İçeriğe atla

Arnold van Gennep

Arnold van Gennep
Arnold van Gennep, 1920
DoğumCharles-Arnold Kurr van Gennep
23 Nisan 1873(1873-04-23)
Ludwigsburg, Württemberg Krallığı
Ölüm7 Mayıs 1957 (84 yaşında)
Épernay, Marne, Fransa
EğitimParis-Sorbonne Üniversitesi
Collège Sainte-Barbe
MeslekEtnolog, halk bilimci

Arnold van Gennep (23 Nisan 1873 - 7 Mayıs 1957), Fransız etnolog, antropolog ve halk bilimci. Çeşitli kültürlerin geçiş törenleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.[1]

Etkileri

  • Geçiş Ritleri, Joseph Campbell'in 1949 tarihli eseri Kahramanın Sonsuz Yolculuğu'nun yapılandırılmasında oldukça etkili olmuştur.
  • Geçiş Ritleri, antropolog Victor Turner'ın araştırmasını, özellikle de 1969 tarihli The Ritual Process: Structure and Anti-Structure adlı eseri etkiledi.

Eserleri

Türkçeye çevrilen eserleri

  • Folklor, Pertev Naili Boratav tarafından çevrildi, Ankara: Ulus Basımevi, 1939 
  • Geçiş Ritleri: Tabular Batıl İnançlar Büyüler Ayinler ve Törenler, Nora Kitap, 2022 

Kaynakça

  1. ^ "Arnold van Gennep". Britannica (İngilizce). 5 Mart 2024. 18 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Victor Hugo</span> French romancı ve şair (1802–1885)

Victor Marie Hugo Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Pek çok şiirinin içinde özellikle Les Contemplations ve La Légende des siècles büyük saygı görür. Fransa dışında en çok Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Marquis de Sade</span> Fransız erotik edebiyat yazarı ve sadizmin öncüsü

Donatien Alphonse François le Marquis de Sade, Fransız aristokrat ve felsefe yazarıdır. Erotik edebiyatın önemli yazarlarındandır. Genellikle sert pornografik yazılar yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Olivier Assayas</span>

Olivier Assayas, 25 Ocak 1955, Paris, Fransa doğumlu senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Adam</span> Fransız besteci (1803 – 1856)

Adolphe Charles Adam, opera ve bale bestecisidir. Aynı zamanda müzik eleştirmenliği de yapmıştır. Birçok esere sahip olan Adam, son bestesini 1856'da tamamlamıştır. En ünlü besteleri arasında "Giselle" ve "Le Consaire" yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Signac</span> Fransız ressam (1863 – 1935)

Paul Victor Jules Signac, Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile beraber puantilist (noktacı) stili geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Solvay Konferansı</span>

Solvay Konferansları, her üç yılda bir düzenlenen ve fizik ile kimya alanlarında çözümlenmemiş konuları ele alan konferanslardır. Uzay ve Zamanın Kuantum Yapısı konulu 23. Solvay Fizik Konferansı 2005 yılında, From Noncovalent Assemblies to Molecular Machines konulu 21. Solvay Kimya Konferansı ise 2007 yılında Brüksel'de düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Philippe Rameau</span>

Jean-Philippe Rameau, Fransız besteci ve müzik teorisyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Anouk Aimée</span> Fransız oyuncu (1932-2024)

Anouk Aimée, Fransız oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Paul Gachet</span> Fransız hekim (1828 – 1909)

Paul-Ferdinand Gachet, Fransız bir doktor.

Eşiktelik, İskoç etnolog Victor Turner'in, daha önceleri Arnold van Gennep tarafından ortaya atılan geçiş törenleri teorisini geliştirerek, toplum içerisinde bir kesimin, o topluma hakim olan diğer kesimden yavaşça ayrılması ve farklılaşması ile ortaya çıkan arada kalmışlığı anlatan bir kavramdır. Buna göre temel unsur olan topluluktan ayrılan bu diğer kesim, kabul edilebilme ve reddedilme arasında bir yerde gidip gelmektedir.

Geçiş törenleri 1909 yılında etnolog Arnold van Gennep tarafından ortaya atılan ve oldukça ses getiren etnolojik bir konsepttir. Van Gennep'in göre her insanın hayatında çeşitli hayat aşamalarından diğerlerine geçiş vardır. Bu geçişlerden bazıları örneğin reşit olma, bekârlıktan evliliğe geçiş, bir topluluğa yabancı olmaktan o topluluğun üyesi olmaya geçiş gibi çoğaltılabilir. Van Gennep'e göre endüstri çağına geçememiş bazı topluluklarda bu gibi geçiş aşamaları sosyal hayatı oluşturan en önemli unsurlardı. Bu yüzden bu toplumlarda geçiş törenleri kişisel meseleler olmaktan ziyade, ritüeller aracılığı ile düzenlenmeliydiler. Van Gennep tarafından ilk kez ortaya atılan bu konsept daha sonraları İskoçyalı etnolog Victor Turner'in eşiktelik teorisi ile geliştirilmiştir. Buna göre eşiktelik, geçiş öncesi ve geçiş sonrası devirler arasında kalan ara sürece verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Murer</span> Fransız sanat koleksiyoncusu (1846-1906)

Hyacinthe-Eugène Meunier veya yaygın olarak bilinen adıyla Eugène Murer, pasta şefi, yazar, empresyonist resim koleksiyoncusu ve kendi kendini yetiştirmiş ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Henri Jaume Saint-Hilaire</span> Fransız bitki bilimci (1772 – 1845)

Jean Henri Jaume Saint-Hilaire, Fransa'nın Grasse kentinde doğan Fransız doğa bilimci ve sanatçı. Bitki bilim mahlası J.St.-Hil.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Evlilik yıldönümü</span>

Evlilik yıldönümlerinin kutlanması çoğu ülkede bir gelenektir, ancak gelenekler ülkeden ülkeye farklılık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar-Türkiye ilişkileri</span>

Komorlar-Türkiye ilişkileri, Komorlar ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Büyükelçi düzeyindeki diplomatik ilişkiler 1979 yılında kurulmuştur.