İçeriğe atla

Arslanbap

Arslanbap
Арстанбап
Köy
Арсланбоб
Kırgızistan üzerinde Arslanbap
Arslanbap
Arslanbap
ÜlkeKırgızistan Kırgızistan
İlCelal-Abad İli
İlçePazar-Korgan İlçesi
Nüfus
 (2009)
 • Toplam11.291
 • Yaz (YSU)+6

Arslanbap (KırgızcaАрстанбап, ÖzbekçeArslonbob/Арслонбоб); Kırgızistan'ın Celal-Abad İli'nin Pazar-Korgan İlçesindeki köy. Kırgızistan'daki turizm yerlerinden biri.

Nüfusu

Nüfusu - 11291 insan.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Перепись населения Киргизии 2009. Джалал-Абадская область" (PDF). 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırgızistanın sovyetler birliği dağılmadan önceki adı

Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Kırgızistan'ın 1991'deki SSCB'nin dağılmasından önceki ismi. Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Çarlık rejiminin 1917 Ekim Devrimi ile yıkılmasından sonra kurulan Sovyetler Birliği'ne bağlı 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızlar</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Kırgızlar, çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan pasaportu</span> Kırgızistan vatandaşlarına verilen pasaport

Kırgız pasaportu veya Kırgızistan pasaportu, Kırgızistan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Kırgız pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Kırgızca, Rusça ve İngilizce olmak üzere 3 dildedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E60</span>

Avrupa E-yolu E60, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Brest şehrinde başlayıp, Kırgızistan'daki İrkeştam Geçiti'nde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6200 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun 2. Avrupa E-yoludur.

Kırgızistan Cumhuriyeti Hükûmeti belirli ülkelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı seyahatlerde Kırgızistan'a ziyareti sağlamaktadır. Şubat 2014 tarihinde Dışişleri Bakanlığı, 44 ülke vatandaşlarına vizesiz rejimi ortadan kaldıran bir kanun teklifi verdi. Bu ülke vatandaşları 2012 yılında vizesiz listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar-Korgan İlçesi</span>

Pazar-Korgan İlçesi ; Kırgızistan'ın Celal-Abad İlindeki İlçe.

<span class="mw-page-title-main">Alamüdün ilçesi</span> Çuy, Kırgızistanda bir bölge

Alamüdün İlçesi ; Kırgızistan'ın Çuy İli'ndeki ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Kemin ilçesi</span>

Kemin İlçesi ; Kırgızistan'ın Çuy İli'ndeki ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Sokuluk ilçesi</span> Kırgızistanın Çuy İlindeki ilçe

Sokuluk İlçesi ; Kırgızistan'ın Çuy İli'ndeki ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Bankası</span>

Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Bankası, Kırgızistan'ın merkez bankasıdır. Merkezi Bişkek'tedir. 1991 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Yedi-Öküz ilçesi</span>

Yedi-Öküz Kırgızistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Issık-Göl iline bağlı bir ilçedir. Merkezi Kızıl-Suu köyüdür. Yüzölçümü 14.499 kilometrekare olup nüfusu 2021'de 93.392 idi.

2019 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 5 Ocak - 1 Şubat 2019 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da turizm</span>

Kırgızistan'ın dağları ve gölleri çekici bir turizm merkezi olmasına rağmen, turizm endüstrisine çok az yatırım yapıldığı için çok yavaş büyümüştür. 2000'lerin başlarında, çoğunlukla eski Sovyetler Birliği ülkelerinden yılda ortalama 450.000 turist ziyaret etti. 2018 yılında, İngiliz Backpacker Derneği Kırgızistan'ı, dünyanın bir macera seyahat sırrı olduğunu belirterek, dünyanın en iyi beşinci macera seyahat destinasyonu olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da LGBT hakları</span>

Kırgızistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Kırgızistan'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır fakat karşı cins çiftlerinin sahip olduğu yasal korunmalar hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da tarım</span>

Tarım, Kırgızistan'da ekonomi için önemli bir sektördür.The World Factbook'a göre toplam GSYİH'nin %18'ini ve toplam işgücünün %48'ini oluşturuyor. Arazinin %6,8'i ekim için kullanılırken; %44'ü hayvancılık amaçlı mera olarak kullanılıyor. Kırgızistan'ın dağlık yapısı, hayvancılığı tarım ekonomisinde önemli bir yerde tutuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Kırgızistan ilişkileri</span>

Azerbaycan-Kırgızistan ilişkileri - Azerbaycan ve Kırgızistan arasındaki ikili ilişkiler. Her iki ülke de BM üyesidir. Azerbaycan ve Kırgızistan arasındaki diplomatik ilişkiler 19 Ocak 1993'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız mutfağı</span>

Kırgız mutfağı, Kırgızistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kırgız mutfağı birçok yönden komşularının mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Özbek pilavı</span>

Özbek pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Afganistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan’da yapılır. Pirince et ile birlikte çeşitli baharatlar, sebzeler, meyveler veya yemişlerin eklenmesi ile yapılır. Türkiye'de Afyonkarahisar mutfağında yapılmaktadır.