Fil, hortumlular takımının filgiller (Elephantidae) familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya fili ve Afrika fili olmak üzere iki türü tanınır; ancak bazı kanıtlara dayanarak Afrika savan fili ile Afrika orman filinin de iki ayrı tür olduğu öne sürülür. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. İçinde mamutlar ve mastodonlar gibi soyu tükenmiş türleri de barındıran hortumlular takımından günümüzde soyunu sürdüren bir tek filler kalmıştır. Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir. Fillerin dikkat çekici ve ayırt edici özellikleri arasında, nesneleri yakalamak gibi çeşitli amaçlar için kullanılan uzun hortumları başta gelir. Uzun ve sivri olan kesici dişlerini nesneleri taşımak, yeri kazmak için kullanırlar. Fildişinin kaynağı olan bu kesici dişler aynı zamanda dövüşürken silah olarak da kullanılır. Filin büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar. Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür.
Asya fili, yaşayan iki fil türünden biri, Elephas cinsinin yaşayan tek üyesidir. Aynı zamanda Asya'da yaşayan en iri hayvandır. Bu tür genelde Bangladeş, Hindistan, Sri Lanka, Çinhindi ve Endonezya'nın bazı yerlerinde görülür. Bu türün nesli tehlikededir, dünyada yalnızca 25.600 ila 32.750 arasında yabani Asya fili kaldığı düşünülmektedir.
Hortumlular, en çok dikkati çeken özellikleri olan hortumları ile adlandırılmış bir memeli takımı. Günümüzde tek yaşayan temsilcileri fillerdir.
Seylan fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Sri Lanka'ya özgüdür. 1986 yılından beri Elephas maximus Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %50 azaldığı için soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır.
Sumatra fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Endonezya'nın Sumatra adasına özgüdür. 2011 yılından beri Sumatra fili Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %80 azaldığı için soyunun tükenme riski had safhada olan kritik tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır ve Sumatra filinin doğal yaşam alanının %69'u son 25 yılda yok olmuştur. Geriye kalan orman örtüsü 250 km²'den küçük bloklar hâlindedir ve sağlıklı bir fil popülasyonunu devam ettirebilmek için yeterli değildir.
Hint fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Asya anakarasına özgüdür. 1986 yılından beri Elephas maximus Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %50 azaldığı için soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır.
Borneo fili ya da Borneo pigme fili Borneo'nun kuzeydoğusunda yaşar. Taksonomik sınıflandırması hâlâ tartışmalıdır. Elephas maximus borneensis alt türü olarak sınıflandırılabilmek için geniş çaplı morfometrik ve genetik çalışmaların sonuçlanmasını beklemektedir.1986 yılından beri Elephas maximus Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %50 azaldığı için soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır.
Elephas, hortumlular (Proboscidea) takımının günümüzde yaşayan iki fil cinsinden biridir. Cinsin soyu tükenmemiş tek türü ise Asya filidir Elephas maximus.
Filgiller familyasında sınıflandırılan, yaşayan ve soyu tükenmiş (†) fil türleri listesi.
- Alt familya Elephantinae
- Oymak Elephantini (filler)
- Cins †Primelephas
- Tür †Primelephas gomphotheroides
- Tür †Primelephas korotorensis
- Alt oymak Loxodontina
- Cins Loxodonta
- Tür Loxodonta africana
- Alt tür Loxodonta africana africana
- Alt tür †Loxodonta africana pharaonensis
- Tür Loxodonta cyclotis
- Alt oymak Elephantina ya da Üst cins Elephadon
- Cins Elephas
- Tür Elephas maximus
- Alt tür Elephas maximus indicus
- Alt tür Elephas maximus maximus
- Alt tür Elephas maximus sumatranus
- Alt tür Elephas maximus borneensis
- Alt tür ? Vietnam fili ve Laos fili
- Alt tür ? †Elephas maximus rubridens
- Alt tür †Elephas maximus asurus
- Tür †Elephas beyeri
- Tür †Elephas celebensis
- Tür †Elephas hysudricus
- Tür †Elephas iolensis
- Tür †Elephas planifrons
- Tür †Elephas platycephalus
- Tür †Elephas recki
- Alt cins †Palaeoloxodon
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) antiquus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) creticus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) creutzburgi
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) chaniensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) cypriotes
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) ekorensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) falconeri
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) mnaidriensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) melitensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) namadicus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) naumanni
- Cins †Mammuthus (Mamutlar)
- Tür †Mammuthus africanavus †
- Tür †Mammuthus columbi
- Tür †Mammuthus exilis
- Tür †Mammuthus imperator
- Tür †Mammuthus lamarmorae
- Tür †Mammuthus meridionalis
- Tür †Mammuthus primigenius
- Tür †Mammuthus subplanifrons
- Tür †Mammuthus armeniacus )
- Oymak Belodontini †
- Alt oymak Belodontina †
- Cins Tetrabelodon †
- Cins Stegotetrabelodon †
- Cins Stegodibelodon †
- Alt familya Stegodontinae †
- Cins Stegodon †
- Tür Stegodon aurorae †
- Tür Stegodon elephantoides †
- Tür Stegodon florensis †
- Tür Stegodon ganesha †
- Tür Stegodon insignis †
- Tür Stegodon orientalis †
- Tür Stegodon shinshuensis †
- Tür Stegodon sompoensis †
- Tür Stegodon sondaarii †
- Tür Stegodon trigonocephalus †
- Tür Stegodon zdanski †
- Alt familya Lophodontinae ya da Rhynchotheriinae†
- Cins Anancus †
- Tür Anancus alexeevae †
- Tür Anancus arvernensis †
- Tür Anancus kenyensis †
- Cins Morrillia †
- Oymak Lophodontini †
- Alt oymak Lophodontina †
- Cins Tetralophodon †
- Cins Paratetralophodon †
- Cins Zygolophodon †
- Oymak Cuvieroniini †
- Cins Stegomastodon †
- Tür Stegomastodon arizonae †
- Tür Stegomastodon mirificus †
- Tür Stegomastodon platensis †
- Tür Stegomastodon primitivus †
- Tür Stegomastodon waringi †
- Cins Cuvieronius †
- Tür Cuvieronius hyodon †
- Tür Cuvieronius priestleyi †
- Tür Cuvieronius tropicus †
Suriye fili Asya filinin en batıda yaşamış olan ve antik zamanlarda soyu tükenmiş olan popülasyonu için önerilen isimdir. Yaklaşık MÖ 3 milyon yıl ile MÖ 100 yılları arasında tarihlendirilen E. m. asurus filine ait kemik kalıntılarına Orta Doğu'da rastlanmıştır.
Elephas celebensis ya da Sulawesi cüce fili filgiller familyasından Elephas cinsinde sınıflandırılan soyu tükenmiş bir fil türüdür.
Elephas planifrons Pliyosen ile Pleistosen devirlerinde Avrasya'da yaşamış olan filgiller familyasından soyu tükenmiş fil türüdür.
Palaeoloxodon falconeri filgiller familyasından, Asya fili ile yakın akraba olan Sicilya ve Malta'da yaşamış soyu tükenmiş bir fil türüdür. 1867 yılında George Busk, ilk olarak Hugh Falconer tarafından Palaeoloxodon melitensis türünü tanımlamak için kullanılan fosillerin içinden birçok küçük azı dişine dayanarak Elephas falconeri türünü önermiştir. Adalarda yaşayan bu fil türü yalnızca 90 cm.'lik boyuyla ada cüceleşmesinin bir örneğidir. P. falconeri' türünün ataları muhtemelen Buzul Çağı sırasında deniz seviyesinin azalması sonucunda Akdeniz adalarına gelmişlerdir.
Cüce filler, hortumlular takımının, adalarda allopatrik türleşme sürecinin sonucunda yakın atalarıyla kıyaslandığında daha küçük boylara evrimleşmiş tarihöncesi dönemde yaşamış ve soyu tükenmiş üyeleridir. Cüce filler, karada yaşayan büyük omurgalıların kaynak az olan çevrelere uyum sağlayabilmek için erken ergenleşen ve üreyebilen bireylerin seçildiği ve dolayısıyla da cüce formlara evrimleştiği ada cüceleşmesinin de bir örneğidir. Asya fillerinin adalarda yaşayan bazı popülasyonları da kısmen boylarının azaldığı bir süreçten geçmiş ve ortaya pigme fil popülasyonları çıkmıştır.
Antik Çin'de fillerin varlığı hem arkeolojik buluntularla hem de Çin sanat eserlerindeki tasvirler ile kanıtlanmıştır. Asya filinin artık soyu tükenmiş Elephas maximus rubridens adlı bir alt türü olduğuna inanılan bu filler MÖ 14. yüzyıla kadar Çin'in merkez ve güney bölgelerinde yaşamaktaydı. Bir zamanlar Çin'in kuzeyinde Anyang, Henan'a kadar olan bölgede yaşamışlardır.
Filgiller (Elephantidae), fillerin yanı sıra, mamutlar gibi soyu tükenmiş akrabalarından oluşan bir taksonomik familyadır. Bu hayvanlar, hortumları ve dişleri olan, büyük karasal memelilerdir. Familyanın çoğu cinsleri ve türlerinin soyu tükenmiştir. Günümüzde sadece iki cinsi, Afrika fili (Loxodonta) ve Asya fili (Elephas), yaşamaktadır.
Zhiren Mağarası, Chongzuo, Guangksi Zhuang Özerk Bölgesi, Çin'deki Mulan Dağları'nda yer alan ve Hejiang Nehri'ne bakan karstik bir mağaradır. Zhiren Mağarası, anatomik olarak modern insanların fosil kalıntıları ile arkaik insanların fosil kalıntıların karışık olarak bulunduğu bir erken Geç Pleistosen bölgesidir.
Amanita elephas, Amanita cinsine bağlı bir mantar türüdür.
Ascochyta, Didymellaceae familyasına bağlı bir mantar cinsidir.
Lethrus elephas, Lethrus cinsine bağlı bir hayvan türüdür.