
Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

Torbalı, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

Yukarıkoyunlu, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

Ziyaret, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.
Türkiye biteyinde, Stachys cinsine bağlı toplam 108 takson bulunmaktadır. Bunlar 74 tür, 30 alt tür, 3 varyete ve 1 melez türe ayrılmaktadır. Bu liste son halidir. Türkiye için endemik bir bitkidir.

28 Mart 2004 Türkiye genel seçimleri'nde Artvin Belediyesi ile 7 ilçenin ve 4 beldenin belediye başkanı seçilmiştir.

Pyrus communis caucasica, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitki alt türüdür. Deniz seviyesinden 1.600 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerde yetişir. Kafkasya bölgesinin endemik bitkilerinden biridir.
Festuca artvinensis, Friedrich Markgraf ve Ingeborg Markgraf-Dannenberg tarafından tanımlanmış, buğdaygiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Artvin, Rize ve Erzurum'da görülmüştür. Yaklaşık 1600-2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklar, açık Picea, Pinus ormanları, hareketli kayalıklar ve bazalt üstünde yetişmektedir. Batı Transkafkasya'da yaygındır.
Elymus lazicus subsp. lazicus, Aleksandre Melderis tarafından tanımlanmış, buğdaygiller familyasından bir bitki alt türüdür. 600 ila 950 metre yükseklikteki koruluklar ve kayalıklarda yetişmektedir. Türkiye'ye endemik olan Elymus lazicus subsp. lazicus, Artvin, Rize ve Gümüşhane'de görülmüştür.

Rize serçebaşı veya bilimsel adıyla Centaurea phrygia subsp. salicifolia, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Doğu Akdeniz ve İber Yarımadası'nda yaygın olarak görülen Rize serçebaşı, Türkiye'nin Rize, Trabzon, Samsun, Tokat, Kastamonu ve Bursa illerinde görülmüştür.
Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.
Türkiye florasında, Pulsatilla cinsine bağlı toplam 2 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 alt türe ayrılır. 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.
Saxifraga artvinensis, Henry John Matthews tarafından tanımlanmış, Saxifragaceae (taşkırangiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemiktir.
Artvin şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium microtum subsp. artvinense, Yuri Nikolaeviç Voronov ve Karl Hermann Zahn tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, çam ormanlarında yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Athous artvinensis, 2007 yılında Platia, Yıldırım ve Kesdek tarafından tanımlanmış, Elateridae familyasından bir böcek türüdür. Artvin'e endemiktir.
Tragopogon artvinensis, 2016 yılında Serdar Makbul, Mutlu Gültepe ve Kamil Coșkunçelebi tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemiktir. Artvin ilinde doğal olarak bulunur.
Verdanus artvinensis, 2008 yılında Şaban Güçlü tarafından tanımlanmış, Cicadellidae familyasından bir yaprak zararlısı türüdür. Artvin iline endemik olan tür, 1980 yılında tanımlanan Verdanus pazoukii ile yakın akrabadır. Vücut uzunluğu 4.05 mm ile 4.30 mm arasında değişim göstermektedir.
Artvin çokgözlüsü veya bilimsel adıyla Polyommatus artvinensis, Lycaenidae familyasından bir kelebek türüdür. Frédéric Carbonell tarafından 1997 yılında tanımlanmıştır. Türkiye'ye endemik olan tür, sadece Kuzey Erzurum ve Artvin'de görülmüştür.

Potot veya bilimsel adıyla Papaver lateritium, Karl Koch tarafından tanımlanmış, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan çok yıllık bir papaver türüdür. Haziran ve Ağustos ayları arasında açan çiçeklerin rengi parlak tuğla kırmızısı ve kayısı rengi arasında değişmektedir. 1200 ila 3000 metre rakımlı kıyılar, çayırlar ve molozlarda yetişmektedir. Papaver lateritium subsp. lateritium alttürü Rize'ye endemiktir.