרִית,
Tanah/Tanak, Yahudiliğin ana mukaddes metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonudur. Hristiyanlar tarafından İbranice Mukaddes Kitap ya da Eski Ahit denir. Metinlerin neredeyse tamamı Kutsal İbranice ile yazılmış olup, ufak bir bölümü de Kutsal Aramiceyle yazılmıştır.
Hûd, Kur'an'da adı geçen peygamberlerden birisidir. Eski Ahit'te adı Eber olarak geçen peygamber ile Hûd peygamberin aynı kişi oldukları tahmin ediliyor. Eski Ahit'in en Antik Yunanca versiyonlarından birinde Eber'in yaşamış olduğu dönem, Kur'an'daki Hûd'un yaşadığı döneme denk düşer. Eber kelimesi kimi iddialara göre İbrani ve Arap kelimelerinin kökenini oluşturur. Yahudi kutsal metinlerinde bahsedilen Eber, Nuh'un soyundandır ve İbrahim'in atalarındandır. Bazı İslam kaynakları Hûd peygamberin 150 sene ömür sürdüğü ve peygamberlik yaptığı dönemin yaklaşık olarak MÖ 2400 civarında olduğunu belirtir.
İbranice Vikipedi, Vikipedi'nin İbranice sürümüdür. Bu sürüm Temmuz 2003'te başlatıldı ve 14 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İbranice Vikipedi'nin 363.673 maddesi, 1.179.782 kullanıcısı ve 27 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısına göre, 37. en büyük Vikipedi sürümüdür.
Kürdistan'daki Yahudiler'in tarihi, eski çağlardan beri İran'ın bir kısmını, Kuzey Irak'ı, Ermenistan'ı, Suriye yaşayan Yahudiler'e denir. Kültürleri ve giyim tarzları Müslüman Kürtler'e benzer. 1940 ve 50'lerde İsrail'e yapılan göçlere kadar kapalı bir toplum olarak yaşadılar.
Sefaradlarca Zeved habat Aşkenazlarca Simhat bat denen Yahudilikte yeni doğan kız çocuklarına isim koyma törenidir.
Lişan Didan bir modern Yahudi Aramicesi dilidir ve genellikle Neo-Aramice denir. Asıl olarak Salmas ve Mahabad bölgeleri arasında Urmiye Gölü civarında konuşulurdu. Bu dili konuşanların birçoğu şu anda İsrail'de yaşamaktadır. Lişan Didan "bizim dilimiz" anlamına gelir; bu sebeple bu dil için yakın anlamı olan Lişanan ("dilimiz") veya Lişanid Naş Didan terimleri de kullanılır. Bu terimler Lişana Deni ve Lişanid Noşan gibi diğer lehçelerin adlarına benzediği için dilbilimciler daha teknik bir terim olan İran Azerbaycanı Yahudi Neo-Aramicesini tercih ederler. Lişan Didan'ı diğer lehçelerden ayırabilmek için edat ve zamirlerinde farklılık olduğunu belirtmek amacıyla bazen Lakhlokhi veya Galihalu ("benim-senin") isimleri de kullanılır.
Şlomo Artzi, İsrailli şarkıcı, söz yazarı ve besteci. İsrail'de bir buçuk milyonun üzerinde albümü satılmıştır ve İsrail'in en başarılı erkek şarkıcılarından biridir. Artzi'nin ebeveynleri Holokost sırasında hayatta kalmayı başarmış ve bu, Artzi ile birlikte bir oyun yazarı olan kız kardeşi Nava Semel'in sanatsal çalışmalarını oldukça etkilemiştir. Babası İzhak Artzi bir siyonist aktivisttir. Anneannesi ise, haham Meir Şapiro'nun kız kardeşidir. 1975 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i "At Va'Ani" isimli şarkı ile temsil etmiş ve yarışmayı 40 puan ile on birinci sırada tamamlamıştır.
Şokolad, Menta, Mastik, yetmişli yıllarda aktif olan İsrailli kız müzik üçlüsü. Üyeleri Yardena Arazi, Ruthie Holzman, Tami Azaria (1972–73) ve Leah Lupatin idi. Üçlünün tüm üyeleri, Nahal Topluluğu içerisinde olmak üzere İsrail Savunma Kuvvetleri'nde görev yaparken tanışmışlardır. Üçlü, Lahey'de gerçekleştirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i "Emor Şalom" isimli şarkı ile temsil edip, yarışmayı 77 puanla altıncı sırada tamamlamıştır ve yarışmanın ardından İsrail ile Avrupa'da ünlenmişlerdir.
Yardena Arazi, İsrailli şarkıcı ve sunucudur.
İsrail, Hollanda'nın Lahey şehrinde gerçekleştirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Şokolad, Menta, Mastik, ülkenin ulusal kanalı dışında gerçekleştirilen İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olmuş ve "Emor Şalom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmıştır. Oylamanın sonunda ülke 77 puan toplayarak altıncı olmuştur.
Efrayim, Yaratılış Kitabı'na göre Yusuf ve Asenath'ın ikinci oğludur. Asenath, bir On kâhini olan Potipherah'ın kızı ve Firavun'un Yusuf'a karısı olarak verdiği bir Mısırlı kadındı. Efrayim, İsrailoğullarının Kenan'dan gelmesinden önce Mısır'da doğdu. İncil'deki anlatıya göre, Kuzey İsrail Krallığı'nın ilk kralı olan I. Yarovam da Efrayim'in hanesindendir.
Menaşe, Manaşşe veya Menashe, Tekvin'e göre Yusuf ve Asenath'ın ilk oğludur. Asenath, bir On papazı olan Potipherah'ın kızı ve Firavun'un Yusuf'a karısı olarak verdiği bir Mısırlı kadındı. Menaşe, İsrailoğullarının Kenan'dan gelmesinden önce Mısır'da doğdu.
Potipherah, Tekvin Genesis 41:45 ve Genesis 41:50'de bahsedildiğine göre bir Antik Mısır şehri olan On rahiplerinden birisidir.
Bar mitzvah, inançlı Yahudi erkek çocukları, bat mitzvah ise inançlı Yahudi kız çocukları için yapılan bir çeşit reşit olma törenidir. Erkekler için yapılan tören isminin çoğulu b’nai mitzvah, kızlar içinse b’not mitzvahdir. Yahudi hukukuna göre, Yahudi erkek çocukları, 13 yaşına geldiğinde yaptıkları eylemlerden sorumlu olurlar ve bar mitzvah ile reşit olurlar.
Esther Zaied, evlendikten sonraki ismiyle Esther Ofarim, İsrailli şarkıcıdır. Daha çok 1963 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil etmesiyle tanınır. 1961 yılında Abi Ofarim ile evlendikten sonra birlikte müzik piyasasında yer almaya başladı. Çift boşandıktan sonra Esther solo kariyerine devam etti.
İbranicenin romanizasyonu, İbrani alfabesi ile yazılan İbranice sözcüklerin, cümlelerin veya metinlerin, Latin alfabesine dönüştürülmesi, romalılaştırması işlemidir. İbranicenin romanizasyonu için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır; kaynak sözcük, cümle veya metnin, Kutsal İbranice mi, Modern İbranice mi olduğuna ve arzu edilen dönüştürmenin transkripsiyon mu transliterasyon mu olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
İsrail Ulusal Kütüphanesi veya eski ismiyle Yahudi Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi, Yahudi kültürel mirasını toplamayı ve korumayı amaçlıyan bir İsrail kütüphanesidir. Kütüphane 5 milyondan fazla kitaba sahiptir ve İbrani Üniversitesi'nin Givat Ram kampüsünde bulunmaktadır. Milli Kütüphane, dünyanın en büyük koleksiyonlarına sahiptir ve birçok nadir, benzersiz el yazması, kitap ve eserin bir deposudur.