İçeriğe atla

Asaf Beşpınar

Asaf Beşpınar
DoğumMirza Muhammad Asaf
25 Eylül 1887
Pencab, Hindistan
Ölüm26 Mayıs 1946 (58 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetHint
Diğer ad(lar)ıHintli Asaf
VatandaşlıkBritanya Hindistanı 1887
Osmanlı İmparatorluğu 1922
Türkiye Cumhuriyeti
EğitimSaint-Joseph Fransız Lisesi
MeslekMakine Mühendisi,
Armatör, Gemi Üreticisi
EvlilikSeniye Hanım
Çocuk(lar)Zübeyde Beşpınar,
Leyla Beşpınar,
Athar Beşpınar

Asaf Beşpınar, (d. 25 Eylül 1887, Pencab - ö. 26 Mayıs 1946[1], İstanbul) Hint kökenli Osmanlı futbolcu, makine mühendisi ve armatör. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 4 numaralı kurucu üyesidir.[2]

Hayatı

Muhammed Asaf Bey, 25 Eylül 1887 doğumludur. Aslen Hindistan'ın Pencab bölgesi kökenlidir ve mühendislik bölümünde yüksek tahsil almak için gittiği İngiltere'den; memleketi Hindistan, Pencab'a dönmeyip; İstanbul'a yerleşir.[3] Osmanlı İmparatorluğu'nda 1910'lu yılların en önemli gemi mühendislerinden[4] birisi olan Asaf Bey, ahşap tayyare gemisi, feribot, yat gibi sayısız deniz aracının çizimlerini ve üretimlerini hayata geçirmiştir.

Kendisi henüz 19 yaşındayken, Fenerbahçe'nin kuruluşu için maddi manevi destek sağlamıştır. Kulüp kuruculuğunun yanı sıra; Fenerbahçe'nin ilk kadrosunda 11 maçta "kaleci" mevkiinde futbol oynayarak Fenerbahçe tarihinin ilk kalecisi olmuştur.[5][6] Arkadaşları arasında "Hintli" namıyla anılan Asaf Beşpınar, bir süre Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde eğitim almıştır.[7]

Cumhuriyet itibarıyla Soyadı Kanunu yürürlüğe girdikten sonra; doğum yeri olan Hindistan'ın 5 ırmak etrafında kurulmuş olan Pencab bölgesinin coğrafik özelliğine atfen "Beşpınar" soyadını almıştır.[3] İsmi, şahsına ait gemi atölyesinin de bulunduğu İstanbul Eyüp'te bir sokağa verilmiştir. Asaf Bey, 26 Mayıs 1946 tarihinde hayata veda etmiştir. Mezarı, Heybeliada Kabristanı'ndadır.

Kaynakça

  1. ^ Kent, Çetin (Şubat 2024). Kısmet'in İzinde - Hintli Asaf ve Athar. İstanbul: Naviga. s. 21. ISBN 978-625-98503-06. 
  2. ^ "Kuruluşu Tescil Olunan İlk Türk Kulübü; Fenerbahçe". fenerbahce.org. Fenerbahçe Spor Kulübü. 9 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2013. 
  3. ^ a b "Ahtar Beşpınar'ın Anıları". Ahtar Beşpınar. heyamolahey.com (Denizcilik Web Forumu). 25 Ocak 2019. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2019.  Not: Bu sitede yazılı olan tüm anlatım ve bilgiler; Asaf Beşpınar'ın oğlu Athar Beşpınar tarafından kaleme alınmış ve sitede aynen yayımlanmıştır.
  4. ^ "Hocalarım - Çoban Denizcilik". Hüseyin Çoban. Çoban Denizcilik. 2 Ekim 2012. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2012.  Not: Bu sitede bulunan yazı, ünlü gemi mühendislerinden Asaf Beşpınar'ın öğrencisi tarafından yazılmış olunup, sitedeki anı, bilgi vs. türevi içeriklerden yararlanılmıştır.
  5. ^ "Asaf Beşpınar". mackolik.com. mackolik.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2013. 
  6. ^ "Fenerbahçe Doğuyor (1906-1907)". Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayınları. Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı. 13 Ekim 2009. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2009. 
  7. ^ Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi, 1907-1957, Yazar: Dr. Rüştü Dağlaroğlu, Yayım Tarihi: 1957, Ofset Yayımcılık ve Matbaa, İstanbul Sayfa: 49.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sabri Toprak</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Mehmet Sabri Toprak, Türk Bürokrat, eski Tarım Bakanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 10. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Songülen</span> Fenerbahçe SK kurucusu ve ilk başkanı

Nurizade Ziya Songülen, Şevkipaşazade Ayetullah ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran üç kişiden biridir. Kulübün ilk başkanı ve 1 numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayetullah Bey</span> Türk futbolcu

Mehmed Ayetullah Bey, Çerkes asıllı Türk futbolcu. Ziya Songülen ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir. Fenerbahçe'nin 2 numaralı üyesi ve 2. Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Kaleci</span> Türk futbolcu

Nedim Kaleci, Türk eski millî futbolcu ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi</span>

Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi, Fenerbahçe'nin kadın ve erkek yelken takımlarından oluşmaktadır. Branş Optimist, laser, 420, 470 ve rüzgâr sörfü takımlarından oluşmaktadır ve Dereağzı Tesisleri ile Faruk Ilgaz Tesisleri'ni kullanmaktadır. Doğuş sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yüzden Fenerbahçe-Doğuş Yelken Kulübü olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galip Kulaksızoğlu</span> Türk futbolcu

Galip Kulaksızoğlu, Fenerbahçe'nin ilk kadrolarında yer alan Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi. 1910 yılında Fenerbahçe'de futbolculuk, teknik direktörlüğün yanında bir de başkanlık yapmıştır. Aynı zamanda Moda Denizcilik Kulübü müdürü idi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Elkatipzade</span> Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi

Mustafa Elkatipzade, Türk spor yöneticisi. Fenerbahçe'nin tarihteki 3. teknik direktörüdür. Ayrıca Türk futbolundaki ilk altyapı sistemini oluşturan isimdir. Fenerbahçe Spor Kulübü iki numaralı üyesidir.

İstanbul Erkekler Voleybol Ligi 1921-1970 arası Türkiye Erkekler Voleybol Şampiyonası kurulana dek düzenlenen spor organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Göktulga</span> Türk futbolcu

Kadri Göktulga, Türk millî futbolcudur. 1920-1931 yılları arasında, Fenerbahçe'de defans mevkiinde forma giymiştir.

Mehmet Sadi Çoban, Türk eski millî futbolcudur.

Fenerbahçe 1928-29 sezonunda İstanbul Erkekler Voleybol Ligi'nde mücadele etti. Ekip sezonu üçüncü kez üst üste şampiyon tamamladı.

Fenerbahçe 1935-36 sezonunun başında bir turnuva şampiyonluğu kazanan Fenerbahçe, daha sonra Yönetim Kurulunun1936 yılında aldığı spor faaliyetlerinin sadece futbola yoğunlaştırılması kararı sonucunda voleyboldaki faaliyetini askıya aldı. Salonsuzluk ve Yönetim Kurulunun söz konusu kararı voleybol şubesini 1936'dan 1940'a kadar hareketsizliğe gömdü.

<span class="mw-page-title-main">Hassan Sami Kocamemi</span> Türk futbolcu

Hassan Sami Kocamemi,, Türk futbolcu ve iktisatçı. Fenerbahçe'nin 6 numaralı kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabri Çerkes</span> Türk futbolcu

Sabri Çerkes, Fenerbahçe’de 1907-1917 yılları arasında 10 sezon boyunca savunma mevkiinde görev almış, Çerkes asıllı Osmanlı eski futbolcudur. Fenerbahçe’nin 9 numaralı üyesidir.

Fenerbahçe Masa Tenisi Şubesi erkek takımı 1964-65 sezonunda İstanbul ikincisi, kadın takımı da İstanbul şampiyonu oldu.

Fenerbahçe 1908-09 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki 3. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe Futbol Takımı; ilk kez İstanbul Futbol Ligi'nde mücadele etmiş ve bu sezonu 2. sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Hulusi Bey</span>

Mehmet Hulusi Bey Türk bürokrat, yüksek mühendis ve Fenerbahçe'nin 9. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1906-07 sezonu</span> Fenerbahçe futbol takımının birinci sezonu

Fenerbahçe 1906-07 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki ilk sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, İstanbul'un yerel takımlarıyla özel (dostluk) müsabakalarda mücadele etmiş, İstanbul Futbol Ligi'ne katılmamıştır.

Athar Beşpınar, aralarında dünya etrafında dolaşan ilk Türk yelkenlisi Kısmet de olmak üzere onlarca tekneye imza atmış ünlü Türk tekne tasarımcısı, armatör.