
Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

Baykuş ya da Gece yırtıcı kuşları, Strigiformes takımından gece avlanan yırtıcı kuş türlerine verilen genel ad.

Coleoptera veya Kın kanatlılar, Holometabola üsttakımına bağlı boyları 1 mm - 15 cm arası olan bir böcek takımıdır. Renk ve biçimleri farklılık gösterir. Ortak özellikleri, ön kısımlarının sert ve kalın kanat örtülerine dönüşmüş olmasıdır. Antenleri çeşitli şekildedir. Ağızları ısırıcı ve çiğneyicidir. Mağarada yaşayanlar hariç hepsinin gözü vardır.

Çokgözlü mavi, Lycaenidae familyasından bir kelebek türü. Bu kelebek türünün dişileri kahverengi erkekleri mavi renktedir. Her ortamda yaşayabilir. Kanatları 2–3 cm açıklıktadır. Mart ayının sonunda Kasım başına kadar görülebilir. Çamurluk ve sulak alanlarda gruplar halinde konaklarlar.

Kiraz yaprak galeri güvesi, Lyonetiidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

Meksika kaplan balıkçılı, balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türüdür. Meksika'dan Kolombiya'nın kuzeybatısına kadar olan bölgede bulunur.

Dev balıkçıl balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Sahraaltı Afrika'sında yaşar, Asya'nın güneybatısı ve güneyinde de az sayıda rastlanır.

Ardeola, balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş cinsidir. Boyları 40 ila 50 cm ve kanat açıklıkları 80 ila 100 cm arasında olan küçük balıkçıl türlerinden ibarettir. Çoğu Eski Dünya'nın tropikal bölgelerinde ürer ancak alaca balıkçıl Avrupa'nın güneyinde ve Orta Doğu'da bulunur ve kışları Afrika'ya göçer.

Ixobrychus sturmii balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Etyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Kenya, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, İspanya, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunur.
Ali Bali’nin çokgözlüsü, Lycaenidae familyasından bir kelebek türü.

Neopalpa donaldtrumpi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kaliforniya ve Meksika'nın Baja California bölgelerinde bulunan Neopalpa cinsi bir güve türü. Neopalpa donaldtrumpi ilk kez 2017'de Kanadalı bilim insanı ve biyolog Vazrick Nazari tarafından keşfedildi. Nazari, daha önce hiç görülmeyen bir tür olan güvenin sarı tüyleri nedeniyle ABD'nin 45. başkanı Donald Trump'ı çağrıştırdığını ve bu nedenle "Neopalpa donaldtrumpi" adını verdiğini açıkladı.
Festuca artvinensis, Friedrich Markgraf ve Ingeborg Markgraf-Dannenberg tarafından tanımlanmış, buğdaygiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Artvin, Rize ve Erzurum'da görülmüştür. Yaklaşık 1600-2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklar, açık Picea, Pinus ormanları, hareketli kayalıklar ve bazalt üstünde yetişmektedir. Batı Transkafkasya'da yaygındır.
Athous artvinensis, 2007 yılında Platia, Yıldırım ve Kesdek tarafından tanımlanmış, Elateridae familyasından bir böcek türüdür. Artvin'e endemiktir.
Tragopogon artvinensis, 2016 yılında Serdar Makbul, Mutlu Gültepe ve Kamil Coșkunçelebi tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemiktir. Artvin ilinde doğal olarak bulunur.
Verdanus artvinensis, 2008 yılında Şaban Güçlü tarafından tanımlanmış, Cicadellidae familyasından bir yaprak zararlısı türüdür. Artvin iline endemik olan tür, 1980 yılında tanımlanan Verdanus pazoukii ile yakın akrabadır. Vücut uzunluğu 4.05 mm ile 4.30 mm arasında değişim göstermektedir.

Çokgözlü selammavisi, Çokgözlü merhaba veya bilimsel adıyla Polyommatus merhaba, Lycaenidae familyasından Türkiye'ye endemik bir kelebek türüdür. Çoruh Vadisi'nde yaşayan tür, Artvin ve Erzurum illerinde görülmüştür. Hızlı ve yere yakın uçar. Uçma dönemi Temmuz ayıdır.

Polyommatus poseidon Türkçede kullanılan adıyla Çokgözlü Poseydon Mavisi, Lycaenidae familyasından kelebek türüdür. Julius Lederer tarafından 1852'de tanımlanmıştır. Türkiye ve Gürcistan'a endemiktir. Uçuş zamanları Temmuz ve Ağustos aylarıdır.

Spilosoma urticae, Erebidae familyasından bir güve türüdür. Palearktik bölgenin ılıman kuşaklarında, benzer bir tür olan Spilosoma lubricipedum gibi yayılış gösterse de daha kuru yaşam alanlarını tercih eder. Bu nedenle, S. urticae step bölgelerinde daha bol bulunur ve Orta Asya'da bulunan tek Spilosoma türüdür.
Bryaxis artvinensis, Türkiye'nin Artvin iline özgü bir Staphylinidae türüdür. Hopa ve Borçka arasında, rakımı 1000 m civarı olan yerlerde yaşamaktadır.