İçeriğe atla

Arundel Kafası

Arundel Kafası
HammaddeBronz
Boyut29,5 cm yüksekliğinde
OluşturulmaMÖ 1.-2. Yüzyıl
Günümüzdeki konumuBritish Museum, Londra
KayıtGR 1760.9-19.1 (Bronze 847)

Arundel Kafası, şu anda British Museum'da bulunan MÖ 2.-1. yüzyıllara tarihlenen, Anadolulu bir oyun yazarı veya kralın Helenistik bronz portresidir. Heykel, adını ünlü İngiliz klasik eser koleksiyoncusu 21. Arundel Earl'ü Thomas Howard'dan (sahipliğinden dolayı) alır.[1]

Tanım

Baş heykeli, gerçek boyutlarında bir bronz heykelin geriye kalan tek parçasıdır. Sanatçı, yaşlı bir adamın yıpranmış özelliklerini gerçekçi bir şekilde aktarmıştır: kırışık alın, badem şekilli gözler ve somurtkan ağız. Bu detaylar portreye güç ve otorite havası verir. Bu bronz eserin saçları bir kurdele ile bağlanmıştır, bu da heykelin bir şair tasviri olabileceğini düşündürür. Bir zamanlar antik Yunan yazarı Homeros'u temsil ettiği düşünülse de, şu anda antik Yunan oyun yazarı Sofokles veya bir Makedon Kralı'nı kişileştirdiği kabul edilmektedir.

Köken

Son araştırmalar, Arundel Heykelinin ilk olarak İzmir'in antik adı olan Smyrna'da bulunmuş olabileceğini öne sürmektedir. Bronz heykel, 17. yüzyılın başlarında 21. Arundel Earl'ü Thomas Howard'ın koleksiyonunun bir parçası olarak İstanbul'dan İngiltere'ye getirildi. Daha sonra Dr. Richard Mead'in ve daha sonra da heykeli Britanya Müzesi'ne 1760 yılında bağışlayan 9. Exeter Earl'ü Brownlow Cecil'in mülkiyetine geçti. Bu bağış, heykeli ulusal koleksiyona giren en eski klasik eserlerden biri haline getirdi.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Bronze head from a full length portrait". Google Arts & Culture. 1 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024. 
  2. ^ "British Museum Collection". 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Henry Beauchamp Walters: British Museum. Select bronzes, Greek, Roman, and Etruscan, in the Departments of Antiquities, London 1915
  • C.C. Mattusch, Classical bronzes (Cornell University Press, 1996)
  • S. Walker, Greek and Roman portraits (London, The British Museum Press, 1995)
  • L. Burn, The British Museum book of Greek and Roman Art, revised edition (London, The British Museum Press, 1999)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">British Museum</span> Birleşik Krallık, Londrada bir ulusal müze

British Museum, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan bir insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesidir. Sekiz milyon eserden oluşan kalıcı koleksiyonu, dünyanın en büyük ve en kapsamlı koleksiyonlarından biridir. Müze, başlangıcından günümüze kadar insan kültürünün öyküsünü kayıt altına almaktadır. British Museum, tüm bilgi alanlarını kapsayan ilk halka açık millî müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Praksiteles</span> antik Yunan heykeltıraş

Atinalı Praksiteles, Büyük Kephisodotos'un oğlu olup MÖ 4. yüzyılın en tanınmış heykeltıraşlarından biriydi. Çıplak kadın figürünü gerçek boyutlarda heykellere uygulayan ilk heykeltıraştı. Tartışmasız biçimde Praksiteles'e atfedilen herhangi bir heykel bugüne ulaşmamış olsa da, eserlerinin birçok kopyası halen mevcuttur. Büyük Plinius gibi o dönemin yazarları, Praksiteles'in eserlerinden bahsetmiştir. Ayrıca heykeltıraşın pek çok ünlü eserinin resimlerini içeren, o dönemden kalma sikkeler de bulunmaktadır.

<i>Bacchus</i> (Michelangelo)

Bacchus, (1497) İtalyan Yüksek Rönesans heykeltıraş, ressam, mimar ve şairi Michelangelo'nun bir mermer heykelidir. Heykel, bir dereceye kadar doğal büyüklüğün üzerinde de olup Roma şarap tanrısı Bacchus' ü betimlemektedir. Heykel Michelangelo'nun Pietà' sı ile sanatçının kesin olmamakla birlikte Roma'daki ilk dönemindeki sadece iki heykelinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zeytin dalı</span>

Zeytin dalı, Antik Yunanistan geleneklerine dayanan ve Batı kültüründe barışı veya zaferi simgeleyen sembol.

<span class="mw-page-title-main">Briaksis</span>

Bryaxis Antik Yunan heykeltıraş. Kardeşi ve eşi olan Mausolus'un anısına Karya kraliçesi II. Artemisia tarafından Halikarnassos'ta yaptırılan Mausolos'un mozolenin kuzey cephesini yapmıştır. Bazı yazarlar, Bryaxis'in İskenderiye Tapınağında bulunan ünlü büyük Serapis heykelini yaptığını savunur. Ancak Adolf Michaelis'e göre, Athenodoros Cananites İskenderiye heykelini yaptığı söylenen Byraxis'in yalnızca bu heykeltıraşın bir adaşı olduğunu belirtmektedir. Bryaxis2in eserleri arasında Suriye kralı Seleucus'un bronz bir heykeli, Rodos'ta 5 büyük heykel ve Antioch yakınında Daphne'de Apollo heykeli bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Helenik diller</span>

Helenik diller, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı dillerdir. Çoğu sınıflandırmada yalnızca Yunancayı kapsamaktadır ancak bazı dilbilimciler Helenik terimini Yunanca ile ayrı bir dil olacak yeterlilikte farklılıkları olduğu düşünülen ya antik komşu diller ile, ya da modern lehçeleri arasında gruplandırma amacıyla kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakhalar</span> Evripides trajedisi

Bakkhalar, Atinalı oyun yazarı Euripides'in son yıllarında, Makedonya kralı I. Archelaus'un sarayında yazdığı bir antik Yunan trajedisidir. İlk kez Euripides'in ölümündan sonra MÖ 405 yılında Dionysos Tiyatrosu'da sahnelendi. İphigenia Avlis'te ve Korint'te Alkmaeon adlı oyunları ile birlikte bir tetralojinin parçası olan oyunun, Euripides'in oğlu veya yeğeni tarafından yönetildiği düşünülmektedir. Oyun, Dionysia şehir festivali yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü</span>

İngiliz bilim insanı William Smith (1813–1893) tarafından düzenlenen son klasik sözlük serisi olan ve kardeş bir çalışması olan "Yunan ve Roma Eski Eserler Sözlüğü" ve "Yunan ve Roma Biyografi ve Mitoloji Sözlüğü"nü içinde barındıran "Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü" ilk kez 1854'te basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Diskobolos</span> heykel

Diskobolos, Miron'un Klasik Dönem'in başlangıcında Yunanistan'da tamamlanmış bir heykelidir. Heykelde genç bir Antik Yunan atlet figürü disk atarken tasvir edilmiştir. MÖ 450 yılında heykeltraş Miron tarafından yapılmış bronz heykelin orijinali kaybolmuştur. Ancak heykelin Roma'da çok sayıda kopyası bulunmuştur. Bu heykeller bronzdan daha ucuz bir malzeme olan mermerden yapılmıştır. Eserin kurtarılan ilk kopyası olan Palombara Diskolobosu mermerden yapılan kopyalara bir örnektir. Eserin daha küçük ölçekli bronz versiyonları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Filhelenizm</span>

Filhelenizm ya da Yunanperverlik, özellikle 19. yüzyılın sonlarında yaygınlaşan ve Yunan kültürü sevgisini yansıtan bir fikir akımıdır.Terim, özellikle Lord Byron gibi Yunanların Osmanlı'ya karşı bağımsızlık savaşını destekleyen Avrupalıların görüşlerinin tanımlamak için kullanılır. Filhelenizmi savunanlara filhelenist, Yunansevici ya da Yunanperver denir.

Knidos Aslanı, 1858 yılında günümüzde Datçadaki Knidos antik limanının yakınında bulunan devasa bir Antik Yunan heykelidir. Keşfedilmesinden kısa bir süre sonra heykel, British Museum'a, Londra'ya götürüldü ve koleksiyonun bir parçası yapıldı. Heykelin yaşı hakkında bazı tartışmalar olmasına rağmen, genel olarak, bilimsel görüş onu MÖ 2. yüzyıla tarihlendirmektedir. 2000 yılından bu yana,müzenin Kraliçe II.Elizabeth Büyük Mahkemesi adlı kısmında bir kaide üzerinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Medea (oyun)</span> Evripides trajedisi

Medea, Euripides tarafından yazılmış, ilk MÖ 432'de sahne almış ve temeli İason ve Medea'ya dayanan bir Antik Yunan tragedyası. Oyun, İason'un eşi ve "barbar" Kolhis Krallığı'nın prensesi olan Medea'nın, İason'un onu bırakarak Korinthli Yunan bir prensesle evlenme kararı alması sonucunda attığı adımları konu alır. Oyunda Medea, İason'un yeni karısı ile İason ve kendisinin iki oğlunu öldürerek intikam alır ve Atina'ya giderek yeni bir hayata başlar. Euripedes'in bu oyunu tarih boyunca farklı oyun yazarlarınca politik ve feminist perspektiflerden yorumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik mitoloji</span> Yunanların ve Romalıların mitlerinin incelenmesi

Klasik mitoloji, Klasik Greko-Romen mitolojisi, Yunan ve Roma mitolojisi veya Greko-Romen mitolojisi, kültürel alımlama tarafından kullanıldıklarında veya dönüştürüldüklerinde antik Yunan ve Romalıların mitlerinin hem konusu hem de incelenmesidir. Bu mitolojiler, felsefe ve politik düşüncenin yanı sıra, daha sonraki Batı kültürü boyunca klasik antik çağın en önemli kalıntılarından birini temsil eder. Yunanca mitos kelimesi, konuşulan kelimeye veya konuşmaya atıfta bulunur, ancak aynı zamanda bir masal, hikâye veya anlatıyı da ifade eder.

Carussa ya da Karussa, ayrıca Carusa ya da Karusa (Καροῦσα) olarak da söylenir, Polichnion olarak da bilinir, Paflagonya'nın Karadeniz sahilinde ve Sinop'un 150 Stadyum güneyinde Yunan ticaret yeridir (Emporion). Pseudo-Scylax'ın periplusunda ve Gaius Plinius Secundus tarafından da Yunan şehri olarak zikredilmiştir. Antik Atina haraç listesinde yer almasından Attika-Delos Deniz Birliği'nın bir üyesi olduğu anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bronz yazıtlar</span>

Bronz yazıtlar, Shang Hanedanı'ndan Zhou Hanedanı'na ve hatta daha sonrasına kadar zhōng çanları ve dǐng tripodal kazanlar gibi ritüel bronzlar üzerinde kullanılan çeşitli Çin yazılarıdır. Erken bronz yazıtlar, hemen hemen her zaman tuncun döküldüğü parça kalıbın ıslak kilinde bir kalemle yazılırken daha sonraki yazıtlar ise genellikle bronz döküldükten sonra oyulmuştur. Bronz yazıtlar, Çin yazı ailesindeki en eski yazılardan biridir ve ondan önce fal yazıtları gelir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük İskender'in Priene yazıtı</span>

Priene yazıtı, 19. yüzyılda modern Türkiye'deki Priene'de bulunan Athena Polias Tapınağı'nda keşfedilen, M.Ö 330 yılında yazıldığı tahmin edilen, Büyük İskender'e ait bir adak yazısıdır. British Museum'un Antik Yunan epigrafi koleksiyonunun önemli bir parçasıdır ve antik tarihin en ünlü kişilerinden biriyle doğrudan bağlantı sağlar.

<i>Riace bronzları</i>

Riace bronzları ya da Riace Savaşçıları olarak da adlandırılan, 1972 yılında Güney İtalya'da Calabria'daki Riace yakınında denizde bulunan, MÖ 460 – 450 yıllarına tarihlenen, çıplak sakallı savaşçıların iki tam boyutlu bronz Yunan heykelidir. Heykeller halen yakınlardaki Reggio Calabria kentindeki Museo Nazionale della Magna Grecia adlı ulusal müzede bulunuyor. Heykeller nadir sayıdaki tam boyutlu antik Yunan bronzlarından ikisidir. O dönemde ulaşılan teknik işçilik ve sanatsal özellikleri göstermektedirler.