İçeriğe atla

Asım bin Behdele

Ebu Bekir Asım bin Ebi'n-Necud Behdele el-Esedî el-Kufî
Doğum689
Kufe, Emevi Devleti
Ölüm745 (55-56 yaşlarında)
Kufe, Emevi Devleti
Kariyeri
DalıKıraat
Doktora
danışmanı
Ebu Abdurrahman es-Sülemî
Zir bin Hubeyş el-Esedi
Şeybe bin Nisah
Yezid bin Ruman
Müslüm bin Cündüb
Salih bin Havvat
Doktora öğrencileriEbu Bekir bin Ayyaş
Hafs bin Süleyman
Süleyman el-A'meş
Halil bin Ahmed

Asım bin Behdele (689-745), Kıraat alimi.

Kıraat ilminde hocası Ebu Abdurrahman es-Sülemî'dir. Ondan kıraat usulünü ve Ali bin Ebu Talib'den rivayet edilen kıraatı öğrenmiştir. Hocası ölünce Kufe şehrinde kıraat ilminde onu yerini almış ve kırk yılı aşkın Kur'an kıraatı dersleri vermiştir. Öğrenclerinden ve üvey oğlu Hafs bin Süleyman'ın rivayeti hâlen en yaygın olan okuyuş şekillerinden birisidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "ÂSIM b. BEHDELE". TDV İslâm Ansiklopedisi. 18 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 

* İMAM ASlM'IN HAYATI, KIRAATI VE ŞAHSİYETİ, Ahmet Madazlı, 1987

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hadis</span> İslam peygamberi Muhammede isnat edilen sözler ve fiiller

Hadis, Muhammed'e atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir. Ancak bunlar kaynak olma bakımından Muhammed'in fiil ve sözleri ile aynı seviyede değildirler ve hadis ilmi içerisinde farklı şekilde isimlendirilirler.

Kıraât, Kur'an'ın farklı rivayetlerle gelen okunuş farklılıklarını ve kurallarını, bunların kaynağı olan kıraat alimleri ve rivayet zincirleriyle ilgilenen ilim dalıdır. Kur'an'ın serbest okunuşunu Kıraat-ı Aşere'ye göre içeren ve her defasında farklı okunan ve tonu ve içeriği de değiştiren bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Şafii</span> Şafi mezhebinin kurucusu ve imamı

Şafii, İslam hukuku bilgini. Şafii mezhebinin kurucusudur.

Zeyd bin Ali, Zeydiyye mezhebinin kurucusu, Tabiin'den fıkıh alimidir. İmam Hüseyin’in torunu ve İmâm-ı Zeynelâbidîn’in oğludur. Tam adı, Zeyd bin Zeynelâbidîn Ali bin Hüseyin bin Ali bin Ebû Tâlib’dir. Künyesi, Ebu’l-Hüseyin olup, kendisine Hâşimî ve Kureyşî nisbetleri de verilmiştir.

Rivayet, hadis ilminde hadisi usulüne uygun olarak ve aktarma metotlarını belirterek kaynağına dayandırmak demektir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Hemedanî</span> Din bilgini

Yusuf Hemedani, (1048-1140) önde gelen din bilginlerindendir. Rey ile Hamedan arasında Bûzencird adlı bir köyde doğmuştur. Merv şehrinde türbesi bulunmaktadır. Ebû Yakûb Yusuf Hemedanî, Hoca Ahmed Yesevî ile Abdülhâlik Gucdüvânî'nin hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Hureyre</span> sahabe

Ebu Hureyre (Arapça: أبو هريرة‎ ‎;, Yemen asıllı sahabe. Gerçek adı bilinmemekle birlikte Müslüman olmadan önceki adının Abdüamr, Sükeyn, Abdüşşems olduğu yönünde farklı rivayetler vardır. Sahipsiz kedi yavrularını besleyip büyütmesinden dolayı Kedicik babası anlamına gelen Ebu Hureyre ismiyle anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Hanefilik</span> İslam mezhebi

Hanefîlik ya da Hanefî mezhebi, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Mâtürîdîliktir. İsmini asıl adı Nûman bin Sâbit olan kurucusu Ebu Hanife'den (699-767) alır. Başta Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan gibi Türkî ülkeler olmak üzere Balkanlar, Tacikistan, Afganistan, Suriye, Ürdün, Bangladeş ve Pakistan'da yaygındır. Dört Sünnî mezhebin nüfus açısından en genişidir. Takipçileri, Sünni nüfusun yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Hanefîlik, günümüzde en çok bağlısı bulunan fıkıh mezhebidir. Mezhebin görüşleri El-İhtiyar adlı eserde bir araya toplanmıştır.

İmam Kuşeyrî, müderris, mutasavvıf ve yazar. Ailesi Arap asıllı olup, Horasan civarına yerleşmişti. Annesi de Sülemi ailesine mensuptur.

Ali el-Karî, İslam bilgini, mutasavvıf ve hattat.

İbrahim en-Nehai, Tabiun dönemi hadis ve fıkıh bilgini. Ebu Hanife'nin zamanında esasları belirlenen ve onun öğrencilerinin temele oturttuğu 'içtihatta akılcılığı' esas alan ve 'rey ehli' olarak bilinen Irak Ekolü'nün kurucusudur.

Alkame bin Kays, Tabiun dönemi fıkıh, hadis, kırâat ve tefsir bilgini.

İslam ilimleri ya da İslami ilimler, İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an ve Sünnet'ten doğmuş olan bilim dallarıdır. Bu ilim dalları şunlardır.

Mâlik bin Dînar, İslâm âlimi ve mutasavvıf olup tabiinlerdendir. Bir kızını iki yaşında iken kaybetmiştir. Ebu Yahyâ künyesiyle de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Âbidin</span> Osmanlı dönemi Hanefî fıkıh bilgini

İbn Âbidin, Osmanlı dönemi Hanefî fıkıh bilgini. Redd'ül-Muhtar adlı eseri ile tanınmıştır.

Nâfi bin Abdurrahman (689-785), Kıraat alimi.

Ebu Amr Ḥafṣ bin Süleyman bin Mugīra bin Ebi Davud al-Asadī al-Kūfī,, daha çok bilinen adı Hafs (706–796); Kur'an'in geçerli yedi kıraat şeklinden birisi olan Asım Kıraatı'nın iki ravisinden en meşhur olanıdır. Rivayet ettiği kıraatı hocası ve üvey babası Asım Behdele'den almıştır fakat bu kıraat onun adıyla "Hafs Kıraatı" olarak meşhur olmuştur. Günümüz İslam dünyasında çoğunlukla basımı yapılan ve okunan Kur'an Hafs Kıraati'dir. Örneğin Kabe'de namazlarda okunan Kur'an Hafs kıraatine göredir.

İbn Maḍā veya Ebü’l-Abbâs Dil âlimi, Zâhirî fakihi ve matematikçidir.

Ebu Musa İsa bin Mina ez-Zerki veya daha bilinen adı Kalun (738-835), Kur'an'ın geçerli olan yedi kıraat şeklinden birisi olan "Nafi Kıraatı"nin iki ravisinden birisidir.

Ebu Ma'bed İbn Kesir (665-737), İslam'da geçerli olan yedi kıraat şeklinden birisinin sahibi olan kıraat imamı. Tabiinden olan İbn Kesir'in kıraatı genellikle Mekke halkı arasında yaygındı.