İçeriğe atla

As Long as He Needs Me

"As Long as He Needs Me"
şarkısı
TarzPopüler müzik
ŞirketDecca
YazarLionel Bart

"As Long as He Needs Me", Nancy karakterinin 1960 yapımı Oliver! adlı müzikalde söylediği Torch şarkı.[1][2] Şarkıyı Lionel Bart yazmıştır. Şarkıyı ilk olarak Nancy'yi oynayan ilk aktris Georgia Brown seslendirdi.[3][4] Müzikalin film uyarlamasında ise şarkıyı Shani Wallis seslendirdi.[5][6] Peter Nero'nun cover'ı ise 1965 Grammy Ödülleri'nde En İyi Enstrümantal Performans dalında adaylık aldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ Mordden, Ethan (7 Nisan 2015). Open a New Window: The Broadway Musical in the 1960s (İngilizce). St. Martin's Publishing Group. ISBN 978-1-4668-9346-7. 
  2. ^ Hischak, Thomas S. (2008). The Oxford Companion to the American Musical (İngilizce). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-533533-0. 
  3. ^ Michael, Steven (1993). "Criminal Slang in "Oliver Twist": Dickens's Survival Code". Style. 27 (1): 41-62. ISSN 0039-4238. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  4. ^ Dietz, Dan (10 Nisan 2014). The Complete Book of 1960s Broadway Musicals (İngilizce). Rowman & Littlefield. ISBN 978-1-4422-3072-9. 
  5. ^ "I'd do anything to be a judge on I'd Do Anything ... but all they offered me was a one-minute slot, says the original Nancy". Mail Online. 5 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  6. ^ Robertson, Peter (1 Ocak 2018). "Oliver! turns 50: What happened to Shani Wallis who played Nancy?". Express.co.uk (İngilizce). 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  7. ^ "Peter Nero". Ulusal Kayıt Sanatları ve Bilimleri Akademisi (İngilizce). 23 Kasım 2020. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ashley Tisdale</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Ashley Michelle Talya Tisdale, Amerikalı şarkıcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Darren Criss</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Darren Everett Criss, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. A Very Potter Musical adlı oyununda canlandırdığı Harry Potter karakteri ile ilk büyük adımlarını atmıştır. Glee dizisinde Blaine Anderson ve The Assasination of Gianni Versace:American Crime Story dizisinde Andrew Cunanan'ı canlandırmasıyla bilinir. Bu rolleriyle pek çok ödüle aday gösterilmiş,Emmy ve Golden Globe gibi prestijli ödüller kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julie Andrews</span>

Dame Julie Andrews DBE, asıl adı Julia Elizabeth Wells, Britanyalı şarkıcı, film ve sahne oyuncusu ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Cole Porter</span>

Cole Albert Porter, Amerikalı besteci ve söz yazarı. Zengin bir ailenin çocuğu olarak Indiana'da dünyaya geldi. Otoriter dedesinin isteklerine karşı gelerek hukuk okumak yerine müzik eğitimi aldı. Yavaş bir başlangıcın ardından 1920'lerde başarı elde etmeye başladı ve 1930'larda Broadway müzikallerinin en önemli bestecilerinden biri oldu. Birçok başarılı Broadway bestecisinin aksine, aynı zamanda söz yazarıydı.

Kabare, Christopher Isherwood tarafından yazılan bir kitaptan uyarlanan, müzikleri John Kander ve sözleri Fred Ebb tarafından hazırlanan müzikal. 1966'da Broadway yapımı müzikal bir hit oldu ve pek çok yapıma ilham verdi. Bu yapımlar arasında 1972 yapımı film Kabare de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ethel Merman</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1908 – 1984)

Ethel Merman, Amerikalı aktris ve şarkıcıdır. Müzikal tiyatrolardaki rolleri ile bilinir. Kendisine "müzikal komedi sahnesinin tartışmasız First Lady'si" lakabı takılmıştır. Merman'ın Broadway müzikallerinden bazıları; "I Got Rhythm", "Everything's Coming Up Roses", "Some People", "Rose's Turn", "I Get a Kick Out of You", "It's De-Lovely", "Friendship", "You're the Top", "Anything Goes" ve "There's No Business Like Show Business" şeklindedir.

<i>Oliver!</i> (film) 1968 yapımı film

Oliver! Carol Reed'in yönettiği 1968 yapımı İngiliz müzikal dram filmidir. Film; müziği ve sözleri Lionel Bart tarafından yazılmış aynı adlı tiyatro müzikalinden esinlenilmiştir. Senaryosu Vernon Harris tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anything Goes (Cole Porter şarkısı)</span>

"Anything Goes", Cole Porter tarafından Anything Goes (1934) müzikali için yazılan bir şarkı.

<span class="mw-page-title-main">Edurne</span>

Edurne García Almagro, bilinen ismiyle Edurne, İspanyol pop şarkıcısı, oyuncu ve TV sunucusu. 2005 yılının sonlarında Televizyon yetenek gösterisi Operación Triunfo 'na katılmıştır. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'yı "Amanecer" adlı şarkı ile temsil etmiş ve 21.ci olmuştur.

"Bewitched, Bothered and Bewildered", 1940 tarihli Rodgers and Hart müzikali Pal Joey için yazılan şarkı. İlk olarak 25 Aralık 1940'ta Vivienne Segal tarafından Broadway yapımında seslendirildi. Segal ayrıca şarkıyı 1950'de single olarak kaydetti ve 1952'de tekrar Broadway yapımında söyledi. Müzikalin 1954'teki Londra yapımında ise şarkıyı Carol Bruce seslendirdi. Şarkı sonraki yıllarda pek çok sanatçı tarafından yeniden yorumlandı.

Müzik kutusu müzikal, popüler müziklerin şarkılarını içeren bir müzikal film veya sahne sunumu. Bu terim, ünlü pop müziklerin şarkıcıların başrol oynadığı filmleri tanımlamak için kullanılır; bu türde genelde şarkıcı kendi albüm parçalarını kullanırken, bazen de sanatçı kendi şarkılarını film müziği değerlendirmeden, çeşitli planlarda filmin arka plan müziği olarak kullanırlar. Terim ayrıca, genellikle çeşitli sanatçıların daha önce kaydedilmiş şarkılarının ve diğer sanat eserlerinin yeni yorumlarla söyleyen aktörler tarafından oynanan, geçmiş veya mevcut müzik etkinliklerini veya kişiliklerinin yıldönümlerini kutlayan müzik filmlerini ve tiyatro sunumlarını da kapsayacak şekilde büyüdü. Benzerlerinin Broadway müzikallerinde, şarkıların koreografi eşliğinde, gerçekleştirildiği gibi. Müzik kutusu müzikallerindeki şarkılar genellikle dramatik bir anlatı haline getirilir ve özellikle sonraki türlerde, öne çıkan sanatçı(ya) dair bir biyografik hikâye oluşturulur. Bazı durumlarda, sahneye konan bazı müzikal bölümler dramatik bütünlük korumazlar.

"They Call the Wind Maria", Alan J. Lerner tarafından yazılan ve Frederick Loewe tarafından bestelenen, Kaliforniya'daki Altına Hücum döneminde geçen, 1951 yapımı Broadway müzikali Paint Your Wagon'da geçen bir Amerikan popüler şarkısı. Rufus Smith şarkıyı Broadway'de seslendirdi ve Joseph Leader ise şarkının orijinal seslendiricisiydi. Hızlı bir şekilde hit oldu ve Kore Savaşı sırasında "askerler tarafından dinlenen pop şarkıları" arasındaydı. Vaughn Monroe ve Orkestrası şarkıyı 1951'de kaydetti ve o yıl "plak mağazalarında popüler hit single'lar arasında yer aldı.

Paint Your Wagon, Alan J. Lerner'ın yazdığı ve Frederick Loewe'in bestelediği Broadway müzikal komedisidir. Hikâye bir madenci ve kızını konu almaktadır. Altına Hücum dönemi Kaliforniyasındaki bir maden kampındaki insanların hayatlarını ve aşklarını anlatmaktadır. Gösterinin popüler şarkıları arasında "Wand'rin 'Star", "I Talk to the Trees" ve "They Call the Wind Maria" yer almaktadır.

<i>Billy Elliot the Musical</i> sahne müzikali

Billy Elliot: The Musical, 2000 yapımı, aynı isimle yayımlanan filme dayanan bir müzikaldir. Müziği Elton John'a, söz ve senaryosu ise oyun yazarı Lee Hall'a aittir. Konusu, bale dersleri almaya başlayan annesiz bir İngiliz çocuk olan Billy'nin etrafında dönmektedir. Kişisel mücadelesinin ve başarısının öyküsü, karşı bir hikâye olan 1984-85 yıllarında İngiliz madencilerinin Kuzey Doğu İngiltere, Durham'daki grevinin neden olduğu aile ve toplum çatışmaları ile kesişir. Senaryo, kısmen A.J. Cronin'in bir madenci greviyle ilgili yazdığı 1935 tarihli romanı The Stars Look Down'dan esinlenerek yazılmış ve müzikalin açılışında onun için saygı duruşunda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Kern</span> Amerikalı besteci (1885 – 1945)

Jerome David Kern Amerikalı bir müzikal tiyatro ve popüler müzik bestecisiydi. 20. yüzyılın başlarındaki en önemli Amerikan tiyatro bestecilerinden biriydi ve "Ol' Man River ", " Can't Help Lovin' Dat Man " gibi klasikler de dahil olmak üzere 100'den fazla sahne eserinde kullanılan 700'den fazla şarkı yazdı. Bunlardan bazıları; " Güzel Bir Romantizm ", " Gözlerine Duman Doluyor ", " Şarkı Sensin", "Olduğun Her Şey ", " Bu Gece Nasıl Görünüyorsun " ve " Çok Zaman Öncesi " gibi eserleridir. George Grossmith Jr., Guy Bolton, PG Wodehouse, Otto Harbach, Oscar Hammerstein II, Dorothy Fields, Johnny Mercer, Ira Gershwin ve Yip Harburg dahil olmak üzere çağının önde gelen libretto yazarları ve söz yazarları ile işbirliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Drew Seeley</span> oyuncu, şarkıcı, söz yazarı ve dansçı

Andrew Michael Edgar Seeley(d. 30 Nisan 1982) bilinen adıyla Drew Seeley, Kanadalı-Amerikalı oyuncu, şarkıcı, söz yazarı ve dansçıdır. The Walt Disney Company için yaptığı şarkılarla ün kazanmıştır. Çocukluğundan ergenlik dönemine kadar Ontario'da dans etti ardından Florida'ya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Idina Menzel</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Idina Kim Menzel Amerikalı oyuncu ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">You'll Be in My Heart</span>

"You'll Be in My Heart", İngiliz şarkıcı ve baterist Phil Collins tarafından 1999 yapımı Disney animasyon filmi Tarzan için hazırlanmış şarkı. Filmin müziklerinin yer aldığı Tarzan: An Original Walt Disney Records Soundtrack albümünde ve çeşitli Disney derleme albümlerinde yar almıştır. Film müziği albümünde parçanın Glenn Close ile düet yapılan bir versiyonu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Hammerstein II</span>

Oscar Greeley Clendenning Hammerstein II Amerikalı bir söz yazarı, libretto yazarı, tiyatro yapımcısı ve neredeyse 40 yıl boyunca müzikal tiyatroda yönetmendi. En İyi Orijinal Şarkı dalında sekiz Tony Ödülü ve iki Akademi Ödülü kazandı. Şarkılarının çoğu vokalistler ve caz müzisyenleri için standart bir repertuardır. 850 şarkının ortak yazarlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Şani</span>

Şani veya Şanaişçara, Hinduizm'de Satürn gezegeninin ilahi kişileştirilmesidir, ve Hindu astrolojisindeki dokuz gök cismi (Navagraha) arasında yer alır. Şani'nin, Puranalar'da ikonografisi, koyu tenli, kılıç veya danda (asa) taşıyan ve bir bufalo veya bazen bir karga üzerinde oturan bir figürden oluşan erkek bir Hindu tanrısıdır. Şani, karma, adalet ve intikam tanrısıdır ve kişinin düşüncelerine, konuşmalarına ve eylemlerine bağlı olarak sonuçlara yol açar. Şani, uzun ömürlülüğün, sefaletin, üzüntünün, yaşlılığın, disiplinin, kısıtlamanın, sorumluluğun, gecikmelerin, hırsın, liderliğin, otoritenin, alçakgönüllülüğün, dürüstlüğün ve deneyimden doğan bilgeliğin kontrolcüsüdür. Aynı zamanda manevi çileciliği, kefareti, disiplini ve vicdanlı çalışmayı da ifade eder. Şani iki eşle ilişkilendirilir. Bunlar, değerli taş safirin kişileştirilmiş hali olan Neela ve bir gandharva prensesi olan Manda'dır.