İçeriğe atla

Arthur Holmes Madalyası

Arthur Holmes Madalyası ve Onursal Üyeliği, Avrupa Yerbilimleri Birliği'nin (EGU) en prestijli ödüllerinden biridir. Madalya jeoloji alanına üstün katkıları ve kalıcı çalışmaları nedeniyle uluslararası itibar elde etmiş bilim insanlarına verilir. Madalya, 2005 yılından bu yana Avrupa Yerbilimleri Birliği Genel Kurulu tarafından yıllık olarak verilmektedir. Arthur Holmes Madalyası, 1983'ten 2004'e kadar ise EGU'nun öncüllerinden biri olan Avrupa Yerbilimleri Birliği (EUG) tarafından veriliyordu.

Ödül, kayaların ve minerallerin radyometrik tarihlendirilmesindeki katkıları ve sonunda levha tektoniği teorisinin geliştirilmesine yol açan manto konveksiyonu üzerine çalışmalarıyla tanınan İngiliz jeolog Arthur Holmes'un adını almıştır.

Sahipleri

Kaynak: (1983-2003) EUG 12 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynak: (2005-günümüz) EUG 17 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

  • 2020 Donald B. Dingwell
  • 2019 Jean Braun
  • 2018 Celâl Şengör
  • 2017 Jean-Pierre Brun
  • 2016 Trond H. Torsvik
  • 2015 Carlo Laj
  • 2014 Kevin C. A. Burke
  • 2013 Sierd Cloetingh
  • 2012 Vincent Courtillot
  • 2011 William E. Dietrich
  • 2010 Roland von Huene
  • 2009 David Gubbins
  • 2008 Anthony B. Watts
  • 2007 Claude Jaupart
  • 2006 Anny Cazenave
  • 2005 Stephen Sparks
  • 2003 Charles H. Langmuir
  • 2001 Francis Albarède
  • 1999 Ikuo Kushiro
  • 1997 Edward M. Stolper ; B. Wood
  • 1995 C.J. Allègre ; R.K. O'Nions
  • 1993 J.F. Dewey
  • 1991 J.G. Ramsay ; Maurice Mattauer
  • 1989 W.S. Fyfe
  • 1987 G.J. Wasserburg
  • 1985 A.E. Ringwood
  • 1983 Dimitri S. Korzhinskii ; H. Ramberg

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hans Bethe</span> Alman-Amerikan nükleer fizikçi

Hans Albrecht Bethe astrofizik, kuantum elektrodinamiği ve katı hâl fiziğine önemli katkılarda bulunmuş, 1967'de yıldız nükleosentezi teorisi üzerine yaptığı çalışma ile Nobel Fizik Ödülü almış annesi Yahudi, babası Alman olan nükleer fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Nathalie Péchalat</span>

Nathalie Péchalat, Fransız buz patencisidir. Partneri Fabian Bourzat ile birlikte buz dansında yarışmaktadır. Çift 2011 ve 2012 yıllarında Avrupa şampiyonluğunu elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Witten</span> Amerikalı teorik fizikçi

Edward Witten Amerikalı teorik fizikçi ve İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör. Süpersicim Teorisi'nde dünyanın önde gelen araştırmacılarından. Teorik fiziğe geniş katkılar yaptı ve matematiğin gelişimine katkılarından dolayı 1990'da Fields Madalyası ile ödüllendirildi. 1995'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir konferansta M-teorisinin varlığını ileri sürdü ve M-teorisini daha önce gözlenen birtakım ikilikleri açıklamak için kullanması sicim teorisi'nde ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan yeni bir araştırmayı harekete geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Ginzburg</span> Rus fizikçi

Vitaly Lazarevich Ginzburg (Rusça: Вита́лий Ла́заревич Ги́нзбург yılları arsında yaşamış Rus Teorik fizikçi ve Astrofizikçidir. 2003 yılında tip II süperiletkenler konusunda bulduğu keşiflerle Nobel Fizik Ödülü kazanan, Ginzburg, kalp yetmezliğinden ölmüş, Moskova, Rusya Novodevichye Mezarlığına defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bertram Brockhouse</span> Kanadalı Fizikçi

Bertram Neville Brockhouse, Kanadalı fizikçi. "Nötron spektroskopisinin" özellikle de "Yoğun madde çalışmalarında kullanılan nötron saçılımı tekniklerinin" geliştirilmesine öncü nitelikte katkıları için için 1994 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaas Bloembergen</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1920 – 2017)

Nicolaas Bloembergen, Hollanda doğumlu Amerikalı Nobel Ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Townes</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2015)

Charles Hard Townes, Amerikan Nobel Ödüllü fizikçi ve eğitimci. Townes en çok maserler üzerindeki teori ve uygulama çalışmaları ile bilinir. Maserlerin ana patentini alan Townes ayrıca maser ve lazer araçları ile bağlantılı kuantum elektroniği üzerinde de çalışmıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 1964 yılında Nikolay Basov ve Aleksandr Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Tirole</span> Fransız ekonomist (d. 1953)

Jean Marcel Tirole, Fransız iktisat profesörü. "Büyük Firmaların Piyasa Gücü ve Kontrolleri" konusunda analizleri nedeniyle 2014 Nobel Ekonomi Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Emek Kahramanı</span> Madalya

Sosyalist Emek Kahramanı, Sovyetler Birliği'nde ve diğer Varşova Paktı ülkelerinde verilen kahraman unvanlı madalyadır. Ülke ekonomisi ve kültürüne yapılan katkılar dolayısıyla verilen en üst dereceli madalya ve unvandır. Sahiplerine Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla aynı statüyü sağlamakla beraber; bu madalya yabancılara verilmemiştir. 1927 - 1938 yılları arasında verilen "Emek Kahramanı" madalyasının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

Willard Gibbs Madalyası, American Chemical Society'nin Chicago Bölümü tarafından sunulur. 1910 yılında Chicago Bölümü'nünü başkanı ve sekreteri William A. Converse (1862-1940) tarafından Yale Üniversitesi'nden Profesör Josiah Willard Gibbs (1839-1903) adına oluşturulmuştur. Faz Kuralı'nın formülasyonu ile yeni bir bilim kurmuş olan Gibbs, birçokları tarafından keşifleri, doğada Newton ve Galileo'nunkiler kadar temel olan tek Amerikalı bilim insanı olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gábor A. Somorjai</span> Amerikalı kimyager

Gabor A. Somorjai Macar bilim insanı. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de kimya profesörü olarak çalışmaktadır ve yüzey kimyası ve katalizde, özellikle metal yüzeylerin katalitik etkileri alanında önde gelen bir araştırmacıdır. Alandaki katkılarından dolayı Somorjai, 1998 yılında Wolf Kimya Ödülü, 2002 yılında Linus Pauling Ödülü, in 2000, the National Medal of Science 2008 yılında Priestley Ödülü, 2010 yılında Temel Bilimlerde BBVA Vakfı Bilgi Sınırları Ödülü ve 2013 yılında Kimyasal Bilimlerde NAS Ödülü'nü kazanmıştır. En son Nisan 2015'te Amerikan Kimya Topluluğu'nun William H. Nichols Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Serre</span> Fransız matematikçi (d. 1926)

Jean-Pierre Serre cebirsel topoloji, cebirsel geometri ve cebirsel sayı teorisine katkıda bulunan Fransız matematikçidir. 1954'te Fields Madalyası, 2000'de Wolf Ödülü ve 2003'te açılış Abel Ödülü'ne layık görüldü.

Beilby Madalyası ve Ödülü, kimya mühendisliği, uygulamalı malzeme bilimi, enerji verimliliği veya ilgili bir alanda önemli olan bir çalışma için her yıl bir bilim insanı veya mühendise verilir. Ödül, ödülü dönüşümlü olarak veren Institute of Materials, Minerals and Mining, Royal Society of Chemistry ve Society of Chemical Industry tarafından ortak olarak verilir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dalibard</span> Fransız fizikçi (d. 1958)

Jean Dalibard, kuantum mekaniği alanında çalışmalar yürüten Fransız fizikçidir. École Polytechnique'de profesör ünvanıyla görev yapmaktadır. École Normale Supérieure'de araştırma görevlisi olmakla birlikte, Fransız Bilimler Akademisi üyesi ve Collège de France'da profesör olarak çalışmalar yapmaktadır.