Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.
İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.
Votka veya orijinal ismiyle Vodka, Polonya ve Rusya menşeili, farklı çeşitlere sahip, şeffaf bir distile alkollü içkidir. Temelde su ve rektifiye etanolden oluşur, bazı diğer maddeler ve aroma izleri bulunabilir. Geleneksel olarak, fermente edilmiş tahıl tanelerinden veya patateslerden elde edilen sıvının damıtılmasıyla yapılır, ancak bazı modern markalar temel olarak meyve veya şeker kullanır. Özel bir tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" 'dan geldiği sanılmaktadır.
Baileys Irish Cream İrlanda viskisi tabanlı, kremalı kakao likörüdür. R. J. Bailey & Co. tarafından İrlanda, Dublin'de üretilmekte olup, hacmen %17 alkol içermektedir.
Vermut, alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla "aromatize" edilmiş bir tür şaraba verilen addır. Şarabın 'alkolle takviyesi'nden kasıt içerisine brandy veya benzeri bir distile (damıtık) alkollü içecek ilave edilmesidir. Popüler aromalı şarap ve fortifiye şarap türü sayılır. Vermutun aromatizasyonu ise genelde tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi aromatik bitkilerle yapılmakla beraber birçok vermut üreticisi işlemde kullandığı bitkilerin reçetesini ticari bir sır olarak saklamaktadırlar. Aromatizasyon işlemi geçmişte, vermut yapımında kullanılan ucuz ve kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştı. Bugün dahi vermut yapımında özelliği olmayan ucuz beyaz şaraplar kullanılmaktadır. Vermutun ortalama alkol oranı %17-18'dir.
Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.
Elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek. Pek çok dilde şarap olarak anılmasına rağmen rengi ve kıvamı biraya daha yakındır. Soğuk içilir ve içine buz atılabilir. Alkol oranı %2 ile %8,5 arasında değişir. Ek olarak alkole sahip olmayan alkolsüz elma şarabı da mevcuttur.
Misket üzüm familyası, yüzyıllardır dünyada şarap üretimi, kuru üzüm ve sofralık üzüm olarak tüketilen Vitis vinifera türüne ait 200'den fazla üzüm çeşidini içerir. Renkleri, Muscat Ottonel gibi beyazdan, Moscato Giallo gibi sarıya, Moscato rosa del Trentino gibi pembeye ve siyaha yakın olan Hamburg Misketi 'ne kadar değişir. Misket üzümleri ve şarapları neredeyse her zaman belirgin tatlı çiçek aromalıdır. Misket üzüm çeşidinin çokluğu ve sayısı belki de en eski evcilleştirilmiş üzüm çeşidi olduğunu akla getirir. Vitis vinifera üzüm çeşidindeki çoğu familyanın Misket çeşidinden geldiğine dair teoriler vardır.
Cabernet Sauvignon dünyanın en çok tanınan kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri. Kanada'nın Okanagan Vadisi'nden, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne kadar hemen hemen her büyük şarap üreticisi ülkede geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilmektedir. Cabernet Sauvignon, genellikle Merlot ve Cabernet Franc ile harmanlandığı Bordeaux şarapları sayesinde uluslararası alanda tanınmıştır.
Şarabın öznel tatlılığı, sınıflandırılması, yaşlanması ve tadımında da önemli bir unsurdur. Şaraptaki şekerin miktarı ve göreceli alkol, asit ve tanen seviyesi de çeşitli faktörlerin etkileşimiyle belirlenir. Şeker ve alkol şarabın tatlılığını artırır; asitler (ekşilik) verirken acı tanenler buna karşı koyar. Bu ilkeler Émile Peynaud'un The Taste of Wine adlı 1987'deki çalışmasında özetlenmişti.
Gürcistan, dünyada en erken şarap üretimine başlayan ülkelerden biridir. Transkafkasya'nın verimli vadileri 8000 yıldır üzüm yetiştiriciliğine ve şarap üretimine ev sahipliği yapmaktadır. Gürcistan tarihinde binlerce yıldır şarap üretimi ve onun önde gelen ekonomik rolü nedeniyle, Gürcistan'da şarap ulusal kimlikle iç içe ve ayrılmaz olarak kabul edilir.
Fortifiye şarap , yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.
Sofra şarabı , şarap stili ve 2009 yılına kadar Avrupa Birliği'nde bir şarap sınıflandırması anlamına gelen şarap terimidir.
Şarap kokteyli bir kokteyl türüdür. Ağırlıklı olarak şarap, şampanya ve prosecco'nun likör ve diğer karışımlarla karıştırılmasından alınır.
Şarap festivali şarap, beyaz şarap, kırmızı şarap, roze, şampanya ile ilgili etkinlik türüdür. Bundan başka sıcak şarap, baharatlı şarap, pirinç şarabı, zencefilli şarap, köpüklü şarap, turuncu şarap, tatlı şarap, fortifiye şarap, buzlu şarap, aromatize şarap, meyve şarabı, kuru üzüm şarabı, sofra şarabı, doğal şarap, biyodinamik şarap, organik şarap, koşer şarap da sunulur. Festivalde çeşitli şarapçılar ve firmaları kendi çeşitlerini sunar, şarap tadımı ve tüketimi yapılır, konuyla ilgili çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenir, hediyelik eşyalar satılır. Şarap üretim ve tüketiminin gelişmiş olduğu hemen hemen tüm ülkelerde şarap festivalleri düzenlenmektedir.
Porto şarabı Madeira şarabı ile beraber dünyada popüler Portekiz şarabı türüdür. Aromalı fortifiye şarap türüne aittir. Kuzey Portekiz'in Douro Vadisi'nde üretilir. Genellikle tatlı bir şarap olarak servis edilen tatlı bir kırmızı şaraptır. Ayrıca kuru, yarı kuru ve beyaz şarap çeşitlerde de gelir. Diğer porto tarzı şaraplar Portekiz dışında, Arjantin, Avustralya, Kanada, Fransa, Hindistan, Güney Afrika, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilmektedir. Ancak Avrupada yalnızca Portekizde üretilmekdedir.
Aromalı fortifiye şarap, tipik olarak hacimce %13 ila %20 alkol oranı'na sahip aromalı şarap ve fortifiye şaraplardır. Çeşitli meyvelerden ilave şeker, yapay aroma ve yapay renk ile yapılırlar.
Zencefilli şarap, öğütülmüş zencefil kökü ve kuru üzümün fermente edilmiş karışımından yapılan fortifiye şaraplardır. İlk olarak İngiltere'de üretilmiştir. Genellikle brendi ve konyak ile karıştırılarak takviye edilir. Zencefilli şarap, limonata, zencefil gazozu, bitter lemon gibi diğer içeceklerle karıştırılarak veya suyla seyreltilerek de servis edilebilir.
Tatlı şarap veya puding şarabı genellikle tatlıyla servis edilen fortifiye şaraplardır. Beyaz şarap, turuncu şarap ve kırmızı şarap olabilirler. Alkol içeriği %12 - %17 ve şeker içeriği %16 - %20 arasındadır. Meyveler, kekler, dondurma ve diğer tatlı yiyeceklerle iyi giderler. Bir sürahiye döküldükten sonra masaya servis edilir. Hazırlanış şekline, tat ve aromasına göre tatlı şaraplar arasında Muscat şarabı, Kagor şarabı, Malaga şarabı ve Tokaji şarapları yer alır.
Sherry, popüler İspanyol şarabı türüdür. Beyaz üzümlerden yapılan fortifiye şaraplardır. Endülüs, İspanya'daki Jerez de la Frontera şehri yakınlarında yetiştirilmektedir. Sherry, öncelikle Palomino üzümünden yapılarak çeşitli stillerde üretilir.