İçeriğe atla

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
Kapak resmi
Editörİsmail Yamanol
YazarBilimkurgu Kulübü
İllüstratörFihrist Tasarım
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürlerÖykü, Bilimkurgu
YayımTemmuz, 2023
YayımcıFihrist Kitap
Sayfa196
ISBN9786256438408
Ütopya, Distopya, Bilimkurgu serisi

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, 28 Türk bilimkurgu yazarının 28 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Temmuz, 2023'te Fihrist Kitap tarafından yapılan bilimkurgu öykü antolojisi.

Fihrist Kitap'ın bilimkurgu, ütopya, distopya türündeki yerli ve yabancı eserleri tek çatı altında birleştirdiği Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu adlı edebiyat dizisinin 44. kitabı olarak piyasaya sürülmüştür.[1] Mizahi bilimkurgu alt türünde öyküler içermektedir.[2] Bilimkurgu Kulübü'nün, Yeryüzü Müzesi ve İlk'in ardından yayımladığı üçüncü öykü antolojisidir. Seçki, 2021'de genç yaşta aramızdan ayrılan Kadri Kerem Karanfil‘e ithaf edilmiştir.[3] Ayrıca kitapta, Kadri Kerem Karanfil'in hayattayken kaleme aldığı bir öyküye de yer verilmiştir.[4]

Kitabın önsözünü Türk bilimkurgu edebiyatının önemli isimlerinden Müfit Özdeş kaleme alırken, editörlüğünü ise Bilimkurgu Kulübü'nün genel yayın yönetmenliğini de yapan İsmail Yamanol üstlenmiştir.[5]

Yazarlar ve Öyküleri

Kitapta sırasıyla aşağıdaki yazarlar ve öyküleri bulunmaktadır:[6]

  • Bir Aldatma Hikâyesi – Kadri Kerem Karanfil
  • İkinci Kaptanın Varoluş Sıkıntısı – Sinan İpek
  • Bir İhtimal Daha Var – Nur İpek Önder Mert
  • Cennet-i Sükûn – Tevfik Uyar
  • Kumarbaz – Ali Okan Pandar
  • Kralın Bütün Atları – Münevver Uzun
  • Kamyoncu – Sercan Leylek
  • Kullarının Ahmaklığı – Müfit Özdeş
  • Hediye – İsmail Yamanol
  • Korkuverse – Özlem Ertan
  • Lunar Paradise Oteli – Selim Erdoğan
  • Ölümcül Hata – Mehmet Kardaş
  • İğneler – Bertuğ Kodamanoğlu
  • İkiz Gezegen – Özge Arıkal Gönül
  • Üç Küçük Robot – Emre Polat
  • SS Disconnectus – Sadık Efe Sarıtunalı
  • Yarı Tanrılar, Yeni Yaratıklar – Seran Demiral
  • Mesih Ne Der? – Ruhşen Doğan Nar
  • Evcil – Gökhan Cılam
  • İsmini Aramak – Ezgi Özbek Şenel
  • Çok Şükür Kolonisi – Emre Bozkuş
  • Yedinci His – Murat K. Beşiroğlu
  • Ustalara Saygı Kuşağı – Öznur Babur
  • Zzzt! – Metin Uçar
  • Talebiniz Reddedildi – Tuğrul Sultanzade
  • Sen, Ben, O – Gurur Asi
  • Skriptoryum – Serdar Yıldız
  • Gizemli Bilimkurgu Yazarından Şok İddialar – Funda Özlem Şeran

Kaynakça

  1. ^ "Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi"". Fihrist Kitap. 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Bilimkurgu Kulübü, Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok'u Sunar". Bilimkurgu Kulübü. 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Yeni Kitap: Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok". Novelius Edebiyat. 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  4. ^ "GoodReads'te Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok"". Goodreads. 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  5. ^ ""Bilimkurgu Kulübü'nün Üçüncü Öykü Kitabı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Çıktı!"". Evrim Ağacı. 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Mizahi Bilimkurgu Türündeki Öykü Antolojisi "Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok" Okurla Buluşuyor". Kayıp Rıhtım. 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Orkun Uçar</span> Türk gazeteci

Orkun Emin Uçar, Türk gazeteci, yazar.

Distopya, çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır.

Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum.

Nazlı Eray, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Somay</span> Türk yazar

Bülent Somay, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">H. G. Wells</span> bilim kurgu romanlarıyla tanınan İngiliz yazar

Herbert George Wells ya da daha çok tanındığı adla H. G. Wells, Dünyaların Savaşı, Görünmez Adam, Dr. Moreau'nun Adası ve Zaman Makinesi adlı bilimkurgu romanlarıyla tanınan ama neredeyse edebiyatın her dalında birçok eser vermiş olan İngiliz yazardır. Sosyalist olduğunu açıkça söyleyen H.G. Wells'in çoğu eserinde önemli ölçüde siyasi ve sosyal yorumlar bulunmaktadır. Jules Verne gibi gelecekteki teknolojik gelişmeleri anlattığı kitaplarıyla bilimkurgu dalının öncülerinden hatta yaratıcılarından sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

Barış Müstecaplıoğlu, Türk yazar.

Müfit Özdeş, Türk bilimkurgu yazarı, çevirmen. Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Lütfi Müfit Özdeş'in torunu ve Türkiye İş Bankası kurucularından Mithat Özdeş'in oğludur. Çocukluğu ve gençliği Heybeliada'da geçti. Robert Kolej'den mezun olduktan sonra, ODTÜ'de elektrik mühendisliği ve ekonomi okudu; ancak 60'lı yıllardaki gençlik hareketlerine katılarak öğrenimini yarıda bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu Kulübü</span>

Bilimkurgu Kulübü, merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. 8 Ekim 1999'da İsmail Yamanol önderliğinde kurulmuştur.

"Sosyal bilimkurgu" terimi psikoloji, ekonomi, politik bilimler, sosyoloji, antropoloji gibi sosyal bilimleri esas alan bilimkurgu edebiyatı türünü tanımlamak için kullanılabilir. Bu alandaki kayda değer yazarlar arasında Ursula K. Le Guin ve Philip K. Dick sayılabilir. Terim öncelikli olarak karakterler ve duygular üzerine odaklanan hikâyeleri tanımlar. SFWA Büyük Ustası Ray Bradbury bu sanatın tanınmış bir üstadıdır. Bazı yazarlar katı bilimkurgu ve sosyal bilimkurgu arasındaki sınırı bulanıklaştırmışlardır. Ütopya ve distopya hikâyeleri sosyal bilimkurgunun dallarıdır;The Handmaid's Tale, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Brave New World gibi hikâyeler sosyal bilimkurgu örnekleri arasındadır. Gulliver'in Seyahatleri gibi fantastik ortamlarda geçen hicivsel romanlar yaratıcı kurgulamalar olarak kabul edilebilir.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

<i>Yeryüzü Müzesi</i>

Yeryüzü Müzesi, 18 Türk bilimkurgu yazarının 18 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Ocak, 2018'de İthaki Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

<i>Bioshock: Rapture Şehri</i>

BioShock: Rapture Şehri, 2011 yılında John Shirley tarafından yazılan ve Bioshock oyun serisinin başlangıç öyküsünü anlatan bilimkurgu romanı. Orijinal adı Bioshock: Rapture olan roman, 2016 yılında Kerem Ergener'in çevirisi ile İthaki Yayınları tarafından Türkçe olarak yayınlanmıştır. Bu romanla birlikte Bioshock serisindeki az bilinen karakterler ve mekanlar odağında Bioshock evreni genişletilmiştir.

<i>İlk</i> (kitap)

İlk, 21 Türk bilimkurgu yazarının 21 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Şubat, 2021'de İthaki Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.

Tevfik Uyar, Türk mühendis, yazar, çevirmen ve araştırmacı.

<i>Son Tiryaki</i> (kitap)

Son Tiryaki, Müfit Özdeş tarafından yazılmış 15 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Nisan, 1996'da Metis Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.