İçeriğe atla

Asef Bayat

Asef Bayat sosyolog ve akademisyen. Halen Illinois Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürmektedir. Siyaset sosyolojisi, toplumsal hareketler ve değişme, din temelli siyaset ve gündelik hayat, toplumsal mekanlar, günümüzde İslam ve özellikle de müslüman Orta Doğu ülkelerindeki halk hareketleri ilgi alanlarını oluşturmaktadır. İran İslam Devrimi, 1970'lerden bugüne İslami hareketler, müslüman yoksul halk hareketleri, müslüman gençlik ve kadınlar gibi konular üzerine yazmıştır.

Hayatı

Asef Bayat 1954 yılında,[1] İran'da, Tahran yakınlarındaki küçük bir köyde dünyaya gelmiştir. Ailesi daha sonradan Tahran'a taşınmıştır. Bayat, ilk öğrenimini burada İslami bir kurumda almıştır. Daha sonradan Ali Şeriati'nin ders verdiği Hüseyni İrşad'a yakın bir devlet lisesinden mezun olmuştur. Lisenin son yıllarında Şeriati'nin derslerine de katılmıştır. Fakat Bayat bu dönemde seküler bir eğilime sahip olmuş ve sol hareketlere yakın durmuştur. İngiltere'deki yüksek öğrenimi sırasında da yine üniversite içindeki sol siyasetin içinde yer alacaktır.

Bayat'ın Tara ve Shiva isminde iki çocuğu bulunmaktadır.

Akademik kariyeri

Asef Bayat, Tahran'da Siyasi ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde Siyaset Bilimi'nden mezun olduktan sonra (1977) 1978-1984 arasında İngiltere'de Kent Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler - Sosyoloji ve Siyaset Bilimi alanında doktorasını vermiştir. 1985 yılında post-doktora çalışması yapmak üzere ABD'de California Üniversitesi'nde Orta Doğu Çalışmaları Merkezi'nde bulunmuştur.

1986'dan itibaren 17 yıl boyunca Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde sosyoloji dersleri vermiştir. Kahire'deki görevi sırasında California Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi St. Antony's College'de de dersler vermiştir.

Hollanda'da Leiden Üniversitesi'nde Sosyoloji ve Orta Doğu Çalışmaları profesörü olarak görev yapmış, aynı zamanda Modern Orta Doğu'da Toplum ve Kültür kürsüsünü yürütmüştür.

Halen, Illinois Üniversitesi'nde Sosyoloji ve Orta Doğu Çalışmaları alanlarında dersler vermektedir.

Eserlerinden seçmeler

Kitapları

  • Workers and Revolution in Iran. London: Zed Books, 1987.
  • Work, Politics and Power. New York: Monthly Review Press, 1991.
  • Street Politics: Poor Peoples Movements in Iran. New York: Columbia University Press, 1997.
  • Ortadoğu'da Maduniyet: Toplumsal Hareketler ve Siyaset. [Subalternity in the Middle East: Social Movements and Politics. (In Turkish.) Six essays compiled and translated by Özgür Gökmen and Seçil Deren]. İstanbul: İletişim Yayınları, 2006.
  • Making Islam Democratic: Social Movements and the Post-Islamist Turn. Stanford: Stanford University Press, 2007.
  • Life as Politics: How Ordinary People Change the Middle East. Stanford: Stanford University Press, 2010.
  • Being Young and Muslim: New Cultural Politics in the Global South and North. (co-edited with L. Herrera.) New York: Oxford University Press, 2010.

Önemli makaleleri

  • "Karl Marx and Ali Shariati", Alif: Journal of Comparative Poetics, no. 9, April 1990 (Cairo), pp. 19–41.
  • "Work Ethics in Islam: A Comparison with Protestantism", The Islamic Quarterly, vol. 36, no. 2. 1992 (London), pp. 5–27.
  • "Un-Civil Society: The Politics of the 'Informal People'", Third World Quarterly, Vol. 18, No. 1, 1997 (London), pp. 53–72.
  • "Revolution without Movement, Movement without Revolution: Comparing Islamist Activism in Iran and Egypt", Comparative Studies in Society and History, vol. 40, no. 1, spring 1998, pp. 136–169.
  • “From ‘Dangerous Classes’ to Quiet Rebels: Politics of Urban Subaltern in the Global South”, International Sociology, vol. 15, no. 3, September 2000, pp. 533–557 (USA).
  • “Studying Middle Eastern Societies: Imperatives and Modalities of Thinking Comparatively”, Middle East Studies Association Bulletin, vol. 35, no. 2, Winter 2001, pp. 151–158.
  • “Activism and Social Development in the Middle East”, International Journal of Middle East Studies, vol. 34, no. 1, February 2002, pp. 1–28
  • “Islamism and Social Movement Theory”, Third World Quarterly, vol. 26, no. 6, July 2005, pp. 891–908 (London)
  • “Transforming the Arab World: The ‘Arab Human Development Report’ and the Politics of Change”, Development and Change, vol. 36, no. 6, Forum 2005 (The Hague).
  • “Islamism and the Politics of Fun”, Public Culture, vol. 19, no. 3, October 2007.
  • “Radical Religion and the Habitus of the Dispossessed: Does Islamic Militancy Have an Urban Ecology?” International Journal of Urban and Regional Research, vol. 31, no. 3, September 2007.
  • “Islamism and Empire: The Incongruous Nature of Islamist Anti-imperialism'”, Socialist Register 2008, London, Merlin Press, 2007.
  • Tehran: Paradox City, New Left Review, No. 66, 2010

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Lewis</span> Amerikalı tarihçi

Bernard Lewis, İngiliz asıllı Amerikalı tarihçidir. Princeton Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır. İslâm tarihi ve İslâm-Batı ilişkisi hakkında uzmanlaşmıştır. Orta Doğu hakkında uzmanlaşmış batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. George W. Bush'un danışmanlığını yapmıştır.

Toplumsal sınıf toplumlar veya kültürler içindeki bireyler veya gruplar arasında hiyerarşik farklılığı ifade etmektedir. Genellikle bireyler sınıf içinde ekonomik konumlarına ve katmanlaşma sistemi içinde benzer siyasi ve ekonomik ilgilerine göre gruplaşmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ümmetçilik</span> Müslümanların tek bir İslam devleti altında birliğini veya İslami ilkelere sahip uluslararası bir örgütü savunan siyasi hareket

Ümmetçilik veya Pan-İslamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında birleştirmeyi savunan bir siyasi harekettir. Tarihsel olarak, tüm Osmanlı vatandaşlarının birliğini amaçlayan Osmanlıcılıktan sonra Pan-İslamizm, imparatorluktaki Müslüman halkların bağımsızlık hareketlerini önlemek amacıyla Sultan II. Abdülhamid tarafından 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı İmparatorluğu'nda teşvik edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İran hükümdarları listesi coğrafyacılara tarafından Büyük İran bölgesi olarak tanınan arazilerde kurulan devletlerde hükûmet süren tüm imparatorluk, krallıklar ve hükümdarlıklarda hukuken idareci olan hükümdarların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudret Özersay</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Kudret Özersay (d. 16 Aralık 1973, Alaminyo, Larnaka) Kıbrıs Türkü akademisyen, uluslararası hukuk uzmanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın uzun süreli müzakerecisi, Toparlanıyoruz Hareketi kurucusu. 2015 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adayı oldu. Halkın Partisi Genel Başkanı. 2 Şubat 2018 itibarıyla KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi'ne bağımsız aday olarak katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasr Hâmid Ebû Zeyd</span>

Nasr Hamid Ebu Zeyd, , İslam bilgini ve düşünürü.

Cihatçı Selefîlik, Sünniliğin içerisinde yer alan aşırı muhafazakâr ve köktendinci hareket. Hareketin adı genellikle Vehhâbîler ile birlikte anılmaktadır. Ancak bu hareketin takipçileri Vehhabi sıfatını kendilerine yakıştırmamakta ve bunu küçük düşürücü bir ifade şekli olarak algılamaktadırlar.

İsenbike Togan, Türk tarih profesörüdür. Araştırma konuları arasında Orta Asya ve Çin tarihi konuları ağırlık gösterir. Türkolog ve tarihçi Zeki Velidi Togan'ın kızıdır.

İslam Fedaileri, İran'da güçlü siyasi eylemleri olan Şii köktendinci grup. Nevvab Safevi takma adlı ilahiyat öğrencisi tarafından 1946'da kurulan grup, 1989'dan bu yana kayıtlı bir siyasi partidir. Grup çeşitli siyasilere suikastlar düzenlediğinden ötürü terör örgütü olarak anılmıştır.

Peştunistan,, İran Platosu'nda yer alan, Güney-Orta Asya'da güney Afganistan ve kuzeybatı Pakistan'ın yerlisi Peştun halkının yaşadığı; Peştun kültürü, Peştuca dili ve Peştun kimliğinin hakim öğeleri teşkil ettiği coğrafî bölgenin ismidir. Tarihî olarak bölge için Peştunva veya Pathanistan adları da kullanılmıştır. Tarihî olarak, bölge için kullanılan alternatif isimler arasında Peştunkva (پښتونخوا), Paktûnistân, Pathânistân, veya sadece Peştun Kuşağı da bulunmaktadır. Peştunistan, kuzeyde Türkistan, kuzeydoğuda Keşmir, doğuda Pencap, güneyde Belucistan ve batıda İran coğrafi bölgeleri ile komşudur.

Elie Kedourie Yahudi asıllı İngiliz siyaset bilimci ve önde gelen bir tarihçi.

Yeşim Arat, özellikle cinsiyet politikası, Türkiye siyaseti, Türk siyasetinde kadınlar, Türkiye'deki kadın hareketleri üzerine çalışan bir Türk siyaset bilimcidir. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika-Türkiye ilişkileri</span> Jamaika ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Jamaika-Türkiye ilişkileri, Jamaika ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasında büyükelçilik yoktur ancak Türkiye'nin Havana Büyükelçiliği Jamaika'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Uganda ilişkileri</span>

Türkiye-Uganda ilişkileri, Türkiye ile Uganda arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Kampala'da, Uganda'nın ise Ankara'da büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya-Türkiye ilişkileri</span>

Yasal düzeyde diplomatik ilişkiler 1958 yılında kuruldu ve daha sonra 1960'ta büyükelçi rütbesine yükseldi. Türkiye, 1962'de Nijerya'nın başkenti Lagos'ta bir büyükelçilik açtı. Türkiye Büyükelçiliği, Nijerya'nın Abuja'yı yeni başkent ilan etmesinden sonra 2001 yılında Abuja'ya taşındı.

Arap Ulusal Partisi, 1939'da Suriye'de Zeki al-Arsuzi tarafından kurulan Arap milliyetçisi bir partiydi. El-Arsuzi, iki savaş arası dönemde Arap milliyetçisi siyasetiyle ilişkilendirilmişti. Arsuzi, 1932'den 1940'a kadar Suriye'de var olan paramiliter "Demir Gömlekliler" ile faşizm ve Nazizm'den güçlü bir şekilde etkilenen bir siyasi parti olan Milliyetçi Hareket Birliği ile ilişkilendirilmişti. El-Arsuzi, popüler liderinin ölümü ve partinin kargaşaya düşmesi üzerine 1939'da Milliyetçi Hareket Birliği'nden ayrıldı, 1939'da Arap Ulusal Partisi'ni kurdu fakat parti aynı yıl içinde kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Arap Baası</span> Suriyede eski bir siyasi parti

Arap Baası, ayrıca Arap Baas Partisi olarak da bilinen Arap milliyetçisi bir siyasi parti. Suriye'de Zeki el-Arsuzi tarafından 1940 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Arap Baas Hareketi</span> Suriyede eski bir siyasi parti

Arap Baas Hareketi - tam anlamıyla Arap Diriliş Hareketi ya da Arap Rönesans Hareketi olarak tercüme edilebilir - Baasçı siyasi hareketti ve Arap Sosyalist Baas Partisi'nin selefiydi. Parti ilk olarak Arap İhya Hareketi olarak adlandırıldı ve Baas adını aldığı zamana kadar kelimenin tam anlamıyla Arap Yeniden Canlanma Hareketi olarak tercüme edildi. Parti, 1940 yılında Mişel Eflak tarafından kurulmuştur. Kurucuları olan Eflak ve Bitar, milliyetçilik ve sosyalizmle ilişkilendirildi.

Post-İslamcılık, siyaset biliminde tartışmalı olan bir neologizmadır. Asef Bayat ve Olivier Roy, fikrin ana mimarları arasında yer almaktadır.