İçeriğe atla

Asılı manyetik araç

ASMA (Asılı Manyetik Araç), ilk kez 1990'da Douglas Malewicki tarafından önerildikten sonra Unimodal tarafından arge çalışmaları yürütülen hızlı kişisel ulaşım sistemidir.[1] Unimodal, bu sistemle geliştirilme çalışmalarına başladığı ilk prototip modeline SkyTran adını verilmiştir. SkyTran'ın test edileceği manyetik zemin üstü demiryolu sisteminin tam ölçekli bir tasarımı General Atomics tarafından inşa edilmiştir.[2] ASMA'lar yerden yüksekte oluşturulmuş durağan bir manyetik demir ağda ilerlemektedir. Aracın 100 km'de 1.2 litre yakıt sarf etmesi ve saatte 160 km'ye kadar hızlanabilmesi planlanmaktadır.[1] UniModal, ASMA'ların gelişimi için güncel olarak NASA ile iş birliği içerisinde çalışmaktadır.[3] Zemin üstü demiryolu sistemi, pilot uygulama olarak İsrail'in başkenti Tel Aviv'de inşa edilmeye başlanmıştır.[4][5] Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Pakistan, Malezya, Suudi Arabistan, Slovenya, İngiltere ve ABD bu sistemi yaşama geçirmeyi planlayan diğer ülkelerdir.[6][7][8][9]

Aracın çalışma düzeni

Bakım masraflarını en aza indirmek, yüksek hızdaki aksamın enerji verimliliğiyle açılıp kapanmasını sağlamak için sistemin ilk versiyonu için döner tekerleklerin yerine, sabit manyetik askılar önerilmiştir. Sabit manyetik ağ aracı havada asılı tutmak için harici hiçbir güç gerekmemektedir. Dış bir güç yerine, aracın üzerindeki tel bobinlerin hareketi sayesinde manyetik itme gücü sağlanmaktadır.[2] ASMA'lar araçtaki veya güzergâhtaki doğrusal elektrik motoru ile yürütülecektir. Bu nedenle sistem çok az sayı da hareketli parçaya sahip olacaktır. Araç sadece kendi güzergâhı üzerinde hareket edecektir. Asma, park tekerlekleri, kapı; iç soğutucu ve klima ünitesine sahiptir. Bu yüzden, bu yüzden sistem kurucuları sistemi "katı hâl" olarak tanımlamaktadır.[10]

Tarih

Malewicki, 1990'da ASMA fikrinin temellerini ortaya koymuştur. Bu fikrinin patentini almak için 1990'da Birleşik Devletler patent enstitüsüne başvurmuş ve 1992'de görüşülen dosya sonuçlanarak sistem için #5108052 kodlu patent tanımlanmıştır.[11] Malewicki, araç için patent aldıktan sonra aracın işlerliğiyle ilgili birçok bilimsel-teknik yazı kaleme almıştır. 1991'de kaleme aldığı "İnsanların Durmaksızın Ulaşımda Kaldığı Minyatür Manyetik Asılı Araçlar" adlı yazıyı, Polonya'daki, Otomotiv Mühendisleri Topluluğunun Geleceğin Ulaşımı Konferansı'nda sundu.[12] Bu yazı, ASMA'ların konseptini tanıtan kapsamlı bir açıklama özelliğini taşıyordu. Çalışmada ASMA'nın bugünkü sabit manyetik ağ sisteminin yerine döner tekerlek sistemi ve ray altında ilerleyen araç yerine aracın ray üstünde ilerlemesi durumları da tartışılıyordu.

Eylül 2009'da, NASA, Malewicki'nin tasarladığı aracı üretme işlerinin yüklenen Unimodal ile ortak gelişim anlaşması imzadı. Unimodal, ürettiği ilk örnek ASMA'yı NASA'nın Kaliforniya'da bulunan Ames Araştırma Merkezi'ndeki kısa bir parkurda denedi. NASA, araç benzetim (simülasyon) yazılımı ve kontrol altyapısını Unimodal için kullanılabilir hâle getirdi. Aracın geliştirilmesi için NASA, US DOT girişimci destek fonlarından yararlandı.[13]

Haziran 2014'te, Unimodal ve İsrael Havacılık Enstitüsü (IAI), kendi tesislerinde 400-500 metre yükseltilmiş test güzergâhının inşası için sözleşme imzaladı. Bu anlaşma uyarınca, İsrail aracın test tasarımı başarılı olursa Tel Aviv'e bir ASMA sistemi kurmayı taahhüt etmiştir.[14][15]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Maglev: A New Approach". Scientific American. Ocak 2000. 18 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 
  2. ^ a b Rennie, Gabriele. "Magentically Levitate Train Takes Flight". Lawrence Livermore National Laboratory. 10 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  3. ^ "NASA Partners to Revolutionize Personal Transportation". NASA. 2 Eylül 2009. 1 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2010. 
  4. ^ "Israel Is Building a Futuristic Transit System of Magnetic Pods". 26 Haziran 2014. 27 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2015. 
  5. ^ RABINOVITCH, ARI (24 Haziran 2014). "Futuristic elevated transport system to be built in Israel". Reuters. 19 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2015. 
  6. ^ Clawson, Trevor (23 Ekim 2014). "Sky Tran Targets Europe -- But Can It Beat The Bureaucracy". Forbes. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  7. ^ "(untitled)". 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  8. ^ Kavilanz, Parija (23 Ocak 2015). "Sky taxis are about to become a reality". CNN Money. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  9. ^ Rao, Meghna (2 Eylül 2015). "Can a network of levitating pods change how urban India travels?". Tech In Asia. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  10. ^ "Solid state" (PDF). 29 Eylül 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 
  11. ^ Burke, Wallace R. (1 Eylül 1992). "Monorail vehicle". US Patent and Trademark Office. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2015. 
  12. ^ Malewicki, Douglas J.; Baker, Frank J. (Haziran 1991). "People Pods - Miniature Magnetic Levitation Vehicles for Personal Non-Stop Transportation". Irvine California, USA: AeroVisions, Inc., and Monitoring Automation Systems. 
  13. ^ Marlaire, Ruth (2 Eylül 2009). "NASA Partners to Revolutionize Personal Transportation". Ames Research Center, Moffett Field, Calif. 1 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2015. 
  14. ^ Rabinovitch, Ari (24 Haziran 2014). "Israel's largest defense company to build world's first elevated transit network in Israel". Haaretz. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2014. 
  15. ^ Winer, Stuart (24 Haziran 2014). "Futuristic skytrain track to be built near Tel Aviv". The Times of Israel. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Ahinoam Nini</span>

Ahinoam Nini ya da sahne adıyla Noa, İsrailli şarkıcı. Yarışmada ülkesini Mira Awad ile birlikte Türkçe manası "Başka Bir Yolu Olmalı" olan, Einaiych adlı parçayla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Kent</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Beyaz Kent, İsrail'deki Tel Aviv kentinde yer alan ve Bauhaus tarzında inşa edilmiş 4.000 civarındaki yapının bulunduğu yerleşim bölgesi ve aynı addaki ulusal parkın adıdır. 1930'larda Almanya'daki Nazilerin güç kazanmasıyla beraber Filistin İngiliz Mandalığı'na göç eden Alman mimarlar tarafından inşasına başlanan Beyaz Kent, dünyada bu tarzda en çok binanın bir arada bulunduğu noktadır. Koruma ve sergileme çalışmaları sonucunda bu ulusal park, önemli sayıda turist elde etmeye başladı. 2003 yılında UNESCO, bölgeyi 20. yüzyılın başlarındaki mimari zevki açıklaması nedeniyle Dünya Kültür Mirasları listesine ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Omri Casspi</span> İsrailli eski profesyonel basketbolcu

Omri Moshe Casspi, eskiden İsrail Basketbol Süper Ligi ve EuroLeague takımlarından Maccabi Tel Aviv forması giyen İsrailli eski profesyonel basketbolcudur. 6 ft 9 in boyundaki Casspi, genellikle kısa forvet olarak oynasa da gerektiği zaman uzun forvet olarak da oynayabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">David Bloch</span>

David Bloch veya David Bloch-Blumenfeld, 1925–1927 yılları arasında Tel Aviv'in belediye başkanı olmuştur. Ahdut HaAvoda partisinin üyesiydi.

Yeş Atid İsrail'de Ocak 2012'de kurulan liberal, siyonist, merkez parti. Kurucusu, siyasete atılmak için kariyerine nokta koyan eski bir televizyon sunucusu ve gazeteci olarak görev yapmış Yair Lapid'dir. İdeolojileri; laiklik, liberalizm ve Siyonizmdir. Merkezi Tel-Aviv'dir. Filistin ile iki devletli ve iki halklı bir çözümü savunmaktadır. 2022 İsrail parlamento seçimlerinde 120 sandalyeli Knesset'te, 24 sandalye alarak ana muhalefet partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yair Lapid</span> 14. İsrail başbakanı

Yair Lapid, İsrailli politikacı, Yesh Atid partisi genel başkanı, aktör, gazeteci, yazar, eski TV sunucusu, haber spikeri. 1 Temmuz-29 Aralık 2022 tarihleri arasında İsrail'in 14. başbakanı olarak görev yaptı. Ocak 2012 tarihinden beri Yesh Atid genel başkanlığı yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shlomo Lahat</span>

Shlomo Lahat, eski bir İsrailli general ve politikacı; 1974–1993 yılları arasında Tel Aviv'in belediye başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Omer Damari</span> İsrailli futbolcu

Omer Damari RB Leipzig'den kiralık olarak Red Bull Salzburg'da forvet pozisyonunda forma giyen İsrailli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Arik Einstein</span>

Arieh "Arik" Einstein Tanınmış İsrailli şarkıcı, besteci, oyuncu ve söz yazarı. Einstein 1939'da Tel Aviv'de doğdu. İsrail'in en büyük şarkıcılarındandır.

2013 Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası, UEFA tarafından organize edilen 19. Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası. 5-18 Haziran 2013 tarihleri arasında süren turnuvaya ev sahipliğini İsrail yapmıştır.

<i>2019 Eurovision Şarkı Yarışması</i> 2019 yılında yapılan Eurovision

2019 Eurovision Şarkı Yarışması, 64. kez düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma, "Toy" adlı şarkıyla bir önceki yılın kazananı İsrail'de, ülkenin Tel Aviv şehrinde gerçekleştirilmiştir. Tel Aviv Kongre Merkezi'nde düzenlenen yarışmanın yarı finalleri 14 ve 16 Mayıs, finali ise 18 Mayıs 2019 tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Expo Tel Aviv</span>

Tel Aviv Kongre Merkezi, yerelde yaygın olarak bilinen adıyla Gnei Hataarucha ve ayrıca Tel Aviv Fuar Alanı adıyla da bilinmektedir. İsrail'in başkenti Tel Aviv'in kuzeyinde bulunan Rokah Bulvarı'nda yer alan çok amaçlı bir gösteri merkezi. Merkez, Tel Aviv Üniversitesi Tren İstasyonu ile entegrelidir. Mekan Konserler, sergiler, Ticaret fuarları ve Konferanslar da dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler için hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rejeneratif frenleme</span> Bir enerji geri kazanım mekanizması

Rejeneratif frenleme, hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya potansiyel enerjisini anında kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar depolanabilecek gerek duyulana kadar saklanabilecek hale dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">İzak Herzog</span> İsrail Cumhurbaşkanı

İzak Herzog, İsrail'in devlet başkanı olan İsrailli politikacı ve İsrail Yahudi Ajansı'nın eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Itamar Rabinoviç</span> İsrailli diplomat ve akademisyen

Itamar Rabinoviç İsrail Enstitüsünün başkanıdır. 1990'larda İsrail'in ABD büyükelçisi ve 1993-1996 yılları arasında Suriye ile eski başmüzakerecisi ve Tel Aviv Üniversitesinin eski başkanı (1999-2007) olarak görev yaptı. Halen Tel Aviv Üniversitesinde Orta Doğu tarihi emeritus profesörü, New York Üniversitesinde seçkin bir küresel profesör ve Brookings Enstitüsünde seçkin bir araştırmacıdır.