İçeriğe atla

Arnold Harberger

Arnold Harberger
Doğum27 Temmuz 1924 (100 yaşında)
Newark, New Jersey, ABD
Eğitim
  • University of Chicago MA 1947, PhD 1950
  • Johns Hopkins University BA 1943
Kariyeri
DalıEkonomi
Doktora
danışmanı
Lloyd Metzler
Doktora öğrencileriYoram Barzel
Gregory Chow
Sebastián Edwards
Zvi Griliches
Robert Lucas, Jr.
Richard Muth[1]
Marc Nerlove

Arnold Carl Harberger (d. 27 Temmuz 1924) Amerikalı bir ekonomist. Ekonomi öğretimi ve pratiğine yaklaşımı, gerçek dünya meselelerine doğrudan uygulanabilen analitik araçların kullanımını vurgulamaktır. Onun akademik iktisat üzerindeki etkisi, rekabetçi dengedeki bozulmaların verimlilik maliyetinin standart grafik tasvirine gönderme yapmak için "Harberger üçgeni" teriminin yaygın olarak kullanılmasıyla kısmen yansıtılmaktadır.[2] Ekonomi politikası pratiği üzerindeki etkisi, takipçilerinin merkez bankaları ve maliye bakanlıkları gibi ulusal kurumlarda ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda elde ettiği yüksek konumlarda kendini göstermektedir.

Hayat

Harberger, lisans derecesini Johns Hopkins Üniversitesi'nde ekonomi alanında, yüksek lisansını uluslararası ilişkiler alanında 1947'de ve doktora derecesini 1950'de Chicago Üniversitesi'nde ekonomi alanında tamamladı. Johns Hopkins'te öğretmenlik yaptıktan sonra Harberger, 1953'ten 1982'ye kadar tam zamanlı ve 1984'ten 1991'e kadar yarı zamanlı olarak ders vermek için Chicago Üniversitesi'ne döndü. 1984'ten beri Los Angeles, California Üniversitesi'nde[3] 2014'ten beri fahri profesör olarak görev yapan bir profesördür.

1958'de Şilili Anita Valjalo ile evlendi. İkisi, 2011'deki ölümüne kadar birlikte kaldı.

Harberger akıcı İspanyolca konuşabilmektedir. Birçoğu Latin Amerika'da, özellikle Şili'de etkili hükûmet görevlerinde bulunan eski öğrencileriyle yakın bağlarını sürdürmesiyle tanınır. Eski öğrencileri arasında 15 merkez bankası başkanı ve yaklaşık 50 bakan bulunuyor. Onlarca yıldır pek çok ülkede sağlam ekonomik politikaları ilerletmek için yaptıkları çalışmalardan gurur duyuyor.[4] Latin Amerika'daki bazı otoriter hükûmetlere ekonomik tavsiyeler verdiği için eleştirildi.[5] Şili örneğinde, Harberger'in Pinochet rejimi tarafından üstlenilen "serbest piyasa" reformları üzerindeki etkisi (başlangıçtaki doğrudan ekonomik kontrol politikalarının başarısızlığından sonra), yalnızca yorumcular tarafından Chicago Boys olarak adlandırılan eski öğrencileri aracılığıyla oldu. devam eden ekonomik krizi çözmek için bu hükûmette çalışmayı kabul etmişti. Bu reformların özü, 1990'da Pinochet hükûmetinin sona ermesinden bu yana Şili'de demokratik olarak seçilmiş bir dizi hükûmet tarafından sürdürüldü.

Eski öğrencisi Ricardo Ffrench-Davis, Harberger'i ideolojik önyargılardan arınmış olduğu için övdü, Ffrench-Davis'e göre bu, Harberger'in meslektaşı Milton Friedman'ın durumu değildi.[6]

Çalışmaları

Harberger'in Doktora Derecesi Komite başkanı olarak Lloyd Metzler ve danışman olarak Kenneth Arrow ve Franco Modigliani altında yazılan tez,[4] uluslararası makroekonomik teori üzerineydi[7] ancak akademik itibarı başlıca vergilendirme ekonomisi, refah ekonomisi ve fayda-maliyet analizi üzerinedir.

Onurlar ve ödüller

  • Üye, Ekonometri Topluluğu
  • Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi Üyesi
  • Özel Büyükelçi, ABD Dışişleri Bakanlığı (1984)
  • Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi
  • Başkan, Batı Ekonomi Derneği (1989–1990)
  • Şili Sosyal Bilimler Akademisi Yabancı Onursal Üyesi
  • Başkan, Amerikan Ekonomi Derneği (1997)
  • Değerli Üye, Amerikan Ekonomi Derneği
  • Simon Kuznets Memorial Öğretim Görevlisi, Yale Üniversitesi (2000)
  • Daniel Holland Madalyası, Ulusal Vergi Derneği (2002)
  • Başkan, Fayda-Maliyet Analizi Topluluğu (2008–2009)
  • Bradley Vakfı Ödülü (2009)
  • Life for Freedom Ödülü, Roads to Freedom Vakfı (Meksika)

Bibliyografya

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Richard Muth in the Mathematics Genealogy Project". 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2022. 
  2. ^ "Three Basic Postulates for Applied Welfare Economics: An Interpretive Essay". Journal of Economic Literature. 9 (3): 785-797. September 1971.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Harberger's webpage at UCLA". 29 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2022. 
  4. ^ a b Interview 16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Minneapolis Fed, March 1999
  5. ^ Frank (12 Haziran 1976). "Economic Genocide in Chile: Open Letter to Milton Friedman and Arnold Harberger". Economic and Political Weekly. 11 (24): 880-888. 
  6. ^ "Ricardo Ffrench-Davis, el anti Chicago Boy". América Economía (İspanyolca). 26 Mayıs 2014. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Currency Depreciation, Income, and the Balance of Trade". Journal of Political Economy. 58 (1): 47-60. February 1950. doi:10.1086/256897.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İleri okumalar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi</span> belirli bir alandaki farklı temsilciler tarafından sınırlanmış mal veya hizmetlerin üretimi, dağıtımı veya ticaretinden oluşan sistem

Diğer anlam için Ekonomi sayfasına bakınız

<span class="mw-page-title-main">Paul Samuelson</span> Amerikalı ekonomist (1915 – 2009)

Paul Anthony Samuelson,, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Solow</span> Amerikalı ekonomist (1924 – 2023)

Robert Solow, özellikle ekonomik büyüme üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen A.B.D'li ekonomist. 1961 yılında John Bates Clark Ödülü'nü, 1987 yılında da Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Refah ekonomisi</span>

Refah iktisadı, bir makroekonominin kaynak dağıtım verimini ve onun gelir dağılımını beraberce belirlemek üzere mikroekonomik teknikler kullanan bir iktisat dalıdır.

George Joseph Stigler. Amerikalı bir iktisatcı. 1982'de Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Debreu</span> Amerikalı matematikçi (1921-2004)

Gérard Debreu, Fransız asıllı fakat 1975'te ABD vatandaşlığına geçmiş olan bir matematikçi ve iktisatçı. 1962'de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'ye iktisat profesörü olarak atanıp ün yapmıştır. 1983'te Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trygve Haavelmo</span>

Trygve Magnus Haavelmo. Norveçli istatistikci, iktisatçı ve ekonometrici. 1989'da Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Douglass North</span> Amerikalı ekonomist (1920 – 2015)

Douglass Cecil North, Amerikalı ekonomist. 1993 yılında, Robert Fogel ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ekonomi Ödülü'nü North ve Fogel'e verme nedeni olarak şöyle demiştir: Ekonomik ve kurumsal değişmeleri açıklamak için ekonomik teori ve kantitatif yöntemler uygulayarak ekonomi tarihi konusundaki araştırmaları yeniledikleri için.

<span class="mw-page-title-main">James Mirrlees</span>

Sir James Alexander Mirrlees, İskoç ekonomist. 1996 yılında William Vickrey ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1998'de şövalye ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">JEL sınıflandırma kodları</span>

Ekonomi alanındaki başlıklar Journal of Economic Literature (JEL) denilen bir makale sınıflandırma sistemiyle sınıflandırılırlar. On dokuz ana kategori bulunmaktadır ve her biri alt kategorilerine ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî muhasebe sistemi</span>

Millî muhasebe sistemi (MMS) veya millî muhasebe, bir ulusun ekonomik faaliyetlerini ölçmek için eksiksiz ve tutarlı muhasebe tekniklerinin uygulanması.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik eşitsizlik</span> Farklı gruplar arasında gelir veya servet dağılımı

,

<span class="mw-page-title-main">Paul Romer</span> Amerikalı ekonomist

Paul Michael Romer Amerikalı bir ekonomist ve içsel büyüme teorisine yaptığı katkılardan dolayı 2018'de Nobel Ekonomi Ödülü'nün ortak kazananıdır. "Teknolojik yenilikleri uzun vadeli makroekonomik analize entegre ettiği için" ödülü kazandı.

Aşamalı vergi, vergilendirilebilir miktar arttıkça vergi oranının da arttığı bir vergidir. Aşamalı terimi, bir vergi mükellefinin ortalama vergi oranının kişinin marjinal vergi oranından daha düşük olmasıyla sonuçlanan, vergi oranının düşükten yükseğe doğru ilerleme şeklini ifade eder. Terim, bireysel vergilere veya bir bütün olarak bir vergi sistemine uygulanabilir. Daha düşük ödeme gücüne sahip kişilerin vergi oranlarını düşürmek amacıyla aşamalı vergiler uygulanmaktadır, çünkü bu tür vergiler oranı giderek daha yüksek ödeme gücüne sahip olanlara kaydırmaktadır. Aşamalı verginin tersi, fakirlerin zenginlere kıyasla gelirlerinin daha büyük bir kısmını ödediği satış vergisi gibi gerileyen bir vergidir.

Chicago Boys, 1970 ve 1980'lerde tanınmış bir grup Şilili ekonomist. Bu adlarını, Milton Friedman ve Arnold Harberger'in ders vermekte olduğu Şikago Üniversitesinin ekonomi bölümünden mezun olduklarından almışlardır. Bazıları da, Şikago Üniversitesinin destek vermiş olduğu Şili Papa Katolik Üniversitesinin ekonomi bölümünden mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">William Nordhaus</span> Amerikalı ekonomist

William Dawbney Nordhaus, Amerika Birleşik Devletleri'nin New Mexico eyaletinin Albuquerque şehrinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini 1963 yılında tamamlamış ve 1967 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde doktora derecesini almıştır. 1973 yılından itibaren Yale Üniversitesinde ekonomi alanında profesör olarak devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.

John Komlos, Macar asıllı Amerikalı bir ekonomi tarihçisidir. On sekiz yıl boyunca Münih Üniversitesi Ekonomi Tarihi Kürsüsü'nün başında yer almıştır. 1980'lerde Komlos, ekonomik gelişmenin fiziksel boy gibi insanın biyolojik özellikleri üzerindeki etkisinin incelediği antropometrik tarihin ortaya çıkmasına önayak olmuştur.

Chicago ekonomi okulu, Chicago Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin çalışmalarıyla ilişkilendirilen ve bazıları ilkelerini inşa eden ve popülerleştiren neoklasik bir ekonomik düşünce okuludur. Milton Friedman ve George Stigler, Chicago okulunun önde gelen akademisyenleri olarak kabul edilir.

Armen Albert Alchian, Amerikalı ekonomist. Neredeyse tüm kariyerini California Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) geçirdi. Önemli bir mikro iktisat teorisyeni, yeni kurumsal iktisadın kurucularından biri olarak bilinir ve mülkiyet hakları üzerine yaptığı çalışmalarla geniş çapta kabul görmektedir.