İçeriğe atla

Arthur Rosenthal

Arthur Rosenthal
Zürih, 1932
Doğum24 Şubat 1887(1887-02-24)
Fürth, Almanya
Ölüm15 Eylül 1959 (72 yaşında)
Lafayette, Indiana
Defin yeriJewish Cemetery of Greater Lafayette
40°24′6.390″K 86°53′48.023″B / 40.40177500°K 86.89667306°B / 40.40177500; -86.89667306
VatandaşlıkAlman
Eğitim
Mezun olduğu okul(lar)Ludwig Maximilian University of Munich
Tanınma nedeniHartogs–Rosenthal teoremi
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumlar
TezUntersuchungen über gleichflächige Polyeder (1909)
Doktora
danışmanı
Ferdinand von Lindemann
Diğer akademik danışmanlarArnold Sommerfeld
Doktora öğrencileri
  • Theodore Seio Chihara (1955)
  • Verne Eugene Dietrich (1951)
  • Marian A. Moore (1953)
  • Paul T. Mielke (1951)
  • Oskar Molitor (1934)
  • Irmgard Gawehn (1925)
  • Helmut Joachim Fischer (1933)
  • Edwin Schottland (1934)
  • Wilhelm Fritsch (1937)
  • Max Steck (1932)

Arthur Rosenthal (24 Şubat 1887, Fürth, Almanya - 15 Eylül 1959, Lafayette, Indiana) Alman matematikçi.

Kariyeri

Rosenthal'ın matematiksel çalışmaları 1905'te Münih'te, Münih Üniversitesi'nde Ferdinand Lindemann ve Arnold Sommerfeld öğrencisi olarak başladı. Aynı zamanda Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde, Münih Teknik Üniversitesi'nde ve Göttingen Üniversitesi'nde de çalışmalar yaptı. 1909'da düzgün çokyüzlüler üzerine tezini yaptıktan sonra, 1911'de Teknik Üniversite'de asistanlığa, ardından 1920'de Münih Üniversitesi'nde doçentliğe terfi etti. Ertesi yıl Heidelberg Üniversitesi'ne doçent olarak atandı ve 1930'da profesörlüğe terfi etti. 1932 ve 1933 yılları arasında matematik ve doğa bilimleri fakültesinde dekan olarak görev yaptı.[1] Ancak Nazilerin Alman Yahudilerine karşı politikaları sonucunda üniversitedeki görevinden ayrılmak zorunda kaldı. 1936'da Hollanda'ya taşındı ve oradan da 1939'da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. 1940'ta Michigan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 1943'te yardımcı doçentliğe terfi etti. 1946'da New Mexico Üniversitesi'nde doçent oldu ve ertesi yıl tam profesör olarak Purdue Üniversitesi'ne geçti ve 1957'de emekli olana dek burada kaldı. 1954'te resmen Heidelberg Üniversitesi'ndeki unvanı yeniden verildi. Purdue Üniversitesi'nde bir bursa onurlandırmak adına ismi verilmiştir. Doktora öğrencileri arasında Theodore Chihara bulunmaktadır.

Araştırma alanı

Rosenthal'ın matematiksel araştırmaları geometri alanındaydı, özellikle düzgün çokyüzlülerin ve Hilbert aksiyomlarının sınıflandırılması üzerineydi. Ayrıca Carathéodory'nin ölçü teorisi de dahil olmak üzere analiz alanına katkılarda bulundu. İsviçreli matematikçi Michel Plancherel ile birlikte ergodik teori ve dinamik sistemler alanlarına katkılarda bulundu.

Ayrıca bakınız

  • Hartogs-Rosenthal teoremi

Notlar

  1. ^ Sanford L. Segal (2014). Mathematicians under the Nazis. Princeton University Press. s. 132. ISBN 9781400865383. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Srinivasa Aiyangar Ramanujan</span> Hint matematikçi (1887–1920)

Srinivasa Aiyangar Ramanujan, sayılar teorisi ve sonsuz seriler alanlarında önemli katkılarda bulunmuş bir Hint matematikçidir. Ramanujan'ın yaşamı ve çalışmaları, matematik dünyasında derin izler bırakmış ve modern matematiğin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Masatoşi Gündüz İkeda</span> Japon asıllı Türk matematikçi

Masatoşi Gündüz İkeda, cebirsel sayılara katkılarıyla tanınan Japon asıllı Türk matematik bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Erich Fromm</span> Alman sosyolog ve psikanalist (1900–1980)

Erich Fromm, Yahudi kökenli Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozoftur. Ruh bilimine Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan eleştirel teori için yaptığı katkılar ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Gauss</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1777-1855)

Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß, Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Edward Witten</span> Amerikalı teorik fizikçi

Edward Witten Amerikalı teorik fizikçi ve İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör. Süpersicim Teorisi'nde dünyanın önde gelen araştırmacılarından. Teorik fiziğe geniş katkılar yaptı ve matematiğin gelişimine katkılarından dolayı 1990'da Fields Madalyası ile ödüllendirildi. 1995'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir konferansta M-teorisinin varlığını ileri sürdü ve M-teorisini daha önce gözlenen birtakım ikilikleri açıklamak için kullanması sicim teorisi'nde ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan yeni bir araştırmayı harekete geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">İsam Şeref</span>

İsam Abdülaziz Şeref, 3 Mart 2011 - 7 Aralık 2011 tarihleri arası Mısır Başbakanı olan mühendis ve Mısırlı bir profesördür. Daha önce de 2004-2005 yılları arası Ulaştırma Bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Schmidt (arkeolog)</span> Alman arkeolog

Klaus Schmidt, Alman arkeolog

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

Joan Callahan, Amerikalı feminist filozof. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde hizmet etmiştir. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır.

Ewa Ziarek New York Devlet Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün Julian Park Profesörüdür. Ziarek'in diğer akademisyenlerin hayatları hakkında bilgi edinmeye karşı büyük bir ilgisi vardır ve geleneksel fikir birliği modeli yerine felsefedeki görüş ayrılığı modelinin son derece değerli sonuçlar doğurabileceğine inanır.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Terzioğlu</span> Türk matematikçi

Nazım Terzioğlu, Türk matematikçi.

Robert Reed Squires, gaz fazı iyon kimyası ve akan gün batımı sonrası kızıllık spektrometrisindeki çalışmaları ile tanınan Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Øystein Ore</span>

Øystein Ore halka teorisi, Galois bağlantıları, çizge teorisi ve matematik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Hellmuth Kneser</span> Alman matematikçi (1898-1973)

Hellmuth Kneser, grup teorisi ve topolojiye kayda değer katkılarda bulunan bir Baltık Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Cecilia Krieger</span> Kanadalı kadın matematikçi (1894-1974)

Cypra Cecilia Krieger-Dunaij, Kanada'da yaşamış ve çalışmış, Yahudi soyundan gelen, Avusturya-Macaristan doğumlu bir matematikçiydi. Krieger, 1930 yılında Kanada'daki bir üniversiteden matematik alanında doktora derecesi alan üçüncü kişi olmuştur, ve Kanada'da herhangi bir disiplinde doktora alan üçüncü kadın olmuştur. Krieger, Wacław Sierpiński'nin genel topoloji alanındaki iki çalışmasını çevirmiş olmasıyla tanınır. 1995'ten beri her yıl Kanada Matematik Derneği tarafından bir kadın matematikçinin olağanüstü araştırmaları için verilen Krieger-Nelson Ödülü, Krieger ve Evelyn Nelson onuruna verilmiştir.