İçeriğe atla

Ascan

Ascan (ö. 19 Nisan 531), Hun asıllı bir Bizans dux'u [1] idi. 530'da Dara Muharebesi'nde ve bir yıl sonra Callinicum Muharebesi'nde savaştı. Burada cesur bir şekilde savaşarak savaş alanında öldü.[2]

Bizans İmparatorluğu adına savaşan Hun kökenli birkaç savaşçıdan biriydi. Hunların "kaplanlar gibi dövüştüğü" ve "ellerinde kılıçla öldüğü" biliniyordu.[3] Ascan, MS 530'da Dara Muharebesi'nde savaştı ve burada Hun komutan Simmas ile birlikte 600 atlıya komuta etti. O, Simmas ve diğer iki Hun komutanı Sunicas ile Aïgan, bu savaşta Roma'nın zafer kazanmasında temel bir rol oynadılar.[4]

Callinicum Muharebesi'nde Bizans süvarilerinin büyük bir kısmına liderlik etti. Savaş sırasında Ascan'ın süvarilerinin sağ kanadı korumasız kaldı. O ve adamları ellerinden geldiğince savaştılar ama sonunda mağlup oldular ve Ascan öldürüldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ Malalas, John. "Chronography Bks 1-7, 10-18". Topos Text. 13 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  2. ^ Hodgkin, Thomas (1885). Italy and Her Invaders: The Ostrogothic invasion, 476-535. 1885. Clarendon Press. s. 655. ISBN 9780598984241. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  3. ^ Baker, George Philip (1931). Justinian The Last Roman Emperor. Cooper Square Press. s. 66. ISBN 9780815412175. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  4. ^ Kim, Hyun Jin (2013). The Huns, Rome and the Birth of Europe. Cambridge University Press. s. 139. ISBN 9781107009066. 15 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  5. ^ Hughes, Ian (2009). Belisarius: The Last Roman General (İngilizce). Pen and Sword. s. 55-59. ISBN 978-1-84468-941-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belisarius</span> 6. yüzyıl Bizans generali (505-565)

Flavius Belisarius (Yunanca: Φλάβιος Βελισάριος, 505, İllirya - Mart 565, Konstantinopolis, İmparator I. Justinianus döneminde Doğu Roma İmparatorluğu başkomutanı. Döneminin en büyük komutanı olarak kabul edilir. Dönemin önemli askeri seferlerinde ordulara komuta etmiştir. Konstantinopolis'e yönelen Barbar akınları'nda, Sasani İmparatorluğu, Kuzey Afrika'daki Vandal Krallığı'na ve İtalya'daki Ostrogotlar Krallığı'lara karşı yürütülen çatışmalara katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dara Muharebesi</span>

Dara Savaşı, MS 530 yılında Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında, Dara Kalesi gerçekleşen savaştır.

Mute Muharebesi Eylül 629'da, Muhammed'in kuvvetleri ile Bizans İmparatorluğu ordusu ve onların Gassanî vasalları arasında gerçekleşmiştir. Ürdün Nehri'nin doğusundaki Palaestina Salutaris'in Mute köyünde ve günümüz Kerek'inde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vandallar Savaşı</span>

Vandallar Savaşı, Haziran 533 - Mart 534 döneminde Bizans İmparatorluğu ile Vandal Krallığı arasında yapılan, Vandal Krallığı'nın yenilip ortadan kaldırılması ile sonuçlanan ve çoğunluğu modern Tunus'ta yer alan savaştır. Bu savaş kendini tüm Roma İmparatoru olarak gören Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Batı Roma İmparatorluğu'nun batıdaki arazileri tekrar eski sınırlarına kadar eline geçirmek amacı ile giriştiği bir seri muharebeden oluşan savaşların ilki idi.

<span class="mw-page-title-main">İberya Savaşı</span>

İberya Savaşı, Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında İberya'nın Doğu Gürcü Krallığı üzerine 526'dan 532'ye kadar süren savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Satala Muharebesi (530)</span> Bizans Ermenistanındaki Satala yakınlarında gerçekleşen savaştır.

Satala Muharebesi Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu ile Sasani (Pers) İmparatorluğu'nun güçleri arasında 530 yazında, Bizans Ermenistanı'ndaki Satala yakınlarında gerçekleşen savaştır. Pers ordusu, kuşatma yapmak için kente yaklaşırken, küçük bir Bizans kuvveti tarafından arkadan saldırıya uğramıştır. Persler, onlarla karşılaşmak için geri döndü, ancak kentin içinden ana ordu tarafından saldırıya uğradı. Bizanslı bir birimin kararlı saldırısı, Pers generalinin bayrağının kaybına yol açması Persler'in paniğe kapılıp geri çekilmelerine neden oldu.

Callinicum Muharebesi, Paskalya'da, 19 Nisan 531 Cumartesi günü, Belisarius komutasında Bizans İmparatorluğu ordusu ile Azaritis komutasındaki Sasani süvari kuvveti arasında gerçekleşmiştir. Dara Muharebesi'ndeki yenilgiden sonra Sasanilar, savaşın yönünü döndürmek amacıyla Suriye'yi işgal etmek için harekete geçtiler. Belisarius'un hızlı müdahalesi planı bozdu ve Sasanilerin Pirus tarzı muzaffer oldukları muharebe öncesi Belisarius'un askerleri Sasanileri Suriye'nin sınırına doğru geri ittiler.

Martyropolis Kuşatması, 531 Sonbaharında, I. Kavad altındaki Sasani İmparatorluğu ile I. Justinianus altındaki Bizans İmparatorluğu arasındaki İberya Savaşı sırasında meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thannuris Muharebesi</span>

Thannuris Muharebesi 528 Yazında, Kuzey Mezopotamya'da Dara yakınlarında Serhas komutasındaki Sasani İmparatorluğu ile Belisarius ve Coutzes komutasındaki Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında gerçekleşen askeri çatışmadır. Minduous'ta bir kale inşa etmeye çalışırlarken, Bizanslılar Sasani ordusu tarafından mağlup edilmiştir. Belisarius kaçmayı başardı ama Sasaniler binaları yıktı. Zaferlerine rağmen, Persler, Sasani şahı I. Kubâd'ı kızdıracak ağır kayıplara maruz kalmışlardır.

Sasani ordusu, Sasani donanmasının yanı sıra görev yapan Sasani silahlı kuvvetlerinin birincil askeri organıdır. Ordunun doğuşu, Sasani İmparatorluğu'nun kurucusu I. Erdeşîr'in tahta yükselişine dayanır. Erdeşîr, Pers İmparatorluğu'nun yeniden canlanmasını hedefledi ve bu amacını sürdürmek için ordusunu, doğrudan kendi emri altında olan ve Satraplıktan, yerel prenslerden ve asaletten ayrı duran subaylar ile ayakta duran bir ordu oluşturarak, reform yaptı. Ahameniş İmparatorluğu askeri örgütlerini yeniden kurdu, Part süvarileri modelini korudu ve yeni tür zırh ve kuşatma savaş teknikleri kullandı. Bu, kendisine ve onun haleflerine 400 yıldan fazla hizmet verecek bir askeri sistemin başlangıcıydı; bu sırada Sasani İmparatorluğu, Geç Antik Çağ'da Batı Avrasya'daki iki süper gücünden biriydi, diğeri ise önce Roma İmparatorluğu sonra Doğu Roma İmparatorluğu'ydu. Sasani ordusu Eranshahr'ı Doğu'dan, Ak Hunlar ve Türk halkları gibi Orta Asya göçebelerinin saldırılarına karşı korurken, batıda Roma İmparatorluğu'na karşı tekrarlayan bir mücadeleye girişti.

<span class="mw-page-title-main">Tricamarum Muharebesi</span> muharebe

Tricamarum Muharebesi, 15 Aralık 533'te Belisarius'un komutasında Bizans İmparatorluğu ile Kral Gelimer ve kardeşi Tzazon komutasında Vandal Krallığı orduları arasında gerçekleşmiştir. Ad Decimum Muharebesi'nde gerçekleşen Bizans zaferini takip etti ve Vandalların gücünü tamamen ortadan kaldırarak, Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Kuzey Afrika'nın yeniden fethini tamamladı. Savaşın ana kaynağı dönemin tarihçisi Prokopius'dur, De Bello Vandalico, Prokopius'un Justinianus'un savaşları eserinin III. ve IV. Kitaplarını kaplar.

Usame bin Zeyd'in Seferi, Haziran 632'de gerçekleşen, Usame bin Zeyd liderliğindeki ilk Müslüman Halifeliğinin Müslüman güçlerinin Bizans Suriye'sine baskın düzenlediği bir askeri seferdi.

Dorotheus Bizans'ın askeri komutanıdır. magister militum per Armeniam iken 530'da Perslere karşı yapılan bir savaşı kazanmış ve Satala Muharebesi'ne katılmıştır. Satala'da, Dorotheus şehri savunurken, komutanı Sittas yakın bölgede gizlenip 15.000 askeri ile Perslerin 30.000 askerine arkadan saldırarak bozguna uğratmıştır. 531'de Persleri tekrar yenmiş ve daha sonra Sabir Hunlarını Kafkasya'dan sürmüştür. Belisarius ile birlikte Vandallar Savaşı için Kuzey Afrika'ya gönderilmiş, ancak yolda öldüğü için orduda yas tutulmuştur.

Simmas, Bizans İmparatorluğu hizmetinde dux olarak görev yapan bir Hun generaliydi. 6. yüzyılın başlarında Dara Muharebesi’nde aktif olarak görev aldı ve bir diğer Hun komutan Ascan ile birlikte altı yüz atlıya komuta ederek Bizans zaferinde önemli bir rol oynadı.

Sunicas, İberya Savaşı sırasında Bizans ordusunda görev yapan bir Hun komutan idi.

Aigan veya Aïgan, Bizans İmparatorluğu'nda süvari komutanı olarak görev yapan ve 6. yüzyılın başlarında faaliyet gösteren bir Hun generaliydi.

Chalazar, Bizans İmparatorluğu'nda görev yapan Hun kökenli askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Hunlarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa, tarihi kaynaklarda geçen Avrupa Hunlarının, bir listesidir:

Althias, Bizans İmparatorluğu'nun emrinde görev yapan bir Hun askeri komutanıydı. Moro kralı Iaudas'ı ve ordusunu sadece 70 adamla yenmesiyle tanınır.

Apsich veya Aspik, Bizans İmparatorluğu’nda görev yapan bir Hun askeri lideriydi.