Çıldır Eyaleti veya Çıldır Beylerbeyliği, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, 16. yüzyılın sonlarına doğru kurulan Osmanlı eyaletidir. Yaklaşık olarak günümüzde Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin bir bölümü ile Samtshe-Cavaheti bölgesini, Türkiye’de Artvin, Ardahan illeri ile Erzurum ilinin bir kısmını kapsamaktadır. 1578-1628 arasında Çıldır, 1628-1829 arasında Ahısha ve 1829-1845 arasında Oltu Çıldır Eyaleti’nin idari merkezleriydi.
Elbasan tava, haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu bir sosla fırınlanmasıyla yapılan, geleneksel bir Arnavut yemeğidir. Adını Arnavutluk'a bağlı Elbasan şehrinden alır. Türk mutfağında da yapılır.
Elbasan ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin ortasında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Elbasan ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 1,372 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 224,689'dur. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Elbasan idi.
Elbasan veya İlbasan Orta Arnavutluk'ta Elbasan ili'nin merkezidir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 78.703'tür. Şehir İşkomi Nehri'nin yanında yer almaktadır.
Ankara Vilayeti, Osmanlı Devletinin bir vilayetidir.
Kategoria Superiore, Arnavutluk'taki en üst seviye futbol ligi. Ligde 10 takım mücadele etmektedir. Lig maçları Ağustos ayı ile Mayıs ayları arasında gerçekleştirilmektedir. Her takım sezon içerisinde 36 maçta mücadele etmektedir. Sezonlar 4 devreli lig usulüne göre gerçekleşmekte ve 2 takım arasında oynanan 4 maçın 2'sini evinde 2'sini ise deplasmanda oynamaktadır. Toplam maç sayısı ise 360 olarak gerçekleşmektedir. Maçların çoğunluğu Cumartesi ve Pazar öğleden sonra oynansa da bazı maçlar hafta içi Çarşamba ve Cuma günleri oynanmaktadır.
Elbasan ili Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Elbasan, Grameç, Libraş ve Peklin ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Elbasan şehridir. İl kuzeyde Debre, güneydoğuda Korice, güneyde Berat, güneybatıda Fier ve kuzeybatıda Tiran illerine komşudur. Ayrıca türk mutfağında bulunan Elbasan Tava bu bölgeye aittir. Türk mutfağına da Osmanlı zamanında girmiştir.
Şam Eyaleti veya Şam Beylerbeyliği, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir eyalet. 1516'daki Mercidabık Muharebesi'nin kazanılmasının ardından, 1517 yılında eyalet olmuştur. 19. yüzyılda yüz ölçümünün yaklaşık 20.020 km2 olduğu bilinmektedir.
Kral Camii veya Hünkâr Camii (Xhamia e Hynqarit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Elbasan kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.
Avlonya Sancağı veya Berat Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancak 1466 yılında Elbasan Kalesi'nin inşa edilmesinden sonra kurulmuştur.
İlbasan Sancağı veya Elbasan Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Elbasandı.
Ankara Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Ankara idi.
1432-1436 Arnavutluk İsyanı, 1432-1436 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Birinci Akçahisar Kuşatması, 14 Mayıs-23 Kasım 1450 tarihleri arasında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.
İfteran, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Himara belediyesinde bulunan bir köydür.
Ballokume; Arnavut mutfağına ait olan tatlı bir kurabiye çeşididir. Arnavutluk'un Elbasan yöresine ait bir yiyecek olup Arnavutlar tarafından sıkça tüketilir. En önemli özelliği mısır unundan yapılması ve odun ateşinde pişmesidir.
Dıraç Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. 1501 Ağustos ayı başında Arnavutluk'taki bu son Venedik kale ve limanını karadan kuşatan Osmanlı ordusu kaleyi kısa sürede fethetti.
Dıraç Sancağı Batıda İtalyan söylenişiyle Durazzo Sancağı olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu sancaklarından biriydi. Adını Dıraç'tan almıştır. Sancak, Dıraç, Tiran, Şayak, Kavalye ve Akçahisar kazalarından oluşuyordu. Dıraç Sancağı, İşkodra Vilayeti'nin güney kesiminde bulunuyordu ve vilayeti oluşturan iki sancaktan biriydi. Kuzeyde İşkodra Sancağı, kuzeydoğuda Manastır ve Debre, doğu ve güneyde Elbasan, batıda Adriyatik Denizi ile komşuydu. Arazisi genellikle düz ve ovadır ve sadece Tiran ve Kavalye kazalarının doğu kısımları dağlıktır.