İçeriğe atla

Arthur Seyss-Inquart

Arthur Seyss-Inquart
Avusturya Şansölyesi
Görev süresi
11 Mart 1938 - 13 Mart 1938
CumhurbaşkanıWilhelm Miklas
Yerine geldiğiKurt Schuschnigg
Yerine gelenAnschluss
(Adolf Hitler, Nazi Almanyası Reich Şansölyesi ve Führer olarak)
Karl Renner (1945)
Nazi Almanyası Reich Bakanı
Görev süresi
1 Mayıs 1939 - 30 Nisan 1945
FührerAdolf Hitler
Hollanda Reich Komiseri
Görev süresi
29 May 1940 - 7 May 1945
Aday GösterenAdolf Hitler
Yerine geldiğiAlexander von Falkenhausen (askeri vali)
Almanya Dışişleri Bakanı
Görev süresi
30 Nisan 1945 - 2 Mayıs 1945
BaşkanKarl Dönitz
Şansölye Joseph Goebbels
Yerine geldiğiJoachim von Ribbentrop
Yerine gelenLutz Graf Schwerin von Krosigk
Kişisel bilgiler
Doğum 22 Temmuz 1892
Stannern, Moravya,
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm 16 Ekim 1946 (54 yaşında)
Nürnberg, Almanya
Dini Roma Katoliği
İmzası
Seyss-Inquart (Nürnberg)
Seyss-Inquart, Hitler, Himmler ve Heydrich ile Viyana'da, 1938

Arthur Seyß-Inquart (22 Haziran 1892, Stannern - 16 Ekim 1946, Nürnberg), Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

Hayatı ve Nazi kariyeri

Seyss-Inquart'ın kendisinden büyük beş kardeşi vardı. Ailesi 1907 yılında Viyana'ya taşındı. Daha sonra Viyana Üniversitesi'ne hukuk okumaya gitti. 1914'ün Ağustos ayında, I. Dünya Savaşı'nın başında, Avusturya ordusunda askerlik hizmetine gönüllü olarak katıldı ve daha sonra Rusya, Romanya ve İtalya'ya gönderildi. İsonzo Muharebeleri'nde savaştı. 1916'da Teğmen oldu. 1917'de hukuk doktorasını verdi.

Savaştan sonra 1919'da stajyerlik yaptı. 1921 yılında kendi hukuk bürosunu kurdu. 1923'te serbest avukatlık yapmaya başladı. Alman Milliyetçi Derneklerin üyesi oldu.

1932'de Deustschen Klüb'ün başkanı ve Avusturya Alman Milliyetçi Dernekleri Birliği Başkanı oldu.

Başarılı bir avukat olarak, 1933 yılında Şansölye Engelbert Dollfuss'un kabinesine katılmaya davet edildi. 1934 yılında Dollfuss cinayetinin ardından, 1937'de Kurt Schuschnigg'in Devlet Danışmanı oldu. Onların görüş ve eylemleri çok sempatik olmasına rağmen başlangıçta Avusturya Millî Sosyalist Parti üyesi değildi. 1937'de müsteşar oldu. Ancak 1938'de siyasi rüzgarlar esiyordu ve Seyss-Inquart hangi yolu seçeceğini biliyordu ve Avusturya Millî Sosyalistleri için saygın bir isim oldu.

Adolf Hitler, kendisine karşı gelme durumunda Avusturya'ya karşı askerî eylemlere girişeceği gerekçesiyle Schuschnigg'i tehdit ettikten sonra 16 Şubat 1938'de, Seyss-Inquart, Schuschnigg tarafından zorla ve baskıyla İçişleri Bakanı olarak atandı.

1938 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisine katıldı. 11 Mart 1938'den 13 Mart'a kadar Avusturya şansölyesiydi. 13 Mart tarihinde, Avusturya cumhurbaşkanı Wilhelm Miklas'ın Nazi Almanyası'nın baskıları sonucunda görevinden istifa etmesinden sonra Cumhurbaşkanı Vekili oldu. Anschluss ilhak kanununu "Avusturya Cumhurbaşkanı Vekili" sıfatıyla imzaladı ve Nazi Almanyası ile Avusturya birleşmiş oldu.

Fahri SS-Gruppenführer rütbesi aldı ve Mayıs 1939 yılında Hitler'in kabinesine Reich Bakanı olarak atandı.

Polonya Seferinin ardından, Güney Polonya idari şefi oldu ancak Genel Yönetim Oluşturulmadan önce bu görevi almadı. Kendisinin Genel Vali Hans Frank'ın yardımcısı oldu.

1940 yılının Mayıs ayında Hollanda'nın İşgali sonrası bu ülkeye Reichskommissar olarak atandı. Diğer siyasi partiler 1941 yılında yasaklandı ve birçok eski hükûmet yetkilileri Sint-Michielsgestel'de hapse atıldı. Ülkenin idaresi Seyss-Inquart'ın kendisi tarafından kontrol edilerek Hitler'e direkt olarak rapor verildi. Seyss-Inquart'ın yetkilerinin çoğunluğu Temmuz 1944'te Gestapo'ya geçmesine edilmesine rağmen kendisi dikkate alınması gereken bir güç olarak kaldı.

Seyss-Inquart savaşı kaybettiklerini bilmesine rağmen teslim olmak istemiyordu. 7 Mayıs 1945 yılına kadar Reichskommissar olarak kaldı. Galler Kraliyet Piyadelerinin iki üyesi tarafından Hamburg'daki Elbe Köprüsü'nde tutuklandı.

Nürnberg mahkemeleri

Nürnberg Davaları sırasında, savaşı planlama ile savaşın başlatılması ve insanlığa karşı saldırganlık, savaş suçları, barışa karşı suç işlemek için komplo kurmak ile suçlandı. Yargılamalar sırasında Gustave M. Gilbert adlı bir Amerikan ordu psikoloğunun savaş suçlusu Nazi liderlerini incelemesi isteğine izin verildi. Yaptığı testler arasında, IQ testinin bir Almanca versiyonunu uyguladı. Arthur Seyss-Inquart, 141 puan ile Hjalmar Schacht arkasında Nazi liderleri arasında en yüksek ikinci oldu. Seyss-Inquart mahkemedeki son açıklamasında, rehinelerin kurşuna dizilmesi de dahil olmak üzere çeşitli savaş suçları hakkında bilgisi olduğunu inkâr etti ve Yahudilerin sınır dışı edilmesine ahlaki açıdan itirazları olsa da, bazen toplu tahliyeler için gerekçeler olması gerektiğini söyledi ve Müttefiklerin savaştan sonra milyonlarca Alman'ı zorla yerinden etmesine işaret etti. Komiserliği sırasında Hollanda halkının koşullarını iyileştirdiği için "vicdanının rahat olmadığını" da sözlerine ekledi. Seyss-Inquart sözlerini, "Son sözüm, her zaman hareket ettiğim ve son nefesime kadar bağlı kalacağım ilkedir: Almanya'ya inanıyorum."[1]

Seyss-Inquart komplo suçundan beraat etti, ancak diğer tüm suçlamalardan mahkûm edildi ve asılarak ölüme mahkûm edildi. Aleyhindeki nihai karar, Nazi muhaliflerinin sert bir şekilde bastırılmasına ve Yahudilere karşı eylemlere karıştığını gösterdi, ancak özellikle Hollanda'daki faaliyetleri vurgulandı. Onu darağacına göndermeyi haklı çıkarmak için kullanılan bu eylemlerdi. Ölüm cezasını duyan Seyss-Inquart kaderciydi: "Asılarak ölüm... Şey, tüm bu durum göz önüne alındığında, asla farklı bir şey beklemiyordum. Sorun değil."[2]

Bütün suçlamalardan suçlu bulundu. Diğer Nürnberg sanıkları ile birlikte, 54 yaşında 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi.

Sanıklar içerisinde en son kendisi infaz edilmiş olup, idamından önce Katolikliğe dönerek Peder Bruno Spitzer'in ayini ile günah çıkarttı.[3] İdam sehpasına çıktıktan sonra son sözleri şu oldu: "Umarım bu infaz, İkinci Dünya Savaşı trajedisinin son eylemidir ve bu dünya savaşından alınacak ders barış olacak ve halklar arasında anlayış olmalıdır. Almanya'ya inanıyorum."

Vücudu, Münih'teki Ostfriedhof'da (Doğu mezarlığı) yakıldı ve külleri Isar Nehrine dağıtıldı.[4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Final statement Arthur Seyss-Inquart". TracesOfWar.com (Felemenkçe). STIWOT. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2018. 
  2. ^ G. M. Gilbert, Nuremberg Diary (1947), Farrar Straus, page 433.
  3. ^ Doino, William Jr. (3 Ağustos 2017). "The saint who captivated the secular world". Catholic Herald. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  4. ^ Thomas Darnstädt (2005), "Ein Glücksfall der Geschichte", Der Spiegel, 13 September (14), s. 128, 7 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Eylül 2016 
  5. ^ Manvell 2011, s. 393.
  6. ^ Overy 2001, s. 205.
Siyasi görevi
Önce gelen
Kurt Schuschnigg
Avusturya Şansölyesi
1938-1945
Boş
Nazi Almanyası tarafından ilhak
Sonraki tarafından düzenlenen makam
Karl Renner
Önce gelen
Joachim von Ribbentrop
Almanya Dışişleri Bakanı
1945
Sonra gelen
Ludwig Schwerin von Krosigk

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın ilhakı</span> Führer Adolf Hitlerin 3. Reichı genişletmesinin ilk adımı

Avusturya'nın ilhakı, 12 Mart 1938'de Hitler'in Almanya'yı genişletme çabalarının ilk adımı olmuştur. Avusturya'nın ilhakını, Versay Antlaşması gereği 15 yıldır Milletler Cemiyetinin kontrolünde olan Saar bölgesinin Almanya'ya verilmesi, Çekoslovakya'nın Südetlerinin Almanya'ya hediye edilmesi, Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgali ve en sonunda Polonya'nın işgali takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya faşizmi</span> 1934te Avusturyada kurulup 1938de Nazi Almanyasının ülkeyi ilhak etmesiyle feshedilmiş otoriter sistem

Avusturya faşizmi, 1920'li ve 1930'lu yıllarda faşizmin Avusturya yorumudur.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Schuschnigg</span> 12. Avusturya şansölyesi

Kurt Alois Josef Johann Schuschnigg, Avusturyalı siyasetçi. 1934'te bir suikastta öldürülen Engelbert Dollfuß'un ardından Avusturya şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hans Frank</span> Alman avukat

Hans Michael Frank, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi için çalışmış bir Alman avukat idi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Kaltenbrunner</span>

Ernst Kaltenbrunner, Nazi Almanyası'nda profesör, doktor, general ve Nazi Partisinin önde gelenlerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Baldur von Schirach</span> Alman siyasetçi

Baldur Benedikt von Schirach, 1931-1940 yılları arasında Hitler Gençliği (Hitlerjugend) lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Sauckel</span>

Ernst Friedrich Christoph "Fritz" Sauckel, II. Dünya Savaşı'nda, sistematik olarak toprakları işgal edilen ülkelerde yaşayan milyonlarca kişinin köleleştirmiş bir şekilde çalıştırılmasının organize edilmesinden sorumlu tutulan Alman savaş suçlusudur. 1942 yılından savaşın sonuna kadar, çalışma tanziminden tam yetkili olarak görevlendirildi. Savaş sonrası Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi tarafından yargılandı ve idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<i>Ein Volk, ein Reich, ein Führer</i>

"Ein Volk, ein Reich, ein Führer", nasyonal sosyalistlerin propaganda sözcüğü ve ilkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Heimwehr</span>

Heimwehr, 1920'li ve 30'lu yıllarda Avusturya'da faaliyet göstermiş, Almanya'daki Freikorps'a benzeyen milliyetçi bir silahlı yarı askerî örgüttü. Avusturya tipi faşizmin silahlı temsilciliğini üstlenmiş bu örgüt, Avusturyalı komünistlere karşı mücadele ediyor ve parlamenter sisteme karşı geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Anton Mussert</span> Hollandalı siyasetçi

Anton Adriaan Mussert, Hollanda'da Nasyonal Sosyalist Hareket (NSB) lideri ve resmi kurucularından biriydi. Bu nedenle, II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında Hollanda'da en önemli nasyonal sosyalist kişisiydi. Savaş sırasında, Almanlardan aldığı destek ile bu konumunu korumayı başardı. Savaştan sonra mahkûm edildi ve vatana ihanet suçundan idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Miklas</span> 3. Avusturya cumhurbaşkanı

Wilhelm Miklas, 1928-1938 yılları arasında Anschluss'a kadar Avusturya Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış Avusturyalı bir siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Federal Avusturya Devleti</span> Tek parti faşist diktatörlüğü altında Birinci Avusturya Cumhuriyeti dönemi (1934–1938)

Federal Avusturya Devleti Birinci Avusturya Cumhuriyeti'nin devamı niteliğinde, 1934-1938 yılları arasında Avusturya topraklarında var olmuş ve tek parti tarafından Klerikal faşizm ile yönetilen devlet. Ständestaat kavramı rejim liderleri Engelbert Dollfuss ve Kurt Schuschnigg tarafından savunuldu ve bunun sonucunda ortaya, İtalyan Faşizmi ve Roma Katolikliğinin karışımından meydana gelmiş otoriter hükûmet ortaya çıktı. Devlet Mart 1938'de Almanya'nın Avusturya'yı ilhak etmesiyle (Anschluss) dağıldı. Bu süreçten sonra Avusturya, 1955'te imzalanan ve müttefik devletlerin Avusturya işgalini bitirdiğinin belgesi olan Avusturya Devlet Antlaşmasını imzalayana kadar bağımsızlığını ilan edemeyecekti.