
Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu. Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlamıştır.

Ziştovi, Bulgaristan'ın kuzeyinde bir şehirdir. Tuna Nehrinin güneyinde Veliko Tırnovo ilinde bulunur.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.
Türk tiyatrosu, Türkiye'de kırsal kesimlerdeki köy tiyatrosu ile kentlerdeki halk tiyatrosunu içeren geleneksel Türk tiyatrosu ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'ndeki Batılılaşma hareketi ile ortaya çıkan batılı tarzdaki Türk tiyatrosunu ifade eder.
Osmanlı Tiyatrosu veya Tiyatro-i Osmani, Güllü Agop'un Gedikpaşa Tiyatrosu'nda kurduğu ve adı bu yapıyla özdeşleşmiş tiyatro topluluğudur. Repertuvarlarında Türkçe ve Ermenice olmak üzere iki dilli oyunlar sergileyen ekip 1870 yılından itibaren genellikle Türkçe oyunlar sergilemişlerdir. Batı edebiyatından Türkçeye çevrilmiş eserler ilk defa burada temsil edilmişlerdir. 1870'te Güllü Agop'a, on yıllık müzikli ve suflörsüz oyunlar dışında Türkçe oyun oynatma tekel imtiyazı Sadrazam Âli Paşa'nın desteği ile verildi, böylece Güllü Agop rakipsiz kaldı.Güllü Agop'a verilen bu imtiyaz, hicri takvimle 15 sefer 1287 ve 16 Mart 1870 tarihli Şûra-i Devlet Umumî tezkeresi ve şartname metni Başbakanlık Arşivi Şura-yı Devlet Belgeleri 777 numaradadır.

II. Mehmed veya bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed ya da kısaca Fatih, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444–1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılındaki ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'u fethetti ve yaklaşık bin yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi. Fetihten sonra "Fâtih" ünvanıyla anılmaya başladı. Bu olay, birçok uzman kişi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olan tarihî olaylardan biri olarak görülmektedir. Ayrıca bu vesileyle İslam peygamberi Muhammed'in konuyla ilgili "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde Müslüman dünyasının bir kesiminde "kahraman" olarak görülmektedir.
14. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 14. Afife Jale Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2010 yılında verilen, 5 özel ödül ile 14 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. Oylama kurulu İstanbul'da sahnelenen 100'e yakın oyunu seyrederek kazananları belirledi. Ödüller 26 Nisan'da yapılan bir törenle verildi.

Osmanlı'da sahne sanatları, Osmanlı Devleti bünyesindeki tiyatro, sinema, müzik, dans, opera, gölge oyunu gibi sahnede icra edilen sanat türlerinin genel adıdır. 18. yüzyıla kadar kukla, meddahlık, Karagöz ve Hacivat ve ortaoyunu gibi geleneksel Türk tiyatrosu olarak adlandırılan sahne sanatları egemendir. 18. yüzyılda başlayan batılılaşma çabaları ile çağdaş anlamdaki tiyatro, opera ve daha sonra sinema sergilenmeye başlanmıştır.

Karaca veya Karatza, Osmanlı İmparatorluğu'nun ileri gelen ailelerinden ve 16. yüzyılın sonlarından itibaren Eflak gibi Tuna Beylikleri'nde hospodar ve boyar olarak varlığını sürdürmüş Bizans ve Fener Rum kökenli bir prens hanesidir. Soy, Almanya'da varlığını sürdürmektedir.

Bedros Baltazar, Osmanlı Ermenisi tiyatrocu, melodram ve operet sanatçısı. Osmanlı azınlık Türk tiyatrosunun önemli sanatçılarından birisi olarak kabul edilen Baltazar, Leblebici Horhor Ağa operetindeki Bostancıbaşı rolü ile ün kazandı.

Savarş Boğos Karakaş Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, oyuncu ve rejisör.

Oksen Şahinyan, Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, öğretmen, çevirmen ve rejisör.

Vahan Şahinyan Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu, tenor, rejisör ve operet sanatçısı.

Bumihelü'l-Basatin, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un hemen güneydoğusunda yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 20,17 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 50.005'tir.

Ez-Zehra, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un hemen doğusunda Akdeniz kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 7,078 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 36.170'tir.

Hamamü'ş-Şut, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un güneydoğusunda Akdeniz kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 26,29 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 36.977'dir.

Halidiye, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 184,4 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 20.172'dir.

Murnak, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Ben Arus'un güneydoğusunda yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 215,9 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 44.609'dur.

Arusyak Papazyan Osmanlı Ermenisi aktris. Osmanlı İmparatorluğu'nun ve dolayısıyla Ortadoğu'nun ilk profesyonel kadın oyuncusu olarak kabul edilir.