İçeriğe atla

Arşavir Şıracıyan

Koordinatlar: 40°54′31″N 74°02′00″W / 40.90872°K 74.033301°B / 40.90872; -74.033301
Arşavir Şıracıyan
Doğum1900
Konstantinopolis, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm12 Nisan 1973 (72-73 yaşlarında)
Englewood, New Jersey, ABD
Defin yeriHackensack Mezarlığı
Tanınma nedeniCemal Azmi, Said Halim Paşa, Bahaeddin Şakir ve Vahe İhsan suikastları
Siyasi partiErmeni Devrimci Federasyonu

Arşavir Şıracıyan (diğer adıyla Aravir, 1900-12 Nisan 1973[1]), Ermeni yazar, tetikçi ve istihbaratçıdır.

İlk yılları

1900 yılında İstanbul'da doğdu,[2] çocukken babasını kaybetti. Babasının ölümünden sonra kardeşleri ve annesiyle birlikte Pera'ya taşındı ve orada yaşamaya başladı. Ermeni Devrimci Federasyonuna (EDF) başta kurye olarak daha sonra ise tetikçi olarak hizmet etti. 15 yaşında Ermeni Devrimci Federasyonuna ya da bilinen adıyla Taşnak Partisine katıldı. Bir genç olarak Ermeni Soykırımı sırasında parti için mesajlar iletmek ve silah taşımakla görevlendirildi. Şıragyan aynı zamanda Anadolu'da İtilaf Devletleri için çalışmış ve Türkler adına kara propaganda yürütmüştür. Şıragyan, Ermeni Kırımından dolayı suçlu gördüğü Türk yetkilileri cezalandırmayı amaçlayan EDF‘nin suikast operasyonunda yer almak üzere işe alındı.[3]

Yaptığı Suikastlar (Nemesis Operasyonu)

Sadrazam Said Halim Paşa Suikastı

Osmanlı Sadrazamı Sadrazam Said Halim Paşa'yı 5 Aralık 1921‘de katletmiştir. Sadrazam, İtalya'nın Roma kentinde at arabasıyla yolculuk ederken karşısına çıkarak atları durdurdu. Paşanın bulunduğu arabanın yanına geçerek Said Halim Paşa'yı sağ şakağından vurarak katletti.[4][5]

Bahaeddin Şakir ve Cemal Azmi Suikastı

Arem Yerkanyan ile planladığı suikast ise şu şekilde gerçekleşti; Almanya'nın Berlin kentinde 17 Nisan 1922 yılında İttihatçılar Cemal Azmi'nin evinde toplanmışlardı. Bahaeddin Şakir ve Cemal Azmi evin önünde birbirleri ile konuşurlarken Arşavir Şıragyan silahını çekerek eve yöneldi. Talat Paşa'nın eşi Hayriye, Arşavir'i fark etti ardından üzerine atladı ve vuruldu. Arşavir Şıragyan, olayı fark eden Cemal Azmi'ye silahını doğrultarak kurşun yağdırdı ve öldürdü. Bahaeddin Şakir silahını çekemeden Arşavir'in kurşun yağmuru ile karşılaşır ve yere yığılır. Arem Yerkanyan tarafından Bahaeddin Şakir'de öldürülür. Ailelerinin önünde katledilen ikisi dışında bu suikast sırasında Arşavir ve Arem Yerkanyan tarafından Resuhi Bey ve 6 sivil daha katledildi.[6]

Suikastlarından Sonra

Nemesis Operasyonu'unda verilen görevlerden birkaçını tamamladıktan sonra Gaiane adlı bir kadınla evlenerek 1923'te New York'a taşındı.[7] Sonia adında da bir kızı oldu. Hayatının devamına New York‘taki Ermeni Cemaatinde aktif olarak çalışmalar yürüttü ve Türkler hakkında kara propagandaya burada da devam etti. Kızının isteği üzerine Anadolu'da yaptığı suikastları ve yürüttüğü kara propagandaları kitaplaştırdı. Şıragyan 1973 ‘te New Jersey‘de öldü ve öldüğünde 73 yaşındaydı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Worldcat". experimental.worldcat.org. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Shirakian,Arshavir,1900-1973 (İngilizce). Worldcat. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b Arşavir Şıracıyan, Bir Ermeni Teröristin İtirafları
  4. ^ Arşavir Şıracıyan, Bir Ermeni Teröristin İtirafları, s. 184-185.
  5. ^ "Bir Ermeni Komitacının Hatıralarında Sadrazam Said Halim Paşanın Öldürülmesi". Türkler ve Ermeniler. 8 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  6. ^ Arşavir Şıracıyan, Bir Ermeni Teröristin İtirafları s. 277-278.
  7. ^ Arşavir Şıracıyan / Bir Ermeni Teröristin İtirafları. ss. 325-329. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas Balıkçısı</span> Türk roman ve hikâye yazarı

Cevat Şakir Kabaağaçlı veya tanınan adıyla Halikarnas Balıkçısı, Bodrum'a olan aşkı ile tanınan ünlü roman ve hikâye yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Karabekir</span> 5. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Musa Kâzım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer alıp, genel başkanı oldu. Afşar Türklerinden olup soyu Karamanoğulları'na dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Said Halim Paşa</span> 213. Osmanlı sadrazamı

Said Halim Paşa,, 12 Haziran 1913 - 3 Şubat 1917 tarihleri arasında, fiili gücün İttihat ve Terakki ve özellikle de Talat Paşa - Enver Paşa - Cemal Paşa üçlüsü elinde olduğu bir dönemde sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (Arap kasabı)

Ahmed Cemâl Paşa, Türk siyaset adamı ve asker, İkinci Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakkî Cemiyeti'nin üç liderinden biridir. Özellikle Üç Paşalar İktidarı olarak da bilinen, 1913-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin rol oynamıştır. 11 Mart 1914 ve 14 Ekim 1918 tarihleri arasında bahriye nâzırlığı, 7 Aralık 1913 ve 21 Mart 1914 tarihleri arasında ise nâfia nazırlığı görevini üstlenmiştir. I. Dünya Savaşı'nda Suriye-Filistin Cephesi'nin komutanı olarak görev yaptı. 1915 yılında Türklere saldıran çetelere destek Ermenilerin sürgün edilmesini planlayanlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad Paşa</span> 205. Osmanlı sadrazamı

Kabaağaçlızade Ahmed Cevad Paşa Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyıl kumandan ve sadrazamlarındandır. II. Abdülhamit saltanatında 4 Eylül 1891 - 9 Haziran 1895 tarihleri arasında sadrazamlık yaptı; devrin en önemli konusu olan Ermeni sorunu ile ilgilendi. Askerlik ve devlet adamlığının yanı sıra devrinin bir aydını olarak tarih yazarlığı yapan ve çeşitli bilimsel konularda eserler veren Ahmet Cevat Paşa'nın en önemli eseri "Tarih-i Askeri Osmani" ’dir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Said Paşa</span> 201. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Said Paşa, Osmanlı devlet ve siyaset adamı. II. Abdülhamid saltanatında yedi kez ve İkinci Meşrutiyet döneminde iki kez olmak üzere, toplam dokuz dönemde dokuz yıla yakın sadrazamlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bahaddin Şakir</span> Türk hekim ve siyasetçi

Bahaeddin Şakir, Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Karakol Cemiyeti</span> Osmanlı İmparatorluğu‘nda istihbarat örgütü

Karakol Cemiyeti, Mütareke döneminde Osmanlı istihbarat örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Talat Paşa</span> 214. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Talat, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'nin kurucu lideri, İttihat ve Terakki'nin kurucularından ve önde gelen liderlerinden olan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Suikastı</span> Atatürkün hedeflendiği 1926 tarihli suikast planı

İzmir Suikastı, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya 14 Haziran 1926 tarihinde, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimidir. Aralarında eski bakanlar, milletvekilleri ve valiler de bulunan bir grup tarafından planlanmış ancak hayata geçirilmeden engellenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'un İşgali</span> Mağlup Osmanlı İmparatorluğunun başkentinin İtilaf Devletleri tarafından işgali

İstanbul'un İşgali, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Bırakışması ile Birinci Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından gerçekleşmiştir. Osmanlı başkenti İstanbul, önce 13 Kasım 1918, sonra 16 Mart 1920'de olmak üzere iki kez işgal edildi. İlk işgalde, İstanbul'un önemli ve stratejik noktaları kontrol altına alındı ancak idareye el konulmadı; ikinci işgal ile idareye el konuldu. Eylül 1922'ye gelindiğinde, İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra, Mustafa Kemal Paşa İstanbul'u kurtarmak için Türk birliklerine İngiliz ve Fransız işgalindeki Çanakkale'ye hareket etmeleri emrini verdi. Bu emir üzerine Çanakkale Krizi patlak verdi. Türkler Kurtuluş Savaşı verdiği sırada İrlanda sorunuyla uğraşan Birleşik Krallık, Ankara Hükûmeti ile savaşın eşiğine geldi. Liberal Başbakan David Lloyd George Mustafa Kemal'in birliklerine karşı taarruza geçilmesini istediyse de müttefiklerinin desteğini alamadı ve ülkesindeki savaş karşıtı muhalefet ile dominyonların güçlü direnişiyle karşılaştı. Lloyd George'u gereksiz bir savaş başlatmaya çabalamakla itham eden Muhafazakâr Parti'nin 19 Ekim 1922'de Carlton Club deklarasyonu ile koalisyondan ayrılması sonucu Lloyd George hükûmeti düştü. İlerleyen süreçte diplomatik olaylar Türklerin lehine gelişti. İşgal, son İtilaf birliklerinin 4 Ekim 1923'te şehri terk etmesinden sonra, Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu birliklerinin 6 Ekim 1923'te tören eşliğinde şehre girmesiyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Zihni Göktay</span> Türk tiyatro sanatçısı

Abdullah Zihni Göktay, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Çobanlı</span> Türk asker ve siyasetçi

Cevat Çobanlı, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya (1882 doğumlu siyasetçi)</span> Kürt siyasetçi

Koçzade Yusuf Ziya Bey, Birinci Meclis üyelerinden Kürt asıllı Türk siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Nemesis Operasyonu</span>

Nemesis Operasyonu, Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından Ermeni Kırımı'ndaki rollerinden ötürü bir dizi eski Osmanlı siyasi ve askeri liderinin yanında Eylül Günleri ile suçlanan Azeri siyasetçilere de karşı 1920 ve 1922 arasında gerçekleştirilmiş bir dizi suikastten oluşan bir gizli operasyondur. Şahan Natali ve Karekin Pastırmacıyan, operasyonun başındakilerdir. Operasyon adını Yunan mitolojisindeki intikam tanrıçası Nemesis'ten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Azmi</span> Osmanlı politikacı ve yönetici

Mehmed Cemal Azmi Bey, Osmanlı devlet adamı.

Duvardaki Kan 1986 yılında TRT 1'de yayımlanmış tarihi Türk dizisi, yönetmenliğini Natuk Baytan üstlenmiştir. Talat Paşa suikastını ve bu suikastla ilgili davayı konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Aram Yerganyan</span>

Aram Yerganyan (Ermenice: Արամ Երկանեան;, Ermeni devrimci. Ermeni Kırımı'nda ve Bakü'deki Ermenilerin katledilişinde rol aldıkları iddiasıyla intikam eyleminde bulunarak Bahattin Şakir ve Fetali Han Hoyski'ye suikast düzenlemiştir. Ermeni ulusal kahramanı olarak kabul edilir.

Yenibahçeli Nail Bey Çerkez asıllı Osmanlı Devlet adamı, istihbaratçı ve yazar. İttihat ve Terakki'nin kurucu kadrosundandır. Özellikle İtalyanlara ve İngilizlere karşı yürüttüğü istihbarat faaliyetleriyle bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">1919-1920 İstanbul yargılamaları</span>

1919-1920 İstanbul yargılamaları, I. Dünya Savaşı sonrasında, Mondros Mütarekesi'nden kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî mahkemelerinde görülen davalardır. İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) lider kadrosu ve seçilmiş bazı eski yetkililer, anayasayı ihlal etme, savaş zamanında vurgunculuk ile hem Ermenilerin hem de Rumların katledilmesi gibi çeşitli suçlamalarla itham edildi. Mahkeme, katliamların organizatörleri olarak görülen Enver Paşa, Talât Paşa ve Cemal Paşa ile diğerlerini ölüm cezasına mahkûm eden bir karara vardı.