İçeriğe atla

Arthur Schuster

Arthur Schuster
Arthur Schuster (1900'ler)
DoğumFranz Arthur Friedrich Schuster
12 Eylül 1851(1851-09-12)
Frankfurt, Almanya
Ölüm17 Ekim 1934 (83 yaşında)
Twyford, İngiltere
EğitimOwens College
Heidelberg Üniversitesi
Cambridge Üniversitesi
ÖdüllerKraliyet Madalyası (1893)
Rumford Madalyası (1926)
Copley Madalyası (1931)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarManchester Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Wilhelm Eduard Weber
İmza

Franz Arthur Friedrich Schuster (12 Eylül 1851, Frankfurt - 17 Ekim 1934, Twyford), Britanyalı fizikçidir. Spektroskopi, elektrokimya, optik, radyografi ve harmonik analiz üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

Almanya doğumlu olan Schuster, 1870 yılında Manchester'a göç etti ve 1875 yılında Britanya vatandaşı oldu.[1][2] Önce Owens College'da, ardından Heidelberg Üniversitesi'nde öğrenim gördükten sonra Owens College'da çalışmaya başladı.[1] Sonrasında Cambridge Üniversitesi kadrosuna dahil oldu. 1879 yılında Royal Society üyesi seçildi.[3] 1893'te Kraliyet Madalyası,[4] 1926'da Rumford Madalyası, 1931'de ise Copley Madalyası[5] ile ödüllendirildi.

Kaynakça

  1. ^ a b Dahl, Per F. (1997). Flash of the Cathode Rays: A History of J J Thomson's Electron (İngilizce). CRC Press. s. 92-95. ISBN 0750304537. 
  2. ^ Nahin, Paul J. (2006). Dr. Euler's Fabulous Formula: Cures Many Mathematical Ills (İngilizce). Princeton University Press. s. 263. ISBN 0691118221. 
  3. ^ Simpson, G. C. (1935). "Sir Arthur Schuster 1851-1934". Obituary Notices of Fellows of the Royal Society (İngilizce). 1 (4). ss. 408-423. doi:10.1098/rsbm.1935.0006. JSTOR 768973. 
  4. ^ "Royal Medals" (İngilizce). Londra: Royal Society. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2019. 
  5. ^ "Sir Arthur Schuster". The Astrophysical Journal (İngilizce). Cilt 81. s. 97. Bibcode:1935ApJ....81...97H. doi:10.1086/143618. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Lennard-Jones</span> İngiliz matematikçi ve fizikiçi

Sör John Edward Lennard-Jones İngiliz bir matematikçi ve Bristol Üniversitesi'nde teorik fizik ve ardından Cambridge Üniversitesi'nde teorik bilim profesörü idi. Modern hesaplamalı kimyanın, günümüz sayısal kimya alanının kurucusu olarak kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Evans</span> araştırmacı

Sir Arthur John Evans, İngiliz arkeolog. Girit adasında Minos uygarlığına ait Knossos sarayını bularak üne kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Harden</span>

Sir Arthur Harden İngiliz biyokimyacı. 1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ile birlikte, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">George Darwin</span>

Sir George Howard Darwin, İngiliz gökbilimci ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">John Pople</span> İngiliz teorik kimyacı

John Anthony Pople, İngiliz matematikçi ve kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harold Jeffreys</span> İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimci (1891 – 1989)

Sir Harold Jeffreys, İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimcidir. İngiltere Kraliyet Akademisi'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alan R. Battersby</span> İngiliz kimyager

Sir Alan Rushton Battersby, B12 vitamininin biyosentezindeki kimyasal reaksiyon ara ürünleri ve enzimlerin reaksiyon mekanizmalarını tanımlayan İngiliz organik kimyacıydı.

Ewart Ray Herbert Jones, Galli organik kimyager ve akademik yönetici. Uzmanlık alanlarındaki çalışmaları ile temelde streoitler, terpenler ve vitaminler olmak üzere çeşitli doğal ürünlerin kimyasını keşfetmiştir. Ayrıca, çalışmaları sayesinde Jones oksidasyonu geliştirilmiştir.

Marie Boas Hall, Amerikalı bilim tarihçisi. 16. ve 17. yüzyıllarda bilimsel devrim çalışmalarını araştıran öncü bilim tarihçilerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">William Huggins</span>

Sör William Huggins LN BN RS, eşi Margaret Lindsay Huggins ile birlikte astronomik spektroskopide öncü çalışmaları ile tanınan İngiliz bir gökbilimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Davy Madalyası</span>

Davy Madalyası, Royal Society tarafından "kimyanın herhangi bir dalında son zamanlarda yapılan olağanüstü önemli bir keşif için" verilen ödüldür. Humphry Davy'nin adını taşıyan madalya, başlangıçta 1000 sterlin olan bir parasal hediye ile birlikte verildi. Davy Madalyası almak, Nobel Kimya Ödülü ile ödüllendirilmenin potansiyel bir öncüsü olarak tanımlanmıştır, Royal Society of Chemistry tarafından yapılan bir analize göre, 2022 itibarıyla 22 bilim insanı Nobel ödülü almadan önce bu madalyaya layık görüldü.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

Sir James Walker FRS FRSE FCS LLD İskoç kimyager.

<span class="mw-page-title-main">E. J. Bowen</span>

Edmund ("Ted") John Bowen FRS İngiliz fiziksel kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Alan Cottrell</span>

Sir Alan Howard Cottrell, FRS – 15 Şubat 2012), İngiliz metalürji uzmanı ve fizikçiydi. Aynı zamanda Birleşik Krallık Hükûmeti'nin eski Baş Bilimsel Danışmanı ve 1977-1979 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nin rektör yardımcısıydı.