İçeriğe atla

Arthur Chung

Arthur Raymond Chung
1. Guyana Devlet Başkanı
Görev süresi
17 Mart 1970 - 6 Ekim 1980
Başbakan Forbes Burnham
Yerine geldiğiEdward Luckhoo (vekâleten)
Yerine gelenForbes Burnham
Kişisel bilgiler
Doğum 10 Ocak 1918(1918-01-10)
Windsor Forest, Demerara, Britanya Guyanası
Ölüm 23 Haziran 2008 (90 yaşında)
Georgetown, Guyana
Partisi Bağımsız
Evlilik(ler) Doreen Chung (1954–2008; öldü)
Bitirdiği okul Middle Temple

Raymond Arthur Chung (d. 10 Ocak 1918 - ö. 23. Haziran 2008), Guyanalı siyasetçi. Chung, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Guyana'da 1970 ile 1980 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Chung, Joseph ve Lucy Chung'un sekiz çocuğundan en küçüğü 1918'de Windsor Ormanı'nda doğdu.

Chung, Asya dışındaki bir ülkede cumhurbaşkanı olan ilk etnik Çinli ve aynı zamanda Guyana'nın, 22 günlük Edward Victor Luckhoo dönemi hariç, ilk uzun süreli devlet başkanı. Görevi 17 Mart 1970 - 6 Ekim 1980 arasında yürütmüştür.

1954'ten beri Doreen Pamela Ng-See-Quan ile evli. Evlilik iki çocuğu doğurdu.

Chung, Haziran 2008'de 90 yaşında çoklu tıbbi komplikasyonlardan öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Guyana's first president Arthur Chung dies : Stabroek News". www.stabroeknews.com. 26 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Guyana</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Karayipler'de yer alan bir ülkedir. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti Georgetown'dur.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Bayramı</span>

Cumhuriyet Bayramı veya Cumhuriyet Günü birçok ülkenin cumhuriyet rejimine geçtiği tarihi esas alarak, resmi tatil olarak kutladığı günün adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

2008 (MMVIII) salı günü başlayan yıl. 21. yüzyılın ve 3. milenyumun 8. yılı.

<span class="mw-page-title-main">Halldór Laxness</span> İzlandalı yazar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (1902-1998)

Halldór Laxness asıl adı Halldór Kiljan Gudjonsson, İzlandalı şair, öykü, roman, deneme ve eleştiri yazarıdır.

Kıtalararası Kupa, Toyota Kupası olarak da bilinir, 1960 - 2004 yılları arasında CONMEBOL Libertadores ile UEFA Şampiyonlar Ligi (Avrupa) şampiyonları arasında düzenlenen futbol turnuvası. 2005 yılında yerini FIFA Kulüpler Dünya Kupasına bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kim Dae-jung</span>

Kim Dae-jung, Güney Kore eski devlet başkanıdır (1998-2003). 2000 yılında, Kuzey Kore ile ilişkilerin yeniden başlatılması için gösterdiği çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Nobel'e aday olan ve sahip olan ilk Koreli olmuştur. 1957'den bu yana Katolik olan Kim Dae-jung uzun yıllardır baskıcı yönetime muhalefetinden ötürü "Asya'nın Nelson Mandela"sı olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri pasaportu</span> Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Amerika Birleşik Devletleri pasaportu, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına seyahat etmek için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">1970'ler</span> 1 Ocak 1970 ile 31 Aralık 1979 arasındaki zaman dilimi

1970'ler veya 70'ler, 1 Ocak 1970'te başlayan ve 31 Aralık 1979'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore devlet başkanı</span> Güney Korenin devlet ve hükûmet başkanı

Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Güney Kore'nin devlet başkanıdır. Güney Kore Anayasası'na göre, başkan devletin, kabinenin ve hükûmetin başkanıdır ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Anayasa ve 1987 tarihli değiştirilen Başkanlık Seçimleri Yasası, doğrudan ve gizli oyla devlet başkanın seçilmesini ve 16 yılda dolaylı olarak başkanlık seçimlerinin iki hükûmet arasında yapılmasını öngörmektedir.

Guyana başbakanı, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan Guyana'nın ülkenin henüz Britanya Guyanası ismi ile Büyük Britanya'nın kolonisi olduğu 1953 yılından itibaren hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Cheddi Jagan</span>

Cheddi Berret Jagan, Guyanalı siyasetçi. Jagan, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan Guyana'nın ülkenin henüz Britanya Guyanası ismi ile Büyük Britanya'nın kolonisi olduğu 1953 yılından itibaren şef bakan olarak başbakanlık makamına gelmiştir. Jagan bunun haricinde 1992 ile 1997 yılları arasında Guyana devlet başkanlığı görevini de yürütmüştür.

Guyana devlet başkanı, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan Guyana'nın 1970 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Park Chung-hee</span> Güney Koreli general ve 1961den 1979a Güney Korenin lideri

Park Chung-hee, Güney Koreli asker ve siyasetçi.

Sir Edward Victor Luckhoo, Guyanalı siyasetçi. Luckhoo, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Guyana'nın bağımsızlık öncesi son genel valisi ve bağımsızlığın ilanının ardından da Guyana'nın ilk başkanı olarak makamda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Forbes Burnham</span> 2. Guyana devlet başkanı

Linden Forbes Sampson Burnham, Guyanalı siyasetçidir. Burnham, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Guyana'da 1980 yılından öldüğü 1985 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hugh Desmond Hoyte</span>

Hugh Desmond Hoyte, Guyanalı siyasetçi. Hoyte, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Guyana'da 1984-1985 arasında başbakanlık, 1985-1992 yılları arasında da devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Janet Jagan</span>

Janet Jagan, Guyanalı yazar ve siyasetçidir. Jagan, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Guyana'da 1997 yılında kısa bir süre başbakanlık, 1997 ile 1999 yılları arasında da devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Ptolemy Alexander Reid, Guyanalı veteriner ve siyasetçi. Reid, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan Guyana'da 1980 ile 1984 yılları arasında başbakan olarak görev yaptı.

<i>Minari</i> (film) Lee Isaac Chungun yönettiği Minari, 1980li yıllarda ABDnin Arkansas bölgesine göç edip burada kurdukları çiftlikle yeni bir hayata adım atmaya çabalayan Güney Koreli göçmen Yi ailesinin duygusal hikâyesini anlatıyor

Minari, Lee Isaac Chung tarafından yazılan ve yönetilen 2020 ABD yapımı drama filmidir. Başrollerde Steven Yeun, Han Ye-ri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-jung ve Will Patton yer alır. Chung'un kendi çocukluğuna yarı otobiyografik bir bakış açısı getiren hikâye, 1980'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nin kırsalında yaşamaya çalışan Güney Koreli göçmen bir aileyi anlatır.