İçeriğe atla

Arthur Schoenflies

Arthur Moritz Schoenflies
Doğum17 Nisan 1853(1853-04-17)
Landsberg an der Warthe, Brandenburg, Prusya Krallığı
Ölüm27 Mayıs 1928 (75 yaşında)
Frankfurt, Hessen-Nassau, Weimar Cumhuriyeti
Defin yeriFrankfurt Merkez Mezarlığı[1]
50°8′20.3″K 8°41′13.6″D / 50.138972°K 8.687111°D / 50.138972; 8.687111
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlmanya
EğitimBerlin Humboldt Üniversitesi
Tanınma nedeniSchoenflies problemi
Jordan–Schoenflies teoremi
Schoenflies gösterimi
Schoenflies yer değiştirmesi
Kariyeri
DalıMatematik, Grup teorisi, Kristalografi, Topoloji
Çalıştığı kurumGoethe Üniversitesi Frankfurt (1911-1922)
Göttingen Üniversitesi (1884-1899)
Königsberg Üniversitesi (1899-1911)
TezSynthetisch-geometrische Untersuchungen über Flächen zweiten Grades und eine aus ihnen abgeleitete Regelfläche (1877)
Doktora
danışmanı
Ernst Kummer, Karl Weierstrass
Doktora öğrencileriSamson Breuer, Werner Gaedecke, Oscar Janzen, Paul Mertens, Walter Grunert, Alfried Neumann
EtkilendikleriFelix Klein
Frankfurt Main Mezarlığı'nda Schoenflies'in mezarı

Arthur Moritz Schoenflies (Almanca telaffuz: [ˈʃøːnfliːs]; 17 Nisan 1853 - 27 Mayıs 1928), bazen Schönflies olarak yazılan, grup teorisinin kristalografiye uygulanmasına yaptığı katkılarla ve topolojideki çalışmalarıyla tanınan Alman matematikçidir.

Hayatı

Schoenflies, Landsberg an der Warthe'de (şimdi Gorzów, Polonya) doğdu. Arthur Schoenflies, 1896'da kız kardeşi yazar Julie, yayıncı ve doktor Julius Levin ile evli olan Emma Levin (1868-1939) ile evlendi. Ernst Kummer ve Karl Weierstrass ile çalıştı[2] ve Felix Klein'dan etkilendi.

Schoenflies problemi, Öklidyen n-uzayı içindeki bir -küre'nin ne kadar gömülü olursa olsun topolojik bir topu sınırladığını kanıtlamaktır. Bu problemin çözümü, başlangıçta göründüğünden çok daha zordur.

1870-1875 yılları arasında Berlin Üniversitesi'nde okudu. 1877'de doktora yaptı[2] ve 1878'de Berlin'de bir okulda öğretmendi. 1880'de ders vermek için Colmar'a gitti.

1895 civarında Schoenflies dikkatini oyun teorisi ve topolojiye çevirdi. Zamanında birçok önemli eser yazdı, daha sonra yaptığı çalışmalar, Felix Hausdorff tarafından Grundzüge der Mengenlehre (1914) adlı eserde genelleştirildi. Düzlemsel topoloji üzerine üç önemli makalesi, yüzey boyutunun topolojik değişmezliğini kanıtladı. Çalışmaları bazı eksiklikler ve hatalar içermekte olup, bu hatalar Brouwer tarafından incelenerek bazı derin keşifler yapmasını sağlamıştır.

Schoenflies, Klein'ın ansiklopedisine sık sık katkıda bulunan biriydi: 1898'de küme teorisi, 1902'de kinematik ve 1910'da tasarı geometri üzerine yazdı. Tanımlayıcı geometri ve analitik geometri üzerine ders kitapları ve Walther Nernst ile ortaklaşa bir matematik ders kitabı yazdı. Schoenflies 1895'te, Plücker'in tüm eserlerini yayımladı.

Almanya'da yaşayan Yahudi bir aileden geliyor. Eşi Emma Levin'di ve beş çocuğu vardı ama ikisi Holokost'ta öldürüldü. Akrabalarından şu kişiler bilinmektedir: büyük amcası Walter Benjamin, Gertrud Kolmar, Gustav Hirschfeld ve Julius Elias.

Bazı çalışmaları

  • Geometrie der Bewegung in synthetischer Darstellung. Teubner, 1886; Charles Speckel tarafından La Géométrie du Mouvement olarak çevrilmiştir. Exposé synthétique. Gauthier-Villars 1893[3]
  • Einführung in die mathematische Behandlung der Naturwissenschaft. 1. baskı, Dr. E. Wolff, 1895; 2. baskılar 1931 (Walther Nernst ile)
  • Entwicklung der Mengenlehre und ihrer Anwendungen. Teubner, 1913 (Hans Hahn ile birlikte).
  • Kristallsysteme ve Kristallstruktur, Teubner 1891
  • Theorie der Kristallstruktur. Ein Lehrbuch. Gebr. Borntraeger, 1923.
  • Einführung in die Hauptgesetze der zeichnerischen Darstellungsmethoden, Teubner 1908, Project Gutenberg e-kitap
  • Makaleler: Mengenlehre (1898), Projektive Geometrie (1909), Kinematik (1902), Kristallographie (Theodor Liebisch, Otto Mügge ile birlikte), Klein'ın ansiklopedisinde.

Ayrıca bakınız

  • Fyodorov-Schoenflies-Bieberbach teoremi
  • Jordan-Schoenflies teoremi
  • Schoenflies gösterimi
  • Schoenflies yer değiştirmesi

Kaynakça

  1. ^ Find a Grave'de Arthur Schoenflies
  2. ^ a b Mathematics Genealogy Project'te Arthur Schoenflies
  3. ^ Morley, Frank. "Review of Geometrie der Bewegung in synthetischer Darstellung by Arthur Schoenflies; translated as La Géométrie du Mouvement. Exposé synthétique by Charles Speckel" (PDF). Bull. Amer. Math. Soc. 5 (10): 476-480. doi:10.1090/S0002-9904-1899-00637-2. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stefan Zweig</span> Avusturyalı yazar

Stefan Zweig, Avusturya-Macaristanlı roman, oyun, biyografi yazarı ve gazeteciydi. 1920'ler ile 1930'lar arasında edebiyat kariyerinin zirvesinde olmuş Zweig, dönemin dünyasının en çok tercüme edilen ve en popüler yazarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Poincaré</span> Fransız matematikçi ve fizikçi

Jules Henri Poincare Fransız matematikçi, teorik fizikçi, mühendis ve bilim felsefecisiydi. Yaşamı boyunca var olduğu şekliyle disiplinin tüm alanlarında mükemmel olduğundan, genellikle bir bilge ve matematikte "Son Evrenselci " olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Minkowski</span> Alman matematikçi ve fizikçi

Hermann Minkowski bir Alman matematikçi ve Königsberg, Zürih ve Göttingen'de profesörlük yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sophus Lie</span> Norveçli matematikçi

Marius Sophus Lie, Norveçli matematikçi. Cebirsel değişmezler ve diferansiyel denklemler kuramlarına önemli katkılarda bulunmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Lindemann</span> Alman matematikçi (1852–1939)

Carl Louis Ferdinand von Lindemann, 1882'de yayınlanan π'nin aşkın bir sayı olduğuna yani herhangi bir rasyonel katsayılı polinomun kökü olmadığına dair çalışması ile bilinen Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Plücker</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1801-1868)

Julius Plücker, Alman fizikçi, matematikçi ve akademisyendir. Analitik geometri alanına temel katkılarda bulundu ve sonunda elektron'un keşfine yol açan katot ışını araştırmalarında öncü oldu. Ayrıca Lamé eğrileri ile ilgili çalışmaları da büyük ölçüde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

<span class="mw-page-title-main">Geometri tarihi</span> Geometrinin tarihsel gelişimi

Geometri, mekansal ilişkilerle ilgilenen bilgi alanı olarak ortaya çıkmıştır. Geometri, modern öncesi matematiğin iki alanından biriydi, diğeri ise sayıların incelenmesi yani aritmetikti.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Élie Cartan</span> Fransız matematikçi (1869 – 1951)

Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apsis ve ordinat</span> apsis noktanın bulunduğu yeri saptamaya yarayan ana çizgilerden yatay olanıdır Ordinat ise ana çizgilerden dikey olanıdır

Yaygın kullanımda, apsis, yatay (x) ekseni ve ordinat, standart iki boyutlu bir grafiğin dikey (y) eksenini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Felix Hausdorff</span>

Felix Hausdorff, modern topolojinin kurucularından biri olarak kabul edilen ve küme teorisine, tanımlayıcı küme teorisine, ölçü teorisine ve fonksiyonel analize önemli katkılarda bulunan bir Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Axel Harnack</span> Baltık asıllı Alman matematikçi (1851-1888)

Carl Gustav Axel Harnack (7 Mayıs [E.U. 25 Nisan] 1851, Dorpat potansiyel teoriye katkıda bulunan bir Baltık Alman matematikçi. Harnack eşitsizliği harmonik fonksiyonlara uygulandı. Ayrıca, gerçek düzlem cebirsel eğriler için Harnack eğri teoremini kanıtlayarak düzlem eğrilerinin gerçek cebirsel geometrisi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Bôcher</span> Amerikalı matematikçi (1867 – 1918)

Maxime Bôcher diferansiyel denklemler, seriler ve cebir üzerine yaklaşık 100 makale yayınlayan bir Amerikalı matematikçi. Ayrıca Trigonometri ve Analitik Geometri gibi temel metinler yazdı. Bôcher teoremi, Bôcher denklemi ve Bôcher Anma Ödülü onun adını almıştır.

Aşağıda geometri'deki önemli gelişmelerin bir zaman çizelgesi verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Anton von Braunmühl</span> Alman matematikçi ve matematik tarihçisi (1853-1908)

Johann Anton Edler von Braunmühl, Alman matematik tarihçisi ve sentetik geometri ile trigonometri üzerinde çalışmış bir matematikçidir.

Johann Jakob Burckhardt, İsviçreli bir matematikçi ve kristalograftı. 1936'da Oslo'da düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde davetli konuşmacı olarak yer almıştır.