İçeriğe atla

Artifisyel Üriner Sfinkter

Artifisyel Üriner Sfinkter (AUS), en sık erkeklerde orta ile şiddetli stres üriner inkontinansı tedavi etmek için implante edilmiş bir protezdir. . AUS, mesaneden idrar akışını kısıtlayan doğal idrar sfinkterinin işlevini desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bu sistem zarar görmüş durumdaki sfinkter kasının yerine yapay bir kas gibi çalışarak kalıcı bir çözüm sunar.[1]

Açıklama

Bir kadında yapay üretral sfinkter gösteren BT taraması (koronal rekonstrüksiyon)

Modeller değişmekle birlikte, şu anda mevcut tasarımlar arasındaki ortak iplik, üretra etrafına yerleştirilmiş mekanik bir daralma mekanizması ve kullanıcının idrara çıkma sağlamak için daralmayı hafifletmesine izin veren harici olarak erişilebilir bir kontrol mekanizmasıdır.

Artifisyel Üriner Sfinkter cihazı hakkında

Yapay idrar sfinkter ameliyatları 1970'lerin başında ilk kez tanıtıldığından beri yapılmıştır.[2] En yaygın kullanılan cihaz, üretranın etrafında bir manşet, skrotuma yerleştirilen bir pompa ve bir karın rezervuarı bulunan AMS 800 (Boston Scientific, Marlborough, MA) 'dir (sağ üstte gösterilmiştir).[3] Sistemin içinde basınç oluşturmak ve üretrayı sıkıştırmak için (idrarın sızmasını önlemek için) kullanılan sıvı vardır. Üretral manşet, hastanın mesanelerini boşaltmasına izin vererek skrotuma yerleştirilen kontrol pompasına basılarak manuel olarak söndürülür. Üretral manşet üretral manşeti yeniden doldurmak ve idrarın tekrar sızmasını önlemek için otomatik olarak yeniden şişirilir.[2]

2023 yılında mevcut olan Artifisyel Üriner Sfinkter (Yapay Üriner Sfinkter) modellerini içeren liste:

Ürün Şirket Menşei Ülke Tanıtım Tarihi Tasarım Önceden bağlı ve doldurulmuş Basınç teslimi Basınç ayarlanabilir
AMS 800 Boston Scientific (daha önceden American Medical Systems olarak bilinir) Amerika Birleşik Devletleri1988 3 bileşenli: manşet, pompa, balon rezervuarı Hayır Esnek rezervuar pelvik tabana yerleştirilir Hayır
ContiClassic Rigicon Innovative Urological Solutions Amerika Birleşik Devletleri2020 3 bileşenli: manşet, pompa, balon rezervuarı Hayır Esnek rezervuar pelvik tabana yerleştirilir Hayır
ContiReflex Rigicon Innovative Urological Solutions Amerika Birleşik Devletleri2020 3 bileşenli: manşet, pompa, balon rezervuarı Hayır Esnek rezervuar pelvik tabana yerleştirilir Evet
ZSI 375 Zephyr Surgical Implants İsviçre2008 2 bileşenli: manşet, pompa ünitesi Evet Skrotuma yerleştirilmiş paslanmaz çelik yay içeren pompa ünitesi Evet

Başarı oranları

Yapay üriner sfinkter yerleşimi geçiren hastaların sonuçları ile ilgili çok sayıda çalışma yayınlanmıştır. Mevcut en geniş seride, Mayo Clinic'e (Rochester, MN) AUS yerleştirilmesi yapılan 1082 hastayı değerlendiren 5 yıllık cihaz sağkalımı% 74 idi.[4] Benzer sonuçlar başkaları tarafından da bildirilmiştir ve 5 yıllık sağkalım oranları% 59 ila % 79 arasında değişmektedir.[5] Bununla birlikte, prosedür geçiren hastaların anketleri, % 90'dan fazlasının prosedürü bir aile üyesine veya arkadaşına tavsiye edeceğini buldu.[6]

Özellikle, tüm serilerde, zamanla bazı hastaların tekrarlayan idrar kaçırma veya cihaz enfeksiyonu için tekrar ameliyat geçirmesi gerekiyordu. Mevcut çalışmaların birleştirilmiş analizinde, yeniden müdahale oranı (herhangi bir nedenle) kabaca % 26'idi.[4] Önemli olarak, bazı çalışmalar bu prosedürü daha sık uygulayan cerrahların (yüksek hacimli cerrahlar) daha az sık yapanlara göre daha iyi sonuçlara sahip olduğunu göstermiştir. Aslında, bu seride cerrahlar 200. vakasına[6] ulaştıklarında yeniden ameliyat oranları kabaca % 50 azalmıştır, potansiyel hastaların başarı şanslarını artırmak için yüksek hacimli cerrahlar aramaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Riskler

AUS implantasyonundan kaynaklanan olası riskler şunları içerir:

  • AUS yerleştirilmesi sırasında üretra veya mesanede yaralanma
  • Geçici kendi kendine kateterizasyon gerektiren mesaneyi boşaltmada güçlükler[2]
  • Kalıcı stres üriner inkontinans
  • Çıkarmaya yol açan cihazın enfeksiyonu
  • Cihaz arızasından veya üretral dokuların atrofisinden tekrarlayan inkontinans, bu durumda eski cihazı çıkarmak ve yenisini yerleştirmek için daha fazla ameliyat yapılabilir.

Yukarıda belirtildiği gibi, idrar kaçırma AUS yerleştirildikten sonra geri dönme riski vardır, bu durumda bazı hastalar cihazı değiştirmek / onarmak ve idrar sızıntısını iyileştirmek için revizyon ameliyatlarından geçer.

AUS yerleştirmiş olanlar için, üreter kateter yerleştirme girişiminden önce, AUS'larına zarar verme riskini en aza indirgemek için sağlayıcılarını bilgilendirmeleri önemlidir.

Kaynakça

  1. ^ "İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir". 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2020. 
  2. ^ a b c Scott, F. B.; Bradley, W. E.; Timm, G. W. (1974-07-01). "Treatment of urinary incontinence by an implantable prosthetic urinary sphincter". The Journal of Urology. 112 (1): 75–80. doi:10.1016/s0022-5347(17)59647-0. ISSN 0022-5347. PMID 4600662.
  3. ^ Vakalopoulos, Ioannis; Kampantais, Spyridon; Laskaridis, Leonidas; Chachopoulos, Vasileios; Koptsis, Michail; Toutziaris, Chrysovalantis (2012). "New Artificial Urinary Sphincter Devices in the Treatment of Male Iatrogenic Incontinence". Advances in Urology. 2012: 1–6. doi:10.1155/2012/439372. PMC 3332164. PMID 22567002.
  4. ^ a b Linder, Brian J.; Rivera, Marcelino E.; Ziegelmann, Matthew J.; Elliott, Daniel S. (2015). "Long-term Outcomes Following Artificial Urinary Sphincter Placement: An Analysis of 1082 Cases at Mayo Clinic". Urology. 86 (3): 602–607. doi:10.1016/j.urology.2015.05.029. PMID 26135815.
  5. ^ Van der Aa, Frank; Drake, Marcus J.; Kasyan, George R.; Petrolekas, Andreas; Cornu, Jean-Nicolas (2013). "The Artificial Urinary Sphincter After a Quarter of a Century: A Critical Systematic Review of Its Use in Male Non-neurogenic Incontinence". European Urology. 63 (4): 681–689. doi:10.1016/j.eururo.2012.11.034.
  6. ^ a b Sandhu, Jaspreet S.; Maschino, Alexandra C.; Vickers, Andrew J. (2011). "The Surgical Learning Curve for Artificial Urinary Sphincter Procedures Compared to Typical Surgeon Experience". European Urology. 60 (6): 1285–1290. doi:10.1016/j.eururo.2011.05.048. PMC 3646622. PMID 21665357.
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "AU" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İdrar kesesi</span> idrarın depolandığı organ

İdrar kesesi, sidik torbası veya mesane, insan'da ve diğer omurgalılarda, işeme ile idrar dışarı atılmadan önce böbreklerdeki idrarı depolayan organ’dır. İnsanlarda mesane, pelvik taban üzerinde oturan ve genişleyebilen bir organdır. İdrar mesaneye üreter yoluyla girer ve üretra yoluyla çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Böbrek taşı</span> böbreklerde biriken sert madensel maddeler

Tıpta nephrolithiasis' veya urolithiasis olarak da bilinen böbrek taşı hastalığı, idrar yolunda katı madde parçası oluşması durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Bel fıtığı</span>

Bel fıtığı, bel bölgesi omurları arasında yer alan disk adlı yapının sinirlerin ve omuriliğin geçtiği kanala doğru yer değiştirmesi sonucu çıkan ağrılı durumların tümüne verilen tanımlamadır. Lomber disk hastalığı fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji ve algoloji bölümlerinin çalışma sahası içindedir.

<span class="mw-page-title-main">İdrar</span>

İdrar, sidik veya çiş, insanda ve diğer pek çok hayvanda böbreklerde kanın filtrelenmesiyle oluşan sıvıdır. Böbreklerden üreter yoluyla idrar kesesine taşınan sıvı daha sonra üretra vasıtasıyla boşaltılır. İdrar oluşumu, vücutta mineral ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasında etkilidir. Vücutta olması gerekenden fazla olan veya vücuda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar, içinde erimiş ya da süspansiyon durumunda bulunan birçok maddeyi uzaklaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Enürezis</span>

Enürezis, çocukluk çağının en önemli ve en sık görülen işeme bozukluğudur. Uyku sırasında mesanenin fonksiyonel kapasitesi dolduğunda ortaya çıkan kendini boşaltma ihtiyacı çocuk uyanır ve gece tuvalete işerse “nokturi”, uyanamaz ve yatağına işerse “enürezis” olarak adlandırılır. Enürezis ve inkontinans deyimleri sıklıkla birbirinin yerine ve yanlış olarak kullanılmaktadır. Enürezis uygunsuz yer ve zamanda gerçekleşen fizyolojik (normal) bir işemedir. İnkontinansta ise, normal bir işeme yoktur. Çocuk bilinçli olarak engellemeye çalıştığı halde idrar kaçırmayı önleyemez.

<span class="mw-page-title-main">İdrar yolu enfeksiyonu</span> i̇drar yolunun bir kısmını etkileyen enfeksiyon

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), idrar yolunun bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur. Alt idrar yollarını etkilediğinde mesane enfeksiyonu (sistit), üst idrar yollarını etkilediğinde ise böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) olarak bilinir. Alt idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma ve mesanenin boş olmasına rağmen idrar yapma ihtiyacı hissetme yer alır. Böbrek enfeksiyonu semptomları arasında genellikle alt İYE belirtilerine ek olarak ateş ve ağrı yer alır. Nadiren idrar kanlı görünebilir. Çok yaşlılarda ve çok gençlerde belirtiler belirsiz veya spesifik olmayabilir.

Yapay organ işlevini yitirmiş veya yitirmekte olan ve genellikle hayati önem taşıyan organların yerine bu organların işlevlerinin bir kısmını ya da tamamını geri kazandırmak amacıyla tasarlanan mekanik malzemelerden veya doku mühendisliği yoluyla üretilen organdır. Hayati organlardan herhangi birinin yetmezliği bu organının işlevlerinin restore edilmediği durumlarda hastanın ölümüne yol açar. Organ nakli ya başka bir insandan ya da insan yapımı yapay organla sağlanır. Hayati organlar oldukça karmaşık yapıya sahiptirler ve işlevlerinin yapay malzemeler tarafından taklit edilmesi zordur. Bu yüzden bütün yapay organlar işlevsellik bakkımından çeşitli ödünler verilerek tasarlanırlar. Diğer organların da, duyu organları vs., onarımı ya da yapay organ vasıtasıyla nakli yapılmaktadır. Son 30 yıldır yapay organlar insan vücudunun yaklaşık 40 farklı kısmına rutin olarak nakil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hidronefroz</span> İdrar yollarındaki sıvı akışının durması sonucu oluşan tablo

Hidronefroz (hydronephrosis) ve obstrüktif üropati, idrar yollarındaki sıvı akışının durması sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Sıvı akışının bozulmasındaki en büyük etken idrar yollarının tıkanmasıdır; bu nedenle, “obstrüktif üropati” olarak nitelendirilirler. Uzun süren tıkanmalarda böbrek dokusuna yüklenen sıvı basıncı atrofiye neden olur (basınç atrofisi).

<span class="mw-page-title-main">Betanekol</span> Kimyasal bileşim

Betanekol, muskarinik reseptörleri, nikotinik reseptörler üzerinde herhangi bir etki olmaksızın seçici olarak uyaran parasempatomimetik bir kolin karbamattır. Asetilkolinin aksine Betanekol, kolinesteraz tarafından hidrolize edilmez ve bu nedenle uzun bir etki süresine sahiptir. Betanekol; Duvoid (Roberts), Myotonachol (Glenwood), Urecholine ve Urocarb (Hamilton) markaları altında satılmaktadır.

Ortognatik cerrahi; Düzeltici çene cerrahisi veya basitçe çene cerrahisi olarak da bilinen, çene ve alt yüzün yapı, büyüme, uyku apnesi dahil hava yolu sorunları, TME bozuklukları, özellikle iskelet uyumsuzluklarından kaynaklanan maloklüzyon sorunları, diğer ortodontik diş ısırıklarından kaynaklanan durumlarını düzeltmek, diş telleri ile kolayca tedavi edilemeyen problemlerin yanı sıra, düzeltmenin yüz estetiğini ve benlik saygısını iyileştirmek için düşünülebileceği çok çeşitli yüz dengesizlikleri, uyumsuzluklar, asimetriler ve yanlış orantıları düzeltmek tasarlanan cerrahidir.

Ren arcuatus (Latince), renal füzyon veya süper böbrek olarak da bilinen at nalı böbrek, erkeklerde daha sık görülen, genellikle asemptomatik olan ve genellikle tesadüfen teşhis edilen yaklaşık 500 kişiden 1'ini etkileyen doğuştan gelen bir hastalıktır. Bu bozuklukta, hastanın böbrekleri, anne karnındaki gelişim sırasında at nalı şeklinde kaynaşarak birleşir. Kaynaşmış kısım at nalı böbreğin kıstağıdır. Anormal anatomi böbrek drenajını etkileyerek böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığının artmasına ve ayrıca böbrek kanseri riskinin artmasına neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Üriner inkontinans</span> Kontrolsüz idrar kaçağı

İstemsiz idrara çıkma olarak da bilinen üriner inkontinans (Üİ), kontrolsüz idrar kaçağıdır. Yaşam kalitesi üzerinde büyük etkisi olabilecek yaygın ve rahatsız edici bir sorundur. Geriatrik sağlık bakımında önemli bir konu olarak tanımlanmıştır. Enürezis terimi genellikle, geceleri enürezis gibi, özellikle çocuklarda idrar kaçırmayı ifade etmek için kullanılır. Üİ, başarılı yönetimin önünde engeller oluşturan ve sorunu daha da kötüleştiren, damgalanmış bir tıbbi duruma bir örnektir. İnsanlar tıbbi yardım almaktan çok utanabilir ve başkalarından gizlilik içinde semptomu kendileri yönetmeye çalışabilirler.

Pelvik taban egzersizi olarak da bilinen Kegel egzersizi, artık halk arasında bazen "Kegel kasları" olarak anılan pelvik tabanın bir parçasını oluşturan kasların tekrar tekrar kasılmasını ve gevşemesini içerir. Egzersiz, bir seferde birkaç dakika olmak üzere günde birçok kez yapılabilir, ancak bir etkiye sahip olmaya başlaması bir ila üç ay sürer.

Pelvik organ sarkması (POP), pelvik organların normal konumlarından aşağı inmesi ile karakterizedir. Kadınlarda bu durum genellikle jinekolojik kanser tedavisi, doğum veya ağır kaldırma sonrası pelvik tabanın çökmesi ile ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Renal kolik</span>

Renal kolik, yaygın olarak üreter'in yerinden çıkan böbrek taşı nedeniyle tıkanmasının neden olduğu bir karın ağrısı türüdür.

Dizüri ağrılı veya rahatsız edici işeme anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Aşırı aktif mesane</span>

Aşırı aktif mesane (AAM), kişinin hayatını olumsuz etkileyecek derecede sık sık idrar yapma ihtiyacı hissinin olduğu yaygın bir durumdur. Sık idrara çıkma ihtiyacı gündüz, gece veya her ikisinde birden ortaya çıkabilir. Mesane kontrol kaybı bu durumla birlikte ortaya çıkabilir.

Prostat büyümesi olarak da adlandırılan iyi huylu prostat hiperplazisi, prostat bezinin boyutunda kanserli olmayan bir artıştır. Semptomlar arasında sık idrara çıkma, idrara çıkmaya başlamada zorluk, zayıf akıntı, idrara çıkamama veya mesane kontrolünün kaybı yer alabilir. Komplikasyonlar arasında idrar yolu enfeksiyonları, mesane taşları ve kronik böbrek sorunları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dış anal sfinkter</span>

Dış anal sfinkter iskelet kası liflerden oluşan oval bir tüptür. Distal olarak anüs çevresindeki cilde yapışık haldedir. Dinlenme halinde sürekli bir tonik kasılma gösterir ve bulbokavernöz refleks sırasında da kasılır.

<span class="mw-page-title-main">İç anal sfinkter</span>

İç anal sfinkter veya anal kanalın yaklaşık 2,5-4,0 cm'lik bir bölümünü çevreleyen bir düz kas halkasıdır. Yaklaşık 5 mm kalınlığındadır ve rektumun düz dairesel kas liflerinin bir araya gelmesiyle oluşur.