İçeriğe atla

Arthur Griffith

Arthur Griffith, Eski İrlanda Temsilciler Meclisi Başkanı

Arthur Joseph Griffith (İrlandaca: Art Seosamh Ó Gríobhtha; 31 Mart 1871 - 12 Ağustos 1922), Sinn Féin siyasi partisini kuran İrlandalı bir yazar, gazete editörü ve politikacıydı.

İrlanda delegasyonunu 1921 İngiliz-İrlanda Antlaşması'nı oluşturan müzakerelerde yönetti ve Ocak 1922'den Ağustos'ta ölümüne kadar Dáil Éireann'in başkanı olarak görev yaptı.

İlgili Araştırma Makaleleri

1922 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<span class="mw-page-title-main">Dublin</span> İrlandanın başkenti

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun alt kanadı

Avam Kamarası, Birleşik Krallık'ta üyeleri beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir. Kamaranın toplanma yeri, Birleşik Krallık'ın üst meclisi olan Lordlar Kamarası ile aynı yer olan Westminster Sarayı'dır. Bu meclisi oluşturan 650 üye, parlamento dağılana kadar, ülkedeki her seçim bölgesinden oy çokluğu sistemi ile seçilip, seçildikleri bölgeyi temsil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı</span> 1 Ocak 1801 tarihinde Büyük Britanya Krallığı ve İrlanda Krallığının birleşmesi ile kurulmuştur

Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı 1 Ocak 1801 tarihinde Büyük Britanya Krallığı ve İrlanda Krallığı'nın birleşmesi ile kurulmuştur. 6 Aralık 1922 tarihinde İngiliz-İrlanda Antlaşması ile Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasıyla krallık Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda millî futbol takımı</span> millî futbol takımı

İrlanda millî futbol takımı, İrlanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1 Haziran 1921 günü kurulan İrlanda Futbol Federasyonu, İrlanda'nın Serbest olan devletinin futbol federasyonu olarak kuruldu. Mart 1926'da İrlanda takımı ilk uluslararası karşılaşmasını İtalya'nın Torino kentinde oynadı. 1930'lara kadar hiçbir uluslararası yarışmaya katılmayan İrlanda, yine Almanya'daki 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası'na kadar da hiçbir uluslararası yarışmanın elemelerini geçemedi. Ancak Avrupa Şampiyonasını izleyen 1990 FIFA Dünya Kupası'nda çeyrek finallere kadar uzanmayı başardı. İrlanda bundan başka 1994 ve 2002 Dünya Kupalarında ise ikinci tura çıkabildiler.

<span class="mw-page-title-main">Michael Collins (İrlandalı önder)</span> İrlandalı devrimci ve siyasetçi

Michael Collins, İrlanda bağımsızlık mücadelesi kahramanlarından. İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın şiddetlendiği sıralarda yürüttüğü kentsel gerilla savaşı stratejisiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Balfour</span> Britanyalı devlet adamı

Arthur James Balfour veya Lord Balfour, İskoç asıllı Britanyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">1970 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1970 Eurovision Şarkı Yarışması, 15. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. 21 Mart 1970 tarihinde Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan RAI Congrescentrum'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Willy Dobbe yapmıştır.

Linfield FC Belfast'ta kurulmuş bir Kuzey İrlanda futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

İrlanda Bayrağı, İrlanda Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Shamrock Rovers FC</span>

Shamrock Rovers Football Club İrlanda'nın Dublin şehrinde kurulan futbol kulübü. League of Ireland'da mücadele etmekle birlikte İrlanda futbol tarihinin en başarılı takımı konumundadır. İrlanda Ligi'ni 17, FAI Cup'ı 24 kere şampiyon tamamlayan kulüp, bu alanlardaki rekoru elinde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İrlanda Devleti</span> 1922-1937 yılları arasında kuzeybatı Avrupada egemen olan devlet

Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya Krallığı</span> 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupada egemen olan bir devlet

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

<i>Özgürlük Rüzgarı</i>

Özgürlük Rüzgârı, Ken Loach tarafından yönetilen 2006 yapımı savaş filmidir. İrlanda Bağımsızlık Savaşı (1919-1921) ve İrlanda İç Savaşı'nı (1922-1923) konu almaktadır. Film, adını "The Wind That Shakes the Barley" şarkısından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">John de Robeck</span> Filonun Kraliyet Donanması amirali (1862-1928)

Büyük Amiral Sir John Michael de Robeck, I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Deniz Harekâtları'nda Müttefik donanmasına komuta eden İrlanda asıllı Kraliyet Donanması'na bağlı bir amiraldir. İsveç/Estonya/Almanya asıllı asil bir aileden olan John Henry Edward Fock'un dördüncü çocuğu olarak doğdu. Robeck, 1875'te Kraliyet Donanması'na katıldı. 1914 yılında 9. Kruvazör Fırkası'nın komutanı oldu. Komuta kademesinde ikinci sıradaydı, Amiral Carden'in sağlık durumu dolayısıyla Carden'in yerine geçti ve 18 Mart saldırısını yönetti. Müttefik donanması büyük bir başarısızlığa uğradı; beş savaş gemisi batmış ya da ağır hasar görmüştü. Çanakkale savaşlarından sonra Robeck, Akdeniz'de ve Ege'de çeşitli filoların komutanlığını üstlendi. 1924'te emekli oldu.

İrlanda cumhuriyetçiliği, İrlanda'nın bütünüyle bağımsız bir cumhuriyet olması gerektiği inancına dayanan bir ideolojidir. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda Avrupa'da gelişen milliyetçi ve demokratik duyarlılıklar, Britanya yönetimine karşı cumhuriyetçiliğin ortaya çıkmasıyla İrlanda'ya yansıdı. Ardından yüzyıllar süren Britanya fethi ve İrlandalıların isyan yoluyla direnmesi takip etti. Bu muhalefete yol açan özgü faktörler arasında Katoliklere ve konformist olmayanlara karşı ayrımcılık, Britanya yönetiminin İrlanda kültürü bastırma girişimleri ve Birlik Kanunu'nun bir sonucu olarak İrlanda'nın ekonomik açıdan dezavantajlı olduğu inancı yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da birlikçilik</span>

İrlanda'da birlikçilik, İrlanda ve Büyük Britanya adaları arasında bir çeşit siyasi birliğin devamından yana bir ideoloji anlamına gelir. Kuzey İrlanda bağlamında veya esasında tarihsel ve spesifik olarak Ulster bağlamında Ulster birlikçiliği olarak da adlandırılır. Serbest İrlanda Devleti'nin bir dominyon olarak Birleşik Krallık'tan ayrılması ve bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkmasından sonra İrlanda'da birlikçilik, öncelikle Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık içinde yerini korumaya ve muhafaza etmeye odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda İç Savaşı</span>

İrlanda İç Savaşı, İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın ardından Birleşik Krallık'tan bağımsız ancak Britanya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasına eşlik eden iç savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulster Kraliyet Polisi</span> 1922 - 2001 arasında Kuzey İrlandanın polis teşkilâtı

Ulster Kraliyet Polisi, Kuzey İrlanda'nın polis teşkilâtıydı. 1 Haziran 1922 tarihinde İrlanda Kraliyet Polisi'nin yerine kurulmuş olup zirvede olduğu dönemde yaklaşık 8,500 memur ile ek olarak 4,500 rezerve sahipti.