İçeriğe atla

Arslan Kaynardağ

Arslan Turgut Kaynardağ (21 Temmuz 1923, Adana, 5 Haziran 2008, İstanbul), Türk sahaf ve felsefeci. 1923 yılında Adana'da doğdu ve ilk ve orta öğrenimini Kastamonu'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Felsefe bölümünden mezun oldu. Aynı fakültede Baruch Spinoza üzerine doktora yaptı. Bir süre çeviri işlerinde çalıştı. Daha sonra seyyar sahaflık yaptı. 1952'den sonra Sahaflar Çarşısı'nda Nizamettin Aktuç'un yanında çıraklığa başladı. 1957'den sonra burada Elif Kitabevi'ni açtı. Muzaffer Ozak gibi ehil sahaflardan el aldı. Dükkânı bir mahfil niteliğinde idi. 1960-65 arasında Kitap Belleten adlı dergiyi çıkardı. Çeşitli felsefecileri işeyen eserleri dışında Sahaflar Çarşısı üzerine makaleler yayımladı.[1][2]

Eserleri

  • Türkiye’de Yayınlar, Seçilmiş Kitaplar Kataloğu
  • Bizde Felsefenin Kurumsallaşması ve Türkiye Felsefe Kurumu’nun Tarihi
  • Filozoflarla Söyleşiler-Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde Felsefe
  • Değişen Türkiye, Değişen Felsefe Dili ve Macit Gökberk
  • Kadın Felsefecilerimiz
  • Türk Felsefeciler için Kılavuz Kitaplar[3]

Kaynakça

  1. ^ Uğurol Barlas, Sahaflar Çarşısı'nda Geçen Günler, Müteferrika, Yaz 1994, Sayı 3, s. 63-72.
  2. ^ "Arslan Turgut Kaynardağ". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 13 Eylül 2019. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Sahaflar Çarşısı'nın felsefecisi: Arslan Kaynardağ". Hürriyet. 18 Haziran 2021. 18 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Ziya Ülken</span>

Mehmet Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş bir filozof ve sosyologdur.

Abdülbaki Nusret Hızır, - Türk eğitimci, akademisyen ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Macit Gökberk</span> Türk feylesof

Macit Gökberk, felsefe dilinin yalınlaşması, terim karmaşasının giderilmesi ve kavramların sınırlanması alanlarında önemli çalışmalarda bulunan tanınmış Türk felsefecidir.

Demir Özlü, Türk öykü ve roman yazarı. Tezer Özlü'nün ağabeyidir.

Halil Vehbi Eralp, Türk felsefeci ve matematikçi.

Takiyettin Mengüşoğlu, felsefi antropoloji ve değerler üzerine çalışmalar yapmış Türk filozoftur.

Remzi Kitabevi, 1927 yılında İstanbul'da kurulmuş yayınevi ve kitapevi.

Necla Arat, Türk siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Tarık Us</span> Türk yazar, siyasetçi, öğretmen ve koleksiyoncu (1889-1956)

Hakkı Tarık Us, Türk yazar, avukat siyasetçi, öğretmen, koleksiyoncu.

<span class="mw-page-title-main">Kâmuran Şipal</span> Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen

Kâmuran Şipal, Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen.

Küllük, İstanbul'da Beyazıt Camii'nin Aksaray'a bakan kapısı altında üniversite öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve özellikle 1940 kuşağından yazarların uğrağı olan kahvedir.

Joachim Ritter Alman filozof ve felsefe tarihçisidir. II. Dünya Savaşı'nda yedi yıl süresince Britanya esiri olmuştur. 1953 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde görev yapmıştır. Varoluşçuluk konusunda çalışmıştır. İstanbul'da ayrıca Avrupa felsefesinin tarihi hakkında konferanslar vermiş, Descartes ve Kant felsefeleri üzerine eğilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sahaflar Çarşısı</span>

Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı, Fatih'te bulunan ve eski-yeni kitapların satıldığı tarihi çarşı. Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi, Kapalıçarşı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne olan yakınlığı nedeniyle eskiden bir kültür odağıydı. Zamanla sahafların ve satılan kitapların öncelik ve nitelikleri değişse bile halen Fatih'in uğrak yerlerindendir.

İbrahim Manav, Türk sahaf.

<span class="mw-page-title-main">Emin Nedret İşli</span>

Emin Nedret İşli, Türk sahaf, editör, eski kitap ve belgeler danışmanı.

Aslıhan Pasajı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Balık Pazarı bölgesinde yer alan iki katlı bir sahaflar pasajı. Meşrutiyet Caddesi üzerine konumlandırılmış çarşı, eski kitap, dergi, çizgi roman, poster ve efemera satan dükkânlardan oluşmaktadır. Pasajda muhtelif müzayedeler de gerçekleştirilmektedir.

Enderun Kitabevi, İstanbul Fatih'te bulunan Beyaz Saray No:46'da sahaf İsmail Özdoğan tarafından kurulmuş yayınevidir. Özdoğan'ın ölümünden sonra oğulları bir süre kitabevini işlettiler ancak sonrasında kapandı. Kitabevi İstanbul kültür hayatında yazar, sanatçı, akademisyen ve öğrenci gibi çeşitli kimliklere sahip insanların uğrak yeriydi ve bu haliyle "edebi bir mahfil" olarak görülür, cumartesi günleri ikindi sonrasındaki buluşmalarda bu çevrelerden insanlar bir araya gelirlerdi. Yakın dönem İstanbul kültür hayatında Küllük ve Marmara Kıraathanesi'ne benzetilen kitabevinde ağırlıkla edebi bir hava hakimdi ve ana sohbet konusu kitabiyâttı. Ramazan aylarında ise cumartesi günleri dükkân önünde iftar verilirdi ve iftarlara kitabevinin müdavimi olan çevreler katılım gösterirdi.

Turgut Kut, Türk-Osmanlı kültür araştırmacısıdır.