İçeriğe atla

Arthur Cayley

Arthur Cayley
Doğum16 Ağustos 1821(1821-08-16)
Richmond, Surrey, Birleşik Krallık
Ölüm26 Ocak 1895 (73 yaşında)
Cambridge, İngiltere
Milliyetİngiliz
EğitimTrinity College, Cambridge
(BA, 1842)
ÖdüllerSmith's Prize (1842)
De Morgan Medal (1884)
Royal Medal (1859)
Copley Medal (1882)
Kariyeri
DalıMatematikçi

Arthur Cayley (d. 16 Ağustos 1821 - 26 Ocak 1895), İngiliz matematikçi. Çoğunlukla cebir alanında çalıştı. Modern İngiliz saf matematik okulunun kurulmasına yardımcı oldu.

Çocukken, Cayley eğlence için karmaşık matematik problemlerini çözmekten zevk alıyordu. Cambridge, Trinity Koleji'ne girerek matematik, Yunanca, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde çalıştı. 14 yıl avukatlık yaptı.

Cayley - Hamilton teoremini öne sürdü. Her kare matrisin kendi karakteristik polinomunun kökü olduğunu ve 2. ve 3. derece matrisler için doğrulandığını doğruladı. Grup kavramını modern bir şekilde tanımlayan ilk kişiydi. Eskiden, matematikçiler "gruplardan" bahsettiklerinde permütasyon grupları anlamına geliyordu. Cayley tabloları ve Cayley grafikleri ile Cayley'in teoremi Cayley onuruna adlandırılmıştır.

Cayley Cambridge Mill Road mezarlığına gömüldü .

Birkaç matematiksel terim onun adını almıştır:

  • Cayley's theorem
  • Cayley–Hamilton theorem in linear algebra
  • Cayley–Bacharach theorem
  • Grassmann–Cayley algebra
  • Cayley–Menger determinant
  • Cayley diagrams - used for finding cognate linkages in mechanical engineering
  • Cayley–Dickson construction
  • Cayley algebra (Octonion)
  • Cayley graph
  • Cayley numbers
  • Cayley's sextic
  • Cayley table
  • Cayley–Purser algorithm
  • Cayley's formula
  • Cayley–Klein metric
  • Cayley–Klein model of hyperbolic geometry
  • Cayley's Ω process
  • Cayley surface
  • Cayley transform
  • Cayley's nodal cubic surface
  • Cayley's ruled cubic surface
  • The crater Cayley on the Moon (and consequently the Cayley Formation, a geological unit named after the crater)
  • Cayley's mousetrap - a card game
  • Cayleyan
  • Chasles–Cayley–Brill formula
  • Hyperdeterminant
  • Quippian
  • Tetrahedroid

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

Cebir sayılar teorisini, geometriyi ve analizi içine alan geniş bir matematik dalıdır. Temel matematik işlemlerinden, çember ve daire alanları bulmayı kapsayan geniş bir ilgi alanına sahiptir. Cebir, mühendislik ve eczacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kuramsal cebir, ileri matematiğin bir dalı olmakla birlikte sadece uzmanlar tarafından çalışılan bir koldur.

<span class="mw-page-title-main">David Hilbert</span>

David Hilbert, ünlü Alman matematikçi. Geometriyi bir dizi aksiyoma indirgeyen ve matematiğin biçimsel temellerinin oluşturulmasına önemli katkıda bulunan Alman matematikçi David Hilbert integralli denklemlere ilişkin çalışmalarıyla fonksiyonel analizin 20. yüzyıldaki gelişmesine öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Lineer cebir</span> Uzay matematiği

Doğrusal cebir ya da lineer cebir; matematiğin, vektörler (yöney), vektör uzayları, doğrusal dönüşümler, doğrusal denklem takımları ve matrisleri (dizey) inceleyen alanıdır. Vektör uzayları, modern matematiğin merkezinde yer alan bir konudur. Bundan dolayı doğrusal cebir hem soyut cebirde hem de fonksiyonel analizde sıkça kullanılır. Doğrusal cebir, analitik geometri ile de alakalı olup sosyal bilimlerde ve fen bilimlerinde yaygın bir uygulama alanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton (matematikçi)</span>

Sir William Rowan Hamilton MRIA İrlandalı bir matematikçi, Trinity College Dublin'de Andrews Astronomi Profesörü ve İrlanda Kraliyet Gökbilimcisiydi. Fizik için hem saf matematik hem de matematik alanında çalıştı. Optik, klasik mekanik ve cebire önemli katkılarda bulundu. Hamilton bir fizikçi olmasa da –kendisini saf bir matematikçi olarak görüyordu– çalışması fizik için, özellikle de Newton mekaniğini yeniden formüle etmesi, şimdi Hamilton mekaniği olarak adlandırılan, büyük önem taşıyordu. Bu çalışma, elektromanyetizma gibi klasik alan teorilerinin modern çalışmasının ve kuantum mekaniğinin geliştirilmesinin merkezinde olduğunu kanıtladı. Saf matematikte, en iyi kuaterniyonların mucidi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Godfrey Harold Hardy</span> İngiliz matematikçi (1877–1947)

Godfrey Harold Hardy, sayı teorisi ve matematiksel analizdeki başarılarıyla tanınan İngiliz bir matematikçiydi. Biyolojide, popülasyon genetiğinin temel bir ilkesi olan Hardy-Weinberg ilkesi olarak da bilinen, tür içi gen alışverişinin fazla olduğu topluluklarda başat ve çekinik genetik özelliklerin dağılımının oranı hakkındaki teorisiyle bu konudaki tartışmaya son vermiştir.

Uluslararası Matematikçiler Kongresi, matematik konulu en geniş çaplı toplantı. Uluslararası Matematik Birliği tarafından her dört yılda bir düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Garrett Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1911 – 1996)

Garrett Birkhoff Amerikalı bir matematikçiydi. En çok kafes teorisindeki çalışmaları ile tanınır. Matematikçi George Birkhoff (1884-1944) babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam matematiği</span> yaklaşık 622 ile 1600 yılları arasında İslam medeniyeti altında korunan ve geliştirilen matematiğin bütünü

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frank Ramsey</span> İngiliz matematikçi, filozof

Frank Plumpton Ramsey, İngiliz filozof, matematikçi ve ekonomist. 26 yaşında ölümünden önce üç alana da önemli katkıları olmuştur. Ludwig Wittgenstein'ın yakın bir arkadaşıydı ve Wittgenstein'ın Tractatus Logico-Philosophicus'unu İngilizceye çevirmenin yanı sıra Wittgenstein'ı felsefeye ve Cambridge'e geri dönmeye ikna etmede yardımcı oldu. Wittgenstein gibi, 1921'den itibaren gizli entelektüel topluluk olan Cambridge Apostles'in bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schoenflies</span> Alman matematikçi (1853-1928)

Arthur Moritz Schoenflies, bazen Schönflies olarak yazılan, grup teorisinin kristalografiye uygulanmasına yaptığı katkılarla ve topolojideki çalışmalarıyla tanınan Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas L. Heath</span> İngiliz memur, matematikçi ve klasikçi (1861–1940)

Sör Thomas Little Heath bir İngiliz devlet memuru, matematikçi, klasikçi bilim insanı, eski Yunan matematik tarihçisi, çevirmen ve dağcıydı. Clifton Koleji'nde eğitim gördü. Heath İskenderiyeli Öklid'in, Pergalı Apollonius'un, Samoslu Aristarkos'un ve Syracuse'li Arşimet'in eserlerini İngilizceye çevirdi.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ramchundra</span>

Ramchundra (Ramachandra Lal) (Devanagari, रामचन्द्र लाल) (1821–1880) İngiliz-Hint bir matematikçiydi. Maksimum ve Minimum Problemleri Üzerine İnceleme (Treatise on Problems of Maxima and Minima) adlı kitabına, önde gelen matematikçi Augustus De Morgan katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Tits</span> Fransız matematikçi (1930 – 2021)

Jacques Tits (Fransızca:[tits]); d. 12 Ağustos 1930, Uccle – ö. 5 Aralık 2021, Paris, Fransa), Belçika doğumlu Fransız matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">David Eugene Smith</span> Amerikalı matematikçi (1860 – 1944)

David Eugene Smith Amerikalı bir matematikçi, eğitimci ve editördü.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte Scott</span> İngiliz kadın matematikçi (1858-1931)

Charlotte Angas Scott, kariyerini Amerika Birleşik Devletleri'nde yapmış ve kadınların matematik eğitimi alması da dahil olmak üzere Amerikan matematiğinin gelişiminde etkili olmuş bir İngiliz matematikçidir. Scott, Cambridge'nin ünlü Mathematical Tripos sınavının kurallarını değiştirmesinde önemli bir rol oynamıştır.